RECENZE: Apple MacBook White (unibody) - ještě kulatější

2. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Když Apple přišel s notebooky, jejichž hlavní nosná část šasi byla vyrobena z hliníku, sklidil velký úspěch. Nejlevnější plastový model si od vyšší řady Pro přebírá hlavní myšlenku, a ač se zůstalo u plastu, hlavní nosná část je jen z jednoho kusu, což by mělo zaručit maximální odolnost. Vnitřnosti se příliš nezměnily - uvnitř trůní procesor Core 2 Duo a čipová sada od NVIDIA obsahuje v současnosti nejvýkonnější integrovaný grafický čip. Doporučená koncová cena plastového MacBooku je okolo 20 000,- Kč bez DPH.

Apple MacBook White (unibody) - ještě kulatější

Základní popis

Tři roky se v bílém MacBooku měnily pouze vnitřnosti, aby jeho hardwarová konfigurace stále odpovídala době. Původní šasi si oblíbilo mnoho lidí a díky své odlišnosti morálně nezastaralo tak rychle, jako je tomu u jiných notebooků.

V říjnu minulého roku se v Applu rozhodli udělat obměnu. Původní šasi nahrazuje novější typ, který je nově složen z menšího počtu plastových částí. Odlišná konstrukce umožňuje dosáhnout větší pevnosti při stejné tloušťce. Tím hlavním nosným prvkem je pevný plastový výlisek, který tvoří většinu základny. K němu je dále přišroubován ještě pogumovaný plastový kryt spodku, který ovšem na odolnost nemá žádný vliv. Celé tělo notebooku sice je plastové, ale působí mnohem odolněji než drtivá většina multimediálních notebooků ve stejné ceně.

Nový MacBook je ještě bělejší než jeho předchůdci, kteří měli vrchní část základny mírně do šeda. Bílé tělo získalo nově lesklou povrchovou úpravu, které jsem se zprvu bál, ale otisky na ní vidět nejsou. Na bílé barvě jsou naopak rychle vidět všechny nečistoty a prach. Škoda, že se MacBook nedělá také v černé barvě, jako tomu bylo v dobách prvních verzí. Z té bílé mě totiž přechází zrak.

Nejlepší dojem na mě neudělala gumová část bez nožiček na spodku. Při práci s notebookem na klíně někteří určitě ocení rovný povrch, ale pokud s notebookem hodně cestujete a pokládáte ho všude možně, budete mít spodek rychle špinavý, protože guma chytne prakticky každou nečistotu, se kterou přijde do kontaktu.

Vzhledově je na tom MacBook dobře. Tvary jsou elegantní a vše působí neuvěřitelně čistě. Zvláště oceňuji absenci jakýchkoli rušivých prvků (např. všemožné blikající diody). Shora na základně najdete pouze klávesnici, touchpad a malý vypínač. Jediná dioda je umístěna na čelní straně základny a svítí bíle. Tak ovšem činí pouze pokud je notebook uspaný nebo má vypnutý displej a jinak zůstává zhasnutá.

Základna notebooku je vzadu „vykousnutá“ a v tomto místě ji klouby spojují s displejem. Maximální úhel otevření víka se pohybuje kolem 130° a chod kloubů je při manipulaci jistý a plynulý. Ke konstrukci kloubů nemám žádné výhrady - stejná se používala i na předchozích MacBoocích a ty neměly v tomto ohledu tendenci k defektům.

Všechny konektory se soustřeďují do zadní části levého boku a konkrétně tu najdete sluchátkový výstup, dvě USB, mini-DisplayPort, LAN a magnetický konektor pro připojení napájení. Oproti minulé verzi z výbavy zmizel mikrofonní vstup, rozhraní FireWire a na čelní straně už není IR přijímač (pro dálkové ovládání). Troufám si tvrdit, že i netbooky dnes mají lepší výbavu než tento MacBook. Na rozdíl od nich má ovšem MacBook na pravém boku optickou mechaniku (slot-in DVD).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V zavřeném stavu jsou rozměry přístroje 330 x 230 x 26 mm. Hmotnost 2,13 kg znamená snížení o více jak 100 g od minulého modelu a jde o standardní hmotnost pro 13“ notebooky s optickou mechanikou a klasickým procesorem.

Přibalený napájecí adaptér se nijak nezměnil. Má výkon 65 W, sympatické rozměry, vyklápěcí držáky kabeláže a nízkou hmotnost. Pokud na konec připojíte jen vidlici, tak váží 242 g. S klasickou přívodní šňůrou hmotnost vzroste na 320 g.

Vzhledem k tomu, že jsme před půlrokem testovali minulou verzi MacBooku, která má uvnitř velmi podobný hardware, budu se v této recenzi věnovat pouze rozdílům. Kompletní výkonové testy hledejte v recenzi: Apple MacBook (White) - inovovaný.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice zůstala stejná jako v případě minulého MacBooku. Popisky souhlasí s předposlední verzí, kde se změnily pozice některých funkcí v horní řadě kláves, aby odpovídaly rozložení z hliníkových MacBooků. Dvě klávesy bez „multimediálních“ popisků slouží u vyšších řad k nastavení podsvícení klávesnice – to však Apple do nového MacBooku nepřidalo.

Stisk kláves je jistý a při troše snahy je možné psát velmi tiše. Na klávesnici jsem si zvykl rychle a už první den používání se obešel bez přehmatů. Ale jednu výtku mám. Týká se popisek klávesnice, které jsou šedé na bílém podkladu. Možná by jim čistá černá tak „nesedla“, ale kontrastnější popisky by byly praktičtější.

Velké změny doznal touchpad. „Přišel“ totiž o tlačítko a získal větší dotykovou plochu. Jde o oblíbený touchpad z MacBooků Pro s podporou snímání až 4 prstů, čehož velmi účinně využívá operační systém Mac OS X. Touchpad netrpí zpožděním a pohyb kurzoru je při jeho používání příjemně plynulý. Řekl bych, že neznám lepší touchpad než tento z notebooků od Applu.

Ačkoli mi použití více prstů pro přiblížení a otáčení připadá na PC noteboocích naprosto zbytečné a nešikovné (aplikace reagují zpožděně, operace se provádí trhaně), na Macu to neplatí. Zde jsou multidotyková gesta tak skvěle integrovaná do systému, že je přímo radost s touchpadem pracovat. Rozhodně jsem během testování necítil potřebu připojit si myš kvůli zvýšení pohodlí, a to je co říct.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Parametry se proti předchozímu modelu v podstatě nezměnily. Čipová sada od NVIDIA zůstala stejná (GeForce 9400M) a procesor Intel Core 2 Duo P7450 byl vyměněn za P7570 s frekvencí 2,26 GHz (proti původním 2,13 GHz). Paměť RAM sice zůstala nezměněna co do kapacity, ale tentokrát jde o moduly DDR3, které nabízejí nižší spotřebu a vyšší frekvenci 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 845
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 744

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 775
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 129

Operační paměť

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2974 MB/s

Naměřená propustnost paměti je o 13% vyšší než v případě předchozího modelu.

Ke změně došlo také při volbě disku, který má nyní kapacitu 320 GB a je od společnosti Toshiba. Rychlost ploten zůstala nezměněná (5400 rpm), ale sekvenční rychlost se zvedla díky novým technologiím.

Na Mac OS X je dobré, že není tak náročný na pevný disk jako Windows. Když jsem totiž původní disk zkusil vyměnit za moderní, výkonné SSD, nepozoroval jsem žádné velké zrychlení při běžných úkonech - pouze nižší produkovaný hluk a delší výdrž baterie. Výraznější rozdíl byl při startu systému, kde s SSD trvalo kompletní spuštění systému do použitelného stavu pouhých 15 sekund (přibližně polovina proti osazenému disku).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 123 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 61,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,39 ms

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej doznal proti předchozímu MacBooku přímo propastných změn, ač má stejné rozlišení WXGA (1280x800). Nově jde o stejný displej s LED podsvícením, jaký můžete najít v 13“ MacBooku Pro. Zde je navíc výhodou, že není překryt dalším lesklým prvkem v podobě skla. Vlastní povrch displeje sice je lesklý, ale tyto odlesky jsou výrazně tlumené a troufám si tvrdit, že nijak neomezují.

Parametry displeje jsou na poměry notebooků výborné a dalece převyšují skoro všechno, co jsem kdy v této úhlopříčce testoval. Svítivost se pohybuje kolem výborné hodnotě 300 kandel na metr čtvereční a kontrast skoro 800:1 také hned tak někde nenajdete. Mírný nedostatek spatřuji pouze v tmavším podsvícení rohů, které je patrné, pokud je celá obrazovka vyplněna jednou barvou.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V případě grafické karty se zůstalo u NVIDIA GeForce 9400M GT a výkon se zvýšil jen minimálně (5%) díky použití systémové pamětí typu DDR3.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06: 2156

K větší změně došlo u grafického výstupu, který je pro Apple unikátní. Místo předchozích mini-DVI a micro-DVI je nyní použit mini-DisplayPort, který můžete najít pouze na jediném LCD panelu, a to 24“ Apple LED Cinema Display (za ne zrovna lidových 25 tisíc s DPH).

Budete-li chtít připojit jakýkoli jiný displej, budete muset zaplatit od 1000,- Kč s DPH za redukci na VGA až po 3500,- Kč s DPH za redukci na dual-link DVI.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V rámci čistého vzhledu Apple schoval reproduktory tak, aby nebyly nikde vidět. Ačkoli jsou utopené někde uvnitř notebooku, jejich zvuk je výborný, a to i při porovnání s velkými notebooky. Reproduktory vynikají hlasitostí i podáním zvuku a v 13“ úhlopříčce jen stěží najdete lepší.

Schopnosti zvukové karty jsou proti vyšším řadám poměrně chudé. Jediný konektor zvukové karty (3,5mm jack) slouží jako analogový stereofonní výstup. Chybí v něm optický výstup S/PDIF a není jej ani možné přepnout na vstup. Pokud byste si náhodou chtěli připojit klasický mikrofon, musíte si koupit zvukovou kartu do USB.

Malá webkamera ve víku má 0,3Mpix čip, který snímá maximálně v rozlišení 640x480 a svou kvalitou rozhodně neoslní. Změny k horšímu se dočkal mikrofon, který se přesunul z horní části víka vlevo nad klávesnici (nyní už je pouze monofonní).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Masivní otvory ventilace jsou šikovně skryty u kloubu víka, kde si jich na první pohled většina lidí ani nevšimne. Tato cesta slouží k přísunu studeného a vyfukování horkého vzduchu a mírně ji vypomáhají také mezery v klávesnici.

Při běžné práci běží ventilátor na opravdu nízké otáčky, při kterých je ještě tišší než pevný disk (zprvu jsem si myslel, že je úplně vypnutý). Ke skokovému zrychlení dochází až při dlouhodobé zátěži - pak je ventilátor o poznání hlučnější, ale po krátké chvíli se opět na čas ztlumí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • klávesnice vlevo = 37,8°C
  • klávesnice vpravo = 35,5°C
  • spodek maximum = 40,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,0°C
  • napájecí adaptér = 37,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 40,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 42,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,7°C
  • napájecí adaptér = 43,1°C

teplota okolí při měření: 22,7°C

Neustálý (byť velmi pomalý) chod ventilátoru zpomaluje postupné zahřívání základny notebooku. Pokud se s MacBookem nebude manipulovat a necháte ho na jednom místě několik hodin, teploty některých částí se dostanou až k hranici 40°C. To má dvě příčiny. Tou první je snaha zajistit co nejtišší chlazení a tou druhou absence více průduchů. Sám sice preferuji ticho, ale nějaká možnost výběru dvou režimů chlazení a nastavení systému by neuškodila.

Ačkoli naměřené teploty nevypadají dobře, za sebe musím říct, že při běžném používání mi nikdy notebook nepřipadal nepříjemně horký.

Baterie

Baterie se přesunula pod spodní kryt a přestala být uživatelsky vyměnitelná. Vzhledem k cílové skupině v takové změně nevidím problém - pokud už si náhodou koupíte novou baterií a budete si ji chtít vyměnit sami, stačí odšroubovat spodní kryt.

S „vestavěnou“ baterií se zvedla kapacita na 60 Wh, což v našem standardním redakčním testu* umožnilo provoz po dobu 8 hodin a 40 minut, ale to je opravdu maximum. Při běžné kancelářské práci, zapnuté Wi-Fi a vyšším jasu displeje se výdrž pohybuje kolem stále velmi slušných 5 hodin.

Baterie je typu Li-Pol a výrobce tvrdí, že by měla zvládnout až 1000 nabíjecích cyklů, což dle něj odpovídá pěti rokům používání.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 45 W

Nabíjení je relativně rychlé a po hodině nabíjení vybité baterie se dostanete přibližně na tři čtvrtiny kapacity. Nabíjení se zpomaluje až v případě dlouhodobého vytížení například hraním her.

Příslušenství

S notebookem je v krabici ještě malý napájecí adaptér s připojitelnou vidlicí a dlouhou přívodní šňůrou a dvě DVD s operačním systémem. Na disku je předinstalován operační systém Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) a na přiložených DVD najdete také plnou verzi vývojových nástrojů a zkušební verzi kancelářského balíku iWorks. Zvláště oceňuji, jak je systém při prvním spuštění čistý a nezačne vás otravovat hromada předinstalovaného bloatware (například demoverze antivirů), jako je tomu zvykem u PC notebooků.

