RECENZE: Fujitsu Lifebook U7411 - 14'' tradiční pracovní notebook s moderními technologiemi

9. 6. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Fujitsu se dlouhodobě specializuje na pracovní notebooky a je to znát. Lifebook U7411 je čerstvým přírůstkem, či spíše čerstvou variantou modelu U74. S 11. generací procesorů Intel Core, byl notebook od základu přepracován, přesto si zachovává důležité tradiční prvky a přináší aktuální technologické vybavení. Notebooky Fujitsu pocházejí z Japonska.

Fujitsu Lifebook U7411 - 14'' tradiční pracovní notebook s moderními technologiemi

Základní popis konstrukce

Fujitsu je konzervativní firma, která udržuje ověřenou konstrukci notebooků, po výrazně delší dobu než konkurence, soustředí se především na praktičnost a technologické vybavení. Vnější vzhled většinou zůstává stejný, mění se "jen" útroby, ve stejném těle notebooku lze tak najít několik generací procesorů, jak postupně přicházejí na trh. S aktuální 11. generací procesorů Intel Core však přicházejí í zásadnější konstrukční změny těla notebooku. Nejmarkantnější jsou inovace v oblasti víka notebooku a displeje. Fujitsu se zde rozhodlo následovat dva zásadní aktuální trendy. 1) přizvednutí základny notebooku otevřeným víkem, což zlepšuje přístup vzduchu k chlazení. 2) tenčí rámeček kolem displeje, zlepšuje mobilitu notebooku, protože ten tak může mít menší základnu, což zlepšuje jeho skladnost při stejně velkém displeji, a navíc to vypadá lépe.


Převážná část notebooku je vyrobena z lehkých kovů, základna notebooku i její spodní kryt. Z lehkých kovů je i vnější strana víka. Pro snazší otevření notebooku je na čelní straně víka ergonomický výstupek. Panty jsou hodně tuhé, takže k otevření notebooku je potřeba druhou rukou přidržet základnu. Maximální úhel otevření je lehce přes 180°.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Fujitsu tradičně nabízí rozsáhlou škálu rozhraní. Na levém boku odzadu je to klasický RJ-45 LAN konektor, následuje 2x USB-C / Thunderbolt 4 s možností napájení notebooku, 1x HDMI (velké), 1x USB-A 3.2 Gen1 a čtečka SmartCard (volitelná). Pravá strana je skrovnější, odzadu KensingtonLock, microSD slot, další USB-A 3.2 Gen1 a kombinovaný audio jack se vstupem i výstupem v jednom.



Jako jeden z mála výrobců, ne-li úplně poslední, nabízí Fujitsu v tomto modelu i klasický dokovací konektor na spodku notebooku. Ačkoli takové řešení již bylo z trhu téměř vytlačeno, protože USB-C / Thunderbolt 4 poskytuje z praktického hlediska reálného využití v zásadě stejné možnosti využití, stále považuji klasické dokovaní, minimálně z ergonomického hlediska, za praktičtější. U Fujitsu si může zákazník vybrat. Za mě palec nahoru.


Na spodku notebooku je rovněž integrováno tlačítko pro HW reset sytému, kancelářskou sponkou nebo i propiskou. I zde Fujitsu myslelo na praktičnost a vstupní otvor udělalo širší, než bývá obvykle. U některých výrobců je tak tenký, že i běžná kancelářská sponka bývá příliš tlustá. Drobnost, ale v nouzi může potěšit. Jediná věc, která mě zarazila, že po použití resetovacího tlačítka, je potřeba notebook připojit k napájení, aby jej šlo znovu zapnout.

V pravém dolním rohu základny, pod klávesnicí, je umístěna specialita, kterou nabízí jen Fujitsu. Jedná se o čtečku krevního řečiště v dlani, která by měla být podle Fujitsu bezpečnější než klasické čtečky otisku prstu. Fujistsu tomuto řešení říká PalmSecure a kromě integrace do notebooků, nabízí komplexní řešení pro celé firemní prostředí včetně zabezpečení přístupu do budov.

Nabídka bezdrátových rozhraní je klasická, v této oblasti aktuálně dominují řešení od Intelu, konkrétně modul Intel Wi-Fi 6 AX201, který nabízí jak WiFi 6 (802.11ax) tak Bluetooth 5.2. Fujitsu navíc pro tento notebook nabízí i volitelný LTE modul Sierra Wireless EM7421 (Cat.7) nebo LTE Sierra Wireless EM9191. Vstup ro SIM kartu je umístěn na zadní straně notebooku.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry notebooku 322 x 211 x 18 / 20 mm odpovídají 14'' notebooku. Celková hmotnost testované konfigurace činila 1.3 kg, výrobce podle výbavy uvádí od 1.2 kg. Na trhu již delší dobu existují tenčí a lehčí konkurenti, nicméně s chudší výbavou fyzických rozhraní. Fujitsu je stále plnohodnotným klasickým pracovním notebookem a přitom se jedná o vysoce mobilní stroj. Konstrukce z lehkých slitin je navíc příslibem vysoké pevnosti a dlouhé životnosti.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Fujitsu zapracovalo i na kvalitě projevu reproduktorů, pro pracovní notebook je to sice podružná záležitost, ale v této oblasti bylo opravdu co dohánět. Reproduktory jsou umístěny v čele základny, směřují dolů a mají společnou rezonanční trubici, proto jsou i celkem blízko u sebe (viz foto). Dokáží hrát velmi hlasitě, určitě hlasitěji, než je u této kategorie běžné a to i bez projevů přebuzení. Jejich projev odpovídá dobrému průměru této velikostní kategorie notebooků. Oproti většině dříve testovaných notebooků Fujitsu se jedná o obrovský skok kupředu. Výstup přes audio jack je čistý a s dobrými sluchátky je pochopitelně zvukový dojem výrazně lepší.


Webkamera patří k šedému průměru dnešní doby. Tak jako většina výrobců i Fujitsu používá webkameru s uvedeným rozlišením 1280 x 720 px. Pro občasné videohovory to stačí. Webkameru mohu pochválit snad jen za to, že má integrovanou mechanickou záslepku, sice s příliš titěrným ovládáním, ale nehtem se to lze nakonec snadno naučit používat. Indikační dioda u kamery svítí bíle, je trochu tlumená, takže oslňuje jen minimálně.


Recenze

Diskuse