Rok 2008 mezi notebooky

7. 1. 2009 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Uplynulý rok nám přinesl dost změn nejen ve světovém finančnictví. Ve dnešním shrnutí se podíváme na události, které v roce 2008 významněji zasáhly do vývoje notebooků - ať už kladným nebo záporným způsobem.

Rok 2008 mezi notebooky

Před rokem jsme podle zpráv a informací od výrobců odhadovali, co by se mohlo stát na poli mobilní výpočetní techniky v roce 2008. Na naše předpovědi se můžete podívat v článku "Notebooky v roce 2008". A jak dopadla realita?

Intel: Centrino 2 vládne světu

Intel Centrino 2Intel udělal svůj každoroční update, a ačkoliv se nejednalo o žádnou velkou revoluci, která by ospravedlnila pojmenování Centrino 2, jednalo se o update více než povedený, viz. Intel Montevina v prvním testu.

U procesorů vzrostla frekvence FSB na efektivních 1066 MHz a do běžného prodeje se dostaly 2 série procesorů: řada T s 6 MB L2 cache a 35 W TDP a také řada P se sníženou L2 cache na 3 MB a spotřebou staženou na sympatických 25 W. Žádný dramatický nárůst výkonu se nekonal (a ani se nečekal), ale nižší spotřeba potěšila. Nakonec jsme se dočkali i slibovaných čtyřjader, ale jejich rozšíření není nijak valné, což je důsledkem vysoké ceny a vyšší spotřeby za featuru, kterou drtivá většina uživatelů nevyužije ani u desktopu.

U čipsetu jsme se, krom velkých potíží Intelu, vedoucích k několikaměsíčnímu odkladu celé sady, dočkali drobných updatů a také dvou zajímavých technologií: přibyla podpora úspornějších DDR3 pamětí (jak fungují DDR3 se dočtete v článku "DDR3 - evoluce, ale nikoliv revoluce") a také možnost přepínání mezi integrovaným a dedikovaným grafickým řešením za chodu systému.

AMD: odklad Fusionu a zklamání z Pumy

AMD PumaNejen fanoušci AMD vyhlíželi s napětím, co nového nabídne jediný vážný konkurent Intelu. Existovala totiž naděje, že se do konce roku objeví naprosto přelomová technologie AMD Fusion, která nabídne integrované grafické řešení v procesoru - ten by tak mohl mít například 2 klasická výpočetní jádra + 1 grafické. Fusion by na mobilním poli znamenala revoluci srovnatelnou s uvedením vícejádrových CPU, avšak nakonec byla odložena nejdříve na rok 2011.

Jedinou podstatnou věcí, se kterou AMD přišla, byla sada Puma, na kterou jsme se zaměřili v článku "AMD Puma pod drobnohledem". Její hlavní přínos měl být spíše morální a marketingový - AMD začala po vzoru marketingového úspěchu sady Intel Centrino konečně nabízet vlastní sadu, zde složenou z (divoce rozvětvené nabídky) CPU, certifikovaného Wi-Fi adaptéru, AMD 780 čipsetu s integrovaným Radeonem série HD3000 a podporou ATI Hybrid Graphics - tedy zapojení integrovaného a dedikovaného grafického řešení, které má na rozdíl od Intelu podporovat ne jen přepínání za chodu podle aktuální potřeby notebooku, ale i spřažení do (Hybrid) CrossFire za účelem maximalizace výkonu.

Ačkoliv technologicky na tom Puma především po stránce čipsetu nebyla špatně, celá sada oproti svému konkurentovi (i předchůdci z vlastních řad) byla až příliš žravá, což se projevilo nižší životností na baterie a větším zahříváním notebooku. Výsledkem je postupné vytrácení se AMD notebooků z nabídky mnoha výrobců, což jen potvrzuje smutný trend let minulých.

HD-DVD: R.I.P.

HD DVDPo několikaleté válce o místo budoucího standardu optických disků máme konečně vítěze, z kola ven šlo HD-DVD (viz. "HD-DVD padlo") a při pořizování nového notebooku konečně začíná mít smysl úvaha nad modelem s Blu-Ray. Nezbývá, než se radovat, a to snad i kdybychom fandili Toshibě s HD-DVD.

Lavina netbooků

netbookNová kategorie notebooků, která se zrodila v tichosti za nechápavého zírání světa na tyjátr okolo superlevného mini-skoro-notebooku XO1, se zabydlela na trhu překvapivě pevně. Po počáteční invazi Asusu a jeho mnoha variantách EEE PC se narychlo přidávají i další výrobci až to vypadá, že kdo nenabízí nějaký ten netbook, je out. My jsme si kvůli opravdu velkému počtu modelů těchto přístrojů museli vypomoci jejich velkým přehledem "Netbooky aneb fenomén poslední doby" a v úvaze "Notebooky pro ženy" jsme došli k závěru, že se jedná o ideální přenosné PC pro jemné pohlaví.

Atomový útok

Intel AtomLavina netbooků a jejich vzrůstající prodeje přinesla nového konkurenta doposud neotřesitelné sadě Centrino. Přes veškeré snahy ostatních výrobců nakonec Intelu konkuruje zase Intel, a to svým procesorem Atom. Tato malá mrška se spotřebou 2,5 nebo 4 W totiž i přes svůj nižší výkon (1,6GHz Atom je pomalejší než 900MHz Celeron - viz recenze "Eee PC 901 - úspornější s Atomem") zvládá běžnou práci, přehrávání nenáročných multimédií a surfování internetem - což je přesně to, co většině lidí stačí.

Jediná potenciální konkurence Intelu, tchaiwanská VIA se svou silnou pozicí mezi superúspornými procesory, sice odpověděla solidním procesorem "VIA Isaiah", který je však se svými 25 W a žravou muzeální čipovou sadou Atomu na hony vzdálen.

ATI vrací úder, NVIDIA v plamenech

AMD, NVIDIAZatímco rok 2007 se konal ve stylu náhlého úpadu dříve jednoznačně dominujícího výrobce dedikovaných grafických řešení pro notebooky, společnosti ATI, nyní patřící pod AMD, vloni nastal poměrně zajímavý zvrat. Jednak se ATI konečně podařilo včas vyvinout aktuální mobilní grafické karty (až na highendový segment trhu) a především NVIDIA si situaci sama silně pokazila. "Podařilo" se jí totiž výrobcům notebooků dodat obrovské množství defektních mainstreamových grafických čipů, které se v běžném provozu přehřívaly - proč se dočtete třeba v našem článku "Vadné mobilní grafiky NVIDIA - kde se stala chyba?".

To většinou končilo výměnou základní desky notebooku anebo zoufalým updatem BIOSu, snižujícím takty GPU a současně "přidávajícím plyn" chlazení. NVIDII tato chyba v návrhu a výrobě stála přes 200 miliónů USD, ztrátu nově nabyté důvěry výrobců a návrat ATI z propadliště dějin zpět do hry.

Souboj mezi oběma hráči na poli mobilní grafiky byl také ve formě inovací - ATI bodovalo s prvním reálným a opravdu funkčním řešením pro externí grafiku připojitelnou k notebooku "ATI XGP", které jsme měli možnost otestovat v recenzi "AMILO Graphic Booster - rychlá externí XGP grafika", NVIDIA zase kontrovala koupí společnosti Ageia a implementací výpočtů fyziky pomocí grafického jádra.

Paradox RAM

RAMPořekadlo "operační paměti není nikdy dost" platí sice stále, ale poněkud se nám zašmodrchalo. Ne že by majoritní systém, Windows Vista, potřebovali paměti méně - ba naopak. Kdo někdy viděl Visty jdoucí na notebooku s 1GB RAM či dokonce plazící se na 512 MB, ví své. Do toho spadly ceny pamětí na historické minimum (2GB 800MHz SoDIMM stojí okolo 500 Kč), takže se zdálo, že koncem roku bude mít snad každý notebook 4 GB RAM.

Narazilo se však na adresní strop 32-bit operačních systémů, který činí ve většině případů 3 GB, a problém je na světě. Výrobci a uživatelé se zalekli přechodu na 64-bit systémy, možné potíže zejména s ovladači odradily řadu kupujících. A tak se u většiny notebooků stále setkáme s 32-bit operačním systémem a v základu s 2 nebo 3 GB RAM, aby neměl uživatel špatný pocit z peněz investovaných v neadresovatelné části paměti (i když někteří výrobci s klidem dodají i 32-bit Windows a 4 GB RAM).

Širokoúhlé a ještě širokoúhlejší LCD

widescreen s 16:9Jste konzervativní povaha a ještě jste si nezvykli na širokoúhlé notebooky s poměrem stran LCD 16:10, který je všude? Rok 2008 přesně podle předpovědi ukázal, že si na něj zvykat nemusíte a rovnou se můžete chystat na přechod na 16:9. Spousta notebooků již přišla s tímto poměrem stran a chystá se jich více. Invaze začíná stejně jako před lety v případě 16:10 u multimediálních notebooků, konzervativní firemní sféra se zatím drží zpět. Přes řeči o vhodnosti na film je hlavním důvodem vyšší výtěžnost výroby pro výrobce LCD, takže se na tento, pro vertikální počítačový svět ještě nevhodnější formát připravte; na výběr nebudou mít ani výrobci notebooků.

Změny u výrobců

Změny se dotkly i předních výrobců notebooků, i když ne nijak zásadní. HP si stále drží pozici světového leadera, což se nelíbí především předchozímu #1 - Dellu. Ten kontruje vstupem na maloobchodní trh a tak i na českém trhu jsou k zakoupení notebooky této značky, určené pro domácnosti. Acer skoupil další firmu, tentokrát eMachines a již nabízí i u nás řadu eMachines jako extrémně levné základní notebooky s cenou pod 10 000 Kč. A ačkoliv jsme se v minulém roce na našem trhu setkávali se značkou Fujitsu Siemens Computers a jejími notebooky se stále se vylepšující zárukou (od tříleté NBD on-site záruky u všech Lifebooků až k pojištění proti náhodnému poškození jako standardu), společný podnik FSC oznámil blížící se konec a odkup značkou Fujitsu.

Ostatní

Diskuse