HP 15. 1. 2015 „zařízne“ podporu provozu webOS

17. 10. 2014 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

V polovině ledna příštího roku udělá HP smutnou tečku nad velkou, ale z větší části marnou investicí do systému webOS. Uzavře se tak voda nad smutným příběhem, na jehož začátku stálo zařízení, které mohlo předběhnout dobu o řadu let.

HP 15. 1. 2015 „zařízne“ podporu provozu webOS

Když v druhé polovině minulé dekády HP odhalilo dlouho tajně vyvýjený koncept Slate svého tabletu s Windows, který intuitivním dotykovým ovládáním zařízení o řadu let předběhl iPAD a o tím pádem i Windows 8 a Microsoft Surface, znělo to jako sci-fi. Zařízení mělo mít vlastnosti dnešních tabletů s Windows v době, kdy se nikdo o ničem podobném neodvážil ani uvažovat. Tablet PC byly klasické Windows notebooky s otočnou obrazovkou (typicky ovládanou perem), mobilní telefony na tom nebyly o mnoho lépe. Jenže HP svůj produkt, který na technologických demo videích vypadal velmi slibně, zrušilo. Jak se časem ukázalo, důvodem byla nepoužitelnost tehdejších Windows na zařízení s tímto konceptem a vůbec špatný poměru výkon/hmotnost/výdrž na baterie.

Když v roce 2009 HP koupilo firmu Palm především kvůli jejímu nadějnému systému webOS (více informací o systému najdete v našem článku), určenému pro malá mobilní zařízení, svitla projektu Slate další naděje. HP nakonec skutečně udělalo po letech naprostý restart vývoje a vydalo jej s webOS. Bylo to však příliš pozdě (v roce 2011, tedy rok po Apple iPadu) a naděje na proražení se zcela novou platformou byla malá. Firma tak ještě v době vydání Slate zoufale měnila strategii, aby několik měsíců po zahájení prodejů tabletů a telefonů s webOS jejich prodeje překvapivě ukončila a po čase alespoň prodala nějaké patenty Qualcommu.

Nyní HP oznámilo, že 3 roky po ukončení prodeje zařízení s webOS, 15. ledna 2015, vypíná cloudové služby pro tento systém. Znamená to, že do stávajících zařízení s webOS nepůjdou koupit a stáhnout nové aplikace, nepůjdou vyresetovat zapomenutá hesla a nebude ani možné aktivovat nová zařízení :-(

zdroj: engadget

Krátké zprávy

Diskuse