HP Mini 2140 - v malém těle zdravý duch

9. 2. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Další příspěvek do nekonečné soutěže o nejlepší netbook je od firmy Hewlett Packard. Nový Mini používá šasi na vlas podobnou svému předchůdci, ovšem přinese řadu novinek - především větší, 10'' displej s LED podsvícením a hardware kompletně od Intelu - procesor Atom i čipset s integrovanou grafickou kartou. Doporučená cena zůstala hluboko pod 10 000 Kč bez DPH, což také znamená, že je levnější než její předchůdce.

HP Mini 2140 - v malém těle zdravý duch

Netbook HP Mini 2140 je provedením prakticky totožný se svým předchůdcem, svým způsobem je možno jej také chápat jako alternativou postavenou na ne-Intelovské platformě k netbooku Mini 2133, jehož obsáhlou recenzi "HP 2133 Mini-Note - malý s velkou klávesnicí " jste měli možnost si přečíst na NOTEBOOK.cz. Změn stran designu je absolutní minimum, umístění 10,1'' displeje se vyřešilo užším rámečkem. Přímo bych řekl, že už při uvádění prvního modelu se počítalo s oběma velikostmi. Do rozdílů lze zařadit i mírně odlišné rozměry šasi (261 x 16,6 x 26,7 mm), což ovšem přičítám spíše zaokrouhlování při převodu z amerických palců na metrický systém, rozdíly jsou minimální a i na fotkách vypadá přístroj totožně, jediný otazník tak zůstává u použitých materiálů. Cena i použité součástky napovídají, že někde se ušetřit muselo, a hliníkové šasi netbooku Mini 2133 mohlo být nahrazeno plasty . Díky jiným komponentům se povedlo také snížit hmotnost o 0,08 kg na výsledných 1,19 kg.

Displej má již výše zmíněnou úhlopříčku 10,1'', rozlišení je kvůli novému poměru stran 16:9 jen 1024 x 576 pixelů, což je oproti předchůdci méně, ovšem na tak malé obrazovce budou pixely větší, a tudíž čitelnější. Velký pokrok je u podsvícení celého displeje, neboť ve 2140 emitují světlo diody (LED podsvícení). Vzhledem k nízké kapacitě standardní baterie to beru jako obrovské plus.

Druhou velikou změnou po kvalitnějším displeji jsou kompletní „vnitřnosti“, které tentokrát dodal Intel. Za procesor zvolili u HP obligátní Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB). O další potřebné se stará postarší čipset Intel 945GSE Express, který v sobě mimo jiné obsahuje i integrovanou grafickou kartu GMA 950. Její výkon už opravdu stačí jen na kancelářskou práci, internet nebo video, ovšem chtěl bych vidět masochistu, který by se na netbooku pokoušel hrát Crysis. DO DIMM slotů jsou osazovány DDR2 paměti s kmitočtem 800MHz efektivně, k dispozici je 1 GB (s OS Win XP nebo Linux) nebo 2 GB (s Vistami), o rychlost se v tomto směru není třeba příliš obávat.

Coby datové úložiště slouží klasický160GB 2,5'' pevný SATA disk s rychlostí rotace ploten 5400 ot./min. V Čechách prozatím chybí konfigurace s SSD, na cizích trzích k dispozici jsou a není vyloučené, že se časem objeví i u nás. A stejně jako u alternativního VIA-made Mini 2133 i zde chybí optická mechanika, ale proti smutnému konstatování: „Bez optické mechaniky“ zde HP uvádí: volitelné optické jednotky do externího zařízení MultiBay, přeloženo – můžete si koupit optiku externí. Knetbooku se dodává tříčlánková LI-Ion baterie s výkonem 28 Wh a kapacitou 2600 mAh. V našem testu s hardwarem od VIA vydržela baterie dodávat proud po dobu 2 hodin a 12 minut. S novým displejem a šetřícími technologiemi od Intelu by se tato doba měla posunout výrazně dál i tak, aby byl počítač také opravdu mobilně použitelný – tedy i se zapnutou Wi-Fi a jasnějším podsvícením displeje.

Jak je u netbooků zvykem a nutností, nepřekypují zrovna nadstandardními konektory, ovšem pro běžné používání najdete vše potřebné: Wi-Fi a/b/g, volitelně Bluetooth a gigabitový ethernet. Analogový modem přišel vývojářům zbytečný, ten už zde nepotkáme. Na tělo notebooku se vešly bohužel pouze dva USB porty, ale v této velikostní kategorii nejde o nic neobvyklého. Dále následuje dvojice audiojacků, slot pro SD karty a na poměry netbooků luxusní široký slot pro ExpressCard (/54).

HP Mini 2140 se dodává se třemi možnými operačními systémy, nejlevnější variantou je SuSE Linux Enterprise Edition, dále následují Windows XP Home, případně Windows Vista Home Basic nebo Business. Z dalšího software najdeme HP Recovery Manager, Roxio Creator a MS Office trial. Záruka je pro fyzické osoby ze zákona dvouletá, při nákupu na IČO však pouze jednoletá.

Doporučená koncová cena pro HP Mini 2140 v konfiguraci s procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovaná grafika Intel GMA 950, SATA HDD 160 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, Bt a s SuSE Linux E.E. Je 9762 Kč bez DPH (11 617 Kč s DPH).

Představení

Diskuse