RECENZE: Samsung 900X4C - ultrabook ve velkém

11. 12. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Mezi nejtenčí ultrabooky patří obvykle především modely menších úhlopříček. Samsung ovšem v rámci řady 900X nabízí i velkou 15,6'' variantu, která se podobně jako jeho drobnější sourozenci může pochlubit kvalitním kovovým provedením, zajímavou konfigurací a stále dostatečně příznivou mobilitou.

Samsung 900X4C - ultrabook ve velkém

Základní popis

Kategorie ultrabooků má představovat přenosné počítače, pro které je charakteristický atraktivní tenký design a lehká přenositelnost. Výrobci se proto u těchto modelů logicky uchylují většinou k menším úhlopříčkám o velikosti nepřesahujícím 13,3". Ne každému ovšem nemusí tak malý notebook vyhovovat, třeba displeje s vyšším rozlišením mají při této úhlopříčce drobné pixely a objevují se i další kompromisy. Samsung proto uvedl na trh v nabídce svých ultrabooků i větší 15,6" konfiguraci, kterou si přiblížíme podrobněji.

Nedávno jsme se u nás v redakci podívali na menší model s označením 900X3C, který právě představuje typickou 13,3" verzi. Větší sourozenec s ním rozhodně nezapře určité společné rysy, provedení je svým tenkým profilem plně srovnatelné a design využívá shodné zaoblené dekorativní prvky. Mezi nejvýraznější patří broušené provedení obvodové hrany, které působí na pohled velice elegantně a je dále zdůrazněno kontrastním barevným provedením. Zatímco víko i základna jsou v černém matném odstínu s lehkým nádechem do modré, broušená část po obvodu září jasnou stříbrnou a opticky tak počítač ještě více zeštíhluje. V nabídce je ovšem rovnež světle šedé provedení, které se prodává v odlišné hardwarové konfigurací.

Kvalita zpracování je díky použitým materiálům a povedené konstrukci na perfektní úrovní. Víko, horní a spodní část základny tvoří vždy jednolité kovové prvky, jediná plastová část se nachází nad klávesnicí a jsou pod ní ukryty mimo jiné antény bezdrátových adaptérů. Šasi ani víko displeje tak nejde nijak prohnout ani zkroutit, bezchybná je i ochrana displeje z vnější strany.

Klouby displeje mají přijemný chod a maximální vyklopení je díky zvolenému provedení omezeno přibližně do úhlu 140°. Otevřít lze notebook i jednou rukou ale díky velmi tenké přední hraně a drobnějšímu výstupku to chce trochu cviku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorovou výbavou se počítač bohužel moc zásadně od svého menšího sourozence neliší. Přestože je u většího modelu více místa, Samsung i u něj využívá ve značné míře zmenšené konektory které si vyžadují redukce nebo méně obvyklé kabely. Na levém boku tak najdete konektor pro připojení Ethernetové redukce, micro HDMI port, sdružený jack pro připojení sluchátek s mikrofonem, jedno USB ve verzi 2.0 a vstup napájecího zdroje. Na opačné straně najde uživatel čtečku karet SD(XC)rafinovaně ukrytou pod hranou základny, VGA výstup, ovšem opět ve zmenšeném provedení pro redukci a dvojici USB portů v rychlejší verzi 3.0

Co se týče rozsahu výbavy, nechybí nic důležitého, nicméně malé verze konektorů úplně nepotěší. Společně s počítačem je dodávána redukce pro ethernet, micro HDMI kabel si musí uživatel pořídit sám, jedná se ale o relativně dostupnou, standardizovanou verzi. Trochu hůře je na tom atypická redukce pro VGA, která se prodává také jen samostatně.

Tenký profil notebooku (15 mm) oslní na první pohled a je srovnatelný s menší verzí. Počítač tak jednoznačně patří mezi ty nejtenčí modely. I zbývající rozměry (357 x 237) jsou ovšem na 15" verzi nadstandardně nízké. Při přenášení potěší také velice rozumná hmotnost na úrovni 1,68 kg (což je na 15" notebook opravdu velmi málo).

Pro napájení notebooku slouží 40W zdroj se sympatickými rozměry a váhou 300g. Trochu otravná je ale jeho v noci jasně zářící modrá dioda.

Klávesnice a ovládací prvky

Protože má notebook na svou velikostní kategorii spíše menší rozměry osadil výrobce klávesnici bez numerického bloku. Díky tomu zbyl dostatek prostrou pro umístění kláves pro pohyb v textu k pravému okraji. Zbývající část rozložení je vcelku standardní v provedení se zkráceným shiftem, z méně používaných kláves byly vynechány pouze ScrollLock a Pause.

