Poznejte budoucnost s novou generací 16palcového notebooku ThinkPad X1 Fold

5. 9. 2022 13:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Lenovo oznámila další generaci notebooku ThinkPad X1 Fold, která nově definuje kategorii ohebných počítačů, vytvořenou společností Lenovo v roce 2020. ThinkPad X1 Fold je navržen tak, aby nabízel plnohodnotný výkon počítače s větší plochou obrazovky a zároveň byl i nadále výjimečně přenositelný. Jako nejlehčí 16palcový komerční notebook na světě představuje všestranné, výkonné a přenosné zařízení s uhlazenějším a tenčím designem, které můžete pohodlně používat jako primární počítač. Díky kombinaci zpětné vazby od zákazníků a postřehů koncových uživatelů, přichází tento inovativní design s o 22 % větším 16palcovým ohebným OLED displejem, o 25 % tenčím šasi a tenčími rámečky po celém obvodu displeje. Ten se přelévá i na hliníkové tělo a zadní kryt notebooku vyrobený ze 100% recyklované funkční tkaniny.

Poznejte budoucnost s novou generací 16palcového notebooku ThinkPad X1 Fold

Při tvorbě zařízení nové generace je vždy výhodné čerpat z pevné základny zákaznických zkušeností a zpětné vazby uživatelů. Tento náhled na věc pomohl společnosti Lenovo definovat čtyři základní oblasti, které musí být bezchybné: výkon, klávesnice, displej a design.

Nová generace ohebných zážitků

Díky technologii Intel vPro, designu Intel Evo a až 12. generaci procesorů Intel Core i7 spolu s grafikou Intel Iris Xe přináší nová generace ThinkPad X1 Fold výjimečný výkon v ohebném provedení. Díky SSD úložišti s kapacitou až 1 TB a operační paměti až 32 GB LPDDR5 bude operační systém Windows 11 Home nebo Pro fungovat skvěle bez ohledu na preferovaný mód použití notebooku.

Známý pocit při psaní na zařízení navrženém jako primární počítač je důležitý. Nová generace ThinkPad X1 Fold nabízí volitelně podsvícenou klávesnici ThinkPad v plné velikosti s TrackPointem a velkým haptickým touchpadem, který je v závislosti na režimu použití připojený nebo odpojený od počítače. Klávesnici je možné magneticky připojit ke spodní polovině displeje pro klasický režim notebooku s plným výkonem a 12palcovým displejem.

Více místa na displeji znamená vyšší produktivitu, přičemž hybridní pracovní styl ještě více zdůraznil větší potřebu místa na obrazovce. Mimořádně jasný ohebný OLED panel má rozměry 16,3 palců s poměrem stran 4:3 s všestrannou orientací displeje na výšku, na šířku a samozřejmě i ve složeném stavu. Lze jej také nakonfigurovat s volitelným magnetickým perem využívajícím protokol Wacom. Nový ThinkPad X1 Fold může přehrávat pořady, filmy a sportovní přenosy až do jasu 600 nitů s rozlišením HDR a Dolby Vision, pokud je podporováno.

Navržení ohebného počítače s užšími rámečky, větším displejem a celkově tenčím tělem bez kompromisů v odolnosti se neobejde bez technických výzev. Nový ThinkPad X1 Fold přináší úzké rámečky s šířkou pod 10 mm a profilem tenkým 8,6 mm v rozloženém stavu, zatímco ve složeném stavu má úžasných 17,4 mm. Stejně jako ostatní notebooky ThinkPad prošel také ThinkPad X1 Fold přísnými testovacími metodami společnosti Lenovo a testováním podle standardů MIL-STD-810H pro maximální odolnost a jistotu při používání. Dokonce i 100% recyklovaný zadní kryt notebooku vyrobený ze 100% recyklované funkční tkaniny prošel řadou testů odolnosti a spolehlivosti.

Maximální všestrannost, minimální prodlevy

Nová generace notebooku ThinkPad X1 Fold poskytne svým uživatelům dostatečný zobrazovací prostor 16palcového notebooku, který může být pohodlně zmenšen na rozměry menší než 13 palců pro lehké a kompaktní přenášení a skladování. Tento inovativní design přináší výjimečnou všestrannost a možnost transformovat se podle potřeb uživatelů a poskytnout jim tak ten nejlepší uživatelský zážitek. Produktivita, spolupráce, sledování multimediálního obsahu, čtení, psaní, editace a další činnosti jsou s tímto notebookem bezproblémové v jakémkoliv režimu, ve kterém se uživatel cítí nejpohodlněji. Režimy spravované intuitivním rozhraním Mode Switcher:

  • Klasický režim notebooku poskytne 12palcový hlavní displej doplněný buď o virtuální klávesnici na spodní polovině displeje nebo o volitelnou klávesnici ThinkPad Bluetooth TrackPoint v plné velikosti. Tento režim je ideální pro ničím neomezenou produktivitu na malém prostoru jako například v letadle, vlaku či v autě.
  • Režim na šířku nebo také all-in-one režim přináší pozoruhodnou proměnu. Uživatelé mohou pomocí zabudovaného stojánku rozložit zařízení do formátu na šířku a připojit k němu klávesnici – buď připojenou nebo odpojenou od stojanu – a vytvořit tak fenomenální 16palcový notebook který umožňuje efektivní multitasking nebo pohodlné sdílení prezentací.
  • Režim na výšku je novou funkcí, která zaujala uživatele v rané fázi testování. Stačí otočit zařízení do režimu na výšku pomocí stojanu a získáte obrovský 16palcový displej, což se ukázalo jako vysoce efektivní způsob pro čtení a úpravy dlouhých dokumentů, simultánní používání sociálních sítí, webových stránek a podobně.
  • Režim knihy není třeba ve světě ohebných zařízení představovat, nicméně čtení nejnovějšího bestselleru na částečně složeném 16palcovém displeji je i nadále pozoruhodným zážitkem. Tento režim je také velmi praktický pro korektury článků nebo procházení digitálních publikací.
  • V režimu tabletu je možné zařízení používat na výšku i na šířku, což uživatelům dává volnou ruku při kreativním tvoření s pomocí magnetického pera, interakci s kolegy nebo rodinou a sledování obsahu na displeji s podporou Dolby Vision.

Navržen k utváření budoucnosti

Designéři a inženýři společnosti Lenovo pracovali neúnavně na nové generaci notebooku ThinkPad X1 Fold a opět dokázali vytvořit zařízení, které změní kategorii ohebných zařízení. Větší displej vyžadoval změnu designu pantů i panelu displeje jako takového. Výsledný systémový pant ve tvaru zvonu umožňuje, aby byl ohebný OLED panel složen naplocho v otevřeném i zavřeném módu, což vedlo k celkově tenčímu systému. Více než 200 částí v designu pantů se pohybuje synchronizovaně pro maximální konzistenci a odolnost displeje. Nově vyvinuté rozhraní displeje ohýbá neaktivní oblast, čímž zvyšuje odolnost a umožňuje nasazení tenčích rámečků displeje. Hybridní rám notebooku byl také přepracován a nyní přináší řadu výhod jako je tenčí profil, větší prostor pro antény a zjednodušení servisu. Inženýři společnosti Lenovo také vyvinuli a přihlásili k patentu sadu skládacích grafitových listů, které odvádí teplo napříč systémem. Díky tomu má tento notebook výjimečný výkon i bez použití ventilátorů.

Průkopnický design a zpracování je třeba doplnit vynikajícím uživatelským zážitkem. Dříve zmíněná klávesnice zahrnuje také nedávno představenou aplikaci TrackPoint Communications Quick Menu, která nabízí rychlý přístup k funkcím kamery a mikrofonu. Notebook je vybaven třemi porty USB typu C, včetně dvou Intel Thunderbolt 4 portů, takže alespoň dva porty jsou uživatelům vždy k dispozici v jakémkoliv režimu použití. Stejný princip platí také pro reproduktory a mikrofony – notebook disponuje třemi reproduktory Dolby Atmos z nichž dva jsou vždy aktivní pro zachování stereo zvuku. K dispozici jsou dvě duální pole mikrofonu, z nichž jedno je aktivní podle režimu použití. Technologie Dolby Voice navíc optimalizuje výkon mikrofonu a reproduktoru a využívá technologii prostorového zvuku pro výjimečně kvalitní konferenční hovory.

Aby bylo možné dále využít jedinečný tvar a různé režimy notebooku ThinkPad X1 Fold, uvádí společnost Lenovo jako první na trh vylepšenou verzi Intel Visual Sensing Controller (Intel VSC), čip poháněný umělou inteligencí, který zajišťuje bezproblémový uživatelský zážitek bez ohledu na to, jak uživatel zařízení používá. Ať už je zařízení v režimu na výšku, na šířku nebo v režimu notebooku, Intel VSC automaticky nastaví kameru s využitím zvětšeného 75stupňového zorného pole a automatického rámování Windows 11. Díky chytrému vnímání je nový ThinkPad X1 Fold neuvěřitelně vnímavý a citlivý.

Funkce probuzení po přiblížení automaticky rozpozná uživatele (pouze určeného uživatele) a okamžitě probudí systém, který je připraven ve chvíli, kdy se uživatel přiblíží. V kombinaci s funkcí Windows Hello pak nabízí jednoduché přihlášení bez nutnosti jakéhokoliv dotyku. Pro ještě vyšší zabezpečení dokáže detekce přihlížejících upozornit uživatele na případné zvědavé pohledy v jejich okolí pro zachování informací v bezpečí. Speciální funkce odchodového zámku („walk-away-lock”) rozpozná, když uživatel od počítače odejde a automaticky uzamkne systém, aby zabránil nežádoucímu přístupu k datům. Intel VSC používá chytré vnímání pro optimalizování nastavení displeje pomocí snížení obnovovací frekvence na základě typu obsahu a použitím chytrého stmívání displeje k minimalizaci spotřeby energie ve chvíli, kdy uživatel s notebookem aktivně nepracuje.

Díky kombinaci těchto vlastností je používání notebooku ThinkPad X1 Fold přirozenější a snadnější. Intel VSC umožňuje uživatelům pracovat na bezpečném, pohotovém a energeticky úsporném počítači bez kompromisů ve výkonu, kvalitě nebo výdrži baterie díky využití chytrých řešení snímání pro inteligentní řízení spotřeby energie.

Vhled zákazníků a základní inženýrství se spojily a vytvořily jeden z nejinovativnějších a nejzajímavějších počítačových zážitků. Každý technologický průlom a nové použitelné funkce byly implementovány s ohledem na maximální uživatelský zážitek. Společnost Lenovo se zavázala k dlouhodobému vývoji budoucnosti osobních počítačů a splnila svůj slib v oblasti ohebné technologie. Utváření této budoucnosti začíná dnes s novou generací ThinkPad X1 Fold.

Citace

"Vytvoření prvního ohebného počítače na světě bylo zásadní technologickou výzvou. Vylepšení tohoto návrhu je pro nás skutečným úspěchem. Chceme, aby se nová generace notebooku ThinkPad X1 Fold stala měřítkem prémiové produktivity, kreativity a zážitků,” říká Jerry Paradise, Vice President Commercial Product Center, Intelligent Devices Group, Lenovo. “Naše silné základy v oblasti designu, inženýrství a výjimečná partnerství se společnostmi Intel, Microsoft a nesčetnými dalšími firmami nám pomohly vybudovat všestranné mistrovské dílo. Nový ThinkPad X1 Fold nově definuje kategorii notebooků, kterou jsme před časem vytvořili.”

“Společnost Intel je hrdá na to, že díky našemu inovativnímu partnerství se společností Lenovo přináší uživatelům kvalitu vytvořenou pro podniky. Naše úzká spolupráce se společností Lenovo na nové generaci ThinkPad X1 Fold, prvního počítače s ohebným displejem s hardwarovým zabezpečením díky platformě Intel vPro, pomohla vytvořit skutečně prvotřídní zařízení. Podniky potřebují zabezpečení, vzdálenou správu a kreativní režimy pro spolupráci s více možnostmi, což jsou vlastnosti, které toto nové zařízení poskytuje,” říká Stephanie Hallford, viceprezidentka skupiny Client Computing Group společnosti Intel a General Manager of Business Client Platforms.

“Inovace, které společnost Lenovo nadále prosazuje se svými ohebnými počítači, poskytují uživatelům operačního systému Windows 11 neuvěřitelné zážitky,” říká Paul Donovan, viceprezident pro Lenovo partnerství ve společnosti Microsoft. “Nový ThinkPad X1 Fold s menšími rámečky, neuvěřitelně tenkým šasi a 100% recyklovaným tkaným potahem z funkční tkaniny jistě potěší zákazníky, kteří dbají na výkon a udržitelnost.”

Cena a dostupnost

Cena a dostupnost nové generace notebooku ThinkPad X1 Fold s operačním systémem Windows 11 bude upřesněna.

Tiskové zprávy

Diskuse