Rozšíření úložné kapacity notebooku o SSD, interní i externí, WD a SanDisk

21. 10. 2020 06:30    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

SSD jsou již součástí většiny nových notebooků a rozpětí nabízených kapacit je obrovské. Po čase se může stát, že datový prostor v notebooku bude naplněn, a nastane čas jej rozšířit. SSD mohou nahradit i HDD u starších notebooků a znatelně tak zrychlit práci, načítání operačního systému, programů a uživatelských dat. Navrch před HDD mají dnešní SSD nejen v rychlosti práce, ale už i v běžně nabízených kapacitách, pro notebooky určitě. SSD si už našla cestu i do externích řešení, kde mohou pracovat stejně rychle jako interní.

Rozšíření úložné kapacity notebooku o SSD, interní i externí, WD a SanDisk

Tento článek nabízí informace především pro méně zkušené uživatele, ovšem i reálná měření dvou konkrétních zařízení, pro ty, které zajímají konkrétní naměřené rychlosti a mají reálnou představu o tom, co to znamená v praxi.

Výměna interního úložiště (SSD, HDD)

SSD už v sobě mají notebooky pár let dozadu. Mohou být různých standardů připojení a fyzické velikosti. Před upgradem je třeba se ujistit, jaká rozhraní notebook nabízí. Nejčastěji se jedná o rozhraní M.2, velikostního standardu 2280 (šířka 22 x délka 88 mm).

Starší notebooky, nebo i některé novější (většinou ty levnější), v sobě mají ještě klasický rotační pevný disk neboli HDD. SSD je oproti HDD především výrazně rychlejší, je také odolné proti otřesům a pracuje zcela tiše. Dobrá zpráva je, že i HDD lze nahradit lepším SSD a znatelně tak zlepšit uživatelský komfort práce s notebookem, především rychlost načítání operačního systému, programů a uživatelských dat. Abych byl co nejpřesnější, je třeba uvést, že řeč je o HDD se SATA rozhraním. Dříve existovaly i notebooky s PATA rozhraním, ale to už je hodně dávná historie. Pro notebooky se SATA rozhraním jsou dvě možnosti, jak do nich dostat SSD. Buďto lze zakoupit SSD přímo se SATA rozhraním, které na venek vypadá podobně jako klasický HDD. Do notebooků se jedná o velikostní standard 2.5'' a tloušťka 9 nebo 7 mm. Většina nových 2.5'' SSD už je sice tlustých jen 7 mm, ale stále se vyrábí i tloušťka 9.5 mm a takový byste do notebooku s prostorem pro 7 mm dostali jen stěží. Další možností jak dostat na SATA rozhraní SSD je zakoupení redukce pro M.2. Jedná se o ''krabičku'' se SATA rozhraním, velikostí 2.5'' a do ní se umístí M.2 SSD.

M.2 SSD WD Blue SN550
M.2 SSD WD Blue SN550

Většina notebooků nabízí pouze jedno interní rozhraní pro připojení datového úložiště, M.2 nebo SATA. Jsou ale i výjimky, které nabízejí více možností, nejčastěji 1x M.2 + 1x SATA, ovšem existují i další varianty jako 2x M.2, 2x M.2 + 1x SATA a nedávno jsem testoval i notebook s 3x M.2. Do takových notebooků pak lze instalovat nové SSD se zachováním stávajícího úložného zařízení, podle volného rozhraní, SATA i M.2 viz předchozí odstavec.

V redakci jsem otestoval SSD od firmy Western Digital s označením WD Blue SN550 a kapacitou 1 TB. Jedná se o úložiště s rozhraním M.2, NVMe řadičem, 3D NAND paměťovými čipy a udávanou přenosovou rychlostí až 2400 MB/s. Pro srovnání uvádím, že průměrný HDD pro notebooky dosahuje přenosových rychlostí kolem 100 MB/s. Testované SSD patří k lepšímu středu, výkonem i cenou. Měření potvrdila výrobcem deklarované rychlosti.


Aktuální cena za testované SSD se pohybuje kolem částky 4.400,- Kč včetně DPH. Existují i varianty 500 GB za cca 1.800,- Kč a 250 GB za 1.500,- Kč, opět ceny s DPH. Existuje také levnější varianta s podobným označením WD Blue 3D NAND s kapacitami 500 GB za 1.680,- Kč, 1 TB za 2.940,- Kč a 2 TB za 6.300,- Kč včetně DPH. Levnější varianty, vhodné pro starší notebooky s pomalejšími procesory, deklarují rychlosti čtení 560 MB/s, což je téměř 6x tolik co průměrný HDD a věřte tomu, že na rychlosti práce to je poznat. Při běžné práci s dokumenty a internetem si spíše všimnete rozdílu mezi SSD a HDD než rozdílu mezi rychlejším a pomalejším SSD.


