Logitech Alto Cordless - stojan pro notebooky

6. 11. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Asi každý, kdo používá notebook často, dříve nebo později bude mít potřebu dohnat příslušenstvím některý z nedostatků notebooků. Dnes se podíváme na zajímavou možnost bezdrátové klávesnice v kombinaci se stojanem v luxusnějším designu.

Logitech Alto Cordless - stojan pro notebooky

Na úvod bych se zmínil, že podobné příslušenství redakcí již prošlo. A to v podobě produktu Logitech Alto - což, jak název napovídá, je pevná varianta testovaného stojanu. Dnešní recenze je tedy zaměřena spíše na změny od předchozího modelu.

Spojení klávesnice se stojanem probíhá bezdrátově, a to sebou nese některé odlišnosti od předchozí varianty. První je zřejmá - klávesnice není připojena napevno ke stojanu. V balení najdete dvě AA baterie, ty pak stačí vložit na jejich místo vespod klávesnice. Nic víc potřeba není. Hned po připojení stojanu k notebooku si systém sám načte potřebné ovladače a můžete hned psát. Rozložení kláves na klávesnici je naprosto identické s předchozím modelem. Pochvalu zaslouží příjemné materiály, kvalita zpracování a dostatek multimediálních tlačítek. Testovaný vzorek byl opět bez českých znaků (dle výrobce budou na české verzi znaky vypálené laserem).

Implementace bezdrátové technologie zapříčinila několik změn také u stojanu. Hlavní změnou je „nárazník“ o kterou se zapírá přední hrana notebooku. Ten je mohutnější a mírně vyhnutý směrem dovnitř. Následkem toho u některých notebooků (testováno na modelu Dell D610) nejde zcela dovřít displej. Dále přibylo bezdrátové tlačítko connect, které slouží k synchronizaci bezdrátového spojení s klávesnicí (na klávesnici je tlačítko schované pod víčkem společně s bateriemi). Umístěno je nad indikační diody. USB 2.0 HUB zůstal zachován, stále máte možnost připojit další 3 zařízení (pokud ho chcete využívat, je lepší ke stojanu připojit externí napájecí adaptér – je součástí balení).

Pokud budete chtít stojan společně s klávesnicí přenášet, stačí klávesnici správně umístit do stojanu a vše se pomocí magnetů k sobě jednoduše a pevně přichytí. Velice praktické řešení. K adaptéru je dodáván ještě výměnný modul pro zásuvky v zahraničí. Při používání za hranicemi tedy odpadá nutnost koupit nový zdroj. Co se týče výdrže, mohu jen odhadovat. Během týdenního testování klávesnice vydržela bez problémů. Osobně bych tipnul na výdrž několika měsíců při běžném používání (výrobce bohužel neuvádí ani přibližnou výdrž).

Co říci na závěr?

Ten kdo má hluboko do kapsy se asi poohlédne někde jinde. Naopak Ti, kteří na cenu zas tolik nehledí a rozhodující je u nich kvalita, nemusí váhat. Logitech Alto Cordless totiž nemá žádný větší nedostatek. Hlavní důvod k pořízení tohoto modelu bude lepší pozice při používání notebooku doma nebo v kanceláři. Odpadne také nutnost častého zapojování USB kabelů, pokud notebook často nosíte a máte doma či v kanceláři více než jedno USB zařízení. Set je nabízen za doporučenou koncovou cenu 3100,- Kč bez DPH (3690,- Kč s DPH) a je na něj poskytována standardní záruka 2 roky.

Klady a zápory

+ kvalita zpracování
+ uživatelská přívětivost
+ externí adaptér v balení

- pouze jediná poloha náklonu notebooku

Foto galerie

Příslušenství

Diskuse