Dell představuje Chromebook notebooky pro studenty

1. 2. 2021 15:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Studenti na celém světě se museli přizpůsobit změnám ve způsobu výuky, interakce s kantory a komunikace se spolužáky. Je obdivuhodné, jak se s nastalou situací dokázali vypořádat. Potřebují k tomu ale patřičné vybavení, a proto Dell představil notebooky, které řeší požadavky studentů. Prvním z nich je Chromebook 3100 s LTE a druhým Latitude 3120 se systémem Windows, který nabízí vyšší výkon a rychlost díky procesorům Intel Pentium Silver a Celeron.

Dell představuje Chromebook notebooky pro studenty

Pandemie odkryla nerovnost v přístupu k základnímu vybavení pro distanční výuku. Nejpatrnější to je ve venkovských oblastech a v sociálně znevýhodněných komunitách. Nedostupnost výpočetních zařízení, vysokorychlostního internetového připojení a dovedností důležitých pro účast na digitální ekonomice znamená riziko dalšího zaostávání takto postižených skupin obyvatel. Česká republika přitom patří k nejhorším zemím v Evropské unii z hlediska dostupnosti internetu. Vyplývá to ze studie, která hodnotí digitální kvalitu života v 85 zemích světa. Ta zařadila Česko na 32. místo.

Právě na tento závažný společenský problém myslí Dell i při vývoji produktů pro studenty. Z hlediska připojení naráží studenti na dva zásadní problémy: 1. nespolehlivý přístup k internetu a za 2. omezená kapacita Wi-Fi, která se projevuje ve chvíli, kdy se potřebují připojit k videokonferenci, a zároveň pracovat s výukovými aplikacemi. Na odstranění těchto potíží jsou zaměřené dvě novinky v nabídce notebooků společnosti Dell.

První studentský notebook vybavený LTE

První z nich je Chromebook 3100 s LTE. Je určený těm, kteří žijí v místech, kde není k dispozici spolehlivé nebo není žádné internetové připojení. Zařízení proto již v základním nastavení umožňuje volbu mobilního operátora v jednotlivých zemích. Vybaven je procesorem Intel Celeron Dual Core, 4 GB operační paměti LPDDR4 s frekvencí 2400 MHz, 11,6palcovým HD displejem a až dvěma USB-C porty.

Pro ty, kdo preferují Windows

Nový notebook Latitude 3120 s operačním systémem Windows nabízí vyšší výkon a rychlost díky novým procesorům Intel Pentium Silver a Celeron. V nabídce je ve dvou verzích – v podobě tradičního notebooku a zařízení 2v1. Prostřednictvím vysoce výkonné technologie Intel Wi-Fi 6 (Gig+) poskytuje spolehlivější a rychlejší připojení a umožňuje studentům účastnit se hlasových nebo videokonferencí a současně pracovat s výukovými aplikacemi. Rodiče ani jejich děti tak nemusí mít při práci a studiu obavy o přenosovou kapacitu.

Přežijí na školním dvoře i doma na zahradě

Děti často zachází s technikou nešetrně a je jim jedno, jakým nástrahám ji vystaví. Studentská zařízení Dell dokážou přečkat pád z výšky 120 cm na dřevěnou podlahu a jsou vybavená klávesnicí, která zvládne polití 0,35 l tekutiny. Latitude 3120 má nový zdrsněný povrch pro jistější úchop. Volitelný displej se sklem Dragontrail Pro je odolnější proti poškrábání a lépe odolává nárazům na roh zařízení. Na zařízení Latitude 3120 2v1 mohou studenti s pomocí aktivního pera Dell nebo tužky psát, dělat si poznámky a kreslit náčrtky z libovolného úhlu.

Škola budoucnosti

Distanční výuka vyžaduje flexibilitu, odolnost a vytrvalost – od studentů, kantorů, zaměstnanců škol i rodičů. Společnost Dell chce, aby jejich počítače byly stejně odolné a pomáhaly při výuce bez ohledu na to, jak vypadá den studenta, ať je doma nebo ve škole.

Tiskové zprávy

Diskuse