Qualcomm žalován kvůli názvu Smartbook

1. 9. 2009 02:25    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Pod názvem Smartbook zveřejnila dříve společnost Qualcomm svou představu mobilního zařízení postaveného na firemní platformě Snapdragon, kombinující vysokou mobilitu smartphone a užitečnost notebooků. Toto označení je ale také název německé společnosti <a href="http://www.smartbook.de/" target="_blank">Smartbook AG</a>, prodávající notebooky, která Qualcomm kvůli tomuto pojmenování zažalovala.

Qualcomm žalován kvůli názvu Smartbook

Tato situace tak připomíná kauzu ohledně názvu netbook, která nakonec vyústila v možnost volného používání tohoto označení pro segment mini notebooků. V případě Smartbooku má žalující strana jednu zásadní výhodu oproti Psionu a jejich netbooku, a sice že Smartbook aktivně prodává zařízení pod svou značkou.

Tento fakt vedl k nařízení soudu, aby Qualcomm přestal v Německu používat název Smartbook, jinak bude muset zaplatit pokutu €250 000. Prozatím není jasné, zda-li je toto rozhodnutí platné i pro jiné státy, každopádně uživatelé s německou IP již mají blokovaný přístup na veškeré stránky Qualcommu týkající se jejich zařízení Smartbook.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse