ROG představuje konvertibilní herní notebook Flow X13 a externí grafickou kartu XG Mobile

14. 6. 2021 18:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Světově nejvýkonnější 13'' notebook s konvertibilním 360° kloubem a herním výkonem stolního počítače díky ultrapřenosné externí GPU

ROG představuje konvertibilní herní notebook Flow X13 a externí grafickou kartu XG Mobile
  • Ultrapřenosné zařízení 2v1: Tenký 13palcový ultrapřenosný notebook je tenký pouze 15,8 mm, váží jen 1,3 kg a díky 360° kloubu dokáže fungovat v režimech notebook, tablet nebo stan.
  • ROG XG Mobile: Kompaktní externí GPU s grafikou kartou až GeForce RTX 3080 GPU, vlastním PCIe rozhraním, I/O hubem a vestavěným 280W AC adaptérem.
  • Výkonný procesor: Až 8jádrový procesor AMD Ryzen 9 5980HS poskytuje vysoký výkon pro hraní her a kreativní aktivity.
  • Hrajte kdekoliv: GPU až GeForce GTX 1650 pro hraní na cestách a výběr mezi 4K Ultra HD nebo 120Hz Full HD displeji vybavenými technologií Adaptive-Sync.

Společnost ASUS Republic of Gamers (ROG) představila ROG Flow X13, první konvertibilní 2v1 herní notebook ROG, a ROG XG Mobile, inovativní ultrapřenosnou externí grafickou kartu, která zvyšuje herní výkon a konektivitu notebooku Flow X13.

Flow X13 přináší výkonný hardware v ultratenkém 13palcovém těle až s 8jádrovým procesorem AMD Ryzen 9 5980HS a dedikovanou grafickou kartou GeForce GTX 1650. 360° kloub maximalizuje využití dotykové obrazovky a umožňuje okamžitou změnu z režimu notebooku do pozice pro hraní, kreslení nebo prezentaci. Výběr ze dvou 16:10 displejů nabízí buď obnovovací frekvenci 120 Hz, nebo Ultra HD 4k rozlišení s bohatšími detaily.

Tenký a lehký Flow X13 je pouze 15,8 mm tenký a váží 1,3 kg. Plného výkonu dosáhne i s lehkým 100W adaptérem USB typu C a jeho baterie zaručí až 10 hodin přehrávání videa. Flow X13 dále vyniká bezproblémovou integrací s novinkou na poli externích GPU (eGPU), která nabízí výkon a flexibilitu v ultrapřenosném provedení.

Inovativní ROG XG Mobile je proti alternativním externím grafikám úplný drobeček. Přesto v sobě může schovávat až tak výkonnou grafickou kartu jako GeForce RTX 3080, která je připojená přímo k CPU prostřednictvím vlastního rozhraní PCIe 3.0 x8, které je rychlejší než Thunderbolt 4. Dedikované USB 3.2 Gen 2 propojení s I/O hubem nabízí extra konektivitu, zatímco integrovaný 280W napájecí adaptér napájí jak XG Mobile, tak Flow X13, takže s sebou uživatelé nemusí tahat dva napájecí zdroje.

Flow X13 a XG Mobile společně mění definici toho, co může nabídnout 13palcové zařízení a svým uživatelům tak současně nabízí všestrannou přenositelnost, vysoký herní výkon a rozsáhlou konektivitu.

Ultrapřenosné zařízení 2v1

Flow X13 má designově řešenou konstrukci s 360° kloubem, který umožňuje uživatelům používat různé režimy pro různé úkoly.

Standardní režim notebooku je vhodný pro seriózní hraní a multitasking. Režim tabletu umožňuje procházet obsah nebo ručně kreslit a psát poznámky pomocí kompatibilního aktivního stylusu, jako je například ASUS Pen. Dotykový displej je chráněn sklem Corning Gorilla Glass, které odolává poškrábání při každodenním používání.

360° kloub zvládá také režim stojánku, který posune obrazovku blíže k uživateli, a režim stanu, který minimalizuje prostor potřebný pro postavení zařízení. Všechny tyto polohy poskytují chladicím ventilátorům nerušený přístup ke vzduchu, což dokáže snížit pracovní teploty až o 8 stupňů.

13palcové šasi je tenké a lehké – pouhých 15,8 mm a 1,3 kg. Texturovaný exteriér s vlnovitým designem dodává zařízení styl, poskytuje bezpečný úchop pro snadné přenášení a zároveň odolává otiskům prstů. Integrované přihlášení jedním dotykem také umožňuje probouzet Flow X13 jako smartphone.

ROG XG Mobile

ROG je průkopníkem v oblasti externí grafiky a v roce 2007 představila vůbec první dokovací stanici eGPU nazvanou XG Station. Nový ROG XG Mobile představuje efektivní řešení, které nabízí nový inovativní způsob, jak dostat herní výkon stolního počítače do ultrapřenosného zařízení.

S hmotností pouze 1 kg a rozměry pouhých 155 mm (H) x 208 mm (Š) x 29 mm (V) dosahuje XG Mobile pouze 6 % velikosti typických eGPU, přestože disponuje GPU až GeForce RTX 3080 s taktem 1810 MHz a 150W technologií ROG Boost. Špičková grafická karta je založena na nové architektuře NVIDIA Ampere, která kombinuje jádra CUDA pro programovatelné stínování s RT jádry 2. generace pro pokročilý ray-tracing a jádry Tensor 3. generace, která nabízejí vyšší propustnost pro DLSS grafiku s AI akcelerací.

Efektivní chlazení využívající výparníkovou komoru udržuje XG Mobile v provozu při ideálních teplotách i přes jeho minimální velikost. Kompaktní konstrukce s výparníkovou komorou zvyšuje kontaktní povrchovou plochu o 54 % ve srovnání s tepelnými trubicemi, a maximalizuje tak přenos tepla do žeber chladiče pro jeho rychlejší odvod.

XG Mobile je spojeno přímo s CPU pomocí vlastního rozhraní PCIe 3.0 x8, které je rychlejší než Thunderbolt 4. Rozhraní vyhrazuje exkluzivně pro grafiku datový tok až 63 Gb/s, což má za následek výrazně vyšší výkon než alternativní eGPU řešení. Samostatné připojení USB 3.2 Gen 2 přidává 10 Gb/s pouze pro I/O, přičemž obě linky sdílejí jeden 41cm kabel.

USB propojení pohání několikaportový hub XG Mobile, který disponuje čtyřmi USB porty typu A 3.2 Gen 1, slotem pro SD kartu v plné velikosti a gigabitovým Ethernet portem. Výstupy displeje DisplayPort 1.4 a HDMI 2.0a se připojují přímo k externí GPU.

Integrovaný 280W napájecí adaptér napájí XG Mobile a notebook současně, takže uživatelé nemusí nosit dva napájecí zdroje.

Výkonný procesor

Procesor až AMD Ryzen 9 5980HS s 8 jádry a 16 vlákny poskytuje výkon potřebný pro náročné pracovní zatížení. Mobilní procesory řady Ryzen 5000 mají novou architekturu Zen 3 podpořenou velkou vyrovnávací pamětí na čipu až 20 MB. Označení HS označuje čipy, které mají obal navržený pro TDP 35 W, který je vhodný pro ultra tenká šasi, ale pokud mají tepelnou a výkonovou rezervu, mohou využít až 54 W.4

Speciální edice Flow X13 nazvaná Supernova Edition bude k dispozici s vlajkovou lodí mezi procesory, Ryzen 9 5980HS, který dokáže využít takt jádra až 4,8 GHz.

