RECENZE: Acer Iconia - revoluce v ovládání?

15. 2. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Na veletrhu CES letos Acer představil 14'' dotykový notebook, který se od zbytku nabídky trhu výrazně liší. Místo klávesnice s touchpadem je totiž přítomen druhý displej, který je nahrazuje a nabízí i další možnosti. Ve zbylých součástech jde o klasický notebook vybavený procesorem Intel Core a velkým diskem. Testovací kus se dostal i do naší redakce. Do prodeje by se mohl dostat za cenu atakující 30 000,- Kč bez DPH.

Acer Iconia - revoluce v ovládání?

Základní popis

Koncepty dvoudisplejových notebooků bez mechanických vstupních zařízení (klávesnice) se v technických magazínech zmiňují již mnoho let a nějaké už bylo možné v minulosti vidět ve fázi prototypu. Acer se pokusil tento koncept dotáhnout do podoby, která je připravena vstoupit na trh mezi běžné uživatele.

Notebook Acer Iconia si zatím koupit nemůžete. Do našich rukou se dostal neodladěný předprodukční vzorek a museli jsme tedy během recenzování často přimhouřit oči (kompatibilita s některými aplikacemi, občasné pády obslužných programů). Na druhou stranu je přístroj ve fázi, kdy je již v mnoha případech bez problému použitelný, a hardware je již finální, takže jsme se jej rozhodli otestovat a podělit se o zkušenosti nejen s odlišným systémem ovládání.

V zavřeném stavu se Iconia nijak neliší od jiných 14“ notebooků. Víko je společně se spodkem základny hliníkové a černý plast je pouze po obvodu základny. Vnitřní části víka a základny jsou po celé své ploše vyplněny displeji. Ten ve víku je překryt lesklým průhledným plastem. U displeje v základně se předpokládá větší tlak, takže zde výrobce sáhl po výrazně odolnějším skle (Corning Gorilla Glass).

Výhodou displeje místo klávesnice by mohla být větší odolnost proti polití. Svrškem základny voda neproteče, takže zbývají jedině konektory, které většinou nejsou zasaženy, pokud není počítač doslova utopen. Může jít o praktickou vlastnost, neboť polití se drží na špici mezi způsoby zničení notebooku uživatelem (tedy závadami, které nekryje záruka).

Lesklé povrchy samozřejmě chytají každý otisk, displeje většinu nečistot přesvítí, takže nepředstavují takový problém. Na pohmat bych však ocenil povrch, po kterém prsty lépe kloužou.

Vzhled je dle mého názoru velmi povedený a z pohledu konstrukce také nemohu mít výhrady. Základna i víko se nikde při manipulaci neprohýbají a oba displeje jsou výborně chráněny ze všech stran. Zpracování počítače považuji za špičkové.

Klouby mají optimální tuhost. Víko udrží v různých úhlech a zároveň nezamezují otevírání jednou rukou. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem. Po otevření lze víko vyklopit do úhlu 180°.

pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

U konektorů se výrobce příliš nepředal, což lze ospravedlnit ušetřením místa, které zabral druhý displej. Na levém boku jsou postupně od uživatele dvě USB 2.0, digitální výstup HDMI a za výdechem chlazení zdířka napájení. Zbytek konektorů je na pravé straně, kde výčet pokračuje konektory zvukové karty, jedním USB 3.0 (na samostatném řadiči NEC), analogovým VGA výstupem a LAN. Tím je výčet kompletní, což znamená, že se nenašlo místo ani pro optickou mechaniku, ani pro čtečku paměťových karet.

Ačkoli rozměry zařízení 348 x 248 x 33 mm se nijak neliší od průměru 14“ notebooků, dva displeje navýšily hmotnost na 2,70 kg. 400 g navíc proti průměru částečně napravuje malý (65W) napájecí adaptér vážící včetně kabeláže 373 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Po spuštění se chová displej v základně jako standardní zobrazovací jednotka, na kterou lze přetáhnout libovolnou aplikaci. Pokud jej chcete změnit v klávesnici a touchpad s rozložením známým z běžných notebooků, můžete použít buď jedno ze dvou hardwarových tlačítek, která se nachází po stranách v kloubu (jedno spouští klávesnici a druhé se chová jako standardní vypínač), nebo přiložte na displej obě ruce. Systém snímá až 27 dotyků najednou. Klávesnici lze poměrně volně designově upravit nebo lze například vypnout touchpad a klávesnici si po té posouvat po zbylém místě spodní obrazovky dle svých potřeb.

Multidotykové kapacitní snímání v kombinaci s tvrdým sklem, které se pod rukama neprohýbá, umožňují přesné ovládání. Na druhou stranu je klávesnice kompletně bez hmatové odezvy. Tu nahrazuje jen slabý zvuk „cvakání“ z reproduktoru. Nemá cenu chodit kolem horké kaše – na psaní rozsáhlých dokumentů (třeba této recenze) podobná klávesnice není, i když ji mezi těmi dotykovými řadím velmi vysoko (na úroveň iPadu). Pokud se však budeme bavit jen o psaní krátkých textů (typicky stavy do sociálních sítí, IM, krátké emaily a vyplňování webových formulářů), je tato klávesnice postačující. Troufám si tvrdit, že čím rychleji umíte psát, tím více budete s klávesnicí nespokojeni. Z malého testu, který jsem provedl, byli nejvíce s klávesnicí spokojeni právě ti, kteří píší dvěma až čtyřmi prsty a při psaní své prsty sledují. Jste-li zvyklí dívat se při psaní na hlavní obrazovku, velmi snadno dojde k malému posunutí rukou a na obrazovce se začnou objevovat úplně jiné znaky.

První nedostatek jsem vcelku očekával už při vybalení. Narazil jsem však ještě na jednu věc, která stojí za zmínku. Na rozdíl od běžné klávesnice si nemůžete ruce ani lehce opřít o klávesy. V praxi to znamená, že prsty, které se zrovna nesnaží stisknout žádnou klávesu, musíte držet ve vzduchu, což mi bylo již po 20 minutách psaní poměrně nepříjemné.

Popojedeme dál. Takový notebook si nebude kupovat někdo, kdo chce mít na druhém displeji pouze virtuální klávesnici. Ta pravá síla konceptu se ukazuje až s dalšími funkcemi. Ty jsou přístupné pomocí druhého předdefinovaného gesta, a tím je položení prstů jedné ruky na obrazovku. Na to počítač reaguje zobrazením ovládacího „kolečka“, které je rozděleno na tři části. Prostředek slouží k zadávání uživatelských gest, okraj disponuje ikonami pro přístup k základním funkcím (virtuální klávesnice, obrazovka s nastavením notebookových funkcí a další) a okolí tvoří karty jednotlivých aplikací napsaných přímo pro dotykové rozhraní tohoto počítače.

Uživatelská gesta mohou být velmi rychlou cestou ke spouštění aplikací. S definicí gest vám pomůže jednoduchý průvodce a k následnému vyvolání gesta stačí začít táhnout prstem od prostředku kolečka. Gesto může být libovolný tvar tažený prstem, jak ostatně ukazuje i krátké video.

Některé základní funkce notebooků se typicky řeší přes kombinaci klávesy Fn a dalších kláves. To lze přes virtuální klávesnici na Iconii také, ale není to zas tak praktické řešení. Kvůli tomu je dostupná samostatná obrazovka nastavení přes zmíněné kolečko. V této obrazovce lze měnit světlost obou displejů odděleně, vypnout jejich podsvícení, přepínat bezdrátové technologie či odpojovat připojená zařízení. Zejména to poslední stojí za zmínku, protože je řešeno pro uživatele daleko intuitivnějším způsobem než u běžných notebooků. V obrazovce nastavení jsou po krajích podle fyzického umístění konektorů vykresleny obdélníky s ikonami a názvy konektorů. Pokud do některého konektoru něco připojíte, obdélník se rozsvítí a ťuknutím na něj zobrazíte nabídku funkcí k němu vztažených. U USB flashdisku to může být třeba otevření okna průzkumníku, nebo příprava k odpojení (jak ukazuje i video). U HDMI výstupu jsou zas v nabídce možnosti nastavení obrazovek.

Mezi vestavěnými aplikacemi se speciálním dotykovým rozhraním jsou pěkné prohlížeče/přehrávače fotek, hudby a videa. Takové prohlížení fotek na jednom displeji a vybírání z náhledů na druhém nebo využití druhé obrazovky pro ovládání přehrávače jsou dle mého názoru velmi intuitivní využití dvoudisplejového konceptu. Z dalších aplikací stojí za zmínku upravené rozhraní Internet Exploreru pro lepší ovládání prsty, „kniha výstřižků“ a především klient pro sociální sítě (bohužel zatím jen Facebook, Youtube a Flicker; takový Twitter zatím chybí). Chování některých aplikací zachycují následující videa.

Pokud opravdu začnete využívat různé vestavěné dotykové aplikace, nebudete mít většinou na obrazovce zobrazenou virtuální klávesnici s touchpadem. To znamená, že budete i běžné programy ovládat dotykem. Kdo už někdy pracovat třeba s Tablet PC, ten ví, jak zoufalá je někdy správa oken běžných aplikací pomocí prstů (přesun, zvětšení oken,…). Acer přišel s poměrně vychytaným systémem správy oken. Pomocí speciálního tlačítka v každém okně (nebo přes ovládací kolečko) lze vyvolat aplikaci, která umožňuje okna posouvat tahem prstu za libovolnou část a zvětší úchyty oken pro změnu velikostí. Následující video zobrazuje několik modelových využití.


pracovní plocha detail klávesnice

Na závěr kapitoly by bylo ještě dobré ukázat, jak se klávesnice chová ve chvílích, kdy ještě není zaveden ovladač klávesnice. BIOS je schopen aktivovat druhou obrazovku a vykreslit virtuální klávesnici (bez polohovacího zařízení). Díky tomu je možné odklepnout nabídky a hlášení zavaděče systému a procházet nastavení BIOSu. Jakmile se začne zavádět Windows, klávesnice z druhé obrazovky zmizí a virtuální klávesnici pak řeší klasický program (napsaný pro .NET).

Na používání nepodporovaných operačních systémů raději předem zapomeňte. Zkoušel jsem spustit nejnovější Ubuntu, ale během dlouhého startu zobrazovala druhá obrazovka nesmysly za neustálého vypínání a zapínání podsvícení. Po chvíli pak obě obrazovky zhasly a systém se zasekl. Je jasné, že u tak odlišného přístupu to bez správné podpory operačního systému ani nejde.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM55 a v patici je osazen výkonný procesor Intel Core i5 480M s výchozí frekvencí 2,66 GHz a možností automatického přetaktování (Turbo Boost) až na 2,93 GHz. Mezní spotřebu (TDP) uvádí Intel jako 25 W a v případě nečinnosti dochází k podtaktování až na 1,2 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Procesor nabízí výborný výkon pro všechny běžné úkony a neměl by uživatele nijak limitovat.

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem DDR3 běžícím na 1066 MHz (modul umí 1333 MHz a omezení je způsobeno paměťovým řadičem v procesoru). Paměť lze tedy snadno rozšířit na 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 324
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 428

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 506
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 66 728

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3143 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7162 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,28

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,50 fps

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3972 MB/s

Ačkoli pro optickou mechaniku nezbylo místo, disk je standardní 2,5“ a má kapacitu 640 GB. Jeho plotny se otáčí základní rychlostí 5400 rpm a jeho přenosové rychlosti patří do průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 148 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,10 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikační schopnosti zahrnují základní trio gigabitového Ethernetu, karty Wi-Fi /n a Bluetooth modulu. Přímo na těle přístroje byste jen marně hledali vypínač bezdrátových technologií. Jedinou možnost ovládání nabízí předinstalovaná aplikace s hlavním nastavením notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Oba 14“ displeje mají poměr stran 16:9 a lesklý povrch a jsou stejného typu. Jde o klasické displeje, které nijak nevynikají proti low-endu s HD rozlišením. Barvy a kontrast jsou pro cílené nasazení v pořádku, ale měl bych výhrady k slabým pozorovacím úhlům, které u normálního notebooku nevadí, ale zde u displeje v základně dokážou být v některých případech na obtíž. Kvůli faktu, že spodní vertikální pozorovací úhel je u LCD horší než vrchní, byl displej v základně chytře otočen o 180° a otočení obrazu zpět řeší až nastavení grafické karty v operačním systému. Pokud se tedy díváte na spodní displej pod větším úhlem, slévají se barvy do šedé (místo aby se hned invertovaly). Při podobném nasazení by určitě potěšily IPS panely známé z klasických Tablet PC (zůstává otázkou, co by dva takové panely udělaly s cenou).

