RECENZE: HP EliteBook 6930p - stylově a profesionálně

15. 1. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nová řada EliteBook se zaměřuje především na profesionály. Cílem je nabídnout hi-end produkty s vysokým výkonem (případně mobilitou) a kvalitním provedením charakteristickým pro pracovní notebooky. Testovaný 14'' model uvnitř pevného šasi skrývá jeden z nejvýkonnějších Core 2 Duo procesorů, velký disk a displej s rozlišením WXGA+. To odráží koncová cena okolo 30 000,- Kč bez DPH.

HP EliteBook 6930p - stylově a profesionálně

Základní popis

Řada EliteBook se objevila u HP až letos během představení nejnovějších modelů. Jde o oddělení hi-end produktů od řady Compaq, kterým se částečně podobají. I číselné značení zůstalo podobné.

Vzhled notebooku je velmi podobný nedávno recenzovanému HP Compaq 6530b, což je takový jeho levnější bratříček. EliteBook má proti němu některé hrany ostřeji řezané a je mírně štíhlejší. Celkově je EliteBook hezčí, ačkoli těch rozdílů není zas tak moc. Jedním z největších rozdílů je jednoznačně povrchová úprava a vůbec použité materiály, které jsou u EliteBooku přece jen poněkud "ušlechtilejší". Broušený hliník jakožto povrchová úprava vnější strany víka a prostoru kolem klávesnice je velmi slušivý a nechytá žádné otisky a nečistoty. Klávesnice a její těsné okolí stejně jako rám LCD jsou vyhotoveny matným černým plastem. Jediné lesklé místo náchylné na otisky je kupodivu lišta s dotykovými senzory nad klávesnicí. Podivné je to zejména proto, že na toto místo se sahá často.

Mechanické provedení je na špičkové úrovni, což se ostatně u této kategorie notebooků očekává. Všechny díly na sebe přesně dosedají a nikde se neprojevuje žádná vůle. Celé tělo je pevné jako kámen a ani silné zatlačení na klávesnici nezpůsobí její prohnutí. Taktéž silnější tlak na vnější stranu víka nezpůsobuje vlnění barev na LCD. V tomto ohledu nemohu mít žádné výhrady.

Klasické ukotvení kloubů vystupujících ze základny umožňuje rozevření až do úhlu 180°. V zavřeném stavu je víko drženo dvěma kulatými úchyty a k otevření je nejprve potřeba stisknout široké tlačítko na čelní hraně. Po jeho stisku se víko mírně otevře a je možné bez problému otevřít notebook jednou rukou. Chod kloubů není příliš tuhý, takže předpokládám, že by nemělo docházet k jejich předčasnému opotřebení.

Výbava rozhraní je pro tuto kategorii standardní. Na čelní hraně se nachází pouze čtečka paměťových karet SD/MMC (karta se do ní vejde celá). Na pravém boku je většina prostoru vyplněna vyměnitelnou optickou mechanikou (místo ní je však možné dát pouze disk; záslepka a baterie k mání nejsou). Za ní se dále nachází USB port, LAN a konektor analogového modemu. Na levém boku je postupné od uživatele slot ExpressCard 54, vstup a výstup zvukové karty, FireWire 400 a zbylá dvě USB. Zbytek prostoru je vyhrazen pro výdech ventilátoru. Poslední konektory se nachází vzadu. Kvůli baterii tu jsou jen dva - napájení a analogový VGA výstup grafické karty.

Ve výbavě mi chybí dva konektory – digitální obrazový výstup (DVI/HDMI) a eSATA. První není problém vyvést pomocí dokovací stanice, ale druhý se nenachází ani na ní. Je to přinejmenším smutné, že některá nová rozhraní jsou velkými výrobci ignorována (naštěstí ne všemi). Potěšila mě naopak přítomnost FireWire 400, který má stále své místo u lidí pracujících s profesionální AV technikou.

Notebook nabízí vyvážený poměr mobility a výkonu. Při plnohodnotné výpočetní síle je hmotnost zachována na rozumné mezi 2,45 kg. S rozměry 330 x 245 x 35 mm EliteBook nijak nevybočuje od ostatních 14" modelů business třídy napříč celým trhem. Horší je to s přibaleným adaptérem (505 g), který má výkon 90 W a jde o takovou menší cihlu. Při cestování by potěšilo něco menšího, ačkoli výkonný adaptér nabízí možnost nabíjet plnou rychlostí bez ohledu na vytížení notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Standardní klávesnice notebooků HP EliteBook patří k tomu nejlepšímu, co lze v notebooku najít. Využívá celou šířku 14" šasi a budí dojem prostornosti. Klávesnice má velmi příjemný stisk a jistý chod kláves, takže je psaní na tomto notebooku vyloženě požitek. Provedl jsem přímé porovnání s klávesnicí HP Compaq 6510b a klávesnice EliteBooku je přeci jen o kousek lepší.

Rozložení je pro HP typické. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny po pravé straně (funguje i kombinace Fn a kurzorových šipek) a dělí je od zbytku klávesnice mezera. Mezerou jsou taktéž odděleny kurzorové šipky a jednotlivé bloky kláves v horní řadě po vzoru stolních klávesnic.

Na numerickém bloku lze psát číslice i pouhým stiskem Fn. U HP se používá jednoduchý trik, kdy se nejdříve aktivuje NumLock a pak se dvakrát stiskne klávesa ScrollLock. V takovou chvíli zůstane NumLock zapnutý, ale bez Fn budou mít klávesy standardní funkci psaní písmen.

Klávesnici je možné osvítit lampičkou vestavěnou do víka nad LCD panel. Její vysunutí se provádí tlačítkem taktéž nad displejem. Když lampičku zatlačíte zpět, sama se vypne. K realizaci posloužila jedna bílá dioda. Možná by se hodilo, kdyby bylo tlačítko na vysunutí nějak viditelné i v noci, protože hned první den se mi povedlo zmáčknout místo tlačítka lampičku, čímž jsem ji zatlačil o několik milimetrů do víka a pak ji bylo nutné vypáčit zas ven.

Nad klávesnicí je řada dotykových senzorů, které neustále svítí povětšinou velmi intenzivní azurovou barvou. Ne každému bude tolik svítících prvků pod displejem příjemných a osobně něco takového také nevítám s otevřenou náručí. Podsvícení těchto senzorů není možné vypnout. Regulace hlasitosti se provádí tahem po vyznačeném proužku a podle směru pohybu se vyhodnocuje, zda se má zvuk ztlumit, či zesílit. Mnohem raději mám klasická tlačítka (od kterých bohužel HP upustilo), ale na rozdíl od HP Compaq 6530b mi přišly senzory relativně přesné a s regulací hlasitosti jsem neměl žádná trápení.

Řada EliteBook má navíc k touchpadu přidaný i touchstick, tedy jakousi principiálně shodnou alternativu od Synapticsu k trackpointu. Kdo je zvyklý na trackpoint, bude možná zklamán - dle mého názoru pro něj touchstick se svým mírným zpožděným a méně přesnou navigací kurzoru není důstojným soupeřem. I tak ale potěší při práci, když nechcete zvedat ruce z klávesnice. Touchpad je taktéž Synaptics a jeho dotyková plocha je širokoúhlá s vyznačenou oblastí pro emulaci kolečka myši. Tlačítka mají gumový povrch a na dotek jsou velmi příjemná. Jejich stisk je jemný a tichý.

Hlavní HW parametry

Kombinace procesoru Intel Core 2 Duo T9400 s frekvencí 2,53 GHz a čipové sady Intel GM45 (Centrino 2) nabízí na poměry notebooků vysoký výkon i na výpočetně náročnější aplikace. Systém je podpořen (dnes už poněkud základními) 2 GB RAM tvořenými jedním modulem paměti DDR2 s frekvencí 800 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 303
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 61 769

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 817
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 635

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 464
  • Rendering (Multiple CPU): 839
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2648 MB/s

Pevný disk Fujitsu s kapacitou 250 GB patří výkonnostně i velikostí k dnešnímu průměru. U notebooků této cenové kategorie už bych čekal použití disku od nějakého zvučnějšího výrobce. To se ostatně týká i optické mechaniky DVD SuperMulti Optiarc. U mechaniky potěší možnost potištění médií pomocí technologie LightScribe.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,75 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Klasická gigabitová síť je doplněna bezdrátovou Wi-Fi kartou Intel a Bluetooth (EDR) modulem. Vypínání a zapínání bezdrátového vysílače je realizováno dotykovým senzorem, který svítí modrou (zapnuto) nebo červenou (vypnuto) barvou. K vypnutí jednotlivých zařízení je potřeba stisknout senzor s ikonou písmene i v kroužku a vybrat položku Wireless Assistant. Zde bych uvítal, kdyby na klávesnici byla nějaká zkratka, která by tuto nabídku vyvolala rovnou. I tak se ovšem jedná napříč notebooky o jedno z těch lepších řešení.

Notebook je připraven na osazení bezdrátovým 3G modemem. Naše konfigurace však neměla instalovaný potřebný modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Ve víku se ukrývá širokoúhlý (16:10) displej s úhlopříčkou 14,1". Jeho povrch je matný a matice nabízí rozlišení WXGA+ (1440x900), které nabízí velkou pracovní plochu při dostatečně velkých pixelech. Použitý displej od společnosti Samsung je novějším modelem nedávno kritizovaného displeje v recenzovaném notebooku Lenovo ThinkPad T400. Tato novější verze ovšem nemá zásadní problém s nízkou svítivostí. Displej mi sice připadal tmavší, ale na nejvyšší stupeň podsvícení se znatelně zesvětlí a není problém na něm pracovat i během dne se silným okolním světlem (například cesta vlakem). Podsvícení pomocí diod by holt notebooku slušelo více. Neduh s nádechem do zelena sice zůstal, ale je značně potlačen. Pozorovací úhly jsou více méně průměrné.

V nabídce jsou ještě konfigurace s nižším rozlišením WXGA (1280x800). S tímto rozlišením jsou na výběr dva typy displejů. První má klasické CCFL podsvícení a jeho kvalita bude pravděpodobně shodná s testovaným panelem. Zajímavější však je verze s LED podsvícením, která by měla minimálně nabídnout mnohem vyšší jas a nižší spotřebu. Škoda jen, že LED verze není dostupná i pro rozlišení WXGA+ (1440x900).

Regulaci intenzity podsvícení je možné svěřit také senzoru pod displejem vyhodnocujícího podle množství světla z okolního prostředí. Osobně jsem senzor hned musel vypnout, protože nastavoval vždy o 2 stupně nižší intenzitu, než která byla pro mé oči příjemná.

Notebook se vyrábí ve dvou provedeních - první má integrovanou grafiku Intel GMA X4500MHD a druhý dedikovanou grafiku ATI Radeon HD3400 (příplatek kolem 3000,- Kč bez DPH – pozdější upgrade není možný, protože obě verze používají odlišnou základní desku). Do redakce jsme dostali model s GMA, což mimo jiné znamená jen základní grafický výkon a sdílenou paměť. Takové řešení má hlavní výhodu v nízké spotřebě, která je pro pracovní notebook tohoto charakteru velmi důležitá.

Na těle notebooku se nachází obrazový výstup pouze ve formě analogového VGA. Bohužel kvalita zobrazení je velmi špatná a nepodařilo se mi dostat uspokojivou kvalitu ani s prvním testovacím LCD Samsung SyncMaster 215TW (21", 1680x1050, S-PVA) a ani s druhým Acer AL1716 (17", 1280x1024, TN). Pravděpodobně je špatně vyřešeno odrušení signálu a v obraze jsou proto viditelné duchy. Dle HP se pravděpodobně jedná o vadu daného kusu. Problém byl již vyřešen viz novější recenze jiné konfigurace tohoto modelu notebooku -

Výbavu vskutku ideální na internetovou hlasovou komunikaci podporuje i 2MPx webkamera schopná generovat fotky v rozlišení až 1600x1200.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Výborné schopnosti zabezpečení jsou podpořeny propracovaným programem HP ProtectTools. Ten nabízí velmi snadnou konfiguraci všech způsobů zabezpečení včetně šifrování disku a využití TPM čipu. Zklamání ve mě vzbuzuje jen část na obsluhu čtečky otisku prstů v operačním systému. Zatímco ověřování otisků při startu počítače je rychlé a bezproblémové. U přihlášení Windows jsem musel prstem čtečku přejet i pětkrát, než se vůbec začal nějaký otisk vyhodnocovat.

