Toshiba Satellite C-850 – aneb jak dosáhnout nejnižších cen

22. 4. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba má velmi široké portfolio modelů a my se dnes podíváme na samé dno nabídky, do entry-levelu s cenou hluboko pod 10 000 Kč. Samozřejmě nás čeká jen základní výbava, jednodušší procesory z nabídky Intelu a integrovaná grafická karta, ale například nabídka portů nebo doba výdrže jsou za tuto cenu docela zajímavé.

Toshiba Satellite C-850 – aneb jak dosáhnout nejnižších cen


Není to tak dávno, co jsme si jiný základní notebook představovali. A dnes tu máme jeho zcela přímého konkurenta. Nechci dělat nějaký srovnávací test, k tomu tento formát článku ani sloužit nemůže, ale pokud vás to zajímá, porovnejte sami.

V nejlevnějším segmentu toho nelze mnoho vymyslet, technologie jsou vlastně všude stejné a výrobci jsou tlačeni chtě nechtě k podobným postupům, maximálně mohou zvažovat, kde oproti konkurenci ještě více ubrat, aby mohli jinde trošičku přidat. A ani ceny se moc neliší, vlastně jen o desetikoruny.


Designově jsou si vlastně také trochu podobné, jako materiál je použitý plast a vstřikovací formy musí být co nejjednodušší, aby se omezila zmetkovost nebo další úpravy šasi, každá další výrobní operace stojí nějaký ten centík. Celý notebook je matně šedočerný, jen víko a opěrka rukou mají lehký vzorek, díky němuž nejsou na notebooku vidět otisky prstů a mastnota. Dvoutlačítkový touchpad je také pokryt stejným vzorováním, ale je oddělen výraznou leskle černou lištou. Klávesnice má i numerický blok a řadu funkčních kláves dokonce oddělenou do bloků po čtyřech. V celku velmi jednoduchý design, který nikoho neurazí, ale nenadchne.

Ani rozměry nás příliš nepřekvapí, 380 x 242 x 28,2 - 33,4 mm, jsou téměř stejné jako u odkazované konkurence, ono se toho v dnešní technologické generaci o mnoho více vymyslet nedá. Hmotnost 2,1 kg je pro tuto kategorii vysoce nadprůměrná, nebo podprůměrná, no prostě je velice nízká, což nahrává mobilitě, která se tak stává hlavní devizou tohoto modelu. Navíc s šestičlánkovou Li-Ion baterií s kapacitou 4400 mAh udrží notebook v chodu až 5 hodin a 30 minut, s čímž se už dá přes půl pracovního dne vyžít i při zapnuté Wi-Fi a práci třeba s kancelářskými programy. V mých očích se tak stává Toshiba zajímavým modelem pro chudší část studentů, kteří potřebují a chtějí notebook využívat při studiu a dost se s ním nachodí, zejména pokud je plnohodnotný notebook nutný a nestačí třeba tablet.

Displej je pouze základní, ale setkáváme se s ním v celé řadě i dražších přístrojů. Rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, bohužel lesklý povrch. To nenahrává práci v terénu, ale co si budeme nalhávat – projekce filmů a videí z youtube nebo hraní flashových i jiných her budou velice častým zatížením notebooku (i ve výše zmiňované škole), na což je lesklý displej vhodný.


Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, než jsou bezkonkurenční Intel Core. Dost mě mrzí, že dnes už skoro není konkurenceschopné ani AMD, takže se podruhé v krátké době potkáváme s procesorem Intel Pentium B980 (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), nepodporuje sice Hyper-Threading nebo Turbo Boost, ale pořád zvládá dvě aplikační vlákna a pro práci s kancelářskými programy a vlastně cokoli, co najdete na netu je jako dělaný. Je jasné, že vystačit si budete muset s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics, který sice 3D hry moc nezvládá, pro sledování filmů nebo práci s webem je naprosto dostačující. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1333 v jediném modulu. Je škoda, že není pro zlepšení práce grafického čipu použito dvoukanálové zapojení, ale více paměti se prostě výrobci osadit nevyplatí. Pokud vám ano, je připraven volný slot.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk s kapacitou 500 GB. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.

Na konektivitě se také šetřilo, i když ne přehnaně. Kolik centů uškudlíte osazením pomalejšího LAN adaptéru (pouze Fast Ethernet) netuším, ale moc to nebude. Na druhou stranu ale nechybí ani Wi-Fi b/g/n, ani Bluetooth. Po bocích přístroje najdete tři „jůesbíčka“ jedno ve specifikaci USB 3.0 a další dvě USB 2.0, následují externí VGA a HDMI konektor, dvojice audiokonektorů (in, out) a čtečkou paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.


Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8 64bit, existuje i konfigurace bez OS, ušetříte ale pouhých 300 Kč, takže pokud nemáte přístup k legální multilicenci nebo nejste Linuxový nadšenec, moc se to nevyplatí. Kromě ovladačů je notebook vybaven velkým množstvím asistenčních programů s logem výrobce (Toshiba Desktop Assist, Eco Utility, Media Player, Service Station...), trialem bezpečnostního programu a MS Office. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Toshiba Satellite C-850 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium B980 (2,4 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, s integrovanou grafikou Intel HD Graphics, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8 64 činí 7926 Kč bez DPH (9590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse