144 Hz IPS displej s odezvou 3 ms v tenkém těle herního notebooku Asus ROG Zephyrus M

25. 5. 2018 06:29    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Na trh přichází druhý model herních notebooků Asus ROG Zephyrus. Oproti prvnímu modelu se podstatně změnila pracovní plocha, ale v hlavním konstrukčním prvku jsou si notebooky velmi podobné.

144 Hz IPS displej s odezvou 3 ms v tenkém těle herního notebooku Asus ROG Zephyrus M

Koncem loňského léta začal Asus prodávat svůj nejtenčí herní notebook s grafikou GTX 1080 Max-Q, ROG Zephyrus GX501. Šlo o první generaci velmi tenkých notebooků s velmi výkonnou grafickou kartou. Tento měsíc se i v ČR objevil druhý model ASUS ROG Zephyrus M (GM501).

Asus ROG Zephyrus M - detail chlazení, přizvednutí základny
Asus ROG Zephyrus M - detail chlazení, přizvednutí základny

Novinka dostala podstatně přepracované tělo, nejvíce je to vidět na pracovní ploše, kde byla klávesnice opět posunuta blíže ke středu notebooku. Je tedy více klasickým notebookem, s touchpadem vepředu před klávesnicí. Zachován zůstal zajímavý konstrukční prvek, kterému Asus říká ROG Active Aerodynamic System (AAS), a který při otevření notebooku automaticky přizvedne zadní část základny a usnadní tak cirkulaci vzduchu potřebného pro chlazení. Vzduch je poháněn dvěma ventilátory, které údajně mají CPU i GPU chlazeno odděleně, podle mě je lepší ventilátory sdílet pomocí prokřížených heatpipe, jako to mají některé dříve testované a recenzované herní notebooky. Asus také deklaruje nižší zanášení chladicího systému nečistotami, díky systému pro odpuzování prachu, kterému říká Anti-Dust Cooling.

Asus ROG Zephyrus M - pohled na chlazení notebooku zezadu
Asus ROG Zephyrus M - pohled na chlazení notebooku zezadu

Mezi nejpodstatnější inovace patří šestijádrový procesor Intel Core i7-8750H z nejnovější generace mobilních procesorů Intel. Další podstatnou inovací je 144 Hz IPS displej s uvedenou odezvou 3 ms. LCD s úhlopříčkou 15,6" má FullHD rozlišení (1920 x 1080) a podporuje technologii synchronizace obrazu s výkonem grafického čipu, NVIDIA G-SYNC. Výrobcem udaný gamut grafického barevného spektra NTSC je 72 %.

Asus ROG Zephyrus M - pohled na pravý bok notebooku
Asus ROG Zephyrus M - pohled na pravý bok notebooku

Vlastní programové ovládací prostředí Asus ROG, umožňuje ručně přepínat mezi grafickým čipem integrovaným v procesoru (pro nižší spotřebu) a dedikovaným NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8 GB GDDR5 VRAM pro 3D herní výkon. Asus umožňuje programově i další nastavení jako je volba barev podsvícení (4 zóny) chiclet klávesnice nebo sjednocení světelných efektů (a barev podsvícení) notebooku s ostatním příslušesntvím (myš, headset) s podoporou Aura Sync.

Asus ROG Zephyrus M - pohled na spodek notebooku
Asus ROG Zephyrus M - pohled na spodek notebooku

Herní nadšence zcela jistě budou zajímat také parametry jako je 16GB DDR4 RAM s možností rozšíření na 32 GB a SSD 256 GB (ocenil bych i 512 GB) M.2 NVMe PCIe + 1TB SSHD (5400 ot./min.). Bezdrátové připojení zajišťuje klasicky WiFi (802.11ac 2x2 Wave 2) i Bluetooth. Mezi další rozhraní patří 1x USB 3.1 Gen 2 (Type-C), 4x USB 3.1 Gen 2, 1x HDMI 2.0 (4K/2K 60Hz výstup), 1x 3,5mm kombinovaný audio konektor, 1x Zámek Kensington.

Asus ROG Zephyrus M - pohled na levý bok notebooku
Asus ROG Zephyrus M - pohled na levý bok notebooku

Kovová konstrukce notebooku s tloušťkou cca 2 cm váží 2,45 kg. Na celkové váze se z části podílí i baterie se čtyřmi články a udanou kapacitou 55 Wh. Reproduktory jsou v notebooku dva, s výkonem 3,5W.

Notebook Asus ROG Zephyrus M je v ČR nabízen za 57.990,- Kč včetně DPH. Na skald údajně dorazily zatím 3 kusy, které byly ihned vyprodány, další zásilka by měla dorazit na přelomu června a července.

Současně s touto novinku, byla uvedena na trh také nejnovější konfigurace prvního modelu (Asus ROG Zephyrus GX501) se stejným procesorem Intel Core i7-8750H a vylepšeným 144 Hz LCD (první konfigurace měly "jen" 120 Hz LCD) jako má nový Zephyrus M, ale stále s o něco výkonnějším grafickým čipem NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q. Ovšem zůstává otázkou, jestli se vyplatí příplatek cca 20 tis. Kč s DPH.

PS: Pozor, na jednom známém e-shopu mají (v době psaní článku) špatné fotky pro nový Zephyrus M, mají tam stejné fotky jako pro první Zephyrus GX. Kdo jako první objeví o jaký e-shop se jedná a napíše to na naše forum včetně uvedení linku na daný produkt, ten dostane reklamní předmět Asus ROG, ještě nevím jaký, ale něco seženu :-).

Krátké zprávy . Představení . Monitor trhu

Diskuse