Chlazení a provozní hluk

Po zkušenostech s velmi tichým HP Compaq 6530b jsem doufal, že dražší model na tom bude podobně, ale dnes popisovaný notebook na mě působil hlučnějším dojmem. Při běhu na baterii se sice ventilátor při kancelářské práci vypíná, ale při napájení ze sítě u stejné činnosti notebook větrá prakticky neustále a přepíná mezi dvěma rychlostmi (ta vyšší je relativně hlčnější). Nejde o nějak extrémně hlučný notebook, ale v tiché místnosti jej zaručeně nepřeslechnete. V rušné kanceláři to ale není problém. Při maximálním vytížení se hlasitost ventilátoru příliš nezvedne.

V BIOSu je volba zda má běžet ventilátor při napájení ze sítě neustále, ale její přepínání nemělo na chování testovaného notebooku žádný vliv. Tuto funkci známe i z jiných notebooků HP kde bez problému fungovala. Možná i v tomto případě zapracoval nějaký šotek, kterého se co nejdříve pokusíme ověřit testem jiného kusu notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 26,3°C
  • spodek maximum = 31,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 31,1°C
  • napájecí adaptér = 27,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • klávesnice vlevo = 33,3°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 35,6 (levá polovina)
  • výdech chlazení = 42,2°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Paranoidní nastavení chlazení drží notebook stále jen vlažný. Do klávesnice se žádné teplo nepřenáší a není problém ani při (kancelářské) práci s notebookem na klíně.

Baterie

Standardní 6článková baterie s kapacitou 55 Wh udržela notebook při životě v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 10 minut. Doufal jsem v o malinko lepší hodnotu, ale je možné, že vinu bude mít použitý výkonný procesor s relativně vysokou mezní spotřebou.

Kdo by chtěl od notebooku větší výdrž, může využít možnosti připojení cestovní baterie na spodek notebooku. V nabídce jsou hned dvě varianty - první má 6 článků a druhá 8 (ta se dodává dokonce s vlastním adaptérem). My jsme s notebookem dostali tu první (450 g), která má kapacitu 52 Wh. V standardním redakčním testu* se výdrž zvedla na 8 hodin a 5 minut.

Notebook nabíjí vždy jen jednu z baterií. Nejdříve se nabíjí baterie primární. Její nabíjení se stopne v 90% (posledních 10% se totiž nabíjí neúměrně dlouho). Následně se na stejnou hodnotu nabije cestovní baterie. Když jsou obě téměř plné, postupně se dobijí obě baterie na maximum.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 54 W

90W adaptér je schopen rychlého nabíjení bez ohledu na zatížení systému. Na 80% je možné baterii nabít z nuly přibližně za hodinu.

BIOS/EFI

Místo BIOSu už je použit novější systém EFI, který se pro uživatele liší jen v drobném detailu, že jeho nastavení lze provádět i myší (EFI je na všech nových business noteboocích HP). V jeho útrobách lze najít diagnostické nástroje, volby bootování, nastavení hesel a blokování některých částí notebooku (porty, sloty,…). Všechna nastavení jsou přístupná také z prostředí Windows a lze nastavovat omezení přístupu k některým součástem notebooku i podle přihlášeného uživatelského profilu.

Příslušenství

V krabici je mimo notebooku přiložen ještě nabíjecí adaptér s trojkolíkovou napájecí šňůrou a 3 CD pro downgrade na Windows XP Professional. Na disku je předinstalován operační systém Windows Vista Business, u kterého je možné při prvotní instalaci zvolit češtinu i angličtinu, a to navíc v 32bit i 64bit verzi. Média na obnovu Windows Vista výrobce nepřibaluje a není je možné dokonce ani vypálit z notebooku. Je tedy potřeba spoléhat na to, že se nic nestane se skrytou částí disku, která recovery program obsahuje. V případě potřeby je možné disky s obnovou objednat, platí se pouze poštovné a je potřeba počítat s dodací lhůtou do 10 dnů.

Z hlediska volitelného příslušenství je na tom notebook poměrně dobře. Vyrábí se pro něj dvě cestovní baterie, které se připojují konektorem na spodku základny, dvě dokovací stanice (jedna má dokonce i šachtu na optickou mechaniku nebo disk) a UpgradeBay adaptér s osazeným sekundárním diskem pro montáž místo optické mechaniky. Nabídka volitelného obecného příslušenství u HP je ještě rozmanitější a jsou v ní také třeba stojany na monitory, do kterých se vloží dokovací stanice a podobně.

Místo optické mechaniky není možné vložit sekundární baterii a také nelze koupit záslepku („šetřič hmotnosti“), se kterou by se dalo ušetřit nějakých 170 g). Záslepka však existuje a lze se k ní dostat například koupí větší varianty dokovací stanice, která ji má standardně v šachtě.

Ceny a záruka

Na českém trhu je dostupných pět konfigurací. Na výběr tak jsou dva procesory (2,4 GHz s 25 W TDP a 2,53 GHz s 35 W TDP), disky s 5400 nebo 7200 otáčkami či dokonce 80GB SSD, LCD s WXGA nebo WXGA+ rozlišením, integrovaným 3G modulem a integrovanou nebo dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 3450. Doporučená koncová cena se tak pohybuje od 26 950 Kč bez DPH (32 070 Kč bez DPH) do 42 390 Kč bez DPH (50 444 Kč s DPH). Testovaná konfigurace je nabízena za doporučenou koncovou cenu 29.990,- Kč bez DPH (35.688,- Kč s DPH).

Na všechny konfigurace je v základu 3letá mezinárodní záruka s opravou v autorizovaných servisních střediscích. Tuto záruku je možné rozšířit pomocí různých balíčků Care Pack. Maximem je 5 let záruky s opravou u zákazníka do dalšího pracovního dne od nahlášení závady. Zde je přesně vidět, kam je notebook cílen – pro velké korporace. U těch jsou rozšířené možnosti servisování nezbytné a počítá se s odběrem většího množství notebooků.

Závěr

EliteBook míří do korporátního sektoru. K tomuto účelu nabízí všechny potřebné vlastnosti – od možnosti dokování, přes mnoho volitelného příslušenství až po špičkové možnosti zabezpečení. Jako správný pracovní notebook má i špičkovou klávesnici.

Za neduhy považuji u testovaného notebooku častý a hlasitý běh ventilátoru a horší kvalitu VGA výstup. Je možné, že hlasitost větrání je z části dána výkonným procesorem řady T (35 W TDP) a bylo by zajímavé otestovat, jaký je rozdíl u jiných konfigurací s úspornějším (25 W TDP) procesorem řady P. Kvalita VGA výstupu je postačující pro občasné použití projektoru a dočasné připojení LCD. Na dlouhodobé připojování větších externích monitorů doporučuji použít dokovací stanici s DVI výstupem (viz náš test HP Docking Station) a LCD s DVI vstupem. U notebook si cením vestavěné lampičky ve víku nad displejem, která je užitečná, kdykoli z nějakého důvodu nechcete v noci rušit okolí svícením a zároveň chcete čitelné popisky na klávesnici. Třešničkou na dortu jsou potom kvalitní reproduktory, které si nezadají s leckterým multimediálním notebookem.

Klady a zápory

+ stylový vzhled
+ výborná klávesnice
+ osvětlení klávesnice diodou ve víku
+ velmi dobré reproduktory

- hlučnější chlazení
- nízká kvalita VGA výstupu
(oboje pozn. viz text)

- svítící prvky nad klávesnicí

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP EliteBook 6930p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 6930p
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9400 (2.53 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (1x2048)
  • HDD (GB): 250 (FUJITSU MHZ2250BH G2, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (Optiarc DVD RW AD-7581S)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5300 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: SoundMax HD Audio (Analog Devices AD1984A)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trakpoint (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32/64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5100 mAh 10.8V / 4h 10min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 3x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 330 x 245 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.45
Recenze

Diskuse