Gorilla glass - není sklo jako sklo

15. 9. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jiří Vaněk

Nejednomu z vás se již určitě stalo, že po pádu telefonu či tabletu se mu podařilo rozbít displej nebo vykouzlit ''pavouka'', nebo jste viděli obrázky či videa rozbitých televizí pomocí ovladačů Wii. Právě o zamezení těmto nehodám se starají krycí skla displejů, které chrání křehké displeje před poškozením. Jedním z těchto skel je Gorilla Glass, které vyniká vysokou pevností a odolností vůči poškrábání - pojďme se na něj podívat.

Gorilla glass - není sklo jako sklo

V dnešní době se setkáváme se zařízeními, které jsou vybavené různými druhy displejů od TFT až do AMOLED a různými skly, které chrání tyto displeje. Dnes jsou velkými dotykovými displeji vybavovány i mobilní telefony a tablety, u těchto zařízení je odolnost skla chránícího displej velmi důležitá, a zde nastupuje Gorilla Glass. Toto "gorilí" sklo, jak by se mohlo zdát, nemá s gorilami vůbec nic společného mimo "síly", kterou vynikají jak gorily, tak toto sklo.

Nejprve trocha historie. Sklo Gorilla Glass bylo vynalezeno už v roce 1962, avšak do roku 2008 nebylo nasazeno pro komerční použití.


  • V roce 2005 firma se firma Corning začala zabývat tvorbou ochranného skla pro mobilní telefony.

  • V roce 2006 se tento projekt rozšířil a skla měla začít být používána i v noteboocích, GPS zařízeních, chytrých telefonech i multimediálních přehrávačích.

  • V roce 2008 americká firma Corning Incorporated nabídla tento produkt společnostem vyrábějící displeje.

  • V říjnu 2009 se objevily první zařízení s tímto sklem, jednalo se o tablet PC se zvýšenou odolností (tato zařízení nesou označení Rugged Computer a patří mezi ně třeba i Panasonic Toughbook používaný americkou armádou) C5 a F5 od firmy Motion.

  • V březnu 2010 společnost Corning oznámila, že její Gorilla Glass bude používáno v telefonech japonských výrobců. 15. března byl oznámen notebook LG x300, který rovněž využívá toto sklo.
  • Toto odolné sklo původně neslo název Ruggedized Glass ("robustní sklo" nebo "zesílené sklo"), ale toto označení nebylo dostatečně marketingově zajímavé. A tak společnost přišla s názvem Gorilla Glass, které začala oficiálně používat na prezentacích k označení těchto skel. Oficiální vysvětlení, proč se toto sklo jmenuje právě Gorilla Glass, je následující (volně přeloženo z oficiálního prohlášení): "Při slově gorila si mnoho lidí představí savce, který jí banány, bije se do hrudi a leze po stromech a který je známý pro svou sílu a podsaditý vzhled. Gorilla Glass je také "silné", avšak může být štíhlé."

    Gorilla Glass je netoxické alkalo-hlinito-křemičité tenké ploché sklo, které vyniká velmi vysokou odolností.
    Mezi výhody tohoto skla patří:


    • Možnost použití tenčího skla. Díky vysoké odolnosti lze použít tenčí sklo při zachování stejné nebo vyšší odolnosti, jako má sklo klasické. Toto sklo je odolnější nejen proti rozbití, ale také proti poškrábání povrchu. Gorilla Glass se vyrábí v tloušťce 0,5 - 2 mm.

    • Velmi dobrá kvalita povrchu bez dalších úprav. Použitím speciálních postupů nabízí Gorilla Glass velmi dobrou kvalitu povrchu bez nutnosti lapování nebo broušení, čímž se předejde možnému poškození povrchu.

    • Dodržování enviromentálních norem. Gorilla Glass neobsahuje nebezpečné látky a je v souladu s RoHS.

    • Kompatibilita s dotykovými displeji. Toto sklo může být použito u dotykových přístrojů, bez dopadů na jejich funkčnost. U rezistivních displejů je však důležitá použitá tloušťka skla.

    • Dostupnost různých povrchů. Gorilla Glass je dostupné taky s povrchy odolnými proti tekutinám nebo s povrchy, které jsou velmi snadno čistitelné. Což je výhodou u dotykových displejů.

    Aktuálně sklo Gorilla Glass používá více než 20 výrobců a můžeme jej najít ve více než 225 přístrojích, mezi které patří i Samsung Galaxy S, i8910 Omnia HD, Motorola Droid nebo Dell Streak. Nedávno byla oznámena i velká skla pro televizní přijímače.

    Pokud jste shlédli přiložená videa, dokážete si představit, jak je toto sklo výjimečné a možná jako já litujete, že právě takové sklo nechrání vaše zařízení. Doufejme, že je v nových telefonech, tabletech či několika noteboocích budeme potkávat čím dál častěji.

    Zdroj: corning.com, engadget.com,

Technologie

Diskuse