Zvláštností je pak klávesa Fn Lock, která slouží pro rychlé přepínání režimu F kláves. Pokud je rozsvícená dioda a klávesy slouží primárně jako pro ovládání hlasitosti a multimediální funkcí. Při vypnutém stavu je fungování standardní jako na běžné klávesnici. Sekundární funkce lze vždy samozřejmě jednorázově vyvolat i stiskem odpovídající klávesy společně s Fn umístěným vedle levého Ctrl.

Klávesy mají spíše nižší zdvih podobně jako u jiných tenkých notebooků. Píše se ale docela pohodlně a žádné problémy se neobjevují ani při rychlejším tempu úhozů. Klávesnice je také vybavena podsvícením, to se spíná výhradně automaticky díky světelnému senzoru u horního levého rohu. Po rozsvícení lze regulovat intenzitu ve třech stupních a nechybí ani možnost úplného vypnutí.

Ovládání pohybu kurzoru zajišťuje touchpad Elan s poměrně velkorysou plochou. Snímání je plynulé a naprosto bezproblémové a podobně jako u jiných notebooků i Samsung s příchodem Windows 8 přešel na invertované ovládání scroloování. Pokud si nebudete moci zvyknout, lze v ovládacím panelu vrátit nastavení do běžného režimu. Zapuštěné tlačítka hodnotím u tohoto touchpadu docela pozitivně, v rámci možností daných svou konstrukcí se ovládají pohodlně.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace představuje nejvýkonnější variantu tohoto modelu. Vzhledem k ceně výrobce nešetřil a osadil nejvýkonnější z úspornějších variant procesorů Intelu. Dvoujádrový model se sníženou spotřebou Core i7-3517U pracuje na základní frekvenci 1,9 Ghz, díky technologii TurboBoost ale může jeho takt stoupnout až na 3 Ghz. Procesorům této řady nechybí podpora všech obvyklých technologií výrobce. Hyperthreading umožňuje až čtyřvláknové zpracování úloh, nechybí rozšířené instrukce pro šifrování AES-NI, virtualizace (VT-x, VT-d) nebo korporátní zabezpečení vPro.

CPU
specifikace čipu

Narozdíl od menšího modelu nejsou paměťové moduly napevno připájeny na desce, ale nachází se v klasických slotech. Výrobce osadil dvojici modulů typu DDR3 pracujících na frekvenci 1600 Mhz. Každý disponuje kapacitou 4 GB celkem má uživatel k dispozici 8 GB paměti. V případě potřeby je možná po opatrném sejmutí spodního krytu i jejich výměna.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 679
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 295

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 678
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 320

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5258 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10671 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,25 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,83 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11 729 MB/s

Na poměry úsporného procesoru je dostupného výkonu více než dost. Je dokonce srovnatelný s některými Core i5 stejné platformy Ivy Bridge určenými do méně úsporných velkých notebooků a pracujícími na vyšším taktu.

S ohledem na tenkou konstrukci počítače zvolil výrobce jako úložiště SSD zasunuté v mSata slotu. Nabízí nominální kapacitu 256 GB, původem je od výrobce Lite-On a pro přenos využívá rozhraní SATA-3 (6.0 Gb/s). Přenosové rychlosti jsou výrazně nad průměrem modelů určených do tohoto rozhraní, zejména při zápisu.

rychlost v závislosti na velikosti bloku dat
specifikace čipu

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 273,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,01 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 9,1

Jak už bylo zmíněno pevně připojení k síti pomocí gigabitového ethernetu je možné pouze prostřednictvím dodávané redukce. Hlavní roli proto hraje bezdrátový WiFi adaptér Intel Centrino 6235. Ten podporuje všechny současné standardy v pásmu 2,4 i 5 Ghz (a/b/g/n) a navíc je jeho součástí i Bluetooth modul podporující verzi 4.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6" displej lemuje ve víku poměrně tenký rámeček. Tentokrát se sice nejedná o IPS panel jako u menšího modelu, ale kvalita zobrazení je stále výrazně nad obvyklým nevalným standardem. Příjemné je už samotné HD+ rozlišení (1600 x 900) panelu a jeho matná povrchová úprava. S naprostou většinou jiných notebooků je nesrovnatelné i věrné zobrazení barev a dobré pozorovací úhly. Zobrazení se začne měnit až při hodně šikmém pohledu zespoda. Navzdory docela povedenému displeji by si notebook v této cenové kategorii možná zasloužil ještě o něco vyšší Full HD rozlišení.

Podsvícení zajišťují samozřejmě LED (diody) a regulace je možná v 11 stupních. Navíc má notebook k dispozici i automatické nastavení jasu, které díky světelnému senzoru samostatně ztlumí jeho intenzitu ve tmavším prostředí. Zvolený systém není bezchybný a třeba při sledování filmu střídajícího tmavé a světlé scény může senzor v noci měnit jas i díky pouhému ovlivnění světlem z displeje. Vypnout jej lze v podrobných nastaveních napájecího profilu.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook využívá integrované grafické jádro procesoru Intel HD Graphics 4000. To přišlo s nástupem platformy Ivy Bridge, podporuje DirectX 11 a přestože se nejedná o žádné velké herní řešení, může rozumně zvládnout některé nenáročné tituly. Kancelářskou práci a přehrávání videa pak zvládne s přehledem a bez zaváhání.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 05: 9126
  • 3DMark 06: 6063
  • 3DMark 11: P681 (Graphics: 586, Physics: 3450)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6162 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 17,74 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,8 fps
  • 1600x900: 9,7 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.RStalker: Call of Pripyat
(1600x900, EFD Light, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Výkon grafického systému je přibližně o 15-20% vyšší než je u testované grafické karty zvykem. Jádro využívá paměť sdílenou ze systémové RAM a výkon tak do značné míry ovlivňují použité moduly. U testované konfigurace je proto výhodou jejich vyšší frekvence (1600 Mhz) a dostupnost dvoukanálového propojení díky použití dvojice modulů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Reproduktory se nachází trochu neobvykle zespodu po stranách notebooku a s ohledem na tenký profil notebooku i vlastní rozměry podávají docela solidní výkon. Maximální hlasitost je více než dostatečná a jako poměrně čisté lze hodnotit i podání výšek a středů doplněné o náznak basové složky.

Zvukový výstup je k dispozici v podobě sdruženého jacku pro připojení sluchátek nebo headsetu s mikrofonem. Digitálně lze audio vyvést prostřednictvím HDMI portu.

Webkamerka umí pořizovat snímky až v rozlišení 1,3 Mpx, kvalita zobrazení ovšem nějak nadstandardní není.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Základní zabezpečení zajišťují klasická hesla v BIOSu pro uživatele, správce a disk. Rozšířenou výbavu pak představuje TPM čip a případně i volitelná služba ochrany při krádeži Intel Anti-Theft.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku využívá zajímavou konstrukci, na první pohled jsou v zadní části umístěny dva výdechy nicméně pro odvod sklouží jen jeden a druhým se nasává společně s pomocí otvorů na spodní straně vzduch dovnitř.

Při opravdu nenáročné kancelářské práci se větráček vůbec netočí a notebook se udrží chladit naprosto pasivně. Jen občasné zamyšlení ho může na krátkou chvilku roztočit, ale zase hned utichne. U maximálního zatížení je chlazení v provozu samozřejmě trvale a v klidném prostředí zřetelně slyšitelné. Na druhou stranu to pořád není žádné nepříjemné hučení a hluk zůstává snesitelný.

Počítač umožňuje i přepnutí do pasivního režimu klávesovou zkratkou Fn+F11. Ten zastaví větráček trvale ovšem je trochu ošidný. Trvale se totiž podtaktuje procesor na 800 Mhz a počítač se tak zpomalí. To není samo o sobě problémem, ovšem uživatel o tom není nijak informován (ani přepnutí do tohoto režimu nevyvolá žádnou indikaci pomocí OSD na displeji). Nezkušený uživatel tak může mít pocit že se počítač najednou zpomalil a přitom neví proč. Režim navíc ignoruje nastavení výkonu procesoru pomocí napájecího profilu a zůstává zapnutý i po restartu. Vypnutí režimu je možné pouze prostřednictvím zmíněné zkratky nebo v softwarové utilitě Settings.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 33,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 30,3°C
  • napájecí adaptér = 38,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 44,5°C
  • klávesnice vpravo = 41,6°C
  • spodek maximum = 45,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 54,8°C
  • napájecí adaptér = 50,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Zahřívání notebooku není při běžné práci nějak výrazněji znatelné a zůstává velice chladný. Poněkud odlišná je situace v maximální zátěži, kovové šasi vede velice dobře teplo a to se přenáší i do horní části klávesnice. Pod opěrkami dlaní je umístěna baterie takže se zahřívá spíše oblast klávesnice. Teplo jde sice cítit, ale celkově není ani zahřívání v zátěži obtěžující nebo nějak odlišné od jiných kovových ultrabooků.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Osmičlánková baterie má plochou konstrukci a je zabudována v přední polovině základny. Dostupná kapacita činí 62 Wh a vzhledem k úsporné platformě nabízí hezkou výdrž. V našem standardním redakčním testu vydržel notebook běžet velice pěkných 9 hodin a 30 minut. Na cestách tedy nebudete určitě omezeni jen na dosah elektrické zásuvky, při nenáročném provozu s aktivní WiFi se jde dostat přibližně na 7 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Nabíjení na 90% kapacity trvá ve vypnutém stavu lehce přes 2 hodiny, nicméně při současné práci s trochu náročnějším vytížením se může nabíjení značně prodloužit v extrémním případě i prakticky zastavit.

BIOS

Vstup do nastavení zajišťuje klávesa F2 stisknutá při restartu, připadně lze přimo do rozhraní UEFI restartovat volbou „Upřesnit možnosti při spuštění“ v nastaveních systém Windows 8. Dostupné volby jsou následující:

  • vypnutí úsporných technologií CPU, Hyperthreadingu
  • nastavení rychlého bootu, režimu SATA řadiče
  • prodloužení životnosti baterie (omezení nabíjení na 80%)
  • kalibrace baterie
  • nabíjení z USB, probuzení pomocí USB zařízení
  • nastavení hesel, TPM a Anti-Theft
  • pořadí bootování

Příslušenství

Počítač byl dodán v luxusně vypadající krabici, která ale kromě notebooku, zdroje, ethernetové redukce a několika manuálů neobsahuje nic dalšího.

Předinstalován byl 64 bitový systém Windows 8 Pro, která podobně jako starší verze obsahuje oproti základní variantě i schopnost práce v doméně a některé další funkce určené především pro firemní prostředí. Součásti systému je jako vždy i další software doplněný výrobcem. Mezi nejzajímavější patří utilita Settings pro nastavení podsvícení, tichého režimu, nebo zvukového ekvalizéru. Vtipná je lišta Quick Starter, která se mimo jiné snaží svým způsobem doplnit do systému chybějící nabídku Start. Nechybí samozřejmě ani nějaký ten bloatware v podobě zkušební verze antiviru a nově je pouze v časově omezené verzi i Office 2010 (verze Starter se už nenabízí).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace se na českém trhu prodává za nemalých 35 800 Kč bez DPH (42 990 Kč s DPH). Ve světle šedém provedení je dále dostupná levnější konfigurace NP900X4D s Core i5-3317U, 4 GB RAM a menším 128 GB SSD za 24 999 Kč bez DPH (29 999 Kč s DPH). Záruka je standardní dvouletá s opravou v autorizovaném servisu.

Závěr

Samsung 900X4C určitě zaujme všechny, kteří hledají kvalitní ultrabook a současně je moc nelákají malé úhlopříčky konkurenčních modelů. Za své peníze získají větší, ale pořád velmi lehký a tenký přístroj s kvalitní pevnou konstrukcí. Potěší rovněž velmi dlouhá výdrž na baterii a příjemné je i tiché chlazení s bezhlučným pasivním provozem při nízké zátěži.

Vytknout tak lze prakticky jen drobnosti jako větší počet výstupů ve zmenšeném provedení nebo nedostatečné upozornění na aktivní tichý režim, kdy dochází ke zpomalení procesoru. U takto drahé konfigurace bych si navíc dokázal představit i ještě trochu lepší displej s Full HD rozlišením.

Klady a zápory

+ kvalitní zpracování
+ velmi tiché chlazení
+ dlouhá výdrž na baterii

- některé zmenšené konektory
- nedoladěnost tichého režimu
- (displej má jen HD+ rozlišení)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung NB900X4C
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517U (1,9 Ghz, 3,0 Ghz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 Mhz (2x 4096)
  • SSD (GB): 256 (LITEONIT LMT-256M3M, SATA-3)
  • DVD: -
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel HD Graphics 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (RealTek RTL8168)
  • WiFi: Intel Centrino 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 Pro(64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 9h30min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, SD(XC), micro HDMI, mini VGA
  • Rozměry: 357 x 273 x 15 mm
  • Hmotnost (kg): 1,68
Recenze

Diskuse