Asus Eee PC 1015BX - AMD v mini notebooku

5. 12. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

U Asusu to celé začalo a úspěšně pokračuje dodnes. Představuje totiž 10'' model z řady, která vlastně netbooky odstartovala. Cenu Asus stlačil opravdu hluboko, například díky použití komponentů od AMD. Nechybí ovšem ani USB 3.0 a HDMI konektor a především - i s kapacitní baterií je opravdu lehký a mobilní.

Asus Eee PC 1015BX - AMD v mini notebooku

Asus byl první, který dokázal prakticky využít dávnou myšlenku o jednoduchých a levných počítačích pro třetí svět, i když spíše zmobilnil středoškolskou mládež a vytvořil novou kategorii „Můj první počítač“. Nechci tím nijak mini notebooky shazovat, ale já bych si na ně nezvykl, ovšem Vánoce jsou za rohem a pokud třeba ještě hledáte cenově přijatelný dárek pro kohokoli, kdo už udrží myš, neváhejte. Samozřejmě, malý, lehký a levný notebook může potěšit kde koho a není důvod, aby se omezoval na školní brašny, ale nějak mi právě tam sedí nejlépe.

Seashell design už je nějaký ten rok odzkoušený a lze o něm říci, že dnes není zdaleka nějak překvapivý či ohromující, ale nabídne kompaktní a vcelku odolné balení, které nevypadá jako příslovečná cihla. Asus nabízí hned pět exterierových úprav, pokud chcete lesklý lak, můžete si vybrat mezi obligátní černou a bílou, pro vampy i červenou. O něco praktičtější mi přijde texturovaná úprava, která bude o něco odolnější proti špíně a mastnotě (zejména otiskům prstů), ta je ovšem o červenou ochuzena.

Šasi je jako obvykle poměrně výrazně větší, než je displej, a jeho rámeček by zřejmě obsáhl i o dva palce větší obrazovku, ale plně to vyvažuje klávesnice, která má jen minimální okraje po stranách a je tedy největší, jaká jen mohla být použita, což je pro pohodlí i ergonomii jen dobré. Rozměry notebooku jsou 262 x 178 x 23,6 – 36,4 mm. To jen dokládá pomalu se rozevírající nůžky mezi netbooky a podstatně sofistikovanějšími a dražšími ultrabooky, které jsou při blížící se hmotnosti i o více než centimetr nižší. A abych nezapomněl na onu zmiňovanou hmotnost – ve verzi s větší a těžší šestičlánkovou baterií je to stále jen 1,29 kg, se trojčlánkovou ušetříte pouhé 2 (!) dekagramy, nelze ji tedy vůbec doporučit. Šestičlánková Li-Ion baterie má kapacitu 5200 mAh a výkon 56 Wh, udrží tedy notebook v chodu až 8,5 hodiny s jednojádrovým procesorem. S dvoujádrem AMD C-50 je to pořád ještě 7,5 hodiny, což je při této hmotnosti výborné, byť záleží i na vytížení notebooku.

Displej s úhlopříčkou 10,1'' je naprosto klasický, má rozlišení 1024 x 600, což jsou také obvyklá čísla. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Co více k tomuto displeji říci? Malé a levně stavěné displeje samozřejmě nikdy nepatřily mezi ty nejlepší, ale je to jednak o cenové hladině a pak také o tom, že k dispozici máte HDMI a není tedy potíž pracovat na HD televizi nebo velkém monitoru.

Tím, čím se „BéIkso“ vymyká své kategorii nejvíce, je samozřejmě hydropneumatické odpružení. Tedy pardon, nemluvíme samozřejmě o modelu od Citroenu, ovšem použitím APU od AMD se Asus stává téměř podobnou vzácností, jakou bývaly i Citroeny. AMD ovšem nedávno uvedlo, že se chce více věnovat mobilnímu trhu a procesory pro desktopy a výkoné notebooky přenechat (co se týče úsilí věnovaného vývoji) spíše konkurenci, zde máme první vlaštovku. APU je nedávno popisovaná C-30 (jedno jádro 1,2 GHz, 512 kB L2 cache) nebo C-50 (dvě jádra, 1,0 GHz, 1 MB L2 cache) či C-60 (totéž jako C-50, pouze s Turbo Core technologií navíc. Obě APU mají shodné TDP 9 W. V APU je také integrováno grafické řešení AMD Radeon 6250 postavené na jádru MR HD 4530 z roku 2009, kdy šlo o kartu z přelomu nižší a střední třídy. Je jasné, že v netbooku zrovna orlí silou disponovat nebude, ale ve 2D pro čip není nemožné vlastně nic, takže plně využijete HDMI i s prostorovým zvukem. Ve 3D je to samozřejmě horší, ale pořád dostanete více než zvládne v grafice Intel s GMA integrovaným v Atomech. Paměťový systémem má k dispozici jediný slot, ale ani to moc nevadí, protože APU od AMD nemá dvoukanálový řadič a nepodporuje více než 2 GB RAM. Je tedy vhodné osadit 2GB modely DDR3-1066, jsou levné a netbooku dost pomohou.

Pevný disk je samozřejmě, byť i bohužel, obvyklý plotnový, má kapacitu 320 GB a SATA připojení. ASUS k němu nabízí ještě 3 GB prostoru na webovém úložišti pro snadné sdílení či základní zálohování. Optická mechanika osazena není, do šasi by se ani nevešla a není ani standardem této třídy.

O konektivitu se stará jen základní výbava: Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n a Fast Ethernet (10/100 LAN). Výbava porty je podobně jednoduchá – dvojice USB 2.0 nebo jedno USB 3.0 a druhé USB 2.0, společný audiokonektor pro sluchátka a mikrofon a HDMI. Následuje čtečka paměťových karet (MMC, SD /HC) a 0,3Mpx webkamera a vestavěný mikrofon.

Netbook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Starter. Žádné další programy Asus neinzeruje, ovšem zajisté budou k dispozici všechny ovladače a také obslužné programy . Záruka je v době trvání 24 měsíců.

Koncová cena Asus Eee PC 1015BX v konfiguraci s APU AMD C-50 (2x 1,0 GHz, 1 MB L2 cache, 9 W TDP), 2 GB RAM, integrovanou grafikou AMD Radeon 6250, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 2.0 a s Windows 7 Starter činí 5014 Kč bez DPH (6070 Kč s DPH).

Představení

Diskuse