Pomocí předinstalovaného programu Boot Camp je možné jednoduše zmenší hlavní oddíl pevného disku a vytvořit druhý pro Windows. Instalace Windows je stejně snadná jako na jiných noteboocích a potřebné ovladače zařízení najdete na DVD s Mac OS X. Na testovacím kusu kupodivu automatický instalátor ovladačů nenahrál ovladače pro Wi-Fi modul. Chybějící klávesy běžných PC klávesnic lze nahradit různými krkolomnými klávesovými zkratkami, které jsou popsány v nápovědě (ta se nahraje s ovladači). Jestli mi něco vyloženě chybělo, pak to jsou jednoznačně lepší možnosti nastavení touchpadu. Pod Windows se totiž neovládá tak dobře jako v Mac OS X.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má v ČR doporučenou koncovou cenu 20 633,- Kč bez DPH (24 760,- Kč s DPH). Žádné jiné konfigurace nabízeny nejsou.

Záruka od Applu je roční a platí mezinárodně. V případě, že nenakupuje na IČ, platí dvouletá záruka dle občanského zákoníku, ale druhý rok se vztahuje pouze na ČR.

Závěr

MacBook je unikátní počítač. Jde si na rozdíl od ostatních notebooků svou vlastní cestou a nese to svá pozitiva i negativa. Ačkoli po stránce hardwarových součástí se už notebooky Applu nijak neliší od „PC“ notebooků, použitý operační systém Mac OS X je stále činí unikátními. Dokonalé sladění programové výbavy s konkrétním hardware má velmi dobrý dopad na efektivní využití celkového výkonu a jednoduchost používání. Praxe ukazuje, že něco takového je možné pouze v případě, kdy oboje dělá jedna firma.

Ačkoli Mac OS X považuji za dobrý systém, ve kterém pracuji efektivně a rád, nejde o řešení pro každého. Před nákupem tedy doporučuji vyzkoušet tento systém v některé z prodejen. Na MacBooku sice můžete provozovat i Windows, jenže pak se mnoho výhod vytrácí. Ve Windows mi nesedla klávesnice ochuzená o některé jinak běžné klávesy a touchpad se taktéž choval o poznání hůře než v Mac OS X. Když k tomu přičtu, že notebook neumí pod Windows tak dobře šetřit energii, což znamená nižší výdrž na baterie, napadá mě pak jako důvod ke koupi s cílem provozovat na něm Windows snad jen výborný displej.

Pokud vám Mac OS X sedne, dostanete vyladěný notebook, který se snadno ovládá a jehož systém vás tak často netrápí různými problémy. Mezi největší přednosti řadím unikátní obří touchpad a jednoznačně také displej, který je na poměry notebooků opravdu luxusní. Díky dlouhé výdrži na baterie pak snadno zapomenete, jak otravné bylo neustálé hledání elektrických zásuvek.

Za všechny ty přednosti ovšem zaplatíte daň v podobě chudé výbavy. Dvě USB jsou na 13“ notebook opravdu málo a chybějící konektor mikrofonního vstupu také zamrzí. Ovšem nejvíc mi chybí čtečka SD karet, kterou používám často v dalších zařízeních (fotoaparát, PDA, mobily), a výstup grafické karty ve formě nějakého běžně používaného konektoru (například HDMI).

Celkově ve mně zanechal poslední bílý MacBook dobrý dojem. Řekl bych, že pozitiva u něj převládají, ale jsou úzce spjata s použitým operačním systémem. Hledáte-li jednoduchý, pěkný notebook s dobrou ergonomií na časté nošení, může být MacBook velmi dobrou volbou.

Klady a zápory

+ výborný displej
+ unikátní touchpad
+ dlouhá výdrž na baterie
+ odolná konstrukce

- slabá výbava (pouze 2 USB, chybí FireWire, čtečka SD)
- nestandardní výstup na monitor (bez redukce lze připojit jen k jedinému LCD od Apple)
- postupné zahřívání po delší době provozu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Apple MacBook White (Unibody)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Apple MacBook White (unibody)
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P7570 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (2x1024)
  • HDD (GB): 250 (TOSHIBA MK2555GSXF, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-R UJ-898 ATA Device)
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: GeForce 9400M G (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (NVIDIA nForce Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC885/889A/890)
  • Polohovací zařízení: TrackPad (touchpad)
  • Software: MacOS X 10.6 Snow Leopard (EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5500 mAh 10,95 V / 8h 40min
  • Rozhraní: 1x audio OUT, 2x USB, mini-DisplayPort
  • Rozměry: 330 x 230 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 2.13
Recenze

Diskuse