Acer Aspire 5552G - na multimédia levně

18. 10. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jednoduchý domácí počítač, který svou hru o zákazníka hraje především výborným poměrem výbava/cena. Za cenu jen maličko přes 16 000 Kč bez DPH se můžete těšit na nenápadný 15'' stroj s širokoúhlým displejem vybavený tříjádrovým procesorem od AMD, od téže firmy je i slušná mainstreamová grafika s 1 GB paměti. Nezklame vás ani pevný disk, optická mechanika a možnosti komunikace včetně nové specifikace Bluetooth.

Acer Aspire 5552G - na multimédia levně

Acer Aspire je přesně takový počítač, který by podle mě měl bourat žebříčky prodávanosti. Je levný, je poměrně výkonný a je prakticky pro každého. Je to domácí multimediál s širokoúhlým 15'' displejem. To jsou přeci dobré argumenty. Pojďme se tedy na něj podívat blíže.

Designově toho tento notebook opravdu mnoho nepobral, je to prostě černý notebook, na kterém je vidět, že jen bylo potřeba všechny součástky zabalit do nějakého plastu. Levného. Alespoň trochu pevného. A černého. Na druhou stranu zase musím podotknout, že žádná ostuda to není, povrch je opatřen jemným mřížkováním, které má zabránit chytání otisků a mastnoty, navíc kromě černé jsou k dispozici i další barvy, třeba stříbrná nebo červená a obzvláště zajímavá hnědá. Navíc při práci design zásadní úlohu nehraje a ergonomicky není ani nejobyčejnější řešení daleko za těmi ostře stylovými, někdy na tom může být i lépe. A co snad tomuto Aceru Aspire přeci jen chybí na vzhledu, dožene pomocí ceny a výbavy.

Ono obyčejné šasi má rozměry 381 x 253 x 25 - 34 mm a hmotnost 2,6 kg i s 6tičlánkovou baterií, která je k notebooku dodávána v základu. Ta má kapacitu 4400 mAh a výkon 48,8 Wh. Její výdrž má činit až 2 hodiny a 40 minut. Notebook je tak vlastně i přímým konkurentem minule představovaného LIFEBOOKU. I velikostně jsou si zcela vyrovnanými protivníky, a proto o mobilitě platí vlastně totéž, co minule: „Pokud vám nevadí tahat s sebou adaptér, může se notebook hodit i na delší nošení třeba do školy, pokud máte o hodinách k dispozici zásuvku. Na opravdu mobilní nasazení bez jakýchkoli starostí to však není ani náhodou.“

Tak jako většina přístrojů v této kategorii, použil i Acer do tohoto Aspire 15,6'' širokoúhlý displej s „filmovým“ poměrem stran 16:9. rozlišení je samozřejmě 1366 x 768 pixelů. Zdrojem světla pro podsvícení jsou samozřejmě diody (LED). Povrch displeje je lesklý, což má vést k lepšímu podání barev a vyššímu kontrastu. Osobně si myslím, že kvalitní matný displej je mnohem lepší, ale v této kategorii jsou lesklé zvykem. A šetřit se také někde musí, samozřejmě.

Acer se zase jednou vydal trochu proti proudu a dal šanci zajímavé procesorové novince. AMD Phenom II N850 (2,2 GHz, 1,5 MB L2 cache, HyperTransport) má totiž tři jádra a celkové TDP 35 W. Intel s tímto tepelným výkonem vyrábí pouze dvoujádra, ovšem bez obtíží o vyšší frekvenci a s pokročilejší technologií. Výkonově je srovnatelný s procesory Intel Core 2 Duo s jádrem Penryn a srovnatelnými frekvencemi (např. P8400) či základními dvoujádry Intel Core i3. Čipset je rovněž z dílen AMD, totiž M880G. Grafická karta je dedikovaná, AMD/ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB DDR3 VRAM a podporou DirectX 11 je už docela slušným kouskem v této cenové hladině a nadšení mladí hráči spustí nejednu novější hru, byť třeba s omezenějším nastavením detailu nebo vyhlazování. Na starší 3D titul stejně jako na HD video stačí karta s velkým přehledem. Paměťový systém využívá dvou 2GB modulů DDR3-1066, čímž činí jakékoli otázky na dostatečnost paměti zbytečnými.

Pevný disk má až nadprůměrnou kapacitu 640 GB, je připojen přes SATA rozhraní a rychlost rotace je 5400 otáček za minutu. Optická mechanika zvládá číst i vypalovat DVD (Super Multi DVD DL), volitelně má být dostupná i Blu-ray vypalovačka, v ČR však zatím podobný model není.

O konektivitu je postaráno díky Wi-Fi adaptéru s podporou b/g/n standardů, gigabitovým Ethernetem a dokonce Acer naskočil na vlnu inovací a osadil Bluetooth 3.0 adaptér, za což mu patří jedno velké plus. Další výbava porty je velice předpokladatelná – trojice USB, HDMI konektor spolu s externím VGA, dvojice konektorů pro audio (in, out/phones). Nabídku uzavírá čtečka paměťových karet MMC a SD

Operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, dále nabízí Acer 25 řádků dlouhý seznam dalšího software od firemních utilit (Backup Manager, ePower Management, Updater) přes multimediální přehrávač Cyberlink PowerDVD až po trialy MS Office či McAfee Internet Security Suite. Záruka je na 2 roky (záruka na produkt 1 rok + 1 rok rozšířená záruka Acer Advantage (bez nutnosti registrace)).

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire 5552G v konfiguraci s procesorem AMD Phenom II N850 (2,2 GHz, 1,5 MB L2 cache, HyperTransport), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB, SATA HDD 640 GB 5400 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt 3.0 a Windows 7 HP 64 je 16 228 Kč bez DPH (19 550 Kč s DPH).

Představení

Diskuse