Dell Alienware 13 – nejmenší z létajících talířů s NVIDIA GeForce GTX 960M

27. 6. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Touha hráčů po tom mít k dispozici výkon kdykoli a kdekoli nejspíše stoupá a výrobci mají technologie, které umožňují vyjít gamerům vstříc. Alienware je značka prémiových herních notebooků a její 13'' model s Full HD displejem, procesorem Intel Skylake a dedikovanou kartou NVIDIA stačí na slušné hraní i těch nejnovějších her. Specialitou Dellu je NBD záruka, kterou většinou známe jen z vrcholových business modelů.

Dell Alienware 13 – nejmenší z létajících talířů s NVIDIA GeForce GTX 960M

Alienware patří mezi prémiové herní značky, které mají na českém trhu už určité renomé, a hlavně je zde lze koupit. Takového Razore Blade si přinejlepším přivezete z Ameriky nebo s klesající librou po Brexitu koupíte přes britský Amazon. To Dell vám nabídnou i české obchody, můžete si ho osahat a vyzkoušet, i když i tenhle přístup Dellu má své hranice – aktuálně se v ČR nabízí pouze s anglickou verzí Windows.

Dell musel také řešit obvyklé starosti výrobců velmi malých a přitom velmi výkonných řešení – výdrž na baterie a především chlazení a hlučnost. Výsledkem je samozřejmě kompromis, nikoli nejsilnější řešení na trhu, ale faktem zůstává, že si na Alienware 13 bez problému zahrajete v plném rozlišení displeje i nejnovější hry, třeba Dooma nebo Mirrors Edge Catalyst. Samozřejmostí se už u podobných notebooků stává nějaký způsob propojení s „dokovací“ stanicí, která je určena k obhospodařování desktopových grafických karet, protože prostě do tak malého těla dostatek výkonu nevejdete, resp. neuchladíte, a to se bude týkat i nových 16 a 14nm karet generací Pascal a Polaris/Vega. V tom je u Alienware situace stejná jako třeba u nedávno představovaného MSI.


Alienware má svůj typický design napříč všemi velikostními kategoriemi a 13 není výjimkou. Ostře řezané tvary, podsvícené logo s tváří mimozemšťana, tajemně šedé a černé tělo z plastu vyztuženého karbonovými vlákny – poznáte ho prostě na první pohled. Obzvláště hezkou možností je podsvícení klávesnice v 11 různých zónách, byť praktičnost tohoto jako nehráč neumím posoudit. K něčemu to snad bude, protože podobnou funkci nabízí u svých vyšších modelů i konkurence. Rozměry notebooku jsou 328 x 235 x 27,9 mm I s baterií notebook váží 2,06 kg, což z něj dělá ve 13'' třídě notebook těžký, ovšem stále dobře přenosný – alespoň ve srovnání s většími notebooky. Použitá baterie má 4 články a výkon 52 Wh, při běžné činnosti (web, zapnutá Wi-Fi) udrží notebook v chodu kolem 5 hodin.

Alienware 13 se do Čech dodává pouze s jedním druhem displeje s úhlopříčkou 13,3'', rozlišením 1920 x 1080 bodů s technologií in-plane switching (IPS), můžete tedy očekávat dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Podsvícen je samozřejmě diodami (LED) a má matný povrch, takže si nemusíte dělat tolik starosti s odlesky či viditelností ve nepříjemných světelných podmínkách. Z hlediska výkonu použité grafické karty jde asi o nejlepší volbu, na 3K nebo 4K displejích už byste museli u her výrazně snižovat detaily.


Do 13'' notebooku opravdu nejde vtěsnat zrovna nejsilnější součástky, takže asi nepřekvapí, že všichni výrobci používají to nejlepší s přijatelným TDP, takže „vnitřnosti“ jejich notebooků jsou prakticky stejné. Dell má ovšem jednu nevýhodu, kterou snad odstraní až aktualizovaný model s OLED displejem – totiž použití „pouze“ DDR3 RAM. V přístroji tak najdeme nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W). Podporuje Hyper-Threading i Turbo Boost, v celkovém výkonu na jedno, a zejména na více jader je ale přeci jen znatelně slabší než plnonapěťové varianty s označením HK za modelovým číslem. O vykreslování obrazovky se stará integrovaný Intel HD Graphics 520. Za grafický kompromis můžeme označit dedikovanou kartu NVIDIA GeForce GTX 960M s 2 GB GDDR5. Jde o lepší střední třídu mezi dedikovanými grafikami, ovšem pohybuje se přesně na hraně – řadu her si zahrajete v nativním rozlišení displeje i na vysoké nebo Ultra detaily (Doom ve Full HD a s high detaily zvládne 33 fps, na ultra nastavení ještě 28 fps, Need for Speed 2016 ve Full HD na High 39 fps a na Ultra 29 fps, naopak třeba Hitman 2016 ve Full HD a s vysokými detaily běží jen s 22 fps, XCOM 2 s 20 fps. Loňské hry (Fallout 4, Batman apod.) obvykle problémy nemají. Pokud se spokojíte s o něco nižší kvalitou (HD ready, mid detaily), máte dost výkonu určitě ještě na dva tři roky, což bývá zhruba morální životnost takovéhoto notebooku. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3 1600 MHz, kde je z výroby osazen buď jediný 8GB modul, nebo dva pro lepších 16 GB, pozdější rozšíření v prvním případě by ale mělo být bez problémů.


Pro uživatelská data je připraveno 256GB SSD připojené v M.2 slotu přes rozhraní NVMe, je tedy velice rychlé, malé a lehké. Nejlevnější varianta je pak dodávána s 500GB HDD, prostor pro HDD a SSD je ovšem společný, nelze tedy provozovat notebook se dvěma disky, vejde se právě jen jeden.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dvojici USB 3.0 se standardním konektorem a jedno USB 3.0 s USB-C konektorem, digitální HDMI a miniDisplayPort, zvláštní vstup a výstup pro zvuk (dva mini-jacky), RJ-45 konektor, čtečku paměťových karet, konektor pro připojení napájení a dokovací konektor pro Graphics Amplifier. Se světem se dokáže propojit prostřednictvím gigabitového Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Nechybí ani webkamera a integrovaný mikrofon nebo stereo reproduktory.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 Home, ovšem pouze v anglické verzi, z dalších programů uvádí Dell především své Alienware Command Center. Záruka je 24 měsíců, v ceně je ovšem služba NBD (Next Business Day), tedy oprava u zákazníka do druhého pracovního dně, kterou obvykle najdeme jen u business notebooků a často za nemalou přirážku.

Koncová cena pro Dell Alienware 13 Shadow v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-6500U (2,5 (3,1 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 15 W), 16 GB DDR3 RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 960 2 GB GDDR5, SSD 256 GB M.2, Wi-Fi /ac, BT, 2x USB 3.0, 1x USB 3.0 Type-C a Bluetooth s Win 10 Home činí 40 157 Kč bez DPH (48 590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse