16'' konvertibilní 2 kg s dedikovanou grafikou NVIDIA RTX - MSI Summit E16 Flip

12. 1. 2022 18:55    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI nabízí zajímavou kombinaci velkého, téměř herního notebooku s možností převrátit displej a používat jej jako tablet. Sice váží 2 kilogramy, ale zase nabídne solidní výkon dedikované grafiky NVIDIA RTX. Pokud hledáte originální pracovní nebo snad i herní nástroj, stojí za to zpozornět.

16'' konvertibilní 2 kg s dedikovanou grafikou NVIDIA RTX - MSI Summit E16 Flip

Flip neboli ''převracecí'' notebook, častěji označovaný jako konvertibilní, slučuje možnosti notebooku a tabletu. Kdo si ale pořídí dvoukilový tablet? Každopádně jde o notebook, který má docela zajímavé možnosti použití a výkon dostačující i na základní hraní nebo 3D práci. Výhodou snad může být i to, že tento mechanismus převracení displeje není v této velikostní kategorii právě nejběžnější a pokud vás osloví, jen těžko budete shánět jinde.

Základem notebooku je relativně štíhlé černé kovové šasi s celkovými rozměry 358,2 x 258,5 x 16,9 mm, ovšem s hmotností začínající na 2 kilogramech. Tmavou barvu a rovné plochy doplňují zlaté detaily, odolnost je testována podle vojenského standardu MIL-STD-810G, což je dnes u ''lepších'' notebooků poměrně obvyklé. K designu a celkové koncepci musím říct, že se zde prolínají prvky pracovního notebooku, stylovky i herního přístroje, což je opravdu zajímavý pelmel, výsledek mi přijde poměrně hezký a harmonický.

Displej má úhlopříčku 16'', poměr stran 16:10 a rozlišení QHD (2560 x 1600 pixelů). Má matný povrch a jde o IPS panel s LED podsvícením s intenzitou 300 nitů. Protože notebook má mít schopnosti tabletu, je displej samozřejmě dotykový a je možnost ho používat s aktivním perem / stylusem. Potud je tedy notebook vybaven hlavně jako pracovní nástroj, ovšem překreslovací frekvence displeje je 120 Hz, což je typické spíše pro herní stroje.

Notebook je v Čechách dosud nabízen v jediné konfiguraci s procesorem Intel generace Tiger Lake, což jsou aktuálně výběhové modely vyráběné 10nm procesem. Ovšem na první notebooky s nejnovějšími Intely Alder Lake si budeme muset ještě několik týdnů počkat. MSI Summit E16 je vybaven čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-1195G7 (2,9 GHz, boost 5,0 GHz, HT, TDP 28 W), což je nejsilnější mobilní i7 ve své výkonové třídě. Vybaven je integrovanou grafiku poslední generace Intel Iris Xe (G7 gen. 11, Tiger Lake GT2) s pokročilou architekturou a vcelku zajímavým výkonem, který by mohl stačit i na základní zábavu. To ovšem majitele trápit nemusí, protože notebook je vybaven dedikovanou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050 (testovali jsme výkonnější variantu NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU). A to už je karta, která zvládne i náročnější tituly v QHD. Má k dispozici sice jen 4 GB vlastní paměti, takže má určité limity, ale ty jsou daleko od jakéhokoli integrovaného řešení. RAM je osazována do dvou slotů, k dispozici je 16 GB LPDDR4X paměti, maximum je 32 GB. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 1 TB.

Výbava porty vsází na modernost: dva USB-C 3.2 s podporou Thunderbolt 4 a lze přes ně připojit i DisplayPort stejně jako napájet zařízení přes funkci Power Delivery, dále je zde dvojice USB-A 3.2 Gen2, HDMI 2.0 v plné velikosti a 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). K tomu připočtěme ještě čtečku SD karet. O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.2.

Že bylo dbáno i na zabezpečení a pohodlí uživatele dokládá TPM čip a čtečka otisků prstů nebo bílé podsvícení klávesnice, HD kamera doplněná o IR snímač a Hi-Res audio výstup.

Nakonec jsem nalezl 2 různé konfigurace, které se liší velikostí operační paměti RAM. První obsahuje 16 GB za celkovou cenu 46.990,- Kč včetně DPH a druhá s 32 GB RAM je nabízena za 50.990,- Kč s DPH.

Představení

Diskuse