Toshiba Portégé Z930 - nejštíhlejší Ultrabook v hořčíku

3. 9. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představuje jeden z nejštíhlejších Ultrabooků dneška. Portégé byla vždy řada ultrapřenosných notebooků a s maximální pozorností k mobilitě se pokračuje i nadále. K tomu ale patří i kvalitní a pevné šasi stejně jako výdrž na baterie a perfektní konektivita. A to Toshiba nerezignovala ani na výkon, byť použila nízkonapěťové procesory. Pojďme se tedy podívat na notebook, kde Vám může chybět opravdu jen máloco.

Toshiba Portégé Z930 - nejštíhlejší Ultrabook v hořčíku

Ultrabooky jsou poměrně rozmanitá kategorie, můžeme mezi nimi najít notebooky na pomezí samotného základu a střední třídy, ale také luxusnější kousky. A sem patří i dnes představovaný model. Toshiba si ho představuje jako mobilní kousek pro extramobilní business trochu šmrnclý stylovkou. A myslím, že jí to docela vychází, k dokonalosti chybí snad jedině dokovací konektor, jeho umístění už by ale nebylo vůbec fyzicky možné, na druhou stranu existují i dokovací řešení přes USB 3.0, není to nijak dávno, co jsme recenzovali firmení Dynadock. A proč že chybí? Inu, Toshiba si dala za cíl vyrobit co nejštíhlejší Ultrabook – a myslím, že se jí to velice dobře podařilo.

U Toshiby velice dbali i o návrh a konstrukci šasi přístroje. Design v kartáčovaném kovu není žádným podvodem, velká část notebooku je vyrobena z hořčíkových slitin, navíc má voštinovou konstrukci, vyztužení ploch si tedy můžete představit jako včelí plást – nízká šestiúhelníková „žebírka“ mají při minimálním zvýšení hmotnosti velice dobrou odolnost proti namáhání na krut i prohyb, ostatně včely si tuto konstrukci pláství nevybraly náhodou. Klávesnice je podsvícená a odolná proti polití, což dále umocňuje důvěru v konstrukci.

Rozměry notebooku 316 x 227 x 8,3-15,9 mm ukazují, že se opravdu vejde téměř všude, ve větší kabelce ho ženy budou moci hledat stejně dlouho jako rtěnku nebo vyzvánějící mobil, alespoň co se tloušťky týče. Ostatní rozměry jsou zcela samozřejmě dány 13'' displejem. A že to s tím hledáním v kabelce nebyl vtip, ale jen mírná hyperbola, dosvědčí hmotnost 1,12 kg. Přitom je v ní obsažena i osmičlánková lithium-iontová baterie, která podle výrobce udrží notebook v chodu až 8 hodin. Konkrétní čas samozřejmě závisí i na nastavení jasu displeje nebo vytížení Wi-Fi adaptéru. Ale že se to deklarovanému času bude blížit i při práci zajistí i fakt, že notebook kromě centrálního větráčku nemá další pohyblivé části – místo HDD zde najdeme SSD. Taky dobré pro mobilitu.

Displej je dle mého názoru vybraný správně, jde o 13,3'' antireflexní TFT displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů). Osobně mám raději ještě jemnější rozlišení, ale u 13'' obrazovky už by mohla být lehce dotčena čitelnost menších fontů. Třeba u 14'' obrazovky už bych tak smířlivý nebyl.

Toshiba Portégé Z930přichází hned v několika konfiguracích. Ta základní je postavena kolem nízkonapěťového procesoru Intel Core i5-3427U (1,8 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), ale potkat můžete i konfigurace s nízkonapěťovými Core-i7. Od toho se také odvíjí jediná slabší stránka tohoto Ultrabooku, totiž grafický výkon. Spolehnout se totiž musíte pouze na integrovaný Intel HD 4000, bohužel s omezeným výkonem oproti „vysokonapěťovým“ kolegům. Toshiba se to pokusila obejít alespoň dvoukanálovým zapojením pamětí, které výkonu integrovaných grafik vždy dost pomohou, ovšem použitý způsob nepovažuji za nejšťastnější, i když dokážu pochopit, že prostorové poměry více nedovolily. Toshiba totiž integrovala 2 GB přímo na základní desku a osadila jediný paměťový slot, ve kterém je 4GB modul. Výsledných 6 GB DDR3-1600 sice bude stačit po celou dobu životnosti počítače, ale integrování 4 GB jaku u silnějších sestav bych viděl jako smysluplnější.

Jak už jsem zmiňoval výše, Toshiba Portégé Z930 nabízí pouze s SSD úložišti v kapacitách 128 nebo 256 GB, což je určitě pro notebook podobného zaměření dobré, byť to trochu vyšroubovává cenu. Zde to ale smysl má. Optická mechanika celkem pochopitelně osazena není, ani si nejsem jist, zda vůbec někdo tak maličkou mechaniku, aby se do počítače vešla, vyrábí. Vždyť už z obrázků musí být jasné, že notebook je v nejvyšším místě vysoký právě jen tak, aby bylo možné osadit konektor Ethernetu a VGA.

A tímto můstkem se dostáváme k obsaženým konektivním technologiím a portům. V této kategorii je na tom notebook perfektně, samozřejmostí je Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0, vešel se i port RJ-45 pro gigabitový Ethernet. K mobilní dokonalosti pak dopomůže 3G modem (UMTS/HSPA a GSM/GPRS/EDGE). Toshiba se spokojila s jediným USB 3.0 (což mi přijde malinko nesmyslné vzhledem k tomu, že řadič je přítomen přímo v čipsetu) , dvěma USB 2.0, dvojicí audiokonektorů, HDMI a VGA, čtečkou paměťových karet (SD všech druhů, MMC) a webkamerou. Bezpečnost zajišťuje TPM čip se čtečkou otisků prstů a kensington lock..

Notebook obsahuje i nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional 64bit a řadu dalšího software, zejména firemních utilit, ale také Nero KwikMedia, Skype, MS Office 2010 trial nebo McAfee Internet Security trial. Záruka platí po dobu 3 let.

Toshiba Portégé Z930 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-3427U (1,8 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 6 GB RAM, Intel HD 4000, SSD 128 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bluetooth a s Windows 7 Pro se cenově pohybuje kolem 24 900 Kč bez DPH (29 990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse