SSD pro upgrade počítače, test rychlosti novinka od WD s kapacitou 1 TB

11. 11. 2021 06:20    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Už je to dávno, co jsem naposledy testoval nový notebook s HDD. V moderních noteboocích se data ukládají na SSD, ale i v tomto oboru jde vývoj stále kupředu. Dostal jsem možnost, otestovat nejnovější model interního SSD od výrobce WD (Western Digital). Určený je pro modernizaci či rozšíření interního úložiště, notebooku či jiného počítače.

SSD pro upgrade počítače, test rychlosti novinka od WD s kapacitou 1 TB

Rok se s rokem sešel a WD mi poskytlo na test novější modely svých SSD zařízení. Základy teorie jsem popisoval už v minulém článku Rozšíření úložné kapacity notebooku o SSD, interní i externí, WD a SanDisk, takže zde se budu věnovat čistě aktuálnímu modelu interního SSD.

WD Blue SN570 - interní M.2 NVMe SSD

Interní modul s rozhraním M.2 má nejběžněji používané rozměry 22 x 80 mm, z toho vychází i jeho standardizované označení 2280. Hmotnost modulu je zhruba 6 g. Testoval jsem variantu s kapacitou 1 TB, a když se tak dívám na fyzickou velikost čipu (NAND TLC) pro ukládání dat, který na sobě mimochodem nese označení sesterské značky SanDisk, tak je patrné, že by se na modul pohodlně vešly 4 čipy, tedy 4 TB kapacity. V tomto modelu SSD výrobce nabízí, jako další varianty, menších 250 GB a 500 GB a našel jsem i dvojnásobných 2 TB. Rozhraní je v dokumentaci uvedeno jako PCIe Gen3 8 Gb/s, up to 4 Lanes. Modul SN570 je určen pro běžné notebooky na doma nebo do kanceláře, ale zvládne i nasazení do herních strojů, v těch základních bude rozhodně důstojným pomocníkem, pro vyšší nároky tu pak jsou SSD řady WD_Black.

Jak ukazuje následující tabulka, čím vyšší kapacita modulu, tím lepší parametry, především pak rychlosti zápisu a životnosti udávané v TBW (Terabytes Written - kolik TB dat lze zapsat). Udaná životnost u všech variant vlastně říká, že kapacitu každé z nich lze přepsat 600x, ovšem při stejném průměrném množství zapisovaných dat (např. denně) má pak větší SSD vyšší potenciál delší životnosti. Pokud nestihnete potenciál zápisu překonat za 5 let, končí záruka právě po této době. Aby tedy záruka vydržela 5 let, znamená to, že průměrně můžete zapsat zhruba 82 GB dat na 250 GB variantu, 164 GB za den na 500 GB variantu, 328 GB denně na testovanou 1 TB variantu a 656 GB na 2 TB variantu. Ve všech případech, běžnému uživateli, SSD s přehledem minimálně oněch 5 let v záruce vydrží.

Další tři tabulky ukazují, jaké jsem naměřil reálné výsledky (přenosové rychlosti v MB, IOPS - operací za vteřinu, přístupové čase v mikro-sekundách) s testovanou variantou 1 TB, pomocí programu CrystalDiskMark. Testoval jsem v notebooku s procesorem Intel Core i7-1185G7.

přenosové rychlosti v MB/s
přenosové rychlosti v MB/s
IOPS
IOPS
přístupové rychlosti
přístupové rychlosti

Ceny v době uvedení článku jsou následující: 250 GB za 1.089,- Kč, 500 GB za 1.412,- Kč a testovaná varianta 1 TB za 2.671,- Kč. Při hledání cen jsem dokonce narazil i na variantu s kapacitou 2 TB (1200 TBW, v tabulce od výrobce schází) za 5.437,- Kč. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Příslušenství . Recenze

Diskuse