Ačkoli výrobce nabízí možnost vyklopení víka do úhlu 180° a roztažení okna programu (prohlížeč, textový editor) přes obě obrazovky, nevnímám to jako příliš praktické řešení. Obrazovky mají mezi sebou mezeru velkou skoro jako polovina výšky LCD, což je poněkud mnoho na to, aby si mozek pod tím představil jeden celistvý obraz. Použití displejů vedle sebe coby větší knihy dává určitě větší smysl.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace zpracovává Intel GMA HD integrovaná na destičce procesoru. Paměť se automaticky přiděluje z RAM a jde o základní řešení, které však u podobného notebooku (který není určený na hry) s přehledem postačuje. 12 unifikovaných shaderů podporuje SM 4.0 a DirectX 10.0 a čip si poradí i s akcelerací dvou 1080p videí v moderních HD formátech.

Přímo na sobě má notebook dva konektory pro připojení externího monitoru - analogové VGA a digitální HDMI. Vzhledem k tomu, že běžně grafické karty v noteboocích zvládají jen dva displeje současně, vypne se po připojení externího ten ve víku. Displej v základně si ponechává své funkce (virtuální klávesnice, speciální aplikace). Je možné používat dva externí monitory současně, ale pak je nutné vypnout oba displeje v notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 8179
  • 3DMark 06: 1421

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1931 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 2,28 fps

Ve 3D výkon postačuje na hraní starších a casual her. Je mírně nižší proti jiným notebookům s Intel GMA HD, což je dáno vyhrazením části přenosové cesty ke sdílené paměti pro druhý monitor, který se ani při hrách nevypíná, aby mohl zprostředkovat virtuální klávesnici. Rozdíl však není nijak zásadní.

Testovací kus si zatím s hrami příliš nerozuměl, neboť nabízel u primárního monitoru pouze rozlišení 640x480 a 1366x768, a pokud se zvolilo nižší, nebyla na druhém displeji klávesnice správně zarovnána. Lze však předpokládat, že tyto problémy budou u produkčních kusů vyřešeny.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou ukryty pod spodním krytem a míří do země. Jsou velmi hlasité a jejich zvuk je na poměry notebooků až překvapivě čistý. V nižších frekvencích nelze očekávat zázraky, neboť chybí subwoofer, ale středy nejsou příliš tlumené a výšky zas nejsou nepříjemně ostré. V rámci úhlopříčky jde o jednoznačný nadprůměr.

Ve víku je nad primárním displejem schovaná 1,3Mpix webkamera schopná snímat v rozlišení 1280x1024 (pro plynulý obraz maximálně 640x480). Objektiv kamery je v rámu osamocený a marně byste hledali diodu signalizující svícením aktivní snímání.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Mikrofon je vestavěný do pravého zadního rohu základny kousek od hlavního vypínače.

Chlazení a provozní hluk

Systém je chlazen jedním ventilátorem, který vzduch nasává otvory ve spodním krytu zařízení a vyfukuje masivním průduchem na levém boku. Ventilátor je aktivní prakticky neustále a nepatří mezi ty nejtišší ani při kancelářské práci. Nelze jej však označit ani za hlučný. Je to spíš takový slabší průměr. V zátěži se hlučnost zvýší, ale drží se v průměru v rámci notebooků stejné úhlopříčky s integrovanou grafikou.

Testovací kus však má nahraný speciální BIOS, který umožňuje spínání a rychlosti ventilátoru libovolně nastavit, takže je klidně možné, že se produkční kusy budou lišit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 28,4°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 30,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 46,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 35,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 38,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 58,3°C
  • napájecí adaptér = 57,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při standardním využití v podobě základních multimedií a prohlížení webových stránek zůstává počítač chladný i po několika hodinách provozu. V zátěži lze teplo cítit jen v prostoru kolem výdechu. Displej chráněný sklem žádné teplo do rukou prakticky nepřenáší.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Vyšší hmotnost způsobenou osazením dvou displejů se výrobce snažil stáhnout použitím menší baterie s kapacitou 44 Wh. Displej patří mezi součástky s nejvyšší spotřebou z celého notebooku. Nebylo tedy velkým překvapením, že Iconia vydržela v našem standardním redakčním testu* s touto baterií pouze 2 hodiny a 33 minut. Pokud se budeme bavit o provozu se zapnutou Wi Fi a vyšším jasem LCD, není dosažitelná ani hranice 2 hodin. Zde v současné době vidím největší slabinu tohoto zařízení. Předpokládám, že ve vizi správné digitální multimediální domácnosti budoucnosti nejsou notebooky omezené na neustálé připojení k elektrické síti.

Měření sice proběhlo jen na předprodukčním kusu, ale spotřeba všech komponent více méně odpovídá, takže předpokládám, že u produkčních kusů by výdrž mohla zvednout jedině větší baterie. Ačkoli se u baterie může na první pohled zdát, že ji nelze vyměnit, její zámky se skrývají pod spodním krytem, k jehož odklopení nepotřebujete ani šroubovák.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 15 W

Kompletní nabití prázdné baterie trvá přibližně 3 hodiny i ve vypnutém stavu. To je ovšem jedna z hodnot, která se u finálního kusu může lišit. Pokud se však nepoužije silnější napájecí adaptér, předpokládám, že při práci se rychleji nenabijí ani produkční jednotky.

BIOS a zabezpečení

V testovacím kusu byl nahrán speciální BIOS, ve kterém bylo možné detailně nastavit jednotlivé obvody včetně spínacích teplot ventilátoru. S jistotou mohu říct, že v produkčních kusech nic takového nebude, takže nemá smysl jednotlivé položky vypisovat.

Ceny a záruka

Zařízení zatím není v prodeji, dostat k nám by se mělo 28. 2. .Jeho doporučená koncová cena by měla v době uvedení na trh být 29 990,- Kč bez DPH (35 990,- Kč s DPH).

Závěr

Iconia je bezpochyby zajímavý koncept a v podání Aceru je to poprvé, kdy jej vidím dotažený tak daleko. Je znát, že si dal s tímto přístrojem výrobce opravdu hodně práce, a to zejména po programové stránce, kde je toho k řešení také nejvíce. Dotykové ovládání je intuitivní a v některých případech nabízí výrazně pohodlnější přístup k některým funkcím, než je běžné u klasických notebooků. U produkčních kusů určitě bude doladěna stabilita a kompatibilita základních podpůrných aplikací. Pokud se k tomu ještě přidá rozšíření počtu aplikací speciálně připravených pro běh v displeji základny a podpora většího množství sociálních sítí (chyběl mi zejména Twitter, který je pro použitý formát zobrazení přímo ideální), bude to jedině dobře.

Je jasné, že jako redaktor, pro kterého je notebook především zařízení na psaní, nespadám do cílové kategorie - Iconia není určená pro časté psaní rozsáhlých textů. Pro běžného uživatele, pro něhož je klávesnice především prostředek pro zadávání hesel do webových portálů nebo psaní krátkých mailů a stavů do sociálních sítí, je dotyková klávesnice dostatečná. Takový uživatel naopak může těžit z výhod dvoudisplejového systému, kdykoli klávesnici nepotřebuje.

Použitelnost by mohla být ještě zvýšena, kdyby spodní displej disponoval digitizérem pro snímání pera. Tím by se mohl celý notebook proměnit v ultimátní zařízení pro psaní poznámek (například pro studenty).

Zpracování přístroje je doslova příkladné a nemám k němu žádné výhrady. U hardware mám výtku k vyšší hmotnosti a především slabé výdrži na baterie. U obou důvodů příčinu naprosto chápu, ale zejména výdrž zde vidím jako stěžejní a u mě by zvítězila dlouhá výdrž i za cenu ještě vyšší hmotnosti kvůli větší baterii. Uvidíme, jak se nakonec výrobce s tímto problémem vypořádá. Celkově to ovšem vypadá na velmi zajímavou budoucnost.

Klady a zápory

+ zajímavý koncept dovedený do použitelné formy
+ špičkové zpracování
+ čistý a hlasitý zvuk z vestavěných reproduktorů

- chybí digitizér (možnost psát poznámky „perem“)
- slabá výdrž na baterie
- vyšší hmotnost kvůli druhému displeji

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Acer ICONIA přinesl na trh zcela nové pojetí notebooku. Při testování se ukázalo, že Acer věnoval jeho vývoji vysokou pozornost a učinil jej velmi dobře použitelným. Pro zájemce o nové technologie a milovníky věcí, které nemá jen tak někdo, může být Acer ICONIA zajímavým tipem k nákupu a tak jsme se v redakci rozhodli udělit tomuto zařízení TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Iconia

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Iconia
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 480M (2.66 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (1x4096)
  • HDD (GB): 640 (TOSHIBA MK6465GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 2x 14,1" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: dotykové displeje
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44Wh / 2h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 348 x 248 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,70
Recenze

Diskuse