HP 15 - nejzákladnější základ

23. 6. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Může notebook konkurovat tabletu? Výrobci si myslí, že ano. A tak tu máme další notebook s cenou na úrovni tabletu, ovšem s plnohodnotnou klávesnicí nebo optickou mechanikou a vším pohodlím, které používání notebooku přináší – a nebo také nepohodlím, pokud potřebujete být mobilní.

HP 15 - nejzákladnější základ

Zjevně existuje dost velký segment trhu, který vyžaduje extralevné notebooky. Chvíli se sice zdálo, že tuto část trhu převezmou tablety, ale potíže s vytvářením obsahu zjevně přetrvávají a stále je dost lidí, kteří ocení pohodlnou klávesnici. Ta je podle mě totiž hlavním důvodem pro existenci těchto notebooků, výkonem i ostatní výbavou je už tablety mohou snadno předčit. Vzniká tak vlastně kategorie „moderní psací stroj“ s tím, že nepopisuje hlavní využití, ale hlavní rozdílovou vlastnost.

K čemu se vlastně takto levný a základní počítač hodí? Překvapivě si poradí s velkou spoustou činností, pokud je nebudete chtít dělat najednou. A pokud nebudete chtít hrát 3D hry, a to často ani poměrně staré. Ovšem pro brouzdání webem, poslouchání hudby na youtube, přehrávání filmů a základní práci s fotografiemi (čímž nemyslím zásadnější práci s .raw formátem, ale uspořádání své sbírky v Picase) přístroj stačit bude. Jen předesílám, že v konfiguraci s eNkovou řadou procesorů opravdu není záhodno dělat více věcí najednou – už pouštění HD obsahu na youtube, správa fotografií a otevřené okno v Officech může notebook dokonale zahltit.


Mluvit o designu je u tohoto notebooku téměř odvážné. V souladu s cenovou politikou je extrémně jednoduchý a „obyčejný“, plastové šasi má (krom okolí klávesnice, ta je lesklá) tmavou matnou barvu, které alespoň nebude chyty otisky prstů, klávesnice je zarovnaná do jednolitého bloku a má i číslicovou část, což kvituji s povděkem.

Rozměry nás příliš nepřekvapí, 378 x 260 x 25 mm plně odpovídá kategorii 15'' univerzálních notebooků, hmotnost 2,23 kg patří mezi ty nejnižší, což by bylo vzhledem k výbavě záhodno, notebook nepotřebuje velké chlazení a nemá nic zvláštního navíc, není tedy důvodu, proč by měl být těžší, snad kromě strukturální pevnosti, ale ani zde nemůžeme čekat zázraky. Výrobce výdrž se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií s výkonem 41 Wh neuvádí, ale podle zkušeností s dalšími přístroji s podobným hardwarem mohu spekulovat o hodnotě kolem pěti hodin nenáročné práce (a náročnou přístroj stejně neumožňuje :-D ).


Displej je pouze základní, ale setkáváme se s ním v celé řadě i dražších přístrojů. Rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), LED podsvícení, lesklý povrch. Tedy zcela očekávatelné údaje a pro zamýšlené použití notebooku celkem vhodné.

Standardně je při stlačování ceny nutno počítat s trochu jinou kategorií procesorů, než jsme zvyklí dnes vídat. HP nakonec zvolil absolutní základ v podobě dvoujádrového procesoru Intel Celeron N2815 (1,86 (2,13 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 7,5 W), který navíc nepodporuje Hyper-Threading. Výkon je opravdu jen základní, ale na běžnou kancelářskou práci i multimédia nebo flash hry stačí. Procesor v sobě skrývá i grafickou část Intel HD se 4 výpočetními jednotkami a základní frekvencí 313 MHz (max. 756 MHz). Tato grafika je vhodná opravdu pouze k přehrávání jednoduchého 2D obsahu nebo akceleraci prostředí Windows, hry si prostě nezahrajete (pro představu, hra Anno 2070 z roku 2011 má v low nastavení a nižším než nativním rozlišení displeje 14,6 fps (za hratelné se považují hodnoty kolem 25 fps). Vzhledem k nízkému výkonu sestavy výrobce neplýtval ani na paměti a osadil 2 GB DDR3-1066 (rychlejší neumožňuje paměťový řadič procesoru). 2 GB stačí na práci ve Windows a vzhledem k zaměření notebooku by uživatelům mohla postačovat.

Datové úložiště znamená běžný 5400otáčkový pevný disk se sympatickou kapacitou 500 GB, což je právě tak dostačující. Nechybí ani optická mechanika, samozřejmě v DVD Super Multi provedení. V této oblasti tedy není notebooku co vytknout.


Na konektivitě se překvapivě až tak nešetřilo. Najdeme zde sice pouze Fast Ethernet, ale i Bluetooth verze 4.0 a Wi-Fi b/g/n. A na bocích přístroje najdete tři USB, ovšem pouze jediný ve specifikaci 3.0, následuje HDMI konektor a kombinovaný audiokonektor (in + out). Za samozřejmost je považována 1Mpx webkamera s mikrofonem a dvojicí reproduktorů.

Notebook je v vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i programy typu trial bezpečnostního programu a MS Office, výrobce plný výčet neuvádí. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire E1-510 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N2815 (1,86 (2,13 TB) GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 7,5 W), 2 GB RAM, s integrovanou grafickou kartou Intel HD, HDD 500 GB, Wi-Fi, BT, 1x USB 3.0, Wi-Fi a s Win 8.1 64bit činí 6355 Kč bez DPH (7690 Kč s DPH).

Představení

Diskuse