RECENZE: Asus NX90 - exkluzivní design pro multimedia

28. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Luxusních notebooků s promyšleným designem a cílem zaujmout velmi náročné uživatele není mnoho. Proto se dnes podíváme na Asus NX90, který může nabídnout velmi neotřelý design, 18,4'' Flull HD displej či reproduktory Bang & Olufsen. Jaký je exkluzivní notebook s doporučenou koncovou cenou přes 50 000 Kč bez DPH?

Asus NX90 - exkluzivní design pro multimedia

Základní popis

Notebooky jsou obecně určeny pro pracovní nasazení, hraní her, práci s multimédii či všechno dohromady. Existuje však ještě jedna vlastnost, na kterou je důraz sice často kladen, ale zpravidla nebývá tím hlavním. Jedná se o design. Výkonné a drahé notebooky bývají co do zpracování většinou velmi kvalitní, ale celkové pojetí se drží jistých hranic. Výjimky však nalezneme. Není to tak dlouho co jsme tu recenzovali Asus G73-JW, který byl příjemným zpestřením, a dnes zde máme Asus NX90, který opět "vybočuje". Při prvním pohledu je jasné, že cílovou skupinou budou ti uživatelé, kteří mají na notebook vyhrazeno více peněz, za které očekávají namísto největšího možného výkonu spíše neobyčejný design. Notebook, který bude zároveň sloužit jako luxusní doplněk do zařízení domácnosti. Důkazem o pečlivě promyšleném designu je fakt, že se pod něj podepsal David Lewis, designér společnosti Bang & Olufsen.

První zajímavostí po zakoupení tohoto notebooku je krabice a způsob, jakým je v ní notebook uložen. Samotná krabice s velkými rozměry napovídá, že by se snad mohlo jednat i o širokoúhlou televizi. Uvnitř se však skrývá černé pouzdro s vyklápěcím víkem, které dokazuje, že výrobce luxusní pojetí promyslel od začátku do konce. Krabice obsahuje notebook, černý hadřík a v odděleném otvoru adaptér spolu s anténkou pro příjem digitálního vysílání. Vrchní strana notebooku je celá z lesklého, lehce broušeného kovu. Povrch se snadno zašpiní a čistění vyžaduje alespoň navlhčený hadřík, za to však vypadá vskutku pěkně.

Nejvýraznějším prvkem jsou reproduktory od společnosti Bang & Olufsen zabudované v horním víku podél obou stran monitoru. Tyto reproduktory přesahují spodní část notebooku a zároveň nabývají na tloušťce ve spodní části, čímž vytváří velmi zajímavý přechod. Zmíněný přesah vypadá velmi dobře, ale v zavřeném stavu lehce znesnadňuje přenášení, kdy notebook nelze vzít klasicky za boční strany. Vpředu ani vzadu nenalezneme žádné konektory, pouze infračervené rozhraní a dvě diody na signalizaci zapnutí notebooku a připojení do elektrické sítě. Levá strana nabízí štěrbinovou Blu-ray mechaniku, čtečku paměťových karet a jeden USB 2.0 port. Většinu konektorů tedy nalezneme na straně pravé a není jich vůbec málo. Tři audio konektory nabízí navíc vstupní konektor a S/PDIF, který je kombinovaný se standardním sluchátkovým/reproduktorovým. Dva USB 3.0 konektory počítají s budoucí spoluprací s vysokorychlostními zařízeními. Pokud uživatel nemá USB 3.0 pevný disk, může využít vyšší rychlosti alespoň díky eSATA portu. HDMI, VGA a LAN považuji za samozřejmost. Zde se objevuje první výtka, a ta patří umístění napájecího konektoru. Vzhledem k tomu, že je zahnutý a konektory LAN a anténní jsou velmi blízko, tak pokud všechny tři porty využijeme, napájecí konektoru musí trčet směrem nahoru, což nevypadá příliš dobře. Přitom by stačilo použít rovnou koncovku.

Spodní strana notebooky je prostá jakýchkoliv odšroubovatelných částí pro instalaci disku či pamětí. Dokonce i tlačítko pro vyndání baterii byste hledali jen marně. Baterie je totiž napevno zabudována uvnitř a její výměna se neobejde bez návštěvy servisu. Vyloženě záporně to však nehodnotím, přeci jen notebook je určen hlavně do domácnosti a vzhledem k výbavě nelze ani moc očekávat, že by někdo měl potřebu měnit disk či baterii za výkonnější.

Po odklopení horního víka člověka doslova oslní velikost 18,4" displeje. Rozměry se tak velmi blíží běžné LCD televizi s tím rozdílem, že tato toho umí mnohem více. Spodní strana je téměř do poloviny ve stejném provedení jako víko notebooku. V praxi to má jednu pro mě rušivou vlastnost, a to odlesky z monitoru. Při sledování filmů to tedy může někomu vadit. Horní "polovinu" již zabírá pracovní plocha se dvěma touchpady. Nad pracovní plochou se nachází dvě bílé diody pro signalizaci práce disku a zapojení bezdrátových technologií. Zde bych měl druhou výtku, která směřuje k intenzitě pravé diody (Wi-Fi). Pokud pouštíme video z internetu a nemůžeme tak tuto diodu vypnout, bude vás zřejmě také trochu oslňovat.

Celkové zpracování je hodně neobyčejné a posouvá hranici opět o kousek dále. Ke kvalitě šasi a celkovému provedení nemám žádnou větší výtku. Pouze odlesk spodní plochy, který byl nutným kompromisem moderního designu, a příliš intenzivní dioda Wi-Fi na celkovém dojmu trochu ubraly. Naproti tomu výbava portů zaslouží velké plus. Najdeme tu vše potřebné a navíc několik vychytávek jako USB 3.0, S/PDIF a Infraport.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mobilita je v případě Asusu NX90 tím nejslabším článkem a je daní za velký displej. Notebook je určený pro přenášení spíše jen v rámci bytu. Rozměry čítají 530 x 280 x 36 a hmotnost je na hranici 4,4 kg, tedy domácí multimediální centrum spíše nežli notebook.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice spolu se dvěma touchpady tvoří jednu ucelenou plochu. Především umístění touchpadu a jeho zdvojení může při prvním seznámení působit hodně nezvykle. Sám jsem měl často tendenci intuitivně sáhnout na spodní část notebooku, kde se většinou touchpad nachází. Horní řada kláves, které jsou ze všech největší a která sahá až do krajů, obsahuje multimediální klávesy pro nastavení hlasitosti a přeskakování skladeb, podsvícené hlavní tlačítko a několik funkčních kláves pro změnu intenzity displeje včetně jeho barevného schématu. Nechybí ani volba výkonového režimu. Pod těmito klávesami již začíná samotná klávesnice, na které jsou některé z výše zmíněných funkcí zdvojené. Velikost kláves i jejich zdvih jsou přijatelné a na klávesnici se tak píše vcelku dobře. Černé klávesy s bílými popisky od sebe nejsou nijak odděleny, což z hlediska designu vypadá pěkně, ale v praxi může lehce mást. Po krátkém čase si však člověk zvykne a klávesy již nehledá.

Touchpady jsou velmi zajímavou novinkou. Kurzor lze ovládat levým i pravým touchpadem zvlášť nebo oběma současně díky rozhraní Rotation Desktop. Toto rozhraní umožňuje ovládat multimédia pomocí gest připomínajících práci DJe. Nevýhodou je fakt, že oba touchpady jsou poměrně úzké, především v poměru k velikosti displeje. Pokud uživatel plánuje s kurzorem více pracovat, určitě se vyplatí zapojit externí myš. Na základní ovládání multimédií či surfování na internetu jsou touchpady dostačující. Oba jsou prosté scrollovací části a tato je nahrazeno gestem, kdy posouvání po stránce lze poměrně snadno spojením obou prstů.

Klávesnice jako taková je podle mě navržená hlavně z designerského pohledu a v praxi jí chybí o něco větší úroveň ergonomie. Mluvím však především o malých touchpadech a ty lze snadno nahradit připojením externí myši.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaný Asus NX90 je postaven na platformě Intel HM55 a procesoru Intel i7 740QM se čtyřmi jádry a osmi výpočetními vlákny díky Multi-Threading technologii. Aniž bychom se podívali na testy, je jasné, že notebook má dostatek výkonu i s rezervou pro většinu aplikací, pro které je určen. Procesor je schopen měnit takt změnou násobiče, a to v rozmezí 933 MHz až 2933 MHz v režimu Turbo Boost.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 049
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 561

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 133 193
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 84 776

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 570
  • Rendering (Multiple CPU): 1 561
  • Multiprocessor Speedup: 2.70

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3 574
  • Rendering (Multiple CPU): 10 757
  • Multiprocessor Speedup: 3.01

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1

Procesor exceluje především díky přítomnosti čtyř jader, které v praxi například pří konvertování videa či renderingu násobí již tak velký výkon. Celkově je výkon téměř srovnatelný s dříve recenzovaným Asus G73JW a většinu multimediálních aplikací zvládne s velkým přehledem.
Jak jsem již na začátku článku zmínil, paměť RAM není možné doma vyměnit, protože vespod notebooku není žádný přístupný otvor. Asus NX90 ale disponuje celkem 8GB RAM a nepředpokládám tak, že by někdo tuto již tak velkou hodnotu potřeboval dále rozšiřovat.

V notebooku se nachází celkem dva 500GB pevné disky Seagate Momentus se 7200 otáčkami a 16MB vyrovnávací pamětí, které patří mezí výkonnější modely a přispívají k celkově velmi pozitivnímu hodnocení výkonu tohoto notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,01 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,0 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

V notebooku nalezneme štěrbinovou vypalovací Blu-Ray mechaniku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej o velikosti 18,4" je něco, co skutečně jen tak nevidíme. Dá se říci, že se jedná o nejpodstatnější vlastnost tohoto notebooku. Spolu s Full HD rozlišením 1920 x 1080 pixelů a velmi dobrou věrností barev nabízí to nejlepší pro domácí přenosné multimediální HD centrum. Jediné, co mě trochu zklamalo, je příliš velká odrazivost povrchu displeje. Pokud například sledujeme film s mírným osvětlením a za sebou máme nějaký výrazný vzor či předměty, můžeme je zahlédnout i v obraze a působí trochu rušivě. Určitě by mu prospěla povrchová úprava pro rozostření odlesků.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O grafický výkon a akceleraci HD dekodéru se stará GeForce GT 335M, která patří sice do třídy hodně výkonných karet, ale jisté rezervy přeci jen má. Pokud by výrobce použil ještě o něco výkonnější kartu s větším výkonem v DirectX 10, exceloval by Asus NX90 i v herní oblasti. Hry na něm samozřejmě problém hrát není, ale u novějších je třeba snížit detaily, což je vzhledem k HD displeji trochu škoda. Přesto patří GT 335M k velmi výkonným kartám mezi notebooky a pokud rádi hrajete hry, tak vám to umožní. Podporuje technologie DirectX 10.1 a Shader 4.1 stejně jako PhysX či CUDA. K dispozici má celkem 1 GB grafické paměti.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 31 272
  • 3DMark 05: 13 738
  • 3DMark 06: 6966

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5


Stalker: Call of Pripyat

(1280x720, EFD Light, Medium)


Stalker: Call of Pripyat

(1920x1080, EFD Light, Medium)


Celkově na mě notebook dělá dojem velmi výkonného multimediálního centra, na němž si lze zahrát i některé z novějších her. Za herní notebook bych ho však nepovažoval. Například ve hře Stalker byla plynulost při Full HD rozlišení a střední úrovně detailů na hranici hratelnosti a naopak zcela plynulá při snížení rozlišení na 1280 x 720.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Asus NX90 je pro multimédia jak stvořený. Velký Full HD displej spolu s reproduktory Bang & Olufsen ICEpower a Blu-ray mechanikou tvoří ideální kombinaci pro domácí přehrávání oblíbených filmů či sledování televize díky integrovanému TV tuneru. Reproduktory nebývají u notebooků zpravidla žádným zázrakem z důvodu malých rozměrů. Asus NX90 však tento problém řeší a bez ostychu vybavil notebook reproduktory, které sice celkové proporce znatelně ovlivňují, ale zato nabízí takový zvuk, že o připojení externí repro-soustavy v mnoha případech není ani důvod uvažovat. Tím samozřejmě netvrdím, že by se například hi-fi soustavě vyrovnaly, spíše nám nabízí prakticky ten nejlepší zvuk, jaký je možné u současných notebooků slyšet. Bonusem je přítomnost S/PDIF konektoru pro digitální přenos zvuku například do prostorové repro-soustavy.

Jak jsem zmínil, notebook je vybaven TV tunerem a ve výbavě nechybí ani externí anténka. Samozřejmě závisí na tom, zda jste v rozumném dosahu digitálního signálu, v opačném případě je nutné připojit například domovní anténu. K tomu výrobce přibalil několik anténních redukcí pro připojení ke standardním přípojkám. Práce s televizí je možná skrze Media Centrum, které si s kartou rozumí velmi dobře. Osobně bych ale možná uvítal spíše nějaký ten vlastní software, vyladěný na konkrétní notebook. Například přepínání mezi kanály pomocí tlačítek PageDown a PageUp mi nepřipadá příliš ergonomické. Nikde v balení jsem nenašel dálkový ovladač, což mě trochu zarazilo, především když je notebook vybaven Infraportem.

V horní části víka nechybí 2Mpx webkamera s celkem dobrou kvalitou obrazu. K ní je na notebooku nainstalován program LifeFrame, z něhož pochází i ukázkový snímek.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Asus NX90 není určen pro častý transport či firemní využití a důraz na úroveň zabezpečení je tak spíše jen okrajový. Otvor pro Kensington zámek je na levé straně monitoru ve spodní části. V BIOSU lze nastavit standardně heslo pro Administrátora. Specialitou je možnost vypínání jednotlivých komponent, které neoprávněné osobě znemožní využít například TV Tuner, některé porty, čtečku karet, Wi-Fi apod.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno nasáváním vzduchu uprostřed spodní části notebooku a výdechem na zadní straně vpravo. Nejvíce tepla se tedy akumuluje v pravé části. Hlučnost je na poměrně nízké úrovni a při práci či sledování filmů nijak neruší. Nepředpokládám, že by s notebookem někdo pracoval na klíně, ale pokud přeci, tak se nemusí bát zakrytí nasávacích otvorů, které jsou umístěny šikovně uprostřed.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3°C (pravý)
  • levá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 34,6°C (pravá zadní část)
  • výdech chlazení = 41,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,2°C (pravý)
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 37,1°C
  • spodek maximum = 39,3°C (pravá zadní část)
  • výdech chlazení = 57,4°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 22,3°C

Teploty se v zátěži i v klidovém režimu drží na pěkných hodnotách, což svědčí o rezervách, které chlazení ještě má. Komponenty se tak nepřehřívají i při celodenním používání notebooku, což přispívá k jejich životnosti. V mírné zátěži lze s notebookem pracovat i na klíně. Při hraní her nebo práci v náročných aplikacích se však začne pravá část notebooku zahřívat na vyšší stupeň, který je již znát a donutí uživatele notebook vrátit na stůl.

