Flotilový křižník s magnéziovým šasi, připravený do kanceláře i na cesty - Fujitsu Lifebook U7412

13. 7. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada U74xx v nabídce Lifebooků od Fujitsu představuje středně velký lehký notebook určený především pro střední a vyšší firemní management. Pro výrobu jsou použité prémiové materiály, je odolný, lehký, výrobce slibuje dlouhý běh na baterii a osazuje notebook aktuálním hardwarem. Silnou stránkou Lifebooků je již tradičně i široká nabídka portů.

Flotilový křižník s magnéziovým šasi,  připravený do kanceláře i na cesty - Fujitsu Lifebook U7412

Lifebooky jsou velmi výrazně zacílené na firemní klientelu, která buduje větší „flotily“. Líbivost či styl jsou až na druhém místě, v designu se zrcadlí především potřeba ochránit data a požadavky ergonomie. Notebooky jsou tedy střízlivé, spíše přímější, ale nikoli ošklivé, mají přece jistým způsobem i reprezentovat. A že nejde o levné stroje, dávají, vedle značky, najevo také použitým materiálem – hořčíkovou slitinou. Navíc – čtete-li marketingové materiály Fujitsu, u Lifebooků se o možnostech zabezpečení dozvíte vždy velice rychle, rozhodně dříve, než o hardwarové výbavě.

Model Lifebook U7412 je osazený 14'' obrazovkou s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) s dotykovou vrstvou, což není u pracovních notebooků tohoto stylu úplně obvyklé a při prezentování z notebooku se to může hodit. Dotyková vrstva je vyvážena nižším jasem, který má hodnotu 300 nitů, což je ovšem pořád hodnota mírně nadprůměrná (základní panely mívají 250 nitů). Fujitsu udává i kontrast, který je 700:1. Na jiných trzích se objevují i tyto displeje bez dotykové vrstvy, tedy s vyšším jasem i kontrastem, nebo v nejlevnějších sestavách i pouze HD panely.

Šasi má rozměry 322 x 211 x 18,9 mm, hmotnost začíná na 1,13 kg, ale může se s výbavou měnit. Notebook je tedy opravdu skladný a lehký, oproti 13‘‘ variantě narostl jen o centimetr. Je vyroben prakticky kompletně z magnéziové slitiny, nabízí tedy extra míru odolnosti při zachování nízké hmotnosti, navíc materiál i na pohled patří mezi zajímavé. Jen kolem displeje je tradičně plastový černý rámeček, který skrývá kamery.

Zatímco šasi se drží ustáleného designového jazyka, pod povrchem najdeme aktualizovanou sestavu s poměrně zajímavými součástkami. Jde totiž o nejaktuálnější procesory od Intelu z generace Alder Lake. Ty se vyznačují LITTLE.big architekturou, která kombinuje silná a výkonná jádra pro vysoký jednovláknový výkon s těmi malými a úspornými. Velká jádra navíc stále podporují technologii Multithreadingu (výpočtu dvou programových vláken v jednom fyzickém procesoru), malá jádra nikoli. Použité procesory řady U mají TDP v základu nastaveno na 15 W, ovšem může oscilovat v rozmezí 12 – 55 W! Osazeny mohou být modely Core i5-1235U (2 jádra až 4,4 GHz + 8 jader až 3,3 GHz) nebo Core i7 1255U (2 jádra až 4,7 GHz + 8 jader až 3,5 GHz). Oba procesory mají integrovanou grafiku nové generace Intel Iris Xe Graphics, liší se ovšem v počtu exekučních jednotek, i7 jich má 96 a takt až 1,25 GHz, i5 pouze 80 a takt 1,2 GHz. Výkon samozřejmě každou generací roste, ale to nároky programů také. Lifebooky si sice nikdo nekupuje primárně na hraní, ale pokud si chcete ukrátit dlouho služební cestu vlakem či letadlem, zahrajete si spíše starší hry nebo i novější, ale nižších detailech.

Co se týče paměťového systému, Lifebook zůstává u vyzkoušeného, dostupnějšího a aktuálně také energeticky méně náročného typu DDR4. Notebook je přes svou štíhlost vybaven sloty, osezen je vždy pouze jeden modul a jeden slot zůstává volný pro upgrade, kapacity jsou 16 nebo 32 GB realizované 3200 MHz DDR4 moduly. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot s NVMe rozhraním, velikosti jsou obvyklé od 512 GB po 1 TB.

Notebook má vzhledem ke své velikosti výbavu více než dostačující: dva USB-A 3.2 a dvojici USB-C 4.0 Gen3 s podporou Thunderboltu 4 (jeden s funkcí Power Delivery a DispalyPortu), následuje HDMI, RJ-45 pro připojení kabelové sítě, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out), a ještě sloty pro paměťové karty, SmartCard a volitelný microSIM. Pokud máte zájem o proprietární řešení a nechcete spoléhat jen na USB, je ve výbavě i konektor pro replikátor portů. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2 plus gigabitový Ethernet a volitelný 4G/5G modem.

Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu se SmartCard, volitelné jsou čtečka otisků prstů a PalmSecure (skener krevního řečiště v dlani). Pro fyzické zabezpečení nechybí zdířka pro Kensington Lock. Webkamera a dvojitý mikrofon jsou už dnes samozřejmostí, navíc je zde i infračervený senzor, fyzický posuvný kryt kamery a možnost připlatit si i za obrazovkový ePrivacy filtr.

Doporučená cena pro model s procesorem Intel Core i5, 16 GB DDR4 paměti a 512 GB SSD je 36.990 Kč, vyšší konfigurace s Core i7, 32 GB RAM a 1 TB SSD pak stojí 44.490 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Recenzi notebooku, s předchozí generací procesorů Intel, naleznete pod tímto odkazem: RECENZE: Fujitsu Lifebook U7411 - 14'' tradiční pracovní notebook s moderními technologiemi.

Představení

Diskuse