15'' business notebook, lehký, a přesto s velkým displejem - Fujitsu Lifebook U7512

5. 10. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15‘‘ notebook s jednoznačným zaměřením na firemní klientelu, lehký, odolný, vhodný na cesty a přitom s plnohodnotným displejem a pohodlnou klávesnicí i s touchpdem. Navíc dbá na nadprůměrné zabezpečení. Pokud sháníte něco do firmy, u Fujitsu se na to specializují.

15'' business notebook, lehký, a přesto s velkým displejem - Fujitsu Lifebook U7512

Fujitsu se dnes specializuje pouze na firemní segment, de facto má v nabídce pouze tři základní řady (U E, a A) odstupňované podle ceny. A všechny jsou primárně do firemního prostředí. Řada U je nejvyšší, v rámci ní se vydělují ještě řady s 9 (nejvyšší) a 7 na počátku číselného kódu. Druhá číslice, zde pětka, ukazuje na úhlopříčku displeje a pak už je číslo generace. U7512 je tedy jeden z notebooků vyšší třídy s 15,6‘‘ displejem aktuální generace.

Je osazený 15,6'' obrazovkou s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů) a dotykovou vrstvou, což není u pracovních notebooků tohoto stylu úplně obvyklé a při prezentování z notebooku se to může hodit. Dotyková vrstva je vyvážena nižším jasem, který má hodnotu pouze 250 nitů, ale to už je cena za jinak zajímavou technologii. Fujitsu udává i kontrast, který je 700:1. Na jiných trzích se objevují i podobné displeje bez dotykové vrstvy, tedy s vyšším jasem i kontrastem.

Šasi má rozměry 357 x 230 x 19,1 mm, hmotnost začíná na 1,37 kg, ale může s výbavou narůstat. Je vyroben z magnéziové slitiny, nabízí tedy extra míru odolnosti při zachování nízké hmotnosti, navíc materiál i na pohled patří mezi zajímavé. Jen kolem displeje je tradičně plastový černý rámeček, který skrývá kamery. Vcelku jde o velmi harmonické skloubení ergonomičnosti a pohodlí s již relativně velkým displejem a plnohodnotnou klávesnicí na jedné straně a s odolností a mobilitou na straně druhé.

Co se vnějšího designu týče, je výrobce velmi konzervativní, pokračuje ve svém typickém designovém jazyku a i velikostní varianty jsou si velmi podobné. Ostatně stejné je to i s hardwarovou výbavou, která se třeba od 14'' sesterského notebooku neliší. Jde o aktuální procesory Intel z generace Alder Lake. Ty se vyznačují LITTLE.big architekturou, která kombinuje silná a výkonná jádra pro vysoký jednovláknový výkon s těmi malými a úspornými. Velká jádra navíc stále podporují technologii Multithreadingu (výpočtu dvou programových vláken v jednom fyzickém procesoru), malá jádra nikoli. Použité procesory řady U mají TDP v základu nastaveno na 15 W, ovšem může oscilovat v rozmezí 12 – 55 W! Osazeny mohou být modely Core i5-1235U (2 jádra až 4,4 GHz + 8 jader až 3,3 GHz) nebo Intel Core i7-1255U (2 jádra až 4,7 GHz + 8 jader až 3,5 GHz). Oba procesory mají integrovanou grafiku nové generace Intel Iris Xe Graphics, liší se ovšem v počtu exekučních jednotek, i7 jich má 96 a takt až 1,25 GHz, i5 pouze 80 a takt 1,2 GHz. U těchto notebooků je vidět důraz kladený spíše na výdrž na baterie, než na hrubý výkon, počítá se s nasazením v prostředí se sdílenými aplikacemi, servery a službami v cloudu, ale v případě potřeby je notebook více než dostačující na projekce s vysokým rozlišením či základní zábavu během služebních cest včetně jednoduššího hraní.

Co se týče paměťového systému, Lifebook zůstává u vyzkoušeného, dostupnějšího a aktuálně také energeticky méně náročného typu DDR4. Notebook je přes svou štíhlost vybaven sloty, osezen je vždy pouze jeden modul a jeden slot zůstává volný pro upgrade, kapacity jsou 16 nebo 32 GB realizované 3200 MHz DDR4 moduly. Úložiště dat je realizováno pomocí SSD připojeného přes M.2 slot s NVMe rozhraním, velikosti jsou obvyklé: 512 GB či 1 TB.

Notebook má vzhledem ke své velikosti výbavu více než dostačující: dva USB-C 4.0 Gen3 s podporou Thunderboltu 4 (včetně Power Delivery a DispalyPortu), tři USB-A 3.2 (jeden s podporou USB Anytime Charge), následuje HDMI, RJ-45 pro připojení gigabitové kabelové sítě, 3,5 mm kombinovaný jack (in/out), a ještě sloty pro paměťové karty, SmartCard a volitelný WWAN modul pro nanoSIM (kombinovaný i s GPS modulem). Pokud máte zájem o proprietární řešení a nechcete spoléhat jen na USB, je ve výbavě i konektor pro replikátor portů. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2 plus gigabitový Ethernet a volitelný 4G/5G modem.

Zabezpečení spoléhá na TPM čip spolu se SmartCard, volitelné jsou čtečka otisků prstů a PalmSecure (skener krevního řečiště v dlani). Pro fyzické zabezpečení nechybí zdířka pro Kensington Lock. Webkamera a dvojitý mikrofon jsou už dnes samozřejmostí, navíc je zde i infračervený senzor využitelný s funkcí Windows Hello a fyzický posuvný kryt kamery. Klávesnice je podsvícená a odolná proti polití.

Doporučená cena pro model s procesorem Intel Core i5, 16 GB DDR4 paměti a 512 GB SSD je 37.990 Kč, vyšší konfigurace s Core i7, 32 GB RAM a 1 TB SSD pak stojí 46.990 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse