Společnost ASUS představuje nejnovější tenký a lehký herní notebook TUF Dash F15

14. 1. 2021 17:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost ASUS představila nový herní notebook TUF Dash F15. Jde o extrémně tenké 15palcové zařízení, které reprezentuje lehčí, přenosnější a ucelenější směr značky TUF Gaming. Tento notebook byl vytvořen tak, aby poskytl většímu počtu hráčů možnost hrát, pracovat a zůstat produktivní kdekoli. Za tímto účelem využívá procesory nejnovější generace, a to až procesor Intel i7-11375H 11. generace s jádrem Tiger Lake a grafickou kartu GeForce RTX 3070.

Společnost ASUS představuje nejnovější tenký a lehký herní notebook TUF Dash F15
  • Tenký a stylový: Jeho tělo o velikosti 15 palců je tenké 19,9 mm a váží pouhé 2 kg. Svým novým elegantním a aerodynamickým designem reprezentuje značku TUF.
  • Nejrychlejší notebook s procesorem Tiger Lake: Nejnovější procesor Intel i7-11375H 11. generace s jádrem Tiger Core dosahuje frekvence až 5GHz, takže zvládne širokou škálu úkolů přímo bleskovou rychlostí.
  • S výkonem architektury Ampere: Grafická karta až GeForce RTX 3070 naplno využije potenciál displejů s vysokou obnovovací frekvencí a nízkou odezvou (až 240 Hz/3 ms) se 100% pokrytím barevného prostoru sRGB.
  • Přenosný výkon: S pomocí 16,6hodinové výdrže baterie, nabíjení přes konektor USB-C a odolnosti těla notebooku podle vojenských standardů mohou hráči zůstat připojeni kdekoli.

Základní výkon je doplněn špičkovými funkcemi, které nejsou běžně dostupné za přijatelnou cenu. Mezi tyto funkce patří herní displej s obnovovací frekvencí až 240 Hz, srovnatelný s těmi, které se používají při herních turnajích, univerzální rozhraní Thunderbolt 4 a oboustranná technologie potlačení hluku s umělou inteligencí. Objemná baterie zajišťuje delší produktivitu, její kapacita umožňuje přehrávat video až 16,6 hodiny. Nabíjení pomocí USB-C konektoru výdrž notebooku ještě prodlouží za pomocí různých adaptérů i napájecích zdrojů. Notebook TUF Dash F15, ve kterém naleznete tyto funkce, disponuje také stylovým vzhledem bez kompromisů v oblasti odolnosti odpovídající vojenským standardům, přičemž právě tato odolnost je pro značku TUF Gaming typická.

„Jsme nadšeni, že se TUF Gaming A15 stal v loňském roce nejprodávanější sérií herních notebooků. Zpětná vazba od zákazníků, kterou jsme dostali, je velmi pozitivní. Je úžasné mít až 70 % produktů rozděleno mezi TUF Gaming a zbytek našeho herního portfolia.

V roce 2021 jsme se rozhodli udělat hned dva zásadní kroky: udržet nejprodávanější model zvýšením specifikace na nejnovější procesor AMD Ryzen 9 5000 Series a také přidat nový štíhlý 15,6palcový model - TUF Gaming Dash.

Má elegantní a minimalistický design, jako je naše řada Zephyrus, a přesto poskytuje pokročilý výkon nejnovějšího procesoru Intel 11 Gen H a grafické karty až NVIDIA 3000 Series GPU.

Další velkou novinkou je nabíjení typu C! Je to poprvé, kdy herní notebooky s nízkou cenou získají tuto skvělou funkci, jako mají naše modely Zephyrus a Strix.

Věříme, že všechna tato vylepšení přinesou segment cen a výkonu na novou úroveň a je skvělé vidět u toho společnost ASUS jako první,“ řekl Benjamin Yeh, generální manager ASUS East EMEA pro PC & Gaming.

Tenký a stylový

Nejnovější notebook Dash F15 je lehčí a tenčí než standardní notebooky TUF Gaming. I přes tloušťku pouhých 19,9 mm a hmotnost 2 kg (4,4 lb), stále splňuje vojenské standardy MIL-STD-810H. Prošel důkladným testováním, aby vydržel vše od použití v extrémním prostředí přes okolní vibrace a nemusíte se o něj bát ani v případě, že ho omylem upustíte nebo s ním do něčeho narazíte. Jde o spolehlivé zařízení, které si můžete vzít všude s sebou.

