Microsoft Works - 3. tabulkový kalkulátor sady Works

5. 11. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Ve další části seriálu článků a kancelářském balíku pro méně náročné uživatele - Microsoft Works - se podíváme na Tabulkový kalkulátor. Pokud vás zajímá, jak dobře či špatně se tento program dokáže uplatnit v běžném každodenním použití a v porovnání se svými známými příbuznými, čtěte dále.

Microsoft Works - 3. tabulkový kalkulátor sady Works

Ani tabulkový kalkulátor nijak výrazně nevybočuje z již zažitých zvyklostí sady Works a stejně jako její předchozí součásti (viz předchozí díl "Microsoft Works - 2. textový editor sady Works") se spíše než na obrovský počet funkcí soustředí na to, aby funkce, které nabídne, byly jasné a jednoduše přístupné i pro začínající či méně počítačově zběhlé uživatele. A o to tu jde.

Prostředí
Prostředí programu je jednoduché, podle očekávání zabírá největší část obrazovky samotná tabulka, jen několik vrchních řádků zabírají lišty s funkcemi, případně řádka pro zapisování dat a vzorců funkcí.

Pohled na spuštěný program

Podporované formáty
Jako standardní formát je použit nestandardní formát *.xlr. Pracovat lze ale také se soubory starších verzí Excelu (97 - 2003), tedy *.xls. Poté nám zbývají už jen dvě možnosti ukládání souborů - textové *.txt a seznamy *.csv. Nabídka není tedy nijak rozsáhlá, nicméně pro běžný provoz by měla stačit. Horší je to, pokud uživatel potřebuje soubory odesílat v Excel formátu, uložení znamená pár kliků na víc, není to ale nic hrozného. S formátem nejnovějšího Excelu máte ale smůlu v každém případě.

Funkce
Jaký by to byl tabulkový kalkulátor, kdyby nenabízel nejrůznější funkce, které můžete využít. Funkcí je zde poměrně hodně, byť i zde musím říci, že se s nabídkou např. v Excelu či OpenOffice logicky rovnat nemůžou. Ale to bych zde ani nepovažoval za chybu. Základní nabídka bude pro většinu uživatelů, na které tento program směřuje, zcela jistě dostatečná.

Nabídka funkcí

Funkce jsou rozděleny do kategorií Finanční funkce, Datum a čas, Matematické funkce, Statistické funkce, Vyhledávací funkce, Logické a Informační funkce.

Grafy
Použít můžete také celou řadu více či méně povedených grafů. Jejich ztvárnění sice není po stránce vzhledu vždy úplně dokonalé, ale svůj účel plní výborně. Vybírat můžete ze sloupcového, 3D sloupcového, plošného, 3D plošného, spojnicového, 3D spojnicového, kumulovaného spojnicového, smíšeného, X-Y bodového, paprskového, výsečového a 3D výsečového grafu.

Velkou nevýhodou ovšem je, že grafy nelze vložit přímo do tabulky. Následné zobrazení vytvořeného grafu vyvoláte pomocí nabídky Zobrazit/ Graf. Naštěstí jich může být i více. Takto pojatá koncepce grafů je ale poměrně nešťastná a vidím ji jako jednu z nevýhod aplikace.

Nabídka grafů

Sešity
Podpora práce se sešity chybí, což je rozhodně velká chyba. To je zcela běžná funkce, kterou jsou zvyklí používat i ti méně znalí a nároční uživatelé a rozhodně ušetří dost práce. Takto musíte kvůli každému lepšímu dělení dat zakládat novou tabulku a neustále přepínání mezi nimi znamená zbytečné klikání a čas navíc.

Chybí i jakékoli možnosti exportu nebo importu souborů.

Formátování
Čísla - pro čísla můžete využít celou řadu formátů, mezi které patří Obecné, Text, Číslo, Měna, Procenta, Exponenciální, Počáteční nuly, Zlomek, Logická hodnota, Datum a čas. U téměř všech formátů lze použít i další možná drobnější přizpůsobení.
Zarovnání nabízí možnost svislého a vodorovného zarovnání a možnost zalamování textu v tabulce.
Písmo - můžete si vybrat font, velikost, řez, barvu a další podobné náležitosti.
Ohraničení a stínování - poměrně propracované jsou také možnosti těchto dvou funkcí, nechybí různá rámování tabulek, jejich barvení, vyplňování apod. Možnosti jsou opět bohaté, kdo bude mít zájem, určitě si najde to, co potřebuje.

Automatický formát je nabídka předem připravených formátů, které lze využít, pokud se vám nechce definovat svoje vlastní. Vybírat můžete z několika možností, nechybí ani možnost určení, zda se bude týkat i záhlaví a zápatí řádků nebo formát. Stejně tak nechybí ani možnost ukotvení nadpisů.

Podobnou funkci plní i galerie formátů.

Řazení dat
V nabídce Nástroje nalezneme také funkci nazvanou Seřadit. Zde si jednoduše můžete vybrat oblast, ve které si přejeme seřadit vložená data a určit, zda se budou řadit vzestupně či sestupně a také, zda se řazení bude týkat i okolních buněk nebo ne. Určit lze také chování záhlaví a zápatí.

Řazení dat podle kritérií

Pravopis
V nabídce programu se dokonce setkáme i se slovníkem pro kontrolu českého pravopisu. Jak moc je to užitečné u tabulkového kalkulátoru nechám na posouzení každého z vás, nicméně je pravda, že i sem je občas potřeba text vkládat a kontrola, zda jste neudělali nějaký překlep, se může hodit.

Tisk, oblast tisku, náhled, vzhled stránky
Možnosti tisku jsou poměrně chudé, nečekejte žádné pokročilejší nastavení rozdělení stránek, rozmístění prvků, dělení na více papírů či podobně. Zkrátka tisknout lze, ale moc si nevyhrajete.

Oblast tisku - také klasika - lze ji nastavit nebo zrušit.

Náhled je také poměrně jasná položka, ani zde nečekejte žádné pokročilejší možnosti.

Vzhled stránky - zde si můžete nastavit záležitosti jakou jsou okraje, velikost a orientace stránky, číslování apod.

Závěr
Abychom si odpověděli na otázku z anotace - jak si vede v tento program v praxi? Hodnocení je poměrně složité. Z pohledu nabídky funkcí, ovládání nebo také např. české nápovědy nebo slovníku pro kontrolu pravopisu mohu nenáročným uživatelům aplikaci s klidem doporučit.

Na druhou stranu je tu ale i několik nevýhod, které pohodlné používání poměrně dost omezují. Jedná se zejména o absenci podpory práce s listy, zvláštní práce s grafy nebo o pár kliknutí delší práce s běžným *.xls formátem.

Ostatní

Diskuse