RECENZE: Lenovo ThinkPad Edge E130 - s výdrží na cesty

6. 12. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Lenovo pod označením ThinkPad nenabízí pouze modely pro náročnou korporátní klientelu, ale i dostupnější varianty pod označením Edge. Tentokrát se podíváme na 11,6'' notebook, který představuje zajímavou alternativu pro uživatele vyžadující vyšší míru mobility.

Lenovo ThinkPad Edge E130 - s výdrží na cesty

Základní popis

Notebooky řady ThinkPad Edge se na trhu pohybují už několik let a za tu dobu si získaly pověst rozumného řešení, přinášejícího některé vlastnosti dražších korporátních modelů i do nižší cenové hladiny. Hlavním cílový segmentem jsou domácí uživatelé a menší firmy, které nevyužijí některá profesionální řešení a kromě nízké ceny upřednostňují i trochu zajímavější vzhled.

Testovaný 11,6 " model, který si přiblížíme, je nejmenším představitelem této řady a z velké míry vychází ze svého předchůdce s označením Edge E120. Notebook se díky svým rozměrům zaměřuje pochopitelně hlavně na cestující uživatele, kteří upřednostňují lehké a mobilní provedení s dostatečnou výdrží i mimo dosah elektrické sítě.

Co se týče vzhledu, notebook se prakticky nijak výrazně neliší od svého předchůdce. Zachovává si prvky typické pro celou řadu, tedy masivní základnu se spíše industriálním designem v černém provedení a naopak se snaží celkový dojem zjemnit odlišným barevným provedením víka. To bylo v testované konfiguraci jasně červené, ale nabízí se i varianty v modrém nebo konzervativním černém provedení. Neobvyklé nejsou ani použité materiály, základnu tvoří plasty v matném provedení, barevná vnější část víka má navíc pogumovaný povrch.

Notebook na první pohled působí možná o něco bytelněji, než jaká je skutečnost, základnu má relativně pevnou, nicméně použité materiály jsou znát a klávesnice uprostřed mírně pruží. Celkově ale není nutné mít o konstrukci nějaké obavy. Panty displeje mají zapuštěné provedení, maximální otevření je tedy omezeno do úhlu okolo 130°. Zároveň mají v počáteční fázi otevírání spíše tužší chod, takže nejde otevírat notebook lehce jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava se od předchozího modelu vizuálně příliš nezměnila, odlišné je pouze rozmístění. Při podrobnější zkoumání se ale jedna změna objeví, dva z USB portů nově nahradila verze s rychlejším standardem 3.0. Na levé straně tedy najdete sdružený jack pro sluchátka s mikrofonem, konektor Ethernetu, dvě rychlé USB 3.0, výdech chlazení a VGA výstup. Na opačnou stranu výrobce umístil čtečku karet SD(XC), HDMI výstup, třetí USB tentokrát v pomalejší verzi a konektor napájení. Výbava tak po drobném vylepšení poskytuje v zásadě současný standard.

Díky menší úhlopříčce má notebook sympatické rozměry 287 x 221 x 23 mm, mobilita je tedy na dobré úrovni a s hmotností 1,54 kg tašku moc nezatíží. Některé modely v této úhlopříčce nabídnou sice i nižší hmotnost, ovšem jen díky osazení slabší baterie.

Příjemně malou velikostí oplývá i 65W napájecí zdroj, který váží pouze 315g.

Klávesnice a ovládací prvky

Provedení klávesnice se od konkurenčních modelů, zejména těch v tenkém provedení, liší na první pohled. Zatímco mnohé modely dnes sází na ploché provedení s nízkým zdvihem, nejmenší model řady Thinkpad Edge naopak využívá jasně oddělené klávesy. Ty jsou v černém provedení a v podstatě se neliší od předchozí generace. Rozložení zůstalo stejné a najdeme u něj některé nešvary stejné jako u větších modelů řady. Vynechána byla úplně klávesa kontextové nabídky, na jejím místě se nachází PrintScreen. Klávesy pro pohyb mezi stránkami výrobce vměstnal ke kurzorovým šipkám a díky nedostatku místa tak zhoršují jejich ovladatelnost. Méně standardní jsou i F klávesy bez skupinek nebo absence zástupného numerického bloku. Řada F1-F12 navíc funguje ve výchozím stavu primárně pro multimediální funkce a pro jejich původní určení slouží zkratka při současném stisku s Fn. Do běžnějšího obráceného režimu je lze přepnout v nabídce, která se objeví po přidržení Fn klávesy, nebo volbou v BIOSu.

Rozložení má sice určité rezervy, nicméně do značné míry to kompenzuje celkové pohodlí při psaní. Klávesy se mohou chlubit jasnou odezvou a příjemnou delší dráhou stisku. Navzdory menším rozměrům notebooku se tak píše velice pohodlně a to i při rychlejším tempu úhozů.

Díky velké baterii má notebook klávesnici lehce posunutou dopředu, a proto je prostor určený touchpadu trochu omezený. Další místo navíc zabírají tlačítka doplňující trackpoint – tyčinku s červenou čepičkou umístěnou v klávesnici, která rovněž slouží k ovládání kurzoru. V praxi se ukázala být pohodlnější než ovládání dotykovou plochou, navzdory tomu, že si musí uživatel na odlišný způsob ovládání chvíli zvykat. Prostřední z tlačítek navíc umožňuje stiskem a současným pohybem trackpointem nahradit i kolečko myši.

Rozměry samostatného touchpadu se ukázaly pro pohodlné ovládání být trochu malé. Navíc má podivnou odezvu a při jeho používání nejsou tlačítka nad ním zrovna pohodlná. Druhá dvojic tlačítek zabudovaná pod dotykovou plochou na tom není o moc lépe.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Modelové označení řady s nulou na konci číselné části charakterizuje modely vybavené platformou Intelu. Procesory platformy Ivy Bridge se postupně rozšiřují stále více i do segmentu využívajícího úspornější varianty a testovaná konfigurace je toho důkazem. Notebook využívá dvoujádrový procesor Intel Core i5 s označením 3317U pracující na základní frekvenci 1,7 GHz. Kromě základního taktu se při srovnání s předchozí generací mírně vylepšila i efektivita Turbo Boostu, při nerovnoměrném zatížení tak může vystoupat až na 2,6 GHz. Podpora nadstandardních funkcí zahrnuje obvyklou optimalizaci AES šifrování, virtualizaci (VT-x, VT-d) a přítomen je i Hyper-Threading (4 vláknové zpracování).

CPU
specifikace čipu

Operační paměť zajišťuje jeden modul typu DDR3 o velikosti 4096 MB pracující na frekvenci 1600 MHz. K dispozici je i druhý volný slot, oba lze lehce zpřístupnit odšroubováním spodního krytu základny.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 46 058
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 103

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 334
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 179

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3896 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8061 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,90 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,36 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,62

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7030 MB/s

U malého notebooku uživatelé většinou nevyžadují nějaký extrémní výkon, nicméně i úsporný procesor nemusí být nějak pomalý. Model zvolený v testované konfiguraci nebude mít problém ani s některými náročnějšími úkoly, než je základní kancelářská práce.

2,5 " pevný disk nabízí obvyklou úložnou kapacitu 500 GB. Pochází o Hitachi, je vybaven rozhraním SATA II a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Nabízí příjemnou přenosovou rychlost pohybující se lehce nad průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 155,92 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 92,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,76 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika se z pochopitelných důvodu nemůže dovnitř notebooku vejít, přenos dat tedy zajistí hlavně síťové adaptéry. K dispozici má uživatel klasický gigabitový Ethernet, naštěstí se standardním konektorem přímo v počítači a ne nějakou proprietární redukcí. Bezdrátové připojení zajišťuje adaptér od Intelu, pracující ovšem pouze v pásmu 2,4 GHz (standardy b/g/n). Ten dále podporuje Wi-Fi Direct, bezdrátový přenos obrazu WiDi a zahrnuje také Bluetooth modul ve verzi 4.0. Některé z dalších konfigurací jsou navíc vybaveny i 3G modemem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel s úhlopříčkou 11 " poskytuje běžné HD rozlišení (1366x768). U větších displejů se může zdát zvolené rozlišení jako trochu nízké, nicméně v této velikostní kategorii se jedná o rozumnou volbu. Menší pixely by už na displeji nebyly lehce čitelné, navíc i u tohoto panelu je výrazně ergonomičtější připojit při delší práci u stolu radši externí monitor.