Notebook Dash F15 představuje budoucí směřování značky TUF Gaming, a proto se může pochlubit novým aerodynamickým designem a provedením. Obě barevná provedení Moonlight White i Eclipse Gray jsou decentní a působí profesionálním dojmem. Doplňuje je světle modré podsvícení klávesnice. Aktualizované logo značky TUF disponuje moderním provedením a odráží sílu této značky. Naproti tomu tenké písmo na víku podtrhuje tenčí provedení a nové směřování této značky.

Nejrychlejší notebook s procesorem Tiger Lake

Uživatelé mohou využívat 11. generaci procesoru Intel Core i7-11375H k více účelům než jen ke hraní. Notebook Dash F15 je dosud nejrychlejší notebook poháněný generací jádra Tiger Lake. Urychlí nejen vaše hraní a streamování, ale i práci na náročných úkolech, jako je kompilování zdrojového kódu. Procesor dosahuje frekvence až úžasných 5GHz, což se téměř vyrovná frekvenci nejrychlejších procesorů pro stolní počítače. Navzdory tomu se však může pochlubit mnohem nižší spotřebou – pokud je grafická karta aktivní, procesor vyžaduje až 35 W nepřetržitého výkonu, pokud pohání notebook procesor samotný, vyžaduje 64 W nepřetržitého výkonu.

Společnost Intel sdílí se značkou ROG stejnou představu ohledně výkonných a extrémně tenkých herních noteboocích, které umožní svým uživatelům pracovat a hrát na více místech. Notebook TUF Dash s vyladěným výkonem je výsledkem úzké spolupráce, která zajistila, že jeho procesor dosahuje svého plného potenciálu a zajišťuje vysoký výkon při hraní.

Je v něm prostor pro až 32 GB RAM paměti DDR4-3200 MHz, aby vám nechyběla při produktivní práci na více úlohách najednou nebo při vytváření obsahu. SSD disk s rozhraním PCI Express zajistí načítání čehokoliv v bleskové rychlosti i rychlé reakce systému. Až 1 TB místa pojme obrovskou sbírku her, zatímco další slot pro SSD disk vám usnadní rozšíření kapacity o další terabajty pro uložení rozsáhlých multimediálních či jiných souborů.

Notebook Dash F15 disponuje snadno vylepšitelným provedením, jelikož pod jeho spodním panelem, který je k notebooku připevněný šrouby se standardní drážkou Philips, naleznete slot SO-DIMM a oba sloty M.2. Speciální vyskakovací šroub odsune spodní roh na stranu, takže se pod kryt dostanete snadněji. Okolní háčky, které drží hrany pohromadě, jsou menší a pevnější, než je běžně obvyklé, což usnadňuje zvedání panelu bez speciálních nástrojů a předchází odírání těla notebooku.

S výkonem architektury Ampere

O grafický výkon se může starat až grafická karta GeForce RTX 3070 s frekvencí 1390 MHz a výkonem 80 W, s technologií ROG Boost, která vám umožní dosahovat obrovského počtu snímků za sekundu v nejnovějších špičkových hrách i populárních esportových titulech.

Tato nejnovější grafická karta se zcela novou architekturou Ampere od společnosti NVIDIA spojuje tradiční CUDA jádra s jádry RT 2. generace a jádry Tensor 3. generace. Tím vylepšuje ray tracing i umělou inteligenci. Tato kombinace jader umožňuje realističtější zobrazení světla a efektů ve hrách, také ale urychluje další práci vyžadující výpočetní výkon, jako je využívání umělé inteligence s hlubokým učením (deep learning).

Výkonná grafická karta dosahuje trojmístných hodnot snímků za sekundu v populárních hrách, ale k jejich plnému využití je nutné disponovat i rychlým displejem. Herní displej s obnovovací frekvencí až 240 Hz poskytne hráčům stejnou výhodu, jakou mají profesionální hráči v oblasti esportu. Displej disponuje i 3ms odezvou, která snižuje rozmazání pohybu, aby bylo vaše rychlé zaměření cíle ještě přesnější. Tento vynikající displej na úrovni IPS se může pochlubit také 100% pokrytím barevného spektra sRGB. Toto spektrum je nejvíce využíváno v digitálním barevném prostoru, takže vaše hraní, vytváření obsahu i dělání dalších věcí na notebooku uvidíte v pravých barvách.

Jiná konfigurace notebooku Dash F15 nabízí displej s obnovovací frekvencí 144 Hz, se kterou se také můžete věnovat kompetetivnímu hraní a stále jde o více než dvojnásobek hodnoty obnovovací frekvence dostupné u displejů běžných notebooků. Displej si zachovává věrné zobrazení barev i kontrastu napříč širokým pozorovacím úhlem, takže si klidně můžete sednout na stranu, když s přáteli hrajete hry nebo si přehráváte videa.

Podpora technologie Adaptive-Sync napříč všemi nabízenými konfiguracemi displeje zajišťuje velmi plynulé hraní pomocí synchronizace obnovovací frekvence s počtem snímků vykreslených grafickou kartou, dále také snižuje zpoždění zobrazení, minimalizuje sekání a potlačuje trhání obrazu. Displej je ohraničen extrémně tenkými rámečky o tloušťce 6,2 mm, takže vás nebudou rozptylovat od akce. Tenké rámečky zmenšují velikost celého těla, proto je celý notebook kompaktnější.

Přenosný výkon

Dostatečná výdrž baterie vám umožní pracovat kdekoli. Až 16,6 hodiny nepřetržitého přehrávání videa umožňuje hráčům streamovat nebo se starat o další úkoly bez nutnosti zůstat neustále připoután u zásuvky. V případě, že ho budete potřebovat znovu plně nabít, nová technologie se postará o rychlé nabití z 0 % na 50 % za méně než 30 minut. Výdrž baterie lze ještě prodloužit pomocí nabíjecího konektoru USB-C, přes který můžete notebook nabíjet z kompatibilních adaptérů a napájecích zdrojů.

Notebook podporuje nabíjecí adaptéry o výkonu až 100 W, takže můžete cestovat nalehko a uschovat si standardní nabíjecí adaptér na hraní a další náročné úkoly, které vyžadují plný výkon. Port USB-C spolupracuje s porty Thunderbolt 4 a USB 4.0, takže přes něj můžete připojit nejnovější generace špičkových zařízení.

Přes rozhraní Thunderbolt 4 si můžete k notebooku připojit dokovací stanici s diskem nebo stolním počítačem, případně přes něj můžete připojit i externí grafickou kartu, která v případě potřeby vylepší nejen herní, ale celkový grafický výpočetní výkon. Notebook Dash F15 je vybaven širokou škálou dalších portů, které vám zajistí flexibilitu v jakékoli situaci.

Tři porty USB-A 3.2 umožňují připojení důležitých periferií, jako je herní ovladač, myš nebo externí úložiště. Přes port HDMI 2.0b můžete k notebooku připojit celou řadu monitorů s rozlišením až 4K. Port USB-C lze také využít jako výstupní DisplayPort 1.4 a jednoduše tedy přes něj připojíte druhý monitor. Na internet se dostanete jednoduše pomocí extrémně rychlé Wi-Fi 6 Gig+ (802.11ax) od společnosti Intel. Není lehké soutěžit s pohodlím, které poskytují bezdrátové sítě, ale kabelové připojení dosahuje nižší latence, takže se lépe hodí pro seriózní multiplayerové hry. Proto na notebooku naleznete i port Ethernet umožňující rychlost připojení až 1 Gb/s.

Komplexní chlazení

Pokročilý systém chlazení umožňuje notebooku Dash F15 využívat ty nejlepší procesory i v extrémně tenkém těle. Rozměrný rozvaděč tepla a pět měděných tepelných trubic přenáší teplo z procesoru, grafické karty, její VRAM paměti i napájecí kaskády do čtyř chladičů. Každý z nich je vybaven tenkými žebry, které rozšiřují jejich plochu a minimalizují odpor proudění vzduchu, čímž dochází k lepšímu odvodu tepla.

