Inovace v základní třídě 15.6'' herních notebooků - Gigabyte G5 ME

2. 11. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Přijatelná cena, ale herní design a výkon? Gigabyte se svým modelem G5 ME se tomuto docela blíží. Pravda, jde o model plný kompromisů, ale pořád stačí na pohodlné hraní Áčkových titulů. Výhodou jsou aktuální technologie, nevýhodou kompromis ve výkonu a nikoli nejmenší rozměry a hmotnost.

Inovace v základní třídě 15.6'' herních notebooků - Gigabyte G5 ME

Gigabyte se soustředí na herní notebooky a G5 je ekonomická varianta pro hraní ve Full HD. O moc více toho nabídnout nemůže, ale pro tento účel jde o velmi vhodný přístroj a nacenění je opravdu velmi zajímavé. Jistě, jde o „plasťák“, ale pořád si půjčuje od výše položených modelů zajímavá řešení v chlazení a použitý hardware je ten nejnovější, i když ne nejvýkonnější. Ale disponuje nejnovějšími technologiemi ve zpracování obrazu nebo baterii šetřících řešení. Pokud je tedy na misce vah omezený rozpočet, může G5 posloužit výborně.

Design notebooku nenechá nikoho na pochybách, že jde jednoznačně o herní notebook – výrazné výdechy chladičů, agresivní grafika na víku displeje i touchpadu, výrazné podsvícení klávesnice. To je sice pouze jednozónové, ale můžete volit z RGB palety. Rozměry šasi jsou 360 x 238 x 22,9 mm a hmotnost činí 1,9 kg. Mezigeneračně došlo ke zmenšení všech rozměrů, rámečky jsou opět o trošku užší, výška nižší a na hmotnosti ztratil notebook 30 deka, to není vůbec špatné…

15,6‘‘ displej dobře zapadá do koncepce herního notebooku nižší střední třídy. Rozlišení je „pouze“ Full HD (1920 x 1080 pixelů), ale díky němu není potřeba osazovat nejvýkonnější, a tedy také nejdražší grafické karty. Obnovovací frekvence je pro tuto třídu již tradičně (rozuměj podruhé bez příplatku) 144 MHz, což je skvělé nejen pro FPS hry, i když naopak kartu dost zatíží. U náročnějších her můžete ovšem frekvenci snížit. IPS technologie výroby a antireflexní matný povrch jsou jakýmsi standardem, podobně poměr stran 16:9.

Kromě nového šasi mají notebooky Gigabyte také novou, 12. generaci procesorů Intel, tedy Alder Lake s big.LITTLE architekturou, procesory jsou spojeny s grafickou kartou nižší střední třídy z řady NVIDIA GeForce RTX 30. Použit je model Core i5-12500H který kombinuje čtyři výkonná a osm efektivních jader. Výkonná jádra mají základní frekvenci 2,5 GHz a turbo až 4,5 GHz, každé jádro umí zpracovávat 2 výpočetní vlákna současně (Hyper-Threading). Efektivní jádra mají frekvenci až 3,3 GHz a pracují výhradně s jedním vláknem. Součástí je i integrované grafické jádro Intel Iris Xe. Dedikovanou grafikou je NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU s 4 GB GDDR6 paměti a maximálním TDP nastaveným na 75 W. Karta má 2560 streamovacích procesorů a díky Tensor jádrům a RT jádrům zvládá i ray-tracing a násobení matic (to totiž umí Tensor jádra).

Procesor podporuje dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 SDRAM moduly, osazovány jsou dva o kapacitách 8 GB s rychlostí 3200 MHz, celkem tedy 16 GB relativně rychlých pamětí. Úložiště dat je řešeno dvěma NVMe M.2 pozicemi pro SSD, osazován je ovšem jediný SSD s kapacitou 512 GB.

Soubor rozhraní a portů je bohatý a notebook jako jeden z mála má část konektorů na zadní straně. Po těle tedy najdete dvojici USB-C 3.2 Gen2 (s podporou DisplayPortu), USB-A 3.2 Gen 1 a USB-A 2.0, výstup HDMI 2.1 v plné velikosti a Mini DisplayPort 1.2, síťový port LAN RJ45, dva 3,5 mm jacky (audio a mikrofon zvlášť) a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.2.

V Čechách je dostupná jediná, zde popsaná konfigurace za 24.990 Kč včetně DPH, ovšem bez operačního systému.

Představení

Diskuse