Asus G53SX - maximální výkon v 15''

23. 1. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus předvedl staré známé ''stíhačkové'' šasi s novou technikou uvnitř. Těšit se můžeme na procesor Core i5, dedikovanou grafiku od NVIDIA a výkony, které rozhýbou každou hru. Multimediální schopnosti dodává i Blu-ray mechanika, trošku stylu zase třeba podsvícená klávesnice.

Asus G53SX - maximální výkon v 15''

Už to budou dobré dva roky, kdy jsme představovali Asus G73Jh, 17'' herní notebook se zajímavým šasi a výborně vymyšleným větráním. Tvary inspirované americkou stealth stíhačkou s cenou pytle rýže v Číně se na trhu uchytily velice dobře a Asus představil celou řadu dalších konfigurací a šasi také zmenšil pro použití 15'' displeje.

U Asusu je řada G jednoznačně odvozena od slova Game, tedy hra. Herní počítače jsou stále velké a těžké, displej se nedá odklopit do úhlu většího než nějakých 120 stupňů a sám notebook se ke svému zaměření opravdu přiznává. Přiznat se musím i já, neboť potkat Géčka jinde než na stolech v domácnostech nadšených hráčů nebo třeba na vysokoškolských kolejích by mi přišlo dost zvláštní. Konstrukce je čistě plastová, rozměry 391 x 297 x 30 – 60 mm a hmotnost 3,92 kg. Rozumí se tedy samo sebou, že mobilita je minimální, přístroj se hodí tak na občasné převozy mezi jednotlivými stanovišti (domov x chata /kolej), výška zadní části dává znát, že notebook se nemusí vejít ani do běžné brašny nebo menšího batohu s přihrádkou. Z výroby je dodávána 8článková baterie s výkonem 74 Wh a kapacitou 5200 mAh. Výrobce dobu výdrže neudává a ani se tomu nedivím. Na jednu stranu při minimálním zatížení notebooku by to nemuselo být nijak málo, ovšem je to herní notebook a při plném vytížení výkonných komponent je baterie asi záležitostí mírně řečeno kosmetickou.

Na český trh se z několika možných konfigurací naštěstí dostává ta nejlepší – s 15,6'' Full HD displejem (1820 x 1080 pixelů) s LED podsvícením. Full HD na takovéto ploše je velmi jemné, ale stále velice příjemné a použitelné, zejména pokud jde o hry nebo filmy, pro některé jedince mohou být nepříjemná malá písmenka, což lze řešit nastavením OS. Displej také klade vyšší nároky na grafický hardware, ale jak se přesvědčíme vzápětí, notebook je připravený dostatečně.

Základem notebooku je nový procesor Intel Core i5-2410M z 2. generace Sandy Bridge architektury (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), který má dvě jádra + technologii Hyper-Threading. Díky Turbo Boostu se ovšem při vytížení jediného jádra dostanete až na 2,9 GHz. Vykreslování grafiky zajistí čip NVIDIA GeForce GTX 560M s 2 GB GDDR5 VRAM, což znamená prakticky hratelnost i nových her na vysoké nastavení, jen u těch nejnáročnějších bude třeba rozumě zacházet s nastavením antialiasingu. U tohoto notebooku je též zvláštností, že obsahuje čtyři SO-DIMM patice, není tedy problém osadit až 16 GB DRR3-1333 paměti, obvykle se dodává 6 GB.

Notebook disponuje dvojicí výměnných šachet, můžete se tedy rozhodnout, zda Vám stačí mechanický HDD SATA 750 GB se 7200 ot./min, nebo zda třeba pro systém a hry dokoupíte SSD a mechanický disk s daty (filmy, hudbou...) budete vyměňovat s optickou Blu-ray combo mechanikou, která je taktéže v základní nabídce přítomna.

Stran komunikace s virtuálním světem vás Asus G53SX nijak neomezuje, byť ani nenadchne. Disponuje Wi-Fi adaptérem b/g/n, postarším Bluetooth 2.1+EDR a gigabitovým Ethernetem. V rámci portů je to lepší, nabídka začíná jedním USB 3.0 a trojicí USB 2.0, HDMI, externím VGA, dvojicí audiokonektorů a končí slotem pro paměťové karty (MMC, MS /Pro /Duo, SD). Multimediální schopnosti doplňují integrované reproduktory podporované zvukovými technologiemi EAX Advenced 5.0 a THX TruStudio, mikrofon a webkamera.

Počítač je dodáván s OS Windows 7 Home Premium 64bit a zárukou po dobu 2 let. Jako další výbavu dostanete obslužný software Asus (Power2Go, ASUS Utility - ASUS SmartLogon, Asus Power4Gear Hybrid, Asus Live Update, Asus NB Probe +, ASUS Life Frame 3, ASUS Wireless Console, Virtual Camera, ASUS Splendid, ASUS Hotkey, ASUS Express Gate, Asus Screen Saver, Fancy Start, eManual, AI Recovery), jiný software výrobce nezmiňuje.

Koncová cena Asus G53SX v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 6 MB L3 cache, DMI), 6 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560M s 2 GB GDDR5, Wi-Fi, 1x USB 3.0 a 3x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64 činí 23 321 Kč bez DPH (27 985 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse