15'' univerzál se základní herní grafikou a OLED displejem - Asus VivoBook Pro 15

9. 11. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15‘‘ univerzál s OLED displejem, přijatelnou cenovkou a schopností rozpohybovat i moderní hry? To je určitě zajímavá nabídka, na kterou by mohli slyšet především domácí uživatelé, ale své uplatnění může najít i u živnostníka nebo v malé firmě.

15'' univerzál se základní herní grafikou a OLED displejem - Asus VivoBook Pro 15

I pokud toužíte po univerzálním notebooku, můžete klást různým vlastnostem různou váhu. VivoBook se rozhodl „univerzální notebook pro práci i zábavu“ vést směrem, který je spíše větší a těžší, ale lépe vybavený. Na hraní potřebujete dedikovanou grafickou kartu, univerzálnosti zase nesvědčí krátká výdrž na baterie? Dobrá, osadíme Max-Q základní, ale dedikovanou kartu. Pro práci s obrazem potřebujete lepší displej, ale nemáte rozpočet na profi pracovní stanici – dobrá, dostanete na výběr ze dvou displejů a musíte oželet špičkový výkon herních a pracovních specialistů. A chcete jen koukat na filmy? Také můžete, bude to dobré, ale nikoli nejlevnější pokoukání. VivoBook je z mého pohledu notebook plný kompromisů, ale povětšinou dobrých a rozumných a pokud nemáte naprosto jasné požadavky a preference, tenhle notebook opravdu umí všechno – jen ne tak dobře, jako specialisté.


Notebook má kovové eloxované šasi. Udané rozměry jsou 359,8 x 253,3 x 19,9 mm a hmotnost 1,63 kg. Vzhledem k poměrně úzkým rámečkům displeje se navíc výrobce chlubí 84% poměrem velikosti displeje k tělu přístroje. 15,6‘‘ displej může být asi největším lákadlem VivoBooku 15, tedy pokud trochu připlatíte. Základní nabídka je běžná: Full HD (1920 x 1080 pixelů) matný IPS panel s obnovovací frekvencí 60 Hz je standardem a z davu obyčejnosti ho vyděluje pouze vyšší svítivost 400 nitů, která je dost vysoko nad základem. Ovšem vyšší nabídka je více než zajímavá: OLED displej je příslibem krásných barev a především perfektní černé – jako u mobilních telefonů. Pokrývá 100 % sRGB barevného prostoru a rozlišení Full HD je to správné vzhledem k použité grafické kartě a případnému hraní. Rozdílem je také lesklý povrch.


Co se týče hardwarových konfigurací, je nabídka poměrně úzká a vyšší počet v obchodech je zapříčiněný i tím, že Asus je ochoten dodávat i notebooky bez operačního systému. Pro svůj systém zvolil pouhou dvojici čtyřjádrových procesorů z generace Tiger Lake: Intel Core i5-11300H (3,1 GHz, TB 4,4 GHz, HT, TDP 35 W) a Intel Core i7-11370H (3,3 GHz, TB 4,8 GHz, HT, TDP 35 W). Oba jsou z 11. generace, což znamená 10 nm výrobní proces a osazení integrovaným grafickým řešením Intel UHD. Konfigurace s procesory Intel jsou oznařčovány kódem K3500, k dispozici jsou ale i konfigurace s označením M3500, jejichž základem jsou procesory AMD Ryzen 7 5800H, Ryzen 5 5600H nebo dokonce Ryzen 9 5900HX.

Pro případné hraní nebo mírně náročnější práci ale spíše využijete dedikovanou grafickou kartu, kterou je už celou generaci stará NVIDIA GeForce 1650 Max-Q (v redakci jsme testovali výkonnější variantu NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti Max-Q) se 4 GB vlastní paměti. (Max-Q karty mají snížené TDP pro nejvýhodnější poměr spotřeby a výkonu, ale obecně jsou méně výkonné než karty standardní). K dispozici jsou i konfigurace s RTX technologií v podobě NVIDIA GeForce RTX 3050 (opět jsme testovali výkonnější variantu NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU), pro Intel varianty volitelně, pro AMD výhradně.

> Výkonové testy grafických karet.

Asus se rozhodl ušetřit výrobní náklady a operační paměť RMA je vždy osazena přímo na desku. Po dobu životnosti modelu ji tedy nerozšíříte, ale po pravdě to dělá poměrně málo uživatelů. Osazovány jsou dvě varianty kapacity DDR4 o velikosti 8 nebo 16 GB. Úložiště dat je řešeno NVMe M.2 diskem s kapacitou 512 GB (konfigurace, které jsem doposud nalezl v ČR), technická specifikace modelu notebooku uvádí i varianty s 256 GB nebo 1 TB.


Soubor rozhraní a portů posuďte sami: obsahuje jeden USB-C s podporou Thunderboltu 4, jeden USB-A 3.2, dvojici USB-A 2.0, výstup HDMI 2.1 v plné velikosti a kombinovaný 3,5mm jack nebo čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.0. Klávesnice má monochromatické bílé podsvícení, webkamera je dnes samozřejmostí a možná o kapičku lepší zvuk, než je obvyklé u nejobyčejnějších notebooků, zprostředkuje systém obrandovaný Hi-Fi firmou Harman Kardon.

V Čechách je dostupná řada sestav s cenou od 19.919,- Kč za ''základní'' model s Intel Core i5-11300H, Full HD IPS displejem a 8 GB paměti v aktuální akci až po 32.788 Kč za nejdražší konfiguraci s Intel Core i7-1370H s OLED displejem a 16 RAM. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse