HP Pavilion dv7-1000 - multimediální silák

28. 7. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Pavilion je výrobcem zacílena na domácnosti, což už dnes znamená velmi široké portfolio. Model dv7-1000 ve dvou dostupných konfiguracích se 17'' displeji je zaměřen na náročnější uživatele vyžadující všestranný výkon a už se pohybuje blízko hranice tzv. herních notebooků. Poháněn je Centrino sadou s procesory Intel Core 2 Duo nejnovější řady a dedikovanou grafikou od NVIDIA. Přitom doporučená koncová cena začíná na 20 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion dv7-1000 - multimediální silák

Na svém webu mluví HP o inovativním industriálním designu nebo barvě tekutého kovu. Já vidím příjemný notebook s více méně lesklým plastovým povrchem a lehce segmentovaným oblým designem. Tekutých kovů je celá řada, třeba takové železo přejde od rudé až po modrobílou podle tavné teploty, ovšem barvy notebooku bych pojmenoval jako černou na vnějších plochách a šedostříbrnou kolem klávesnice a na bocích přístroje kolem portů. S designem se můžete seznámit více ve fotogalerii našeho článku "HP Pavilion DV7 - krátké vizuální seznámení".

Pavilion má 17“ displej, což předurčuje i jeho rozměry - 396 mm x 285 mm x 45 mm - a hmotnost – 3,46 kg. Dá se mluvit o průměru nebo vzletněji standardu třídy, hmotnost na hraně tří a půl kila pořád ještě umožňuje bezproblémové převážení notebooku, pokud se s ním nemusíte tahat v ruce nebo i na zádech. Ale autem na chatu nebo na návštěvu k tchýni dojede bez obtíží :-)

To, že HP zde vsadilo na poměrně vysoký výkon, se začne ukazovat už od displeje. Má úhlopříčku zmiňovaných 17“ a rozlišení WXGA (1440 x 900 pixelů), lze na něm tedy sledovat i HD video, povrch je pro zvýšení kontrastu a podání barev, jedná se přeci jen o domácí přístroj se stabilní pozicí na stole, lesklý. Jako polohovací zařízení slouží dvoutlačítkový touchpad, ale předpokládám, že většina uživatelů bude dávat přednost myši.

Zatímco šasi i displej jsou u celé řady DV7-1000 stejné, výkonové součástky se různí podle dvou konfigurací: 1040ec nebo 1060ec. Obě jsou založeny na sadě Centrino a „motorem“ jsou procesory Core 2 Duo devítkové řady: pro 1040 ec je to P7350 (2 Ghz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), pro vyšší konfiguraci P8400 (2,26 Ghz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Čipsetem je PM45. Liší se grafické karty, byť obě dodala kalifornská NVIDIA. U slabší konfigurace je to základní GeForce 9200M, vyšší už se může pochlubit lepším mainstreamem v podobě GeForce 9600M. Zejména vyšší karta už rozpohybuje i náročnější hry, ale přesto nesmíme zapomenout, že se jedná o notebookové karty, a u těch nejmodernějších 3D her budeme muset být dost skromní, co se týče zvláštních efektů nebo výrazného vyhlazování hran apod. RAM je v obou případech stejná, dva sloty jsou osazeny celkem 3 GB DDR2-667 v "32-bitové" kombinaci 1GB + 2GB modul.

Osazení pevnými disky je zajímavé, jedná se o nadprůměrné kapacity, buď 250 nebo 320 GB. Oba disky jsou pochopitelně SATA a mají 5400 ot./min. Optické mechaniky se opět odlišují podle konfigurace a navíc ani jedna není tak úplně obyčejná. Slabší model sice má Super Multi DVD DL vypalovačku, ale ta navíc umí "pálit z obou stran" – podporuje technologii LightScribe, která umí na vrchní (nedatovou) stranu speciálních médií vypalovat obrázky či popisky. Vyšší konfigurace pak disponuje novější technologií – Blu-ray čtečkou kombinovanou s DVD vypalovačkou. O elektrickém akumulátoru není na webu HP ani zmínka, přesto se domnívám, že nějaký Li-Ion článek v počítači bude.

Mezi konektory je situace také obzvláště příznivá. O spojení se starají adaptér Wi-Fi ze sady Centrino s podporou a/g/n standardů a gigabitový ethernet, nechybí ani Bluetooth. Naopak už přístroj vypouští starý analogový modem. Vedle čtyř portů USB 2.0 a jednoho FireWire mne notebook potěšil porty pro předávání obrazových informací, vedle běžného externího VGA nechybí ani HDMI. Moderním výkřikem je i užitečný eSATA port, následuje trojice audiojacků a dokovací konektor! Pro rozšíření můžete využít vedle již zmiňovaných i ExpressCard slot a je tu i čtečka paměťových karet 5v1 (MMS, MS, MS Pro, SD, xD).

O lepší multimediální zážitek se stará i trojice značkových reproduktorů Altec/Lansing a webkamera s integrovaným mikrofonem, v případě vyšší konfigurace se můžete těšit i na digitální TV tuner, naopak na bezpečnost dbá vestavěná čtečka otisků prstů.

Operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium SP1 ve 32bit verzi. Notebook obsahuje i celou řadu dalšího software počínaje drivery a firemními utilitami přes přehrávače multimédií až po bloatware typu trial Norton Internet Security.

Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dv7-1040 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P7350 (2 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 9200GS, SATA HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 4x USB 2.0, FireWire a s Win Vista HP je 20 241 Kč bez DPH (24 160 Kč s DPH).

Představení

Diskuse