Baterie

Skutečnost, která na první pohled zarazí, je, že u notebooku nelze nijak baterii vyjmout. U notebooků je to neobvyklé provedení. Nicméně opět narážíme na to, že Asus NX90 je spíše na domácí využití a nutnost výměny baterie tak ve většině případů přijde na řadu až po skončení její životnosti, což může být v závislosti na využití a zbývající kapacity i několik let.
V našem standardním testu vydržel notebook běžet bez 11 minut 3 hodiny, což je, s přihlédnutím k obřímu LCD, čtyřjádrovému CPU a výkonné dedikované grafické kartě, dobrá hodnota. Škoda jen, že výrobce neimplementoval funkci, která nenabíjí baterii na 100 procent a prodlužuje tak její životnost. Pro domácí režim by jistě přišla vhod. Použitá baterie má šest článků a jeho kapacita je 5600 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 49 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 92 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 124 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

BIOS

Bios nabízí uživateli nejen základní možnosti nastavení, ale i nějaké ty funkce navíc. Například volba režimu virtualizace včetně Direct I/O, USB 3.0 a zrychlené bootování pomocí UEFI. Spolu s možností vypínání jednotlivých komponent tak máme k dispozici lehce nadstandardně vybavený BIOS.

Příslušenství

V luxusním černém pouzdře je kromě samotného notebooku možné nalézt také externí anténku pro přípojení do integrovaného digitálního tuneru s podporou příjmu HD signálu. Výrobce neopomněl přibalit několik redukcí pro připojení na domovní anténu.

Jako operační systém slouží 64bitové Windows 7 ve verzi Ultimate. Jak tomu bývá u ASUSu zvykem, součástí instalace je i několik vlastních programů pro práci s bezdrátovými technologiemi, webkamerou či nastavení režimu barev monitoru a výkonu systému.

Největším přínosem je především TV tuner, díky kterému stačí jen připojit přibalenou anténku a můžete snadno sledovat televizní pořady i v HD kvalitě, pokud v ní stanice zrovna vysílá.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena notebooku Asus NX90 s procesorem Intel Core i7 740QM, 8GB RAM, grafickou kartou GeForce GT 335M a dvěma 500GB pevnými disky je stanovena na 54 064 Kč bez DPH (64 990 Kč s DPH). Více konfigurací k dispozici momentálně není.

Závěr

Vzhledem k pořizovací ceně a celkovému provedení je cílovou skupinou bezesporu náročná skupina uživatelů, která nehledá jen běžné počítačové vybavení, ale zároveň také exkluzivní designový doplněk do moderní domácnosti. Asus NX90 je vybaven především velkým FullHD 18,4" displejem, velkými reproduktory, které u notebooků jen tak nevidíme, televizní kartou s podporou HD signálu a nakonec také výkonem s rezervou pro většinu aplikací. Pokud tedy hledáte "all in one" řešení pro domácí multimédia, práci a občasné hraní her, které navíc vypadá velmi exkluzivně a nevadí Vám vyšší pořizovací cena, pak je NX90 volbou, která stojí za zvážení. Výtky notebook obdržel za příliš lesklý displej a ovládání, které je především u kancelářských aplikací a grafických programu vzhledem k malému touchpadu trochu nepohodlné.

Klady a zápory

+ design
+ výbava
+ výkon

- ergonomie některých prvků
- odlesky na monitoru a ploše pod klávesnicí

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus NX90

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus NX90
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-740QM (2,93 GHz, 6MB L3)
  • RAM (MB): 8192 MB DDR3-1333 MHz
  • HDD (GB): 2 x 500GB (Seagate Momentus ST9500420AS, 7200ot, 16MB, SATA II)
  • DVD: Blu-Ray
  • LCD: 18,4" LED; 16:9
  • LCD rozlišení: FullHD (1920 x 1080)
  • Video: Nvidia GeForce GT 335M (1GB vlastní paměti)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Wireless (802.11b/g/n); Bluetooth 2.1 + EDR
  • Zvuková karta: Realek HD
  • TV tuner: YUAN MC770A DVB-T/Analog Hybrid
  • Polohovací zařízení: 2x touchpad
  • Software: Windows 7 Ultimate 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5600 mAh / 2h 49min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MS/MMC/xD, 1x USB, 2x USB 3.0, eSATA, HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 530 x 280 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 4,4
Recenze

Diskuse