Notebooky v roce 2009

14. 1. 2009 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Letos se máme mezi notebooky opravdu na co těšit. Všichni tři největší výrobci procesorů si pro nás chystají zajímavé novinky a na své si přijdou všechny tábory - ať již fandí podle značek, nebo se jedná o příznivce ultralightů, běžných notebooků i highendu. Pozadu možná nezůstane ani Microsoft a na svět se tak mohou dostat další Windows. Možných zajímavých novinek je ale podstatně víc - pojďte se podívat.

Notebooky v roce 2009

Minulý týden jsme se ohlíželi, jaký byl rok 2008 mezi notebooky, a teď je na čase zrekapitulovat, jaké významné novinky nás čekají letos. Nutno říct, že oproti loňsku by se mělo jednat o rok ještě zajímavější.

Šesté Intel Centrino - po letech zcela jiná architektura

nové procesory Intelu - konečně nativní quad Po vzoru svých desktopových kolegů dostanou i notebooky na Intel platformě novou architekturu procesorů, u desktopů zvaných Nehalem. Centrino šesté generace s kódovým označením Calpella se bude skládat ze zbrusu nového 45nm dualcore procesoru Auburndale (35-45W) či nativního quadcore Clarksfield (45-55W TDP). Oba dva procesory mají spíše serverovou architekturu; zmizí letitá sběrnice FSB a bude nahrazena QPI (Intel QuickPath Interconnect, obdoba HyperTransportu) a přibude paměťový řadič pro DDR3-1600. To vše by měl doplňovat čispet s grafickým jádrem schopným hardwarově dekódovat Blu-ray videa a s grafickým výstupem DisplayPort nebo vylepšenou podporou SSD.

Současné Core 2 procesory nezmizí ze dne na den, ale měly by být nabízené alespoň ze začátku paralelně jako levná (a jak je z TDP vidět tak i úsporná) alternativa. Doufejme, že se postupně nedostaneme do stejně ošklivé situace, jako s nenažranými procesory Pentium 4 v noteboocích před několika lety - kdy 60W procesor byl úsporný lowend a kdo chtěl vyšší výkon, tak s sebou tahal v notebooku snad 1 kg mědi na uchlazení až 130 W ztrátového tepla.

Calpella by měla být uvedena v druhé polovině roku 2009, zatím se počítá s třetím kvartálem.

Mobilní platformy AMD i pro prcky

AMD Athlon Neo Ani AMD nespí a ačkoliv se s jeho slibnou architekturou Fusion integrující CPU a GPU do jednoho čipu (nejen)letos nepotkáme, budeme svědky frenetického uvádění několika inovovaných platforem s 45nm procesory.

Pro tenké a lehké notebooky to bude výkonnější Congo s dvoujádrovým procesorem a úspornější jednojádrový Yukon. Ani v jednom případě nepůjde o řešení pro netbooky a přímou konkurenci pro Intel Atom, AMD míří do segmentu ultrapřenosných notebooků (11-13"). Yukon chce se zbrusu novým procesorem Athlon Neo nabídnout v porovnání s Atomem o polovinu vyšší výkon při stejné frekvenci za cenu vyšší spotřeby a o třetinu vyšší ceny. Má tak umožnit prodej levných ultrapřenosných notebooků (s cenou okolo 600 USD), což je zatím prakticky neexistující segment trhu. AMD se tak také může začít pomalu dostávat z současné pozice "výrobce levných topících CPU pro laciné 15,4" notebooky".

U mainstreamových notebooků se můžeme těšit na platformu s kódovým názvem Tigris s procesorem zatím označeným jako Caspian, který by měl přinést velmi dlouhou výdrž provozu na baterie.

S prvním mobilním quadcore od AMD se letos nesetkáme; Liano, postavený na kombinaci CPU + GPU a nahrazující AMD Fusion, přijde nejdřív za rok.

Windows 7 aneb "dodělané Visty"

Windows 7 U následníka Windows Vista by se podle všeho měla opakovat situace z roku 2001, kdy byla po "serverově zavánějícím" stabilním operačním systému Windows 2000 (NT 5.0) s pomalými starty a s malou podporou multimédií či přenosných zařízeních vydána upravená verze s názvem Windows XP (NT 5.1) se stejným základem, ale podstatně vhodnější pro běžné uživatele.

Windows 7 slibují podstatné zlepšení v oblasti ovládání dotykem či hlasem, svižnější start i běh a celkově nižší hardwarovou náročnost, než tomu bylo u Windows Vista. Právě z hlediska uživatelského desktopového OS poměrně vysoké hardwarové nároky Windows Vista byly často trnem v oku mnoha lidem a znemožnily používání tohoto systému na stále populárnějších netboocích, což k nelibosti Microsoftu vyústilo v nutnost prodloužení prodeje Windows XP.

Dalšími pro nás zajímavými vlastnostmi je vylepšená podpora disků SSD, které se díky "nepochopení principu" u starších verzí Windows setkávaly s nepříjemnými zpomaleními, nikterak nízkou spotřebou a teoreticky v dlouhodobém horizontu také s nižší životností. Windows 7 by již měly SSD podporovat nativně, a tak by teprve teď mohl přijít velký nástup těchto paměťových úložišť.

Změn je samozřejmě daleko více, uživatele notebooků bude zajímat i jednodušší konfigurace Wi-Fi či řada změn snažících se o zpřehlednění uživatelského rozhraní.

Windows 7 by měly být oficiálně na světě koncem roku 2009 a nebo na začátku roku 2010, veřejně dostupnou betaverzi můžete vyzkoušet již nyní.

Velký nástup SSD

SSD O discích postavených na bázi flash pamětí se píše téměř denně, ale reálných kusů v prodávaných noteboocích je jako šafránu. To by se podle zákulisních informací mělo letos zlepšit; velcí výrobci údajně již udělali větší objednávky těchto disků pro své nadcházející notebooky, což mělo umožnit stabilizovat předpovědi výroby a dramaticky snížit cenu SSD. Celou situaci by dále měly rozhýbat Windows 7, kde by SSD díky výrazně vylepšené podpoře měly již opravdu šetřit energii notebooku a lépe by se měl využít jejich potenciální výkon, děsivě kolísající podle typu prováděné operace.

Tenké a lehké notebooky levně

malý notebook Malé notebooky (zde nikoliv netbooky) mají naději na velmi úspěšný rok. Do světa se dostane AMD Yukon a Congo, druhá strana má arzenál jedno- i dvoujádrových procesorů Atom. Do prodeje by se tak konečně mohla dostat celá řada levných notebooků s LCD okolo 12 - 13", což je ideální velikost pro časté přenášení a také asi nejmenší rozumně použitelná velikost na kratší práci.

Rozmanitost tohoto segmentu trhu snad konečně rozšíří i třetí do mariáše, VIA se svým procesorem Nano s TDP 5 - 25W (dle verze), takže možná bude z čeho vybírat.

16:9 LCD vládnou světu

LED odsvícení Loňský rok jen potvrdil očekávaný rozmach displejů s "kino-nativním" poměrem stran 16:9. Pro výrobce LCD má tento formát zkrátka větší výnosnost a tak se s ním budeme setkávat stále víc. Do konce roku nejspíš bude valná většina multimediálních notebooků již 16:9. Spolu s tím se ale také můžeme těšit na stále větší počet displejů podsvícených LED (diodami).

Evoluce USB

USB Zde již není situace natolik jasná jako v případech předchozích, přesto se i zde můžeme dočkat novinek. Mezi periferiemi se od loňského roku velmi nesměle zabydluje Wireless USB 1.1, které se bude snažit v roce 2009 nabrat na síle, ale proti zaběhnutému Bluetooth se mu bojuje velmi těžko.

Daleko nadějněji vypadá nové USB 3.0, které opět posouvá hranice přenosové rychlosti pro externí zařízení, tentokrát až na teoretických 4,8 Gb/s - tedy desetinásobek jeho předchůdce. První reálná USB 3.0 zařízení jsou očekávána právě v tomto roce. Nový standard bude muset svést boj s pomaličku se zabydlujícím rozhraním eSATA, které začíná být stále populárnější pro rychlý přenos dat do a z externích harddisků. Pro USB 3.0 zase hraje sjednocení rozhraní - proč mít pro běžné periferie USB a pro externí disky eSATA, když by stačilo "pouze" vybavit veškeré periferie USB 3.0.

Ostatní

Diskuse