ASUS klade důraz na zdravotní benefity OLED technologie v laptopech

22. 3. 2021 17:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost ASUS postupně uvádí na český trh řady notebooků s displeji s technologií OLED a navazuje tak na celosvětovou strategii značky v roce 2021. Zároveň spouští komunikační kampaň zaměřenou na rozšíření povědomí o problematice škodlivého modrého světla (tzv. blue light), které vyzařují klasické displeje a obrazovky. Kampaň upozorňuje na zdravotní benefity využívání OLED displejů a jejich schopnost redukovat modré světlo až o 70 %. ASUS zároveň spojil síly s českým světelným expertem Hynkem Medřickým, který se stal konzultantem a ambasadorem kampaně, jež vyvrcholí 29. března 2021 online panelovou diskuzí jak s Medřickým, tak i dalšími experty.

ASUS klade důraz na zdravotní benefity OLED technologie v laptopech

V rámci online výstavy CES 2021 ASUS představil novou řadu notebooků ZenBook s OLED panely. ASUS Česko a Slovensko pokračuje v představování výhod využívání OLED panelů pro koncového uživatele. Kromě klasických výhod spojených s touto technologií (vykreslování dokonale černé barvy a živějších barev na displeji), poskytuje OLED i neméně důležité zdravotní benefity.

ASUS proto navázal spolupráci s českým světelným expertem a vynálezcem prokognitivního svícení, Hynkem Medřickým, přednostou psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty, doc. Martinem Andersem, vědci z ČVUT a dalšími experty. Cílem kampaně je rozšíření povědomí o problematice modrého světla a jeho negativních vlivech na lidský organismus, cirkadiánní rytmus a spánek. Na konci března ASUS uspořádá online panelovou diskusi za přítomnosti Medřického, zástupců ČVUT a dalších osobností. Diskusi povede známý český moderátor a novinář Mikoláš Tuček.

"Je důležité, pokud možno, na všech displejích posouvat hranici ze 450nm na 460nm, abychom opustili tu energii, která by mohla mít při dlouhodobém užívání špatný vliv na naší sítnici, spánek a duševní zdraví. S ASUS OLED laptopy jsme se dostali blíže k energii, která nám bude podporovat kognitivní výkon a zároveň opouštíme energii, která by nám mohla dlouhodobě poškozovat sítnici." říká k OLED displejům Hynek Medřický.

5 důvodů, proč si vybrat ASUS OLED Notebook

  • Nejlepší barvy ve své třídě
  • Redukce modrého světla až o 70 %
  • Čistý obraz při nízké intenzitě jasu
  • Opravdová černá pro nejlepší detaily
  • Ultra rychlá odezva

Nejlepší barvy ve své třídě

Nové laptopy Asus přináší neuvěřitelně živé podání barev na úrovni profesionálních kinematografických displejů díky 100% DCI-P3 barevnému gamutu.

  • 100% DCI-P3 gamut
  • 133% sRGB color gamut
  • PANTONE Validated

Redukce modrého světla až o 70 %

Modré světlo způsobuje vizuální diskomfort a narušuje kvalitu spánku. Kalibrováním barevného spektra ASUS OLED laptopy emitují o 70 % méně škodlivého modrého světla, které můžeme definovat ve spektru 415-450 nm. Posunutí spektra do 460 nm nezpůsobuje jakékoliv zkreslení barev oproti softwarovým filtrům.

Ochrana očí je ještě důležitější u dětí

Protože oči dětí nejsou plně vyvinuty, průhlednost jejich čočky a rohovky způsobuje větší náchylnost vůči průniku modrého světla. U dětí ve věku 5 let může proniknout okem až 80 % modrého světla. U 60 letého dospělého jedince je tato hodnota pouze 20 %.

Čistý obraz při nízké intenzitě jasu

Když počítáme 3D prostor barev, přidáváme metriku osvětlení do tradičního 2D barevného gamutu. ASUS OLED displeje mají o 60 % vyšší barevný objem, který nabízí lepší podání barev při jakékoliv úrovni jasu.

Při srovnání barevného podání v odlišných úrovních jasu, vykreslení barev u OLED displejů zůstává stejné i při nižších úrovních jasu, zatímco barvy u LCD značně degradují.

Opravdová černá pro nejlepší detaily

OLED displeje mají miliony světelných emitujících diod (LED - light-emitting diode), namísto pouhých 50-60 používaných u LCD displejů využívajících technologie local dimming (tato technologie není v laptopech rozšířena), nemluvě o klasickém podsvícení trubicemi zpravidla z dvou stran. Díky tomu mohou OLED displeje vypínat a zapínat každý pixel individuálně a dosáhnout tak opravodové černé a extrémním kontrastům 1000000:1. Díky tomu OLED displeje dosahují maximální svítivosti až 500 nitů v plně rozsvíceném pixelu a 0.0005nitů v zhasnutém pixelu.

Ultra rychlá odezva

Asus OLED displeje disponují ultra rychlou odezvou pixelů - 0.2ms (gray-to-gray). To je přibližně 50x rychleji než u konvenčních LCD displejů. Rychlá odezva tak zajišťuje plynulý a rychlý chod při akčních scénách, nízkou latenci při hraní her, a vykreslení jemných detailů při čtení textu.

ASUS OLED burn-in prevence

  • ASUS laptopy mají ve Windows nastavený defaultní tmavý režim
  • Automatické snížení jasu po 5 minutách nečinnosti
  • Samsung OLED burn-in refine technologie
  • Záruka OLED obrazovek: 7000h svícení (při @200nit)

Samsung OLED burn-in refine technologie

Při náročném používání mají jednotlivé pixely v displeji tendenci stárnout a dochází k tzv. vypalování což degraduje kvalitu barev. Samsung panely použité v našich laptopech používají chytré algoritmy, které detekují potenciálně špatné pixely a zvyšují proud procházející těmito pixely. Tento mechanismus umožňuje možným postiženým pixelům zobrazovat jasnější barvy a výsledkem je zobrazení přesných barvev bez jakéhokoliv zkreslení.

ASUS OLED laptopy dostupné na českém trhu

ASUS postupně omlazuje portfolio ZenBooků, ale i dalších řad v průběhu roku 2021.

Nejlevnější model OLED startuje na 26990,- vč. DPH

Aktualizovaný ZenBook Flip 13 (UX363)

Nejtenčí konvertibilní 13” laptop na světě s plnou I/O portovou výbavou nyní obsahuje dotykovou OLED obrazovku, jedenáctou generaci Intel procesorů, Iris Xe grafickou kartu a Intel Evo certifikaci.

  • Plynulý výkon: Až 11. generace Intel Core i7 procesor s Intel Iris Xe grafickou kartou; až 1TB PCIe 3.0 SSD; až 16GB RAM; Intel Evo certifikace
  • Precizní dotyková OLED obrazovka: Živý 13.3” FHD OLED NanoEdge dotykový displej s podporou ASUS pera s 4096 úrovňovým snímáním dotyku pro intuitivní zadávání
  • Flexibilní výkon, snadná mobilita: 13,9 mm ultratenký laptop váží 1,3 kg obsahuje plnohodnotné USB Typ-A, HDMI a Thunderbolt 4 USB-C porty
  • Stylové ohýbání: Elegantní design s precizně navrženým 360° ErgoLift pantem pro univerzální použití v režimech: laptop, stojan, stan, nebo tablet.
  • Extrémní výdrž baterie: Vysokokapacitní baterie s výdrží až 14 hodin a rychlým nabíjením podporuje pohodlné nabíjení přes ASUS USB-C Easy Charge technologii.

ZenBook 13 OLED (UM325)

Nejlehčí OLED AMD laptop s FHD OLED HDR NanoEdge displejem na světě

  • Kompaktnost, přenositelnost: ZenBook 13 OLED má 13.9mm tenké celokovové šasi; váží pouze 1.14 kg; až 16h na jedno nabití, 2 krásné barvy
  • Prémiový výkon: Poslední AMD Ryzen 5000 U-Series a H-Series procesory; až 16GB RAM, PCIe SSD disky a poslední WiFi 6 (802.11ax)
  • Úžasný ultrasytý OLED displej: ZenBook 13 OLED je osazen čtyřsměrným FHD OLED HDR s NanoEdge displejem, který přináší výjimečně realistický obraz
  • Ergonomický design: Klávesnice, která je od okraje k okraji, ASUS NumberPad, Ergolift pant, a IR kamera pro odemykání obličejem
  • ASUS OLED panel je dostupný pouze u ZenBooku 13 OLED (UM325)
Tiskové zprávy

Diskuse