Pokud se chystáte nahradit HDD, je potřeba si také uvědomit, že SATA rozhraní se vyráběla v různých rychlostních variantách. Podle stáří notebooku to budou 150 MB/s, 300 MB/s se SATA II a nejnovější pak 600 MB/s se SATA III. Ve všech případech bude opět zrychlení SSD oproti HDD znatelné, i proto, že notebooky s pomalejším SATA rozhraním měly původně i pomalejší HDD než novější a modernější HDD. Western Digital nabízí i 2.5'' varianty SSD, jako náhrady za HDD s rozhraním SATA v kapacitách od 120 GB za 580,- Kč, 240 GB za 850,- Kč, což je mimochodem levnější než aktuálně nejmenší dostupné HDD 500 GB za 1.170,- Kč, podobně velké SSD 480 GB pak lze pořídit za 1.500,- Kč (ceny včetně DPH). Pokud jde více o zrychlení staršího notebooku s HDD než o navýšení úložné kapacity, mohou dobře posloužit i právě SSD s nižší kapacitou a cenou. Varianty větších kapacit 1 a 2 TB ve 2.5'' provedení jsou cenově podobné jako u výše uvedených M.2 SSD z levnější varianty.

Ukládání dat na externí SSD

Ve všech výše uvedených případech, výměny interního SSD nebo HDD, je potřeba si uvědomit, že je nutno notebook rozebrat, což vyžaduje jisté zkušenosti a při neopatrném zacházení může dojít i k poškození notebooku. Pokud se na to necítíte, lze si výměnu objednat v počítačovém servise, svěřit ji zkušenému kamarádovi či kamarádce, nebo řešit nedostatek úložného prostoru prostřednictvím externího úložiště. I externí SSD mají stejné výhody oproti HDD, fyzická odolnost proti otřesům, a pokud máte USB 3.0 a vyšší rozhraní, budou externí SSD opět znatelně rychlejší než HDD. Znatelně vyšší rychlost mají externí SSD i ve srovnání s běžnými USB flash, oproti kterým jsou SSD i spolehlivější pro dlouhodobé a především velmi časté použití.

externí SSD SanDisk Extreme Pro Portable
externí SSD SanDisk Extreme Pro Portable

V redakci jsem otestoval externí SSD SanDisk Extreme Pro Portable s kapacitou 1 TB. Box o velikosti 110 x 57 x 10 mm a váze 78 g má hliníkové jádro pro lepší chlazení, spodní stranu z měkčeného plastu a vrchní (vroubkovanou) z tvrdého plastu (pro práci SSD je jedno, jak je box orientován, jiné povrchy jsou zde spíše z ergonomických a estetických důvodů). Uvnitř boxu se ukrývá SSD s NVMe řadičem, který dokáže teoreticky přenášet data v řádech jednotek GB/s. Dosažitelné rychlosti tohoto modulu jsou dány propustností rozhraní, v tomto případě USB 3.2 Gen 2 tedy teoreticky 1.25 GB/s. Výrobce tohoto zařízení pak uvádí maximální rychlost 1050 MB/s. V notebooku tedy potřebujete minimálně USB 3.(1 nebo 2) hlavně Gen 2 nebo Thunderbolt 3. V krabici jsou přibaleny také dva datové kabely, jeden pro připojení na starší standard USB-A a jeden pro připojení na novější standard USB-C rozhraní, samotný modul má rozhraní USB-C.


Aktualize (24.10.2020): Dostal se mi do ruky další notebook s procesorem Intel Core 11. generace a hlavně USB 4 / Thunderbolt, čili propustností 40 Gbps respektive 5 GB/s. Výsledky testu odpovídají deklarovaným hodnotám výrobce externího SSD.


Původně jsem testoval na notebooku s procesorem Intel Core i7-8750H a rozhraním USB-C 3.1 Gen 1, tedy teoretickou propustností 625 MB/s. Později sem ještě doplním naměřené hodnoty s USB 3.2 Gen 2 a USB 4.0.


Pokud chcete dosáhnout alespoň podobných hodnot, jaké jsem naměřil, potřebujete minimálně USB-A 3.0 rozhraní. Pozor, některé notebooky na sobě mají (vedle USB 3.0) i starší USB-A 2.0, zařízení je třeba připojit ke správnému konektoru. Ideálně připojujte na USB-C. Při kopírování dat z interního úložiště, záleží také na jeho rychlosti, pokud bude pomalejší než externí SSD, bude pochopitelně i přenos dat pomalejší.

Ještě dodám, že zařízení je dodáváno se souborovým systémem exFAT, který je univerzální pro přenášení dat mezi běžnými operačními systémy jako jsou Windows, MAC OS a Linux. Já jsem testoval s Windows 10, pro které je vhodnější NTFS, tedy pokud chcete využívat i např. zálohování užitečnou formou bitové kopie systému nebo třeba šifrování dat podle přihlášení uživatele do Windows. Změnu souborového systému lze provést přeformátováním zařízením, pochopitelně před tím, než na něj začnete ukládat data.


Testované zařízení SanDisk Extreme Pro Portable s kapcitou 1 TB je nabízeno za cenu 6.200,- Kč s DPH. Poloviční kapacita 500 GB vyjde na 3.800,- Kč s DPH. Na trhu lze najít i pomalejší variantu bez NVMe a přenosovými rychlostmi do 550 MB/s, 1 TB za 4.400,- Kč, 500 GB za 2.500,- Kč, nejmenších 250 GB za 1.800,- Kč, ale také větších 2 TB za 9.000,- Kč s DPH. Výrobce už také oznámil nejnovější variantu s rozhraním USB 3.2 Gen 2 x 2 tedy teoretickou rychlostí 2.5 GB/s (rozhraní), rychlost modulu je uváděna na 2000 MB/s (viz Western Digital uvádí vylepšenou produktovou řadu externích SSD disků SanDisk Extreme).

Příslušenství . Recenze . Technologie

Diskuse