Až 32 GB paměti zajišťuje plynulý multitasking. Flow X13 využívá LPDDR4X-4266 RAM, která spotřebovává o 50 % méně energie a generuje méně tepla než typická DDR4 paměť. Paměť LPDDR4X také zabírá o 46 % menší povrchovou plochu na základní desce díky menším čipům a zjednodušené konstrukci, což ponechává více prostoru pro výkonné CPU a GPU.

PCIe SSD poskytuje vysoký výkon a kapacitu až 1 TB, což uživatelům zajistí dostatek úložného prostoru pro hry i profesionální portfolia.

Hrajte kdekoliv

Flow X13 obsahuje grafiku GeForce GTX 1650, která je schopna dosáhnout taktu až 1255MHz při 35 W v Turbo režimu s ROG Boost, se schopností čerpat dalších 5 W pomocí funkce Dynamic Boost , což uživatelům zajišťuje vysoký výkon pro ty nejnovější hry.

Možnost volby displeje pro dokonalý vizuální zážitek. 120Hz FHD panel umožňuje plynulejší hraní, které je patrné zejména u rychlých her, zatímco 4K Ultra HD panel nabízí více pixelů a větší jemnost, což se hodí třeba pro uměleckou práci. Oba panely jsou vybaveny funkcí Adaptive-Sync, která synchronizuje obnovovací frekvenci panelu s obnovovací frekvencí GPU, aby se snížila prodleva, minimalizovalo sekání a eliminovalo vizuální trhání.

Obě displeje jsou z továrny kalibrovány tak, aby splňovaly standard PANTONE pro přesnost barev. Mají také vyšší poměr stran 16:10, který poskytuje více vertikálního prostoru pro hry a kreativní práci.

Chlazení bez překážek

Chladicí systém Flow X13 je vyladěn tak, aby umožňoval dosahovat vysokého výkonu i v malém šasi.

Tekutá kovová tepelná směs zlepšuje přenos tepla z CPU do trubek pro odvod tepla a snižuje teplotu procesoru až o 10 °C ve srovnání se standardní tepelnou pastou. Společnost ROG byla první, kdo automatizoval aplikaci tekutého kovu pro hromadnou výrobu. Nyní byl tento patentovaný proces přizpůsoben procesorům AMD Ryzen, kde se vyskytují různé výzvy a překážky kvůli přítomnosti vodivých komponent kolem matrice. ROG je první, kdo sériově vyrábí notebooky s tekutým kovem na procesorech AMD.

Teplo se přenáší pryč od CPU, GPU a VRM pomocí 2 tepelných trubek, které mají tenčí tvar, který šetří místo a zvětšuje kontaktní plochu pro tepelný přenos. Díky přestavěnému tepelnému modulu se do systému vejdou tři velké chladiče a výstupy ventilátorů, což je mnohem více, než je u zařízení této velikosti obvyklé. Společně tyto chladiče nabízejí plochu 44 230 mm² pro rychlý a efektivní odvod tepla.

Ventilátory Dual Arc Flow generují maximální průtok vzduchu a minimální hluk. Tyto ventilátory jsou založeny na novém designu s 84 lopatkami, které se liší svou tloušťkou, aby přenášely ještě více vzduchu. Lopatky jsou opatřeny speciálními špičkami, které jsou poskládány podle aerodynamického vlnitého vzorce, aby stabilizovaly proudění vzduchu a snížily hlučné turbulence. Tato vylepšení zlepšují proudění vzduchu až o 13 % bez zvýšení hluku. Díky technologii 0dB se ventilátory úplně vypnou, pokud jsou teploty CPU a GPU v tichém provozním režimu nízké. Díky tomu je chlazení při malém zatížení opravdu tiché.

Samočisticí tepelný modul využívá protiprachové tunely k odvádění částic od ventilátorů a chladičů. Minimalizace hromadění nečistot pomáhá chladicímu systému pracovat dlouhodobě spolehlivěji, což notebooku dodává dlouhou životnost pro rychlé a flexibilní hraní. Nejnovější design ROG zkracuje tunely a vytváří prostor pro větší ventilátory a lepší proudění vzduchu.

Špičková přenosnost

Baterie s vysokou kapacitou dokáže Flow X13 napájet až pro 10 hodin přehrávání videa. Podpora nabíjení typu C umožňuje uživatelům doplňovat jejich baterii z přenosných napájecích zdrojů a adaptérů jiných výrobců, čímž se minimalizuje nutnost používat klasické síťové zásuvky.

Zjednodušený 100W adaptér typu C pro model Flow X13 měří pouhých 75 x 75 x 28,8 mm a váží pouze 300 g, což je mnohem méně než u napájecích zdrojů obvyklých herních notebooků. Díky technologii rychlého nabíjení lze baterii doplnit z 0% na 50% za pouhých 30 minut.

Křišťálově čistý zvuk

Virtuální 5.1.2kanálový prostorový zvuk poháněný technologií Dolby Atmos poskytuje bohatý směrový zvuk. Technologie Smart Amp udržuje integrované reproduktory v teplotních a odchylkových mezích, což uživatelům umožňuje užít si hlasitější a poutavější zážitek.

Pro zdokonalení hlasového chatu odstraňuje pokročilé obousměrné AI potlačení hluku nežádoucí zvuky na vstupu i výstupu. Lze jej použít na libovolné zařízení, a dokonce přizpůsobit pro jednotlivé aplikace, takže uživatelé mohou omezit potlačení hluku na chatovací aplikace, aniž by to ovlivnilo zvuky z jejich her. Hráči mohou lépe komunikovat se spoluhráči, tvůrci mohou nahrávat čistší zvuk v jakémkoli prostředí a každý si může užít srozumitelnou konverzaci bez rušení.

Vzhledem k tomu, že AI obousměrné potlačení hluku využívá výkon CPU, může se GPU soustředit na maximalizaci snímkových frekvencí.

Pohodlí jako u stolního PC

Pro pohodlnější psaní a hraní her má Flow X13 klávesnici od kraje ke kraji, která kompaktnímu šasi propůjčuje plnohodnotné rozložení ve stylu stolního počítače. Kloub ErgoLift při otevření zařízení nadzvedává zadní část klávesnice, aby uživateli poskytl lepší úhel pro psaní.

Klávesy mají zakřivený tvar a délku stisku 1,7 mm, což dále zvyšuje pohodlí. Fuknce N-key rollover zajišťuje přesnou registraci stisků při rychlém psaní nebo hraní a vkusné bílé podsvícení umožňuje snadnou orientaci v prostředí se slabým osvětlením.

Flow X13 také poskytuje dostatečné možnosti připojení, včetně portu USB 3.2 Gen 2 typu C, který podporuje funkce Power Delivery i DisplayPort 1.4. Port HDMI 2.0b umožňuje připojení dalšího monitoru. Port USB 3.2 Gen 2 typu A je připraven pro herní myši nebo gamepady a 3,5mm jack zase pro sluchátka nebo náhlavní soupravy.

Extra konektivitu umožňující rozšíření systému nabízí uživatelům XG Mobile I/O hub. Mimo to obsahuje proprietární konektor XG Mobile další port USB 3.2 Gen 2 typu C, který poskytuje ještě větší flexibilitu.

DOSTUPNOST A CENA

  • GV301QH-K5252T, 13.4/60Hz/R9-5980HS/32G/1T SSD/GTX1650&RTX3080/Off Black, 89 990 Kč
  • GV301QH-K6042T, 13.4-inch/120Hz/R9-5900HS/16G/512G SSD/GTX1650/Off Black, 40 990 Kč
  • GV301QE-K6038T, 13.4-inch/120Hz/R9-5900HS/16G/512G SSD/RTX3050Ti/Off Black, 44 990 Kč
Tiskové zprávy

Diskuse