Displej nabízí praktičtější matnou povrchovou úpravu a při čelním pohledu poskytne i relativně rozumné podání barev. Bohužel pozorovací úhly už moc slavné nejsou a při vychýlení z ideální pozice je už věrnost zobrazení horši.

Podsvícení zajišťují LED diody a potěší široká regulace v 15 stupních, která neprobíhá lineárně, ale nabízí výraznější skoky u horní hranice. Displej tak díky vysokému jasu zůstane hezky čitelný i za slunečného dne a naopak zbytečně neoslňuje v noci.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Počítač využívá grafické jádro Intel HD 4000 integrované v procesoru. To nabízí díky své architektuře znatelně lepší výkon než předchozí generace i navzdory tomu, že grafická část ULV verze pracuje na frekvencí trochu nižší (1,05 GHz) než plnohodnotné mobilní dvoujádrové Core i5 (1,2 GHz). Nechybí také podpora DirectX 11 a samozřejmě ani hardwarová akcelerace přehrávání videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 7120
  • 3DMark 06: 4586
  • 3DMark 11: P557 (Graphics: 480, Physics: 2956)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3929 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 12,43 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 9,9 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Nižší frekvence úsporné verze a především osazení pouze jednoho paměťového modulu s vybírá určitou daň na výkonu. Přestože se pro hraní integrované grafické jádro v zásadě moc nehodí, u nenáročných titulů už není nová generace takovou překážkou. Po obsazení druhého paměťového slotu může díky dvoukanálovému režimu výkon ještě o něco stoupnout. Pro kancelářskou práci a multimediální činnost vyhovuje zvolené řešení bez výhrad.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U malých notebooků jsou mnohdy reproduktory spíše z povinnosti a stěží stačí pro reprodukci mluveného slova. 11 " ThinkPad Edge mezi ně zrovna nepatří, repráčky dokáží nabídnout překvapivě vysokou hlasitost bez nějakých rezonancí a s ohledem na rozměry počítače není nějak špatná ani kvalita vlastního podání. Navíc jim v tomto případě pomůže zapnutí předinstalovaného softwarového filtru Dolby Advanced Audio, které zvuk ještě mírně projasní.

Ovládání hlasitosti zajišťují ve výchozím nastavení odpovídající klávesy v horní řadě klávesnice. Zvukový vstup i výstup zajišťuje společný jack, pro současné použití sluchátek s externím mikrofonem je třeba zvolit odpovídající headset nebo využít redukci. Digitální prostorový zvuk dokáže poskytnou HDMI port.

Webkamera umístěná ve víku nad displejem umí pořizovat obrázky ve standardním rozlišení 0,3 Mpx a nabízí průměrnou kvalitu obrazu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení počítače odpovídají jeho směřování na méně náročné firemní uživatele. Nenajdete zde tak žádný TPM čip, dostupná jsou základní hesla v BIOSu (pro uživatele, správce a disk) včetně možnosti správce definovat jejich požadovanou minimální délku a další bezpečnostní parametry. Dále lze využít v systému aplikaci pro bezpečnější správu hesel v prohlížeči, dostupné jsou také volitelné služby pro zabezpečení a vypátráni notebooku při krádeži Intel Anti-Theft nebo Computrace.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je konstruován na levém boku a průtok vzduchu zajišťuje jeden větráček. Chlazení není nijak hlučné, při nenáročné činnosti zůstává většinou pasivní, jen občas se v delším intervalu větráček nárazově na chvíli rozeběhne. Po nastavení pasivního režimu chlazení v napájecích profilech se ovšem dokáže vypnout při kancelářské práci trvale. Díky bezhlučnému větráčku ovšem trochu vynikne pohyb hlaviček disku, při náročnějším čtení nebo zápisu dokáže být seekování docela hlasité. V zátěži se chlazení pochopitelně točí trvale, nicméně hlučnost zůstává na úrovni slabého šumění.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 33,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,6°C
  • napájecí adaptér = 34,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 36,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,7°C
  • spodek maximum = 41,1°C (uprostřed levé poloviny)
  • výdech chlazení = 50,8°C
  • napájecí adaptér = 43,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

Chlazení je v nenáročné zátěži naprosto dostatečné a ani po přepnutí do ještě tiššího režimu nejsou teploty na povrchu obtěžující. V zátěži se už zahřívání projevuje znatelněji, ovšem pořád zůstává na přiměřené úrovni.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Notebook je vybaven šestičlánkovou baterií s poměrně slušnou kapacitou 62 Wh. Navzdory jejím rozměrům nepříliš příznivým pro malý notebook se ji podařilo výrobci zapustit do těla notebooku tak, aby výrazněji nepřesahovala dolů ani dozadu. V našem standardním redakčním testu na ni vydržel notebook běžet úžasných 9 hodin a 25 minut. Zejména při srovnání s předchozí generací modelu se jedná o značné zlepšení. Vyšší je i provozní doba při práci s aktivní Wi-Fi, ta se pohybuje lehce přes 6 hodin. Baterie je vyměnitelná, ale jiný typ s vyšší kapacitou výrobce nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 46 W

Na 90% své kapacity se baterie dostane přibližně po hodině a půl nabíjení, při vysokém zatížení se může o trochu prodloužit.

BIOS

Do nastavení BIOSu lze přejít stiskem klávesy F1 při stratu počítače. Dostupné možnosti jsou poměrně rozsáhlé a zahrnují následující položky:

  • Wake On Lan, nabíjení z USB, povolení USB 3.0
  • režim F kláves, prohození kláves Fn a Ctrl
  • vypnutí úsporných technologií CPU, druhého jádra, Hyper-Threadingu, virtualizace
  • zapnutí po připojení zdroje, režim SATA řadiče
  • zablokování USB portů, čtečky, síťových adaptérů, Bluetooth, webkamery a mikrofonu
  • pořadí bootování

Příslušenství

V krabici společně s počítačem nenajdete žádné neobvyklé vybavení, pouze několik papírových manuálů. Testovaná konfigurace byla vybavena operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Ani Lenovo není výjimkou a systém kromě svých utilit doplňuje výbavu také různým softwarem se spornou užitnou hodnotou. Při srovnání s některými konkurenčními modely ale není systém zahlcený tak moc.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace momentálně na trhu není, k mání jsou aktuálnější konfigurace s Windows 8. Nejpodobnější je 3358-8CG s procesorem Core i3-3217U, 3G modemem za 13 590 Kč bez DPH (16 308 Kč s DPH). Existují i levnější konfigurace, např. s AMD začíná těsně nad 10 000 Kč bez DPH.

Záruka na notebooky ThinkPad Edge je 24 měsíců pro fyzickou osobu / 12 měsíců pro podnikatele.

Závěr

Lenovo ThinkPad Edge E130 navazuje na svého docela povedeného předchůdce a i nový model malého univerzálního notebooku na cesty si zachovává podobné vlastnosti. Výrazné zlepšení doznala především výdrž na baterii, při nenáročné práci dokáže notebook běžet na baterii opravdu dlouho. Pochvalu si určitě zaslouží i tiché chlazení schopné fungovat v pasivním režimu a pohodlná klávesnice s kvalitní mechanikou.

Na druhou stranu se nezměnily ani stinné stránky, konstrukce základny neumožnila zvětšit touchpad a uživatelé si tak budou muset zvyknou spíše na používání alternativního trackpointu. Kontroverzní zůstalo i rozmístění některých kláves a tichý projev počítače v určitých momentech poněkud ruší hlasité hlavičky pevného disku.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž na baterii
+ tiché chlazení
+ pohodlná klávesnice

- malý touchpad
- hlasitější seek disku
- rozložení některých kláves

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Edge E130
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,7 Ghz, 2,6 Ghz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz (1x 4096)
  • SSD (GB): 500 (Hitachi HITACHI HTS545050A7E380, 5400 ot./min, SATA-II)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD Graphics 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino 2230 (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad + Tracpoint (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 4h34min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, SD/MMC, HDMI, VGA
  • Rozměry: 287 x 221 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,54
Recenze

Diskuse