RECENZE: ASUS K52F - levný univerzál

18. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Na náš trh se konečně dostávají notebooky s novou řadou procesorů od Intelu. Dnes recenzovaný 15,6'' ASUS patří do kategorie těch levnějších a v jeho útrobách dřímají procesor Intel Core i3, 4 GB RAM a rychlý 500 GB disk. Doporučená koncová cena testované konfigurace je pod 15 000,- Kč bez DPH.

ASUS K52F - levný univerzál

Základní popis

Vyznat se v řadách notebooků od ASUSu není pro běžného zákazníka příliš snadné. Modely mají značení v podobě několika písmen a číslic a najít v v nich logiku dá zabrat. Řada K míří na méně náročné domácí uživatele, kteří hledají notebook v ceně od 10 do 20 tisíc Kč. První číslo za písmenem K určuje úhlopříčku displeje (5 = 15,6", 6 = 16,0",…) a druhé verzi.

Model K52 nahrazuje předchozí K50. Ačkoli v názvu jde jen o malou změnu číslice, jde o úplně jiný notebook, který se neliší jen novější základní deskou a procesorem. Má také jiné šasi. Zpracování předchozího modelu mě příliš nenadchlo, ale šasi K52 je na tom mnohem lépe. Po stránce konstrukce a odolnosti nijak nezaostává za konkurencí v této kategorii notebooků.

Šasi působí velmi pevně a při přenášení za roh se nekroutí. Opěrky rukou jsou stabilní a minimální pružnost můžete najít pouze na klávesnici v místě kolem písmen L a K, nicméně při psaní to nezpůsobuje žádné klepání. Překvapivě dobře je chráněn také displej. Je nutné tlačit opravdu hodně silně do vnější strany víka, aby se to na displeji nějak projevilo.

Notebook sází na jednoduché tvary. Rohy jsou zaoblené a spodek čelní hrany je zkosený. Vyjma vršku základny, který má tmavě šedý povrch s mírným nádechem do červené, je celý notebook černý, takže nebudí zbytečnou pozornost. Plasty základny jsou matné a její vršek má pěkný jemný vzorek, na kterém nejsou vidět otisky. Víko je z obou stran lesklé a z vnější strany je natištěn jednoduchý tečkovaný vzor. Už na první pohled je vidět, že nejde o drahý pracovní notebook za 50 tisíc, ale vzhledem svou cílovou skupinu určitě neurazí.

U drahých notebooků občas ASUS nešetří různými svítícími prvky ze všech stran. Model K52 toho zůstal ušetřen. Vypínač vpravo nad klávesnicí je z části podsvícený bílým světlem, a ačkoli nesvítí příliš intenzivně, jde stále o nejvýraznější prvek. Další diody jsou zelené a mají místo na čelní hraně. Svítí opravdu velmi slabě (skoro až moc), takže neruší ani v noci, a jejich funkce je vždy znázorněna vylisovanými ikonami nad nimi. Jmenovitě je tu signalizováno: zapnutí, nabíjení baterie, aktivita disku, Wi-Fi/BT a zámky klávesnice.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což omezuje maximální úhel otevření asi na 120°. Víko je drženo v zavřeném stavu magneticky, a přestože mají klouby plynulý chod, magnet je příliš silný, než aby bylo možné notebook pohodlně otevřít jednou rukou.

Levý roh je vybaven konektory zvukové karty, dvěma USB a výstupy grafické karty (VGA i HDMI). Bližší polovinu pravého boku zabrala optická mechanika, za kterou zbylo místo pro třetí (poslední) USB, čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS), LAN a zdířku napájení. Výbava není nijak úchvatná a rozmanitostí spíš odpovídá výbavě mini notebooků, jen s optickou mechanikou navíc. Naopak rozložení mi připadá logické a praváky potěší jedno USB vpravo pro připojení myši.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

ASUS je se svými rozměry 382 x 255 x 35 mm velký tak akorát, aby se do něj vešel 15,6“ displej a zůstal kolem něj menší, ochranný okraj. Hmotnost 2,64 kg je v této úhlopříčce proti průměru mírně nižší. Nekazí to ani 65W napájecí adaptér, který s kabeláží váží pouze 354 g. Celkově se tedy i s adaptérem vejdete do hranice 3 kg, takže by nemělo být problém ani častější nošení (se kvalitním batohem).

