13'' pro mobilní managemet, tradičně s nadstandardní výbavou portů - Fujitsu LIFEBOOK U7311

3. 2. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada U73xx v nabídce Fujitsu představuje malý a lehký notebook určený především pro mobilní pracovníky firemního managementu. Je odolný a zároveň lehký, má co možná nenápadný, ale hodnotný design a jeho hlavním úkolem je být pracovním nástrojem. Co nabízí proti předchozím generacím?

13'' pro mobilní managemet, tradičně s nadstandardní výbavou portů - Fujitsu LIFEBOOK U7311

Většinu LIFEBOOKŮ nepovažuji zrovna za krásné, ale to koneckonců není ani v záměrech tvůrců. LIFEBOOKY na mě působí především jako nenápadný pracovní nástroj. Šedočerná barva, nenápadné, i když ostře řezané linie, zaměření na ergonomii a vyloženě utilitární design. Takové je výrobce, a nejspíše i cílová skupina, chtějí mít. Dnes představovaný model U7311 je čerstvou novinkou, u které již známe všechny podstatné specifikace, pouze česká cena nebyla prozatím stanovena. Podíváme-li se však na předchozí modely, pohybujeme se u vyšších konfigurací v oblasti nad 40 000 Kč včetně DPH – to pro představu.

Ostatně designově se toho mnoho oproti předchozím modelům nezměnilo, šasi zůstalo stejné a drobné změny můžeme najít snad jen v konkrétních portech. Proč ovšem měnit na výrobku, který uživatelům vyhovuje, něco podstatnějšího, než je hardware?

Pojďme se podívat na osazené obrazovky: displeje mají úhlopříčku 13,3'', obvyklé rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), případně v základní nabídce i HD ready (1366 x 768 pixelů) a matný povrch. Nabízí se tři standardní obrazovky, z nichž nejlepší má vysokou svítivost 1400 candela na metr čtvereční a kontrast 1000:1, poslední možností je kvalitní dotyková obrazovka, ta disponuje Full HD rozlišením.


Šasi má rozměry 311,4 x 216,8 x 19,2 mm, hmotnost pak činí 1,17 kg! Notebook je tedy opravdu skladný a lehký, snadno se vejde se i do malé aktovky, messengeru bagu či kabelky. Je vyrobeno prakticky kompletně z magnéziové slitiny, nabízí tedy extra míru odolnosti při zachování nízké hmotnosti, navíc je to materiál ušlechtilý, a to je znát i pohledově.

Hlavní změna se udála v hardwarové výbavě, Fujitsu nasazuje procesory Intel 11. generace s kódovým jménem Tiger Lake, tedy nejaktuálnější generaci vyrobenou 10nm procesem. Nabízí se téměř celá řada mobilních procesorů s 28W TDP, modely i3, i5 i i7. Všechny osazené CPU jsou čtyřjádrové, namátkou uvedu: základem je Core i3-1125G4 (2,0 GHz, 3,7 GHz, HT), který má pouze Intel UHD integrované grafické jádro, Intel Core i5 1135G7 (2,4 GHz, 4,2 GHz, HT) a Core i7-1185G7 (3,0 GHz, 4,8 GHz, HT), ty již mají integrovanou grafiku nové generace Intel Iris Xe Graphics, její architektura má ambice prorazit i do světa velkých desktopových, nebo chcete-li herních grafik. V notebooku může být osazen i procesor Intel Core i7-1165G7. Základ je 8 GB DDR4 paměti s frekvencí 3200 MHz, ty jsou připájeny napevno na desce, pro rozšíření je připraven jeden DIMM slot, teoretické maximum je tedy 40 GB. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojených přes M.2 slot a s NVMe rozhraním, velikosti jsou obvyklé od 256 GB po 1 TB.


Notebook má vzhledem ke své velikosti výbavu opravdu maximální a uspějete s ním i v místech a provozech, kde se setkáte s postaršími konektory: dva USB-A 3.2 a dvojici USB-C 3.2 s podporou Thunderboltu 4 (jeden s funkcí Power Delivery), následuje HDMI a stařičký VGA konektor (!), RJ-45 pro připojení kabelové sítě, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out), a ještě sloty pro paměťové karty, SmartCard a volitelný microSIM. Pokud máte zájem o proprietární řešení a nechcete spoléhat jen na USB, je ve výbavě i konektor pro replikátor portů. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1 plus gigabitový Ethernet a volitelný 4G/LTE modem.

Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu se SmartCard, volitelné jsou čtečka otisků prstů a PalmSecure (skener krevního řečiště v dlani). Pro fyzické zabezpečení nechybí zdířka pro Kensington Lock. Webkamera a dvojitý mikrofon jsou už dnes samozřejmostí, navíc je zde i infračervený senzor, fyzický odsouvací kryt kamery a možnost připlatit si i za obrazovkový ePrivacy filtr.

Představení

Diskuse