HP Stream 13 – Windows proti Chromebooku

26. 1. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Je stále dost výrobců, kteří si myslí, že na trhu je dostatek místa pro menší, mobilní, ale velice levný notebook. Za cenu Smartphonu střední třídy dostanete krásně barevný přistroj s procesorem Intel Celeron N, malým SSD a základní konektivitou. Vedle ceny je výhodou především slušná ergonomie, možnost bezproblémově vyvést obraz a samozřejmě plná funkčnost v off-line režimu.

HP Stream 13 – Windows proti Chromebooku

HP vytvořilo svou řadu Stream ve spolupráci s Microsoftem především jako odpověď na Chromebooky. Základem je malý mobilní přístroj s poměrně výrazným designem a nizoučkou cenovkou. V něm najdeme jen základní softwarovou výbavu, která ovšem umožňuje Chromebooku konkurovat. Míří tedy i na stejného nebo velice podobného zákazníka. Takového, který přístroj potřebuje jen na základní práci – kancelářské programy, IP komunikaci (Skype, Messenger apod..) - a zábavu – brouzdání webem, prohlížení filmů a poslouchání hudby. Pokud si odmyslíme hry, je právě tohle náplní 90% času na PC 90% z nás. Stream tak může být odpovědí pro všechny, kteří nemají příliš mnoho nároků nebo hledají druhý mobilní a levný přístroj vedle svého primárního (např. herního) počítače.

Chromebooky jsou založeny výrazně na principu on-line fungování a přístupu do cloudu – jak pro ukládání dat, tak pro softwarovou výbavu. Pro plnou funkčnost je však zapotřebí stálé připojení k internetu. HP s Microsoftem dodávají HP s nainstalovanými Windows a Office 365 s licencí na 1 rok, sází především na ty, kteří mají potíže s přístupem k bezdrátovým sítím nebo důvěrou v cloudová řešení. Na rozdíl od Chromebooku však uživatelé musí sami řešit bezpečnost. V oficiální nabídce sice figuruje bezpečnostní program od McAfee, zde jde ovšem jen o trial verzi.

Rozměry notebooku jsou 332 x 229 x 19,5 mm i se tříčlánkovou baterií. Ta má výkon 37 Wh a hmotnost notebooku s ní je 1,55 kg. Výrobce dobu výdrže neuvádí, podle praktických zkušeností uživatelů z webu je až 7,5 hodiny, což znamená více méně celý den. K notebooku je dodáván malý 45W adaptér, takže ani pokud si netroufnete nosit notebook bez nabíječky, v brašně vás příliš nezatíží. Konstrukce je celoplastová, do ČR se dodává v „nebesky“ modrém provedení s drobným tečkovaným vzorem, povrchová úprava tak má být nejen líbivá, ale i praktická, nenáročná na údržbu a bez náchylnosti na mastné šmouhy a podobné neduhy některých efektnějších provedení. V zahraničí je i v dalších barevných variacích, jak možno seznat z obrázků.


Vzhledem k ceně je jasné, že se šetřilo, kde to jen šlo. Stream 13 se tedy dodává pouze se základním TFT displejem s úhlopříčkou 13,3'' a rozlišením 1366 x 768 bodů, podsvícen je diodami (LED) a jeho povrch je matný, což aby mělo zamezit nejrůznějším odleskům, to je podle mého u notebooku určeného pro časté přenášení vhodnější. A přestože fandím displejům s vyšším rozlišením i u malých úhlopříček, ve Streamu mě tato nijak neuráží.

V útrobách notebooku notebooků byl použit levný a nepříliš výkonný procesor Intel Celeron N2840 (2,16 (2,58 TB) GHz, 1 MB L3 cache, DMI, TDP 7,5 W). Jde o dvoujádrový procesor bez Hyper-Threading technologie. Jádra Bay Trail-M sice nepatří mezi nejvýkonnější, zde je ale použito jedno z těch nejrychlejších, takže možnosti procesoru více méně odpovídají záměrům výrobce notebooku. Na jakoukoli složitější práci či hraní her je ovšem nevhodný. O vykreslování obrazovky se stará Intel HD, s čímž je nutno se smířit. O základní výkon je postaráno, na náročnější činnosti je prostě zapotřebí jiný počítač. Zásadní výhodou je, že právě díky tomuto osazení a nízkému výkonu je notebook vyprojektován s pasivním chladícím systémem, je tedy zcela bezhlučný. Paměťový systéme je řešen trochu nešťastně, k dispozici jsou 2 GB DDRL 1333, ovšem modul je napevno připájený na desce a nelze tedy vyměnit a rozšířit. V případě, kdy potřebujete mít otevřeno například více oken browseru, může to už být lehce limitující.


Pro uživatelská data je připraveno eMMC SSD s kapacitou 32 GB, což není právě mnoho a je zde cítit ten absolutní tlak na co nejnižší cenu. Na druhou stranu získáváte nehlučný disk s bleskurychlými reakcemi, takže je trochu otupen nedostatek výkonu na straně procesoru. A filmy prostě skladujte na malé flashce. Pro sdílení dokumentů je k dispozici 1 TB na cloudu OneDrive s předplatným na 1 rok. V této třídě notebooků se již s optickou mechanikou nesetkáváme, nepočítá se s ní tedy ani u tohoto modelu.

Z multimediální výbavy je možné zmínit integrované stereofonní reproduktory s podporou technologie pro vylepšení zvuku DTS, integrovaný mikrofon nebo HD webovou kameru. Do multimediální výbavy lze rovněž zahrnout čtečku paměťových karet (SD /HC/XC). Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 2.0 a jeden USB 3.0, digitální HDMI a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek a mikrofonu). Se světem se Streamk dokáže propojit prostřednictvím Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 8.1, z dalších programů uvádí HP roční předplatné MS Office 365 a 1 TB prostoru na OneDrive cloudu, firemní utility (ePrint, CoolSense, Recovery Manager apod.), Skype, Tripadvisor. Záruka je 24 měsíců.

Koncová cena pro HP Stream 13 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N2840 (2,16 (2,58 TB) GHz, 1 MB L3 cache, DMI, TDP 7,5 W), 2 GB RAM, s integrovaqnou grafikou Intel HD, SSD 32 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.0 a Bluetooth s Win 8.1 činí 5612 Kč bez DPH (6790 Kč s DPH).

Představení

Diskuse