Klávesnice a ovládací prvky

ASUS používá jednu chiclet klávesnici na většině svých notebooků s úhlopříčkou aspoň 15,6“. Černé klávesy mají světle šedé popisky a matný povrch. Prostor mezi klávesami je naopak lesklý. Klávesnice má plnohodnotné rozložení s numerickým blokem, nad kterým jsou umístěny klávesy pro pohyb v dokumentech. Až na horní řadu nejsou žádné klávesy zúžené nebo snížené. V horní řadě potěší mírné mezery, které rozdělují funkční klávesy do bloků po čtyřech po vzoru klávesnic stolních počítačů. Jediný větší ústupek se týká bloku kurzorových šipek, které zasahují do numerického bloku, čímž zkracují klávesu s číslicí „0“, a nedají se najít po hmatu.

Klávesy se mačkají dobře a klávesnice při psaní vydává jemné cvakání. Na můj vkus má až příliš měkký stisk a hmatová odezva by mohla být lepší. Na poměry domácích notebooků však nijak nevybočuje z průměru (lepší lze hledat až v business segmentu). Marně byste u tohoto modelu hledali podsvícení kláves – to si ASUS šetří pro vyšší řady.

Při vytváření popisek pro českou lokalizaci se vloudila malá chybička a na klávese s číslem „5“ najdete místo písmene „ř“ písmeno „ť“. Na funkčnost to nemá žádný vliv a sám bych si toho ani nevšiml, ale určitě se najdou i tací, které to bude štvát.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je velká dotyková plocha touchpadu od společnosti Elantech. Je mírně zapuštěná, takže ji po hmatu snadno najdete, a má povrch, po kterém prst příjemně klouže. Snímání pohybu je plynulé a jen s minimálním zpožděním. Tlačítka jsou sice ukryta pod jedním kusem plastu, ale mačkají se příjemně a nejsou příliš tuhá.

Hlavní HW parametry

Základní deska je založena na čipové sadě Intel HM55 v kombinaci s procesorem Intel Core i3 350M s maximální frekvencí 2,26 GHz. Tento procesor má mezní spotřebu (TDP) 25 W, ale v této spotřebě je na rozdíl od dřívějších procesorů zahrnut i paměťový řadič a grafické jádro. V provozu má mírně nižší spotřebu, než dřívější procesory Core2 Duo.

Při provozu jednovláknových aplikací je výkon jen mírně vyšší než u Intel Core2 Duo P7570 na stejné frekvenci. Výrazný nárůst je znatelný u dobře paralelizovaných úloh, kde Core i3 se svými čtyřmi virtuálními jádry (dvě jádra s HT) předbíhá zmíněný procesor o 25%.

CPU-Z
specifikace čipu

Paměťové moduly obsadily oba sloty a nabízí celkovou kapacitu 4 GB. Paměť je typu DDR3 a ač moduly zvládají frekvenci 1333 MHz, procesor neumožňuje využít vyšší frekvenci než 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 842
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 637

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 80 633
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 621

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 432
  • Rendering (Multiple CPU): 947
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2490
  • Rendering (Multiple CPU): 5905
  • Multiprocessor Speedup: 2,37

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5427 MB/s

Pevný disk Seagate Momentus 7200.4 nabízí slušnou kapacitu 500 GB i velmi dobrý výkon. Jde o moderní 7200rpm disk, který se přenosovými rychlostmi řadí ke špičce mezi klasickými 2,5“ disky pro notebooky.

Optická mechanika na rozdíl od disku nijak nevyniká. Je to klasika v podobě typu DVD Super Multi s podporou dvouvrstvých médií.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,03 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Nejrychlejší komunikační prvek představuje integrovaný gigabitový Ethernet, který je doplněn bezdrátovým adaptérem Wi-Fi b/g/n a Bluetooth modulem. Bezdrátové technologie se zapínají a vypínají klávesovou zkratkou Fn+F2 a při každém přepnutí se na několik sekund objeví informační okno, kde lze obě technologie vypínat samostatně pomocí myši.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený displej se základním rozlišení HD (1366x768) má tu nejběžnější úhlopříčku 15,6“ a filmový poměr stran 16:9. Kontrast i jas jsou na dobré úrovni, a přestože je povrch displeje lesklý, lze jej bez větších obtíží používat i v prosvětleném prostředí a s omezeným pohodlím i venku. Barvy jsou díky povrchové úpravě syté a černá vypadá dostatečně „černě“. Tradičním nedostatkem jsou naopak pozorovací úhly, a to zejména ten vertikální.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED
  • Saturace barev: 60% (NTSC)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156XW02 V2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vykreslování řeší grafické 500MHz jádro Intel GMA HD integrované v procesoru. Proti svému předchůdci Intel GMA X4500 má dva shadery navíc (celkem 12), rychlejší přístup do sdílené paměti, lepší podporu nových technologií a hlavně lepší ovladače, které nabízejí vyšší výkon ve hrách.

V podporovaných technologiích nechybí akcelerace moderních HD formátů videa s možností přehrávat dvě Full-HD videa současně. Grafický čip si poradí i s akcelerací HD videa na webových stránkách (Flash); stačí jen nahrát Flash přehrávač ve verzi 10.1.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 4474
  • 3DMark 05: 3070
  • 3DMark 06: 1744

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 515
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1085
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1273
  • OpenGL Speedup: 2,47

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1863

Ačkoli jde stále o grafické jádro GMA HD, tento notebook nabízí o 25% vyšší výkon než nedávno testované Sony VAIO S11. Čím to je? Různé modely procesorů se mohou lišit parametry tohoto grafického jádra. V odkazovaném notebooku byl procesor Core i3 330M (2,13 GHz), který má sice proti zde použitému Core i3 350M (2,26 GHz) jen o 133 MHz nižší frekvenci, ale jeho grafické jádro běží na 366 MHz.

Nepočítejte s nějakým velkým herním výkonem, ale na starší a méně náročné hry GMA HD stačí. Lze rozběhat i Crysis, ale pouze, když se vše vypne a zvolí se nejnižší rozlišení, což zabije veškerý herní zážitek. Starší hru FlatOut 2 lze hrát plynule v nativním rozlišení displeje a maximálních detailech. V případě předchozí GMA X4500 bylo nutné vypnout post-processing efekty a stejně hra nebyla tak plynulá. Určité pokroky Intelu jsou tedy s každou novou verzí viditelné. Pokud vás hry zas tolik nezajímají, nebude vás GMA HD v ničem omezovat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory od společnosti Altec Lansing jsou zabudovány ve zkosené čelní hraně a míří šikmo dolů. Jejich zvuk je na poměry notebooků velmi slušný a nezaostává ani hlasitost. Vlastní zvuková karta umí pracovat pouze s dvoukanálovým zvukem a možnosti připojení externích zařízení končí u mikrofonu a sluchátek (resp. reproduktorů). Prostorový zvuk je možné vyvést jen digitálně, a to jako součást signálu v HDMI výstupu.

Multimediální výbavu završuje 0,3Mpix webkamera (640x480) s mikrofonem. ASUS k notebookům s webkamerou dodává aplikaci, pomocí které je možné pořizovat fotky a videa se zvukem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Přísun vzduchu zajišťují otvory na spodku šasi. V levé části notebooku je ukrytý ventilátor a vlevo se také nachází výdech ventilace. U ASUSů jsem zvyklý na neustálý chod ventilátoru aspoň v minimálních otáčkách – tento model však volí jinou strategii chlazení. Ventilátor je většinou vypnutý a zapíná se po delší době nárazově a na malou chvíli. To znamená, že většinu času uslyšíte pouze pevný disk, ale pokud už se ventilátor rozjede, je jen malá pravděpodobnost, že byste jej přeslechli.

Pokud byste chtěli mít ticho neustále, můžete přepnout na profil spotřeby Quiet Office, při kterém se zvednou spínací teploty ventilátoru, a ten se tak minimálně při kancelářské práci vůbec neroztáčí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 37,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 40,5°C
  • napájecí adaptér = 35,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 34,6°C (vlevo pod chladičem)
  • výdech chlazení = 44,0°C
  • napájecí adaptér = 40,5°C

teplota okolí při měření: 22,3°C

Při standardním nastavení chlazení je znát mírné zahřívání jen na spodku. Pokud zapnete režim Quiet Office bude zahřívání spodku výraznější, a je tedy lepší mít notebook na stole. Zahřívání je však velmi pomalé, takže například 40ti minutová cesta vlakem trávená psaním ve Wordu spodek nezahřeje, ačkoli se ventilátor za celou dobu ani jednou nespustí.

Baterie

V zadní části přístroje je integrovaná 6článková baterie s kapacitou 49 Wh. Tato baterie v našem standardním redakčním testu* umožnila notebooku provoz po dobu 4 hodin a 28 minut. Při větším jasu displeje a připojení pomocí Wi-Fi nebo USB 3G modemu zůstává výdrž stále kolem 3 hodin a 30 minut, což je dle mého názoru slušná hodnota.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 44 W

Výrobce zvolil rychlejší nabíjení, takže z nuly baterii nabijete na 80% přibližně za hodinu. Při hraní her a jiné výpočetně náročnější činnosti se nabíjení zpomalí přibližně o čtvrtinu.

BIOS a zabezpečení

Model K52 má stejně jako většina ostatních notebooků od ASUSu BIOS od firmy AMI. Do jeho nastavení se lze dostat stiskem klávesy F2 ihned po zapnutí. Následující volby jsou v nastavení dostupné:

  • Spuštění utility pro update BIOSu
  • Vypnutí loga při spuštění
  • Vypnutí přehrávání zvuku při spuštění
  • Vypnutí touchpadu
  • Nastavení virtualizace a VT-d
  • Přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility
  • Aktivace UEFI bootování
  • Deaktivace bootování ze sítě

Možnosti zabezpečení v BIOSu skýtají nastavení hesla správce, uživatele a primárního pevného disku. V rámci bezpečnostní politiky je možné zakázat použití následujících zařízení a rozhraní:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • zvuková karta
  • optická mechanika
  • USB (kompletně, nebo pouze porty)
  • Bluetooth
  • webkamera

Jde o notebook do domácího prostředí, takže nějaké bezpečnostní čipy TMP a čtečky otisku prstů byste hledali marně.

Příslušenství

Že jde o levnější řadu, dává ASUS najevo také tím, že v balení chybí (pro něj jinak tak typická) myš a brašna. Budete si muset vystačit jen s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou instalačních DVD včetně kompletní obnovy do továrního nastavení.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Ten je dále doplněn ještě množstvím utilit a programů. Na konci disku je ukryta obnova disku pro případ, že by byla potřeba na cestách, když nejdou instalační DVD po ruce.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testovaného modelu činí 14 992,- Kč bez DPH (17 990,- Kč s DPH). Na trhu se dále nacházejí ještě tyto konfigurace:

  • K52JR - Intel Core i3-350M (2,26, 3M), ATI HD 5470 1G DDR3 VRAM, 4096 (2048MB on board+2048MB)MB DDR3 1066, 500GB(7200rpm) SATA, DVD Super Multi DL, 0.3 Mpx Camera, 802.11b/g/n WLAN, HDMI, 6 Cell a BT s DKC za 16 075 Kč bez DPH (19 290 Kč s DPH)
  • K52JK - Intel Core i3-350M (2,26, 3M), ATI HD 5145 1G DDR3 VRAM, 4096(2048MB on board+2048MB)MB DDR3 1066, 500GB(7200rpm) SATA, DVD Super Multi DL, 0.3 Mpx Camera, 802.11b/g/n WLAN, HDMI, 6 Cell a BT za DKC 16 242 Kč bez DPH (19 490 Kč s DPH)

ASUS standardně na všechny konfigurace poskytuje dvouletou záruku typu CAR (collect and return), při kterém se notebook do servisu a zpět dopravuje kurýrem na náklady výrobce.

Závěr

ASUS K52F představuje levný základ pro domácí použití. Teď jde o novinku, ale předpokládám, že časem, až se více zaběhnou nové procesory od Intelu, půjde cena ještě dolů. Až na grafickou kartu, která je integrovaná v procesoru, má notebook velmi slušný výkon, který postačuje pro naprostou většinu běžných činností.

Pochvalu si zaslouží solidní zpracování, pro které by nemělo být problém častější přenášení ve slušném batohu (brašně). Na cestách se také užije výdrž, která při většině činností (vyjma her) přesáhne 3 hodiny provozu. Vyloženě negativních vlastností jsem na notebooku mnoho nenašel. Jednou z nich by mohl být ventilátor, který je při chodu hlučný (na druhou stranu se spouští jen minimálně) a také chudší výbava, která nezahrnuje eSATA ani ExpressCard.

Své místo si ASUS K52F najde pravděpodobně mezi studenty a běžnými uživateli, kteří si chtějí pořídit domů notebook na činnosti jako je prohlížení webových stránek, sledování filmů a komunikace pomocí IM klientů.

Klady a zápory

+ slušné zpracování a konstrukce
+ dobrá výdrž na baterie

- pokud se už ventilátor spustí, je hlučný
- chudší výbava (chybí i ExpressCard)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS K52F

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS K52F-SX071V
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 350M (2.26 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Optiarc DVD RW AD-7580S)
  • LCD: 15,6" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP, 500 MHz)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (JMicron PCI Express Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elantech)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49 Wh / 4h 28min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 255 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,64
Recenze

Diskuse