Umax VisionBook M765TU - první Centrino 2 v Čechách

11. 8. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Konečně je to tu, notebook s pátou generací známé značky Centrino je i na českém trhu. Co ukrývá? Například nejnovější čipset, výkonný moderní procesor nebo i dedikovanou grafickou kartu od NVIDIA. A ani v ostatní vybavě nijak nepokulhává. Vysoký standard ovšem vyžaduje i patřičnou cenu, která se v tomto případě vyšplhala až ke 25 000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook M765TU - první Centrino 2 v Čechách

Nový model od Umaxu jednoznačně vsází na pokročilou a neokoukanou technologii jako na svou hlavní devizu, kterou chce přitáhnout uživatele. Na druhou stranu, nejlépe většinou podávají oči, takže i na design bylo pamatováno. Pod tím si ale nelze představovat líbivé moderní zaoblené hrany nebo pastelové barvy, nekupujete kabelkový Apple, ale ultimativního bojovníka.. tedy do jisté míry.

VisionBook M765TU oblékli vývojáři do čistě černého těla vytvořeného z rovných ploch a jednoduchých linií, určitě spíše s ohledem na praktičnost než líbivost - minimalisté mohou zaplesat. Na druhou stranu, přes určitou střízlivost jde o eleganci, možná chladnou, ale nepopiratelnou. Notebook má tělo přizpůsobené 15'' displeji, což ani moc nenapoví, do kterých vod ho výrobce směřuje, je opravdu univerzální a umím si ho představit jak v rukou „profíka“, tak i technologického nadšence z řad studenstva nebo v lehce zabordeleném pokoji náctiletého gamera.

Rozměry notebooku jsou 359 x 267 x 25-36 mm a hmotnost je 2,9 kg, což jsou hodnoty celkem odpovídající, byť hmotnost je spíše nadprůměrná a vysoké mobilitě nenahrává – počítač se spíš bude hodit na stůl než na cestování. Univerzalita 15'' obrazovky ale ani přenášení po přednášecích místnostech nevylučuje.

Displej s 15,4'' úhlopříčkou dobře sekunduje vyspělým technologií v těle notebooku. Má totiž rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050) a je leštěný, což prospívá podání barev i kontrastu. Je trošku škoda, že nemá LED podsvícení, což by snad z tohoto notebooku dělalo opravdu „novou generaci“, ale tato technologie je pořád dost náročná, a tak se musíme spokojit s klasickým katodovým podsvícením. Na závěr odstavce o displeji ještě musím upozornit, že takto vysoké rozlišení na 15'' displeji znamená velice malou plochu jednoho pixelu, tedy také drobnost písma i jakéhokoli dalšího zobrazovaného materiálu – to třeba pro lidi se slabším zrakem.

Opravdu rozplývat se mohu nad použitými technologiemi uvnitř notebooku, protože se konečně setkáváme s Centrino 2 (Montevina) u kousku, který už je dostupný pro kohokoli na běžném trhu – nikoli jen předprodukční kousek pro pár novinářů. Radovat se ovšem nemůžu úplně, neboť jak se vzápětí dočtete, nějaké pihy na kráse zůstávají. Procesorem je pochopitelně Core 2 Duo ve své druhé generaci vyznačující se 45nm výrobním procesem a zvětšenou L2 vyrovnávací pamětí – T9400 (2,53 MHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Hlavní novinkou je použití nového čipsetu Intel 45PM. Jako grafická karta byl použit model GeForce 9300MGS od NVIDIA, disponuje 256 MB vlastní paměti a dalších 256 MB může sdílet se systémem pomocí technologie TurboCache. Sice se nejedná o nejsilnější dostupný čip, vlastně spíše low-end, ale stejně dodá více výkonu než kterákoli integrovaná grafika, takže byste měli být schopni spustit i nejednu novější hru, byť třeba v omezenějším nastavení. K Centrinu 2 patří také Wi-Fi adaptér, který v počítači je, další vrcholně zajímavou součástí je ale WiMAX modul, a ten zatím k dispozici není a ještě nějakou dobu nejspíše nebude, což je ta výše zmiňovaná piha. Osazení 2 GB DDR2 paměti přináší další nepříliš používanou novinku, a to jsou DDR2-800 (800 MHz) moduly. Je sice trochu škoda nižší kapacity (3 GB by slušely více), ale jsem zvědav, co přinese spolupráce těchto pamětí s novým čipsetem za přenosové rychlosti.

V oblasti datových zdrojů se naopak žádné překvapení nekoná, ať už by mělo být dobré či zlé.. Pevný disk se SATA rozhraním překvapí jedině svou kapacitou - 320 GB - což je příjemné a nadstandardní, ale nikoli zvláštní, optická mechanika pak lze popsat výmluvným: Super Multi DVD DL vypalovačka. Li-Ion akumulátor má kapacitu 4000 mAh, což ve spojení s dedikovanou kartou nevěstí nic moc dobrého stran výdrže, výrobce ovšem mluví o dvou hodinách v kancelářských aplikacích.

Co se komunikace týče, již jsem psal o chybějícím WiMAX modulu i zbylém Intel Wi-Fi adaptéru, doplním, že podporuje standardy a/b/g/n, dále je zde gigabitový ethernet, analogový faxmodem a Bluetooth modul. V budoucnu by měl být notebook osaditelný i příplatkovým UMTS/HSDPA modulem, zatím však v nabídce on-line konfigurátoru není. Z portů vedle tří USB portů vyniká zařazený HDMI port, ale k předávání obrazových dat nechybí ani externí VGA. Ten doplňuje eSATA port pro využití plného potenciálu externích SATA disků a ExpressCard slot pro další rozšíření. Nakonec ještě uvedu čtečku paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD).

Jako další výbavu ještě zmíním 2MPx kameru ve víku přístroje a také čtečku otisků prstů integrovanou do dvoutlačítkového touchpadu - sama může nahrazovat rolovací kolečko myši.

Použitým operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium, dále můžete zvolit Vista Business nebo Windows XP Pro a nebo dokonce variantu zcela bez OS (ušetříte 2000 a Linux je zadarmo ;-) ). Vyjma ovladačů Umax žádný další software nenabízí. Běžná dvouletá záruka pro fyzické i právnické osoby lze rozšířit až na 3 roky.

Doporučená koncová cena pro Umax VisionBook v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 2 GB RAM, NVIDIA GF 9300MGS, SATA HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0 a s Win Vista HP je 24 990 Kč bez DPH (29 738 Kč s DPH).

Představení

Diskuse