Dva ventilátory ženou vzduch ven přes čtyři výstupy rychleji a tišeji, než je v extrémně tenkých provedeních notebooků běžné. Ventilátory n-Blade jsou speciálně tvarované pro dosažení vyššího objemu přenášeného vzduchu. Jsou vyrobeny ze speciálního polymeru se strukturou z tekutých krystalů, která poskytuje prostor pro 83 lopatek v každém ventilátoru. I přes jejich vysoký počet jsou lopatky dostatečně odolné, aby vydržely provoz při vysokých otáčkách. Takto vysoká hustota otáček umožňuje každému ventilátoru nasávat i odvádět více vzduchu během otočení, takže chladí komponenty rychleji. Technologie 0dB vypne ventilátory pokud jsou v režimu tichého provozu teploty procesoru a grafické karty nízké. Při nízkém vytížení je proto chlazení notebooku naprosto tiché.

Samočisticí modul chlazení udržuje dlouhodobou stabilitu i výkon, protože zabraňuje hromadění nečistot a prachu na důležitých komponentech, jako jsou lopatky ventilátoru a žebra chladiče. Nově vylepšené protiprachové tunely jsou kratší, takže uvolňují místo pro větší objem vzduchu kolem ventilátoru. I přesto však směrují částečky pryč od důležitých součástí. Uživatelé mohou upravovat nastavení notebooku Dash F15 pomocí profilů provozních scénářů, je tedy možné plynule přepínat mezi třemi provozními režimy, které kombinují různou intenzitu chlazení a výkonu.

Režim Turbo zajišťuje maximální výkon a rychlost ventilátorů pro zvládání náročných úkolů, zatímco režim Performance optimalizuje rychlost a hluk pro poskytnutí co možná nejlepšího herního zážitku. Režim Silent snižuje výkon a hluk při nízkém vytížení, jako je prohlížení webu či přehrávání videa. Profily provozních scénářů lze nastavit tak, aby se aktivovaly automaticky po spuštění konkrétních aplikací či her. Můžete také změnit další nastavení systému, jako je profil zobrazení nebo akce po stisknutí tlačítka Windows.

Prvotřídní zvuk

Notebook Dash F15 je doplněn řadou prémiových funkcí, které vylepšují každodenní uživatelský zážitek při hraní her, zábavě a dalších.

Hlasové volání je nyní křišťálově čisté pomocí nové oboustranné technologie potlačení hluku s umělou inteligencí. Tato pokročilá technologie odstraňuje široký rozsah nežádoucího hluku v pozadí ze zvukového vstupu i výstupu, takže nic neruší příchozí ani odchozí hlas a komunikaci. Podporuje jakékoli vstupní zařízení. Nastavení potlačení hluku lze nastavit a upravit pro konkrétní aplikace, takže nechtěné zvuky můžete odfiltrovat z aplikace přes kterou voláte, aniž by se toto nastavení jakkoli dotklo herních, zvukových či hudebních aplikací. Podstatnou výhodou této technologie je, že využívá pouze procesor, takže grafická karta může své prostředky využívat na maximální navýšení herního výkonu.

Provedení nové a tiché klávesnice udržuje hluk stisku kláves pod 30 dB. Můžete na ní psát volně a nenápadně bez ohledu na to, kde si chcete zahrát. Byla vytvořena ve stylu klávesnic pro stolní počítače a optimalizována pro hraní her, proto na ní naleznete čtyři klávesy s rychlým přístupem, přes které můžete ovládat důležité funkce, jako je hlasitost, ztlumení mikrofonu nebo software Armoury Crate. Klávesy funkcí jsou sdružené do obvyklých skupin, aby bylo používání klávesových zkratek intuitivnější. Klávesy s šipkami byly posunuty stranou pro lehčí orientaci na klávesnici. Spínače kláves mají 1,7mm zdvih, takže je psaní na ní pohodlnější.

Zábava vás do děje vtáhne ještě lépe pomocí technologie DTS:X Ultra, která do stereo sluchátek či reproduktorů přenese zvuk 7.1. Můžete si vybrat mezi přednastavenými profily pro hry, filmy a sport, nebo si zkusit vlastní nastavení pomocí integrovaného ekvalizéru.

DOSTUPNOST A CENA

Notebook ASUS TUF Dash F15 bude dostupný v České Republice v průběhu následujících měsíců. Více informací můžete získat od svého místního zástupce společnosti ASUS.

Tiskové zprávy

Diskuse