RECENZE: Acer Aspire M5 14'' - dostupný a přitom dotykový ultrabook

22. 1. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

S větší verzí Ultrabooku Aspire M5 od Aceru jsme se už setkali dříve, tentokrát se ovšem zaměříme na menší 14'' model, u kterého výrobce s nástupem Windows 8 přináší mimo jiné i konfiguraci s dotykovým ovládáním.

Acer Aspire M5 14'' - dostupný a přitom dotykový ultrabook

Základní popis

Acer rozděluje své Ultrabooky do dvou modelových kategorií. Pod označením Aspire S přináší nekompromisní modely s co nejtenčím provedením pro náročné uživatele. Naopak cenově dostupnější notebooky řady Aspire M už míří k širší skupině zákazníků, stále si ale uchovávají štíhlé a dostatečně mobilní provedení.

Zástupce řady Aspire M5 se už v naší redakci objevil dříve v podobě většího 15,6" modelu. Jeho menší sourozenec ovšem kromě mobilnějšího provedení přináší navíc i konfiguraci s dotykovým displejem.

Vzhledem se notebook od větší verze výrazněji neodlišuje, klíčovým prvkem zůstává jednoduchý a čistý charakter designu. Víko i horní část základny využívají šedostříbrné kovové povrchy, v černém provedení zůstává pouze spodní část z plastových materiálů. Specifický výraz dodává notebooku i sklo překrývající vnitřní část víka, okraje kolem displeje jsou tady o něco nápadnější než v případě sourozenců bez dotykového ovládání. Vzhledem k požitým materiálům a modernisticky pojatému designu působí počítač docela elegantně.

Konstrukce má hodně pevné provedení, i když není výhradně z kovových materiálů. Zvlášť povedená je základna, která drží pevně i při uchopení za roh a nepohne se ani při zkoušce kroucení. Tenkému víku k úplnému ideálu ještě kousek chybí, pruží sice jen nepatrně, ale při tlaku z vnější strany se občas vlnění barev na displeji objeví. Nevýhodou zvoleného provedení je stejně jako u jiných Ultrabooků obtížnější rozšiřitelnost. Výměna disku nebo pamětí, stejně jako přístup k integrované baterii jsou možné jen po sejmutí horní části základny a odpojení klávesnice.

V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky, vyklopit ho lze do maximálního úhlu okolo 150°. Klouby kladou přiměřený odpor, otevírání jde tedy snadno a lehce i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorů svým rozsahem mezi ostatními Ultrabooky příliš nevybočuje. Většinu dostupných portů najdete na zadní straně, nachází se zde konektor Ethernetu, HDMI výstup, dvojice USB 3.0 a vstup pro napájení. Zbývající výbavu umístil výrobce na pravý bok, je zde sdružený konektor pro připojení sluchátek s mikrofonem a čtečka SD(XC) karet. Opačnou stranu zaujímá pouze optická mechanika, v přední části počítače zase najdete jen netradičně umístěné napájecí tlačítko společně se dvěma indikačními diodami (napájení a nabíjení).

Konektory soustředěné v zadní části sice nejsou zcela optimální, na druhou stranu se aspoň obejdete bez nějakých redukcí pro zmenšené verze portů. Potěší aspoň konektor pro sluchátka umístění po straně, naopak úplně chybí analogový VGA výstup využívaný stále docela často projektory.

Rozměry notebooku 340 x 245 mm jsou srovnatelné s jinými modely odpovídající velikostní kategorie. Z profilu je notebook docela štíhlý zabírá pouze 23 mm a příjemná je i jeho hmotnost těsně pod 2 kg.

65 W napájecí adaptér nabízí docela kompaktní rozměry a překvapivě dlouhý napájecí kabel. Jeho přítomnost zatíží vaši tašku dalšími 375g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je z designových důvodů samozřejmě v chiclet provedení a podobá se modelům používaným i u jiných řad výrobce. Do určité míry to ovlivňuje i rozložení, horní část základny je navržena stejně pro různé jazykové verze klávesnice a klávesa se zpětným lomítkem není oddělena plnohodnotnou mezerou od levého Shiftu (stejně jako klávesa apostrofu vedle Enteru). V ostatních ohledech je rozložení vyhovující, kurzorové šipky má noteboook sice menší, ale jasně oddělené a na praktickém místě u pravého okraje najdete klávesy pro pohyb v textu. Chybí ovšem jakákoliv indikace stisknutí Caps locku, ten žádnou vlastní diodu nemá a na rozdíl od Windows 7 se nezobrazí ani nějaké vizuální upozornění přímo v systému.

Acer zatím nemá potřebu přepínat řadu F kláves na multimediální funkce, ty vyvoláte až stisknutím společně s Fn. Standardní popisky jsou v bílém provedení, se zeleně vyznačenými slovenskými odchylkami, Fn zkratky zvýrazňuje modré provedení. Jako u mnoha jiných notebooků současnosti nechybí podsvícení klávesnice, zapíná se ručně prostřednictvím Fn+F9 s jednou úrovní intenzity.

Díky nižšímu zdvihu klávesnice se pohodlí psaní nepohybuje nějak výrazněji nad průměrem, na druhou stranu ale ani nijak nezaostává. Docela nízká je hlučnost při psaní, hlasitější cvakání se ozývá pouze u mezerníku.

Touchpad využívá technologii společnosti Elan a pro snadné odlišení hmatem je mírně zapuštěný. Velikost ovládací plochy je potěšující a s ovládáním pohybu není žádný problém. Podobně jako u jiných notebooků s Windows 8 má invertovaný směr posouvání dvěma prsty nahrazující funkci kolečka myši (lze ho ale přepnout zpět do obvyklého nastavení).

Tlačítka jsou zapuštěna pod dotykovou plochou, na rozdíl od některých jiných případů jejich konstrukce funguje spolehlivě a s jasnou odezvou.

V testované konfiguraci je notebook vybaven i dotykovým displejem. Ten využívá kapacitní technologii a umožňuje snímat až 10 dotyků současně. Snahy o doplnění běžných notebooků dotykovým ovládáním se už objevovaly dříve, ale teprve s příchodem Windows 8 stoupla jeho využitelnost. Ovládání je plynulé a hlavně v rozhraní upraveném pro dotykové ovládání slušně použitelné. Nicméně celková užitečnost je u notebooku klasické konstrukce vždy o něco menší než v případě tabletů a konvertibilních zařízení.

pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Už jen použití označení Ultrabook podmiňuje formálně Intel použitím své platformy. Srdcem testovaného počítače tedy dvoujádrový procesor Intel Core i5- 3317U, jeden za zástupců modelů s nižší spotřebou. CPU běží na základní frekvenci 1,7 GHz díky Turbo Boostu ji ale může zvýšit až na 2,6 GHz. S ohledem na svou modelovou řadu podporuje i Hyper-Threading, virtualizaci nebo rozšířené instrukce pro šifrování AES-NI.

CPU
specifikace čipu

Notebook je vybaven dvěma moduly typu DDR3, oba pracují na frekvenci 1333 MHz a dohromady poskytují 4 GB kapacity. Jeden z nich je umístěn ve slotu a jde teoreticky vyměnit, ovšem jen po rozebrání základny notebooku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 062
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 062

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 407
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 828

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4488 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9075 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,02

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,05 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,37 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,25

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9501 MB/s

Dvoujádrový procesor nabízí výkon více než postačující činnosti běžných uživatelů. Ti nejnáročnější s potřebou častého kompilování nebo zpracování HD videa navíc budou určitě vybírat z úplně jiné kategorie notebooků.

Úložný prostor zajišťuje kombinace 500GB pevného disku a 20GB SSD. Pevný disk pochází od Seagate, jedná se o tenčí 7mm model a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. SSD je připojeno do slotu mSATA a využívá paměťové čipy od Toshiby. Systém má oba disky konfigurovány společně, tak aby bylo SSD využíváno pro rychlejší přístup na disk. Využitelná je tedy jenom kapacita plotnového disku a systém si sám vybírá, jaká data budou současně uložena pro rychlejší přístup i na SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 142,8 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 91,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,36 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Zvolený plotnový disk sám o sobě nepatři mezi ty nejpomalejší, nicméně z naměřených hodnot nelze příliš vyvozovat vliv SSD. Ze subjektivního pohledu ovšem byly reakce i spouštění systému docela svižné.

Optická mechanika se stává v oblasti tenkých notebooků s menší úhlopříčkou spíše výjimkou. Přesto se ji Acer rozhodl do testovaného modelu osadit. Není překvapením, že se jedná o běžný typ podporující čtení i zápis všech CD a DVD.

V oblasti síťové konektivity si notebook nevede vůbec špatně, na rozdíl od jiných modelů se zúženým profilem má osazen plnohodnotný gigabitový Ethernet i bez nutnosti připojování nějaké redukce. Wi-Fi připojení zajišťuje adaptér od Atherosu podporující sítě v pásmech 2,4 i 5 GHz. Nezbytnou výbavou je i Bluetooth, u tohoto modelu ve verzi 4.0.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Z designových důvodů a kvůli dotykovému ovládání je displej překrytý ochranným sklem. To nabízí trochu vyšší odolnost a snadnější údržbu, na druhou stranu je zase o něco lesklejší. Při ovládání dotyky na něm samozřejmě ulpívají i nějaké ty otisky prstů.

Na rozdíl od dražších Ultrabooků využívá testovaný model standardní 14" LCD panel vyrobený TN technologií. Ten nabízí základní HD rozlišení (1366x768) a jeho pozorovací úhly ani barevné podání příliš neosloví, patři někde na úroveň obvyklého průměru.

Podsvícení panelu zajišťují LED a jejich jas lze regulovat v 11 stupních. Nejvyšší úroveň je už docela vysoká, nicméně v jasném venkovním prostředí všechny odlesky na lesklém krytu displeje přesvítit nedokáže.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Testovaná dotyková verze využívá pouze grafické jádro integrované v procesoru. Intel HD Graphics 4000 dokáže nabídnout rozumný výkon pro některé starší nebo méně náročné hry, nicméně vážnější hráči se budou muset porozhlédnout jinde. Akceleraci videa pro multimediální provoz zvládne bez potíží. V nabídce jsou i konfigurace s grafikou NVIDIA GeForce GT640M, která podává zajímavější výsledky, ovšem výhradně v provedení bez dotykového displeje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 11 103
  • 3DMark 05: 8381
  • 3DMark 06: 5409
  • 3DMark 11: P621 (Graphics: 538, Physics: 2884)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5157 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,32 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny v předních rozích na spodní straně základny tak, aby jejich mřížky nenarušovaly design. S ohledem na velikost notebooku mají docela příjemný projev a nabízí solidní hlasitost. Podobně jako u jiných modelů Aceru, i tentokrát je předinstalovaný zvukový filtr od Dolby, který subjektivně většinou podání ještě vylepší, zdůrazňuje zejména hloubky. Jeho součástí je samozřejmě i uživatelský ekvalizér.

Pro připojení sluchátek nebo headsetu slouží sdružený konektor na levém boku, digitální výstup audia nabídne jako obvykle pouