Nové herní notebooky ROG Strix představují nejrychlejší notebookové displeje na světě

11. 2. 2021 12:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost ASUS Republic of Gamers (ROG) zahajuje prodej v České republice notebooků ROG Strix SCAR 15 a ROG Strix SCAR 17, prémiových herních notebooků navržených od základů tak, aby poskytly hráčům eSportu nekompromisní zážitky v soutěžních turnajích.

Nové herní notebooky ROG Strix představují nejrychlejší notebookové displeje na světě
  • Nejrychlejší displej v notebooku na světě: ROG Strix SCAR 17 nabízí obnovovací frekvenci až 360 Hz a dobu odezvy pouhé 3 ms pro nekompromisní zážitky z eSportu.
  • Procesor a grafická karta nové generace: Komponenty, které posouvají výkon na zcela novou úroveň – v nejvyšší verzi až GeForce RTX™ 3080 a mobilní procesor AMD Ryzen™ 9 5900HX.
  • Optická mechanická klávesnice: V řadě Strix SCAR vůbec poprvé kombinuje rychlou odezvu a vysokou odolnost.
  • Vylepšená mobilita: Až o 7 % menší velikost a vyšší kapacita, 90Wh baterie s podporou rychlého nabíjení a 100W adaptéry typu C.
  • ROG Strix G15 a G17: Nové stylové herní notebooky dostupné všem hráčům, vybavené nejnovějšími technologiemi ROG a nabízející vzrušující barevné možnosti.

Vlajková loď Strix SCAR 17 je nabitá nejnovějšími inovacemi, které dovolují i těm nejnáročnějším hráčům eSportu podávat maximální výkony. Tato řada přináší na trh světově nejrychlejší displej v notebooku s obnovovací frekvencí 360 Hz a dobou odezvy 3 ms; obsahuje výkonné nové grafické karty řady GeForce RTX™ 30 a mobilní procesory řady Ryzen™ 5000. Aby tento špičkový hardware dokázal plně využít svůj potenciál, jsou notebooky vybaveny radikálně přepracovanými ventilátory a vylepšeným chlazením.

Strix SCAR 15 a 17 jako první přináší do řady Strix opticko-mechanickou klávesnici, která poskytuje rychlou odezvu a vysokou odolnost. Vyšší poměr obrazovky k tělu pohltí hráče do akce na obrazovce, zatímco menší rozměry a větší baterie s podporou nabíjení typu C maximalizují přenositelnost zařízení. Čtyři reproduktory s technologií Dolby Atmos zajišťují pohlcující zvukový zážitek a obousměrné AI potlačování hluku zpracovává zvukové vstupy i výstupu, pro ještě lepší týmové chaty s křišťálově čistým zvukem.

Zcela nový design vylepšuje tvar i funkci nové řady Strix SCAR a přináší odvážný styl inspirovaný atletickým vybavením. Estetické prvky zahrnují průsvitné materiály, přizpůsobitelné barvy šasi a vylepšené osvětlení umožňující rozsáhlou personalizaci.

Společnost ROG dnes rovněž představila modely ROG Strix G15 a ROG Strix G17, které nabízejí novou DNA herního notebooku ROG zabalenou do stylových designů a přístupnou pro všechny hráče. Tyto modely doplňují rodinu ROG Strix 2021, která je navržena tak, aby zlepšila zážitek běžných hráčů a zároveň poskytla hráčům eSportů konkurenční výhodu potřebnou k úspěchu.

"Stejně jako v minulém roce nabízí řada Strix ty nejvýkonnější herní notebooky od ROG. Pokud zvolíte 17palcovou verzi Strix SCAR, získáte špičkový procesor a GPU s dokonalým výkonem. V letošním roce jsme dosáhli dalších velkých zlepšení přechodem na nejnovější procesor AMD Ryzen 9 řady 5000 a přidáním chlazení tekutým kovem pro menší hluk, lepší tepelnou kapacitu a životnost baterie. Nový Strix SCAR také nabízí ohromující super rychlý 360Hz IPS panel a novou opticko-mechanickou klávesnici pro ty nejnáročnější hráče. Letos se díky zesilující poptávce po esportu a hardcore herních laptopech stane inovovaný Strix jednou z klíčových sérií," uvedl Benjamin Yeh, generální manager ASUS East EMEA pro PC & Gaming.

Nejrychlejší displej v notebooku na světě

Pro hráče eSportů může příliš dlouhé čekání znamenat rozdíl mezi vítězstvím a prohrou. To vedlo společnost ROG k implementaci vysokých obnovovacích frekvencí do herních notebooků a dalšímu posouvání hranic technologie zobrazovacích panelů. Strix SCAR 17 je vybaven nejrychlejším displejem v notebooku na světě, 17,3” panelem dosahujícím kvalit IPS, který kombinuje rozlišení Full HD s obnovovací frekvencí 360 Hz a dobou odezvy 3 ms. Ve srovnání se standardním 240Hz panelem, který se běžně na turnajích používá, snižuje 360Hz panel zpoždění mezi novými snímky o 33 %.

Menší Strix SCAR 15 má 15,6” obrazovku s obnovovací frekvencí 300 Hz a dobou odezvy 3 ms. Pro hráče, kteří požadují plynulost a více detailů zároveň, jsou SCAR 15 a 17 k dispozici také s novými WQHD panely, které mají obnovovací frekvenci 165 Hz a dobu odezvy 3 ms. Vyšší rozlišení těchto displejů (2560 x 1440) je díky filmovému barevnému gamutu DCI-P3 ještě více pohlcující.

Poprvé je v řadě Strix technologie Adaptive-Sync standardem pro všechny modely. Adaptive-Sync synchronizuje obnovovací frekvenci displeje s obnovovací frekvencí GPU, aby se zabránilo trhání obrazovky, minimalizovalo sekání a snížilo vstupní zpoždění vstupu.

Nejnovější procesory NVIDIA a AMD

Notebooky 2021 Strix SCAR využívají své displeje s vysokou obnovovací frekvencí naplno díky grafické kartě až GeForce RTX™ 3080 a procesoru AMD Ryzen 9 5900HX.

GeForce RTX™ 3080 postavená na nové architektuře Ampere běží v režimu ROG Boost na taktu 1645 MHz a TDP 115 W, při čemž dalších 15 W je k dispozici v režimu Dynamic Boost. Tato grafická karta kombinuje nové streamovací multiprocesory s jádry RT 2. generace a jádry Tensor 3. generace, aby nabídl co nejrealističtější grafiku, ray-tracing a pokročilé AI funkce. Tato vylepšení umožňují vykreslování realistického obrazu a současně posouvají snímkové frekvence do zcela nových výšin. Podpořeny jsou technologií NVIDIA Reflex, která snižuje latenci ve vybraných hrách pro více hráčů, a efekty NVIDIA Broadcast, které dodávají šmrnc vašemu streamování.

Mobilní procesor AMD Ryzen 9 5900HX má 8 jader a 16 vláken, které si hravě poradí i s náročným multitaskingem, jakým je například hraní her, streamování, nahrávání a interakce s publikem. Nová architektura AMD „Zen 3“ zvyšuje výkon i při stejném taktu díky mnoha vylepšením architektury, které mají za následek například nižší latenci přístupu do mezipaměti. Robustní chlazení a napájení ROG umožňují modelu 5900HX využívat až 54 W trvalého přísunu energie ve chvílí, kdy je aktivní GPU, a až 80 W ve chvíli, kdy CPU běží samostatně. Procesor je odemčený, což dává uživatelům možnost taktovat procesor na vyšší rychlosti.

Ve svých nejlepších konfiguracích jsou SCAR 15 a 17 k dispozici s 64 GB paměti DDR4-3200 RAM a dvěma 1TB jednotkami SSD v RAID 01. Každý disk NVMe SSD má přístup ke čtyřem PCIe Express linkám přímo od procesoru a přenosové rychlosti v RAID 0 tak stoupají až k hodnotě 7000 MB/s. Paměť a úložiště lze volně upgradovat díky speciálně navržené konstrukci s vyskakovacím šroubem, která umožňuje rychlý přístup ke dvěma SO-DIMM slotům a dvěma slotům M.2.

Opticko-mechanická klávesnice

Běžné klávesnice pro notebooky detekují stisknutí kláves díky doteku vodivých membrán. Tento elektrický přístup vytváří při kontaktu vysoký šum signálu, což vyžaduje zpoždění odskoku o 5 ms, aby byla zajištěna jeho přesnost. V oblasti eSportu je jakékoli zpoždění nežádoucí, takže nové opticko-mechanické spínače řady 2021 Strix SCAR registrují stisk přesným infračerveným laserovým paprskem, čímž eliminují zpoždění odskoku a zkracují dobu odezvy pouze na 0,2 milisekundy. Optický mechanismus je také mnohem odolnější než běžné alternativy a prodlužuje životnost spínače na 100 milionů stisknutí.

Každá klávesa má délku stisku 1,9 mm, která zlepšuje celkový pocit, zatímco klávesy samotné jsou mírně zakřivené tak, aby udržovaly prst ve vycentrované poloze. Rozložení je inspirováno klávesnicemi stolních počítačů a obsahuje vyhrazené klávesové zkratky, díky kterým lze snadno ovládat hlasitost, ztlumovat mikrofon a využívat další ovládací prvky. Technologie CoolZone společnosti ROG strategicky umisťuje průduchy kolem kláves WASD, čímž udržuje prsty uživatelů chladné a snižuje povrchovou teplotu až o 14 % ve srovnání s jinými notebooky.

Nové notebooky Strix přinášejí také vylepšený touchpad s o 85 % větší aktivní plochou (proti loňskému modelu) a skleněným povrchem s matnou úpravou, který kombinuje hladkost a přesnost a propůjčuje uživatelům větší kontrolu nad zařízením. Klepnutím se touchpad změní na osvětlenou numerickou klávesnice pro intuitivnější zadávání čísel u 15,6” modelů, které jsou příliš úzké na to, aby měly fyzickou numerickou klávesnici.

Vylepšená mobilita

Modely Strix SCAR a Strix G 2021 jsou až o 7 % menší než loňské modely, což usnadňuje jejich přenášení. Kapacita baterie zvýšená na 90 Wh také umožňuje strávit bez nabíječky více času než kdykoli předtím: až 12,2 hodiny procházení webu u Strix SCAR a 12,4 hodiny u Strix G.

Mobilitu dále vylepšuje podpora rychlého nabíjení, která umožňuje nabít baterii na 50 % za pouhých 33 minut. Rychlé nabíjení je podporováno také přes USB typu C s kompatibilními 100W adaptéry a powerbankami. Podpora nabíjení přes USB typu C je u řady Strix letos novinkou a poskytuje uživatelům větší flexibilitu na cestách.

Atletický redesign

Série 2021 Strix SCAR a Strix G přinášejí jedinečný vzhled inspirovaný atletickým vybavením. Redesign zvyšuje estetiku a funkčnost, ale zachovává si charakter řady Strix.

Kompaktní šasi je až o 7 % menší než loňské modely, a to částečně i kvůli tenčím rámečkům. Tenké rámečky – podél horní a boční strany jen 4,5 mm – zvyšují poměr obrazovky k tělu z 80 % na 85 %, zlepšují přenositelnost a činí akci na obrazovce ještě poutavější než kdy předtím.

U řady Strix SCAR má hliníkové víko třpytivou povrchovou úpravu zvanou dot-matrix, která vznikla přesným galvanickým pokovováním. Díky na dotek měkké struktuře jsou opěrky dlaní pohodlně hladké a průsvitný povrch klávesnice zase ukazuje hardware uvnitř. Větší gumové nožičky pod tělem notebooku jsou inspirovány běžeckými botami, aby maximalizovaly stabilitu a přilnavost.

Přizpůsobitelné kryty zvané Armor Caps přinášejí novou úroveň personalizace a umožňují uživatelům upravovat samotné šasi notebooku. Notebooky jsou dodávány s rychle vyměnitelnými kryty pantů v šedé barvě Rubber Grey, černé Translucent Black a stříbrné Spangle Silver. ROG také poskytuje zdrojový soubor pro 3D tiskárny, který umožňuje uživatelům vytvářet zcela vlastní kryty.

RGB osvětlení bylo vylepšeno o světelnou lištu s vyšší hustotou, která září kolem předního okraje šasi nového modelu Strix. U modelu SCAR vhodně doplňuje nový proužek pod obrazovkou a zářící logo ROG na víku. Klávesnice je vybavena také funkcí rozdílného podsvícení jednotlivých kláves, které uživatelům umožňuje zvýrazňovat důležité klávesy u různých her. Všechny RGB doplňky jsou plně přizpůsobitelné a Aura Sync usnadňuje synchronizaci barev a efektů s kompatibilním příslušenstvím.

Unikátní technologie ROG Keystone II se vrací v nové rodině Strix SCAR. Tento fyzický klíč se zasune do boku šasi a spustí novou animaci zvuku a klávesnice. Může provádět celou řadu funkcí, od spouštění různých her a provozních režimů až po obnovení předvoleb souvisejících s ROG ID uživatele. Může být dokonce nakonfigurován tak, aby odemkl tajný stínový disk.

Přestože je nová řada Strix kompaktnější než kdy dříve, disponuje celou řadou strategicky rozložených portů, díky kterým bude vaše herní místečko naprosto úhledné. Na zadní straně je dostatek portů pro vytvoření herní stanice s více monitory a schovanými kabely, včetně hlavního napájecího konektoru, HDMI, Gigabit Ethernet, USB Type-A a USB Type-C podporujícího DisplayPort™. Dva další porty USB jsou spolu se zvukovým konektorem umístěny na levé straně, aby vám kabely nebránily v ovládaní myši pravou rukou. Wi-Fi 6 podporuje špičkové rychlosti až 2,4 Gb/s na kompatibilních sítích, jakož i inteligentnější správu provozu, která umožňuje nižší latenci díky vyšší efektivitě.

Nová technologie chlazení

Vylepšený chladicí systém dokáže z procesorů nových řad Strix SCAR a Strix G ten úplně nejvyšší výkon, a to i přesto, že ve srovnání s modely z minulého roku snižuje hladinu hluku o 3 decibely. Tato vylepšení jsou možná díky první masově vyráběně implementaci tekutého kovu na notebookové procesory AMD. Tekutý kov přenáší teplo z CPU efektivněji než tradiční tepelné sloučeniny, což umožňuje větší tepelnou rezervu. Obvykle se aplikuje ručně, ale společnost ROG vyvinula patentovaný proces, který nanáší tekutý kov s robotickou přesností. Pro rok 2021 společnost ROG překonala jedinečnou výzvu aplikace tekutého kovu na procesory AMD a přidala izolační směs, která chrání komponenty umístěné na povrchu CPU.

Vylepšený tepelný modul odvádí teplo pryč od obvodů CPU, GPU, VRAM a regulace napětí s rozšířeným rozdělovačem tepla a až šesti tepelnými trubicemi, čímž maximalizuje rozložení tepelné zátěže pro udržení vyšších taktů. Tepelná energie proudí přes čtyři chladiče s ultratenkými 0,1mm měděnými žebry, které poskytují větší povrch a nižší odpor vzduchu. Čtyři výstupy ventilátoru v bocích maximalizují proudění vzduchu ze systému.

Ventilátory ROG Arc Flow zlepšují proudění vzduchu až o 35 % u CPU a o 21 % u GPU – a to bez zvýšení hluku. Nová konstrukce využívá 84 lopatek se speciálními špičkami, které tvoří aerodynamický vlnový vzor snižující turbulence. Každá lopatka se v základně zužuje na pouhých 0,2 mm, aby tlačila více vzduchu. Lopatky jsou vyrobeny z tekutých krystalů polymeru dostatečně silného, aby si udržely svou strukturální pevnost i při vysokých rychlostech.

Pro ještě lepší proudění vzduchu používá nová řada Strix vylepšený samočisticí chladicí systém. Hromadění prachu na chladičích a ventilátorech pomalu zhoršuje chlazení, takže naše notebooky odvádějí částice ven ze skříně, aby zajistily spolehlivý dlouhodobý výkon. Kratší protiprachové tunely v nejnovějších modelech uvolňují cestu pro o 15 % silnější proudění vzduchu a zároveň zabraňují škodlivému hromadění nečistot.

Chlazení a výkon lze přizpůsobit pomocí profilů scénářů. Režimy Performance a Turbo poskytují vyšší výkon pro náročné eSport herní tituly, zatímco tichý režim Silent snižuje hladinu hluku pro lehčí pracovní vytížení. Díky technologii 0dB se ventilátory úplně vypnou, když teplota CPU a GPU klesne v tichém režimu pod 60 °C. Díky tomu je chlazení při malém zatížení opravdu tiché.

Profily scénářů mohou měnit i další nastavení systému, například deaktivovat klávesu Windows nebo přepínat světelné efekty RGB. Uživatelé mohou také jednoduše a rychle přepínat provozní režimy pomocí pohodlné klávesové zkratky.

Pohlcující zvuk

Nová řada Strix SCAR je vybavena soustavou čtyř reproduktorů. Dva výškové reproduktory vyzařují zvuk zpoza klávesnice, zatímco dva basové reproduktory Smart Amp odrážejí nízké frekvence od povrchu pod notebookem. Společně tyto čtyři reproduktory generují bohatý zvuk s 2,8x větší hlasitostí, 3x silnějšími basy a až 3x vyšším dynamickým rozsahem, než je běžné u konkurenčních zařízení. Jsou vyladěny pomocí technologie Dolby Atmos pro multidimenzionální zvukovou scénu s neuvěřitelnými detaily. Technologie Atmos může také vytvořit působivý virtuální prostorový zvuk pro stereofonní náhlavní soupravy.

Aby byla vaše týmová komunikace jasnější, eliminuje obousměrné AI potlačení hluku v nových řadách Strix SCAR a Strix G až 95 % šumu a šumu na pozadí vstupního i výstupního zvuku. Tento algoritmus, vyvinutý s použitím hluboké neuronové sítě pro mimořádně vysokou přesnost, lze aplikovat na jakýkoli mikrofon a konfigurovat individuálně pro každou aplikaci. Uživatele jej tedy mohou aplikovat na chatovací software, aniž by tím ovlivnili zvuky ze hry. Obousměrné filtrování zpracovává výstupní zvuk a umožňuje uživatelům lépe slyšet své spoluhráče. A jelikož potlačení hluku využívá výkonu CPU, může se GPU soustředit pouze na dosahování vyšších hodnot FPS.

ROG Strix G15 a G17

Pro hráče, kteří chtějí stylový a výkonný notebook, ale nejsou profesionálními hráči na poli eSportu – nové ROG Strix G15 a G17 přinášejí ty nejdůležitější technologie a zážitky ROG pro každého.

Tyto 15,6” a 17,3” notebooky mají design připomínající nové šasi SCAR, ale liší se svými jedinečnými vlastnostmi. Varianty Original Black a Eclipse Grey mají diagonální tečkovaný maticový design přes víko a klávesnici, zatímco nejnovější edice Electro Punk se vyznačuje estetikou Coded Puzzle inspirovanou komiksy a skvrnitým růžovým akcentem na pantu.

Jejich výkon je srovnatelný s řadou SCAR, kdy špičková konfigurace je vybavena procesorem Ryzen 9 5900HX, grafickou kartou GeForce RTX ™ 3070, podporou 32 GB paměti a až 1 TB SSD úložištěm. Stejně jako u řady SCAR může procesor trvale běžet až na 80 W bez GPU a na 54 W s ní. Vyšších taktů pak lze dosáhnout přetaktováním.

Možnosti zobrazení nabízejí na výběr mezi superplynulým Full HD panelem s obnovovací frekvencí 300 Hz a odezvou 3 ms nebo super ostrou obrazovkou WQHD s frekvencí 165 Hz, odezvou 3 ms a širším barevným gamutem. Dvojité reproduktory poskytují bohatý zvuk s až 2,8x větší hlasitostí a 3x silnějšími basy než u předchozí generace. Obousměrné AI potlačení hluku pak zajistí křišťálově čistý zvuk vašich týmových chatů bez ztráty FPS.

Mnoho vylepšení u nových Strix SCAR 15 a 17 se objevuje i u modelů G15 a G17. Menší rozměry a větší kapacita baterie zlepšují přenositelnost, zatímco podpora rychlého nabíjení a napájení typu C ještě více rozšiřuje váš dosah. Inovace v oblasti chlazení, jako jsou použití tekutého kovu na CPU, přepracované ventilátory Arc Flow a komplexní tepelný modul se čtyřmi chladiči a výduchy udržují vysoký výkon a nízkou hladinu hluku ve všech konfiguracích.

DOSTUPNOST A CENA

Nové notebooky ze série Strix budou k dispozici u našich partnerů od 8.2.2021. Více informací můžete získat od svého místního zástupce společnosti ASUS.

ROG Strix SCAR 15 - G533QR-HF030T
15.6/300Hz/R7-5800H/8G*2/1T PCIE/RTX3070/Black
61,990 Kč

ROG Strix SCAR 17 - G733QR-HG018T
17.3/300Hz/R7-5800H/8G*2/1T PCIE/RTX3070/Black
63,990 Kč

ROG Strix SCAR 17 - G733QR-HG017T
17.3/300Hz/R9-5900H/16G*2/1T PCIE/RTX3070/Black
66,990 Kč

ROG Strix SCAR 15 - G533QS-HF084T
15.6/300Hz/R7-5800H/8G*2/1T PCIE/RTX3080/Black
61,990 Kč

ROG Strix SCAR 15 - G533QS-HF027T
15.6/300Hz/R7-5800H/8G*2/1T PCIE/RTX3080/Black
78,990 Kč

ROG Strix SCAR 17 - G733QS-HG034T
17.3/300Hz/R7-5800H/16G*2/1T PCIE/RTX3080/Black
82,990 Kč

ROG Strix SCAR 17 - G733QS-HG120T
17.3/300Hz/R9-5900H/16G*2/1T+1T SSD/RTX3080/Black
88,990 Kč

(Varianta s 360 Hz displayem není v ČR zatím dostupná)

Tiskové zprávy

Diskuse