Acer Aspire S7-391 - luxus s Gorillou

3. 12. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer se rozhodl v očích zákazníků trochu pozměnit svou reputaci výrobce levných konfekčních notebooků a přichází s Ultrabookem, který se může směle měřit i s takovou designovou legendou, jako je MacBook Air. V přístroji s 13'' obrazovkou najdeme IPS displej, nízkonapěťové procesory Ivy Bridge, SSD a také kvanta designu a mobility. A zajímavé materiály.

Acer Aspire S7-391 - luxus s Gorillou

Název dnešního článku se vztahuje k poměrně zajímavému materiálu, který jsem si už na notebook.cz představovali a který Acer použil trochu netypicky v Ultrabooku, který má ambice změnit přístup zákazníků k celé značce a posunout ji o nějaké to patro výše. A hned na začátek dodám, že Acer zvolil zajímavou cestu a zdá se, že by se mohla vyplatit.

Acer vyprodukoval dvojčata, přístroje, které se liší velikostí úhlopříčky, my se budeme zabývat větším z nich, který má praktickou 13'' obrazovku. Design bílého notebooku je vlastně dokonalý, tedy z uměleckého hlediska. Čisté, nerušené linie, jednoduchost a elegance se snoubí s kvalitními materiály. Určitou inspiraci u lídra designu asi nezapře, ale má toho i dost svého, mě to připomíná funkční a elegantní displej, který proslavily skandinávští návrháři. Pro materiál šasi u Aceru zvolili hliník, tělo je z jediného kusu a mělo by se vyznačovat vysokou pevností v krutu. Víko je také z velké části z hliníku, ale designéři vymysleli opravdové překvapení – gorilí sklo totiž nepřekrylo pouze displej, ale také víko notebooku. Docílilo se tím jedinečného vzhledu, navíc je povrch skla prakticky nepoškrabatelný!

Celkové rozměry šasi jsou 323 x 224 x 11,9 mm, což znamená, že notebook je štíhlý jako nejeden mobilní telefon, i to vypadá velice sexy. Hmotnost ve standardní výbavě činí pouhého 1,30 kg, mobilita je tedy naprosto perfektní, lehoučký a odolný notebook můžete mít stále s sebou, nezatíží, vejde se i do větších kabelek. Určitým problémem může být výdrž na Li-Pol baterii s kapacitou 2340 mAh a výkonem 35 Wh. Podle výrobce a testů MobileMark 2007 udrží notebook v chodu až 6 hodin, ovšem v poněkud rozumnějším zatížení, třeba se zapnutou Wi-Fi a lepším podsvícením displeje, se doba výrazně zkrátí. Určitým řešením je přídavná baterie, ale to zase notebook hodně ztratí na stylovosti a docela i na výhodách Ultrabooků – hmotnosti.

Notebooků s Windows 8 už jsem si pár představili, dnes ovšem došla řada na takový, kde mají konečně opravdu smysl. Je to zapříčiněno 13,3'' displejem, který je dotykový, a tím umožňuje využít všech výhod, které systém nabízí. Navíc se nejedná o jen tak obyčejný displej, je typu IPS, takže se můžete těšit na výborné a syté podání barev a velice široké pozorovací úhly. Rozlišení je Full HD (1920 x 1080 pixelů), povrch je krytý tvrzeným sklem, takže se velice dobře čistí, i když je lesklý. Podsvícení obstarávají LED. Dotyková vrstva je schopna rozeznat deset bodů, můžete tedy pracovat konečky prstů obou rukou. Klávesnice má elektroluminiscenční podsvícení, které si automaticky podle okolních světelných podmínek hlídá a upravuje potřebnou svítivost.

Aspire S7 je opravdu tenoučký a tomu se musel přizpůsobit i výběr součástek. Základem je úsporné dvoujádro Intel Core i7-3517U (1,9 (3) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) z aktuální generace Ivy Bridge spolu s čipsetem Intel HM77 Express. O grafickou stránku věci se stará pouze dedikovaný čip Intel HD 4000, který se nachází přímo v procesoru. Samozřejmě se nejedná o špičkové řešení a s novými herními tituly budete mít potíže s nastavením, ale v jakékoli 2D práci, při prohlížení multimédií, filmů apod. budete spokojeni. Paměťový systém počítače tvoří jediný 4GB DDR3 modul a podle webu výrobce paměť nelze dále rozšířit. Pro všechnu běžnou práci bude tato kapacita dostatečná, škoda je spíše chybějícího dvoukanálového zapojení, které by výrazně podpořilo výkon grafického řešení.

Pro ukládání dat slouží pouze SSD, zde s kapacitou 256 GB, odezva systému by tedy měla být příkladná a nevadí ani menší systémová paměť. Optickou mechaniku celkem logicky v Ultrabooku nenajdete, tak tenké, jako je tento přístroj, se snad ani nedělají.

Konektivita je, jak už to u Ultrabooků bývá, komplikovanější, kvůli extrémně štíhlému profilu se většina portů nedá vůbec osadit, takže o konektivitu se postarají pouze bezdrátová řešení - Wi-Fi a/g/n, Bluetooth 4.0. Ethernet lze používat pouze s redukcí pro USB. Ta jsou v notebooku pouze dvě, naštěstí obě v moderní specifikaci 3.0. pro výstup obrazu je k dispozici HDMI, ovšem pouze s micro-portem, obvykle tedy budete také potřebovat redukce. Pak zde je pouze kombinovaný zvukový konektor pro vstup i výstup najednou (u periferií, které toto podporují, jinak funguje pouze jako stereovýstup) a čtečku paměťových karet (MMC, SD). Součástí notebooku je samozřejmě i webkamera a integrovaný mikrofon stejně jako stereoreproduktory.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Ve výbavě výrobce nezmiňuje žádný software třetích stran. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire S7-39 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-3517U (1,9 (3) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 4 GB RAM, integrovaná Intel HD 4000, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 33 325 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).
V prodeji je i slabší konfigurace s procesorem Intel Core i5-3317U (1,7 (2,6 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) a 128GB SSD za cenu 29 158 Kč bez DPH (34 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse