14.4'' s překlápěním, poměrem stran 3:2 a RTX grafikou - Microsoft Surface Laptop Studio

2. 2. 2022 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Microsoft se ve své řadě Surface rozhodně nebojí jít proti proudu - alespoň co se mobilních přístrojů vybavených operačním systémem Windows týče. Jistě, v některých designových záležitostech nebo cenové politice je jednoznačně vidět inspirace Applem, ale Surface v záplavě občas poněkud ''generických'' notebooků rozpoznáte snadno.

14.4'' s překlápěním, poměrem stran 3:2 a RTX grafikou -  Microsoft Surface Laptop Studio

Ostatně kdo dneska ještě dělá opravdové tableto - notebooky? A dnešní přístroj je svou koncepcí opravdu poměrně unikátní (i když minimálně v rozměru návrhu ne jedinečný). Kombinace překlápěcího displeje a opravdu schopné dedikovaná grafické karty rozhodně běžně ke koupi není, k tomu připočtěte dotykovou vrstvy, aktivní stylus s bezdrátovým dobíjením a možnost zůstat v ''Microsoftím vesmíru'' (ne že by i takhle slabý vendor-lock byl obzvláště pozitivní...).

Že jde o luxusní zařízení, potvrzuje nejen design, ale i materiály - kombinace hořčíku a hliníku, všude přiznaná, s kvalitní povrchovou úpravou, více si člověk může přát jen těžko, jsme opravdu na špičce možností dnešní techniky. Je jasné, že nejvíce zaujme méně obvyklé provedení víka displeje, které umožňuje přetočení displeje do ''tabletové'' pozice, případně nastavení sklonu pro lepší prezentování nebo příjemnější polohu třeba při videohovorech. Stejně zajímavý, ale méně nápadný, je detail prolisu na přední hraně pod opěrkou dlaní. Není samoúčelný, slouží k magnetickému uchycení a bezdrátovému dobíjení aktivního stylusu - pokud si tuhle šikovnou věcičku, která není součástí balení, přikoupíte. A myslím, že to většinou stojí za to, uživatelé vyšších modelů mezi různými zařízeními od Microsoftu vám potvrdí, že stylus posouvá možnosti, zejména tabletů, o příjemný kus vpřed.

Rozměry tohoto přeci jen netypického šasi jsou 323,28 x 228,32 x 18,94 mm, což z něj dělá v rámci 14'' přístrojů spíše tlustší zařízení, hmotnost je také spíše na té vyšší straně: 1,74 kg nebo i 1,82 Kg s dedikovanou grafickou kartou pro používání jako běžný tablet neláká, ale mobilita je tu jednoznačně vyměněna za výkon.

Úhlopříčka displeje činí 14,4'', poměr stran je 3:2, což je opět málo obvyklé, ovšem pokud mluvíme o Microsoftu, pro zařízení z rodiny Surface je to naopak přímo poznávací znamení. Rozlišení je tedy také netypické: 2400 x 1600 pixelů, jde o IPS panel s lesklým povrchem a dotykovou plochou. I obnovovací frekvence je posunuta směrem k hi-endu na 120 Hz.

Jak je pro Microsoft běžné, své přístroje má poměrně přesně zacílené, a tak nenabízí příliš mnoho hardwarových sestav. Udržuje tak svoji nabídku přehlednou, a to nejen na českém trhu. Zde nabízí čtyři varianty, které se liší v osazeném procesoru a s ním spjaté grafické kartě, ve velikosti pamětí a úložiště. Všechny procesory jsou od Intelu, na výběr jsou čtyřjádrové čipy 11. generace Core s kódovým označením Tiger Lake a zvýšeným TDP na 35 W: Intel Core i5 11300H (3,1 GHz, boost 4,4 GHz, podpora HyperThreadingu) s integrovanou grafiku Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2). Druhou variantou je Intel Core i7-11370H (3,0 GHz, boost 4,8 GHz, podpora HyperThreadingu), ten má kromě stejné integrované karty připojenou i dedikovanou grafiku NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU se 4 GB vlastní paměti. To je grafická karta, která již zvládne i novější hry nebo profesionální 3D grafiku v programech jako AutoCAD apod.

Obě základní konfigurace mohou být vybaveny 16 GB paměti, verze s Core i7 a grafikou NVIDIA i 32 GB paměti, jde o moduly připájené přímo na desku a bez možnosti rozšíření, použity jsou čipy LPDDR4x. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má běžné kapacity od 256 GB po 2 TB.

Výbava porty je extrémně jednoduchá, ale hypermoderní. K dispozici je dvojice USB-C 3.2 (s podporou Thunderboltu), kombinovaný audiojack 3,5 mm a proprietární napájecí Surface Connect. O konektivitu se starají bezdrátové sítě WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.1. Zabezpečení (a možnost instalovat Win 11) má na starosti TPM 2.0 čip, ve funkci Windows Hello spolupracuje s 1080p kamerou a IR kamerou. Dalšími zajímavostmi je podpora Dolby Vision u displeje a Dolby Atmos u čtyř reproduktorů. A touchpad s haptickou odezvou dorovnává nabídku od Applu, haptickou odezvu a bezdrátové nabíjení nabídne i Surface Slim Pen, tedy firemní stylus.

Za nejzákladnější konfiguraci s procesorem Intel Core i5 a 256 GB SSD utratíte 43.390,- Kč vč. DPH, nejvyšší sestava s Core i7, dedikovanou kartou NVIDIA, 32 GB RAM a 1 TB SSD 69.990,- Kč vč. DPH.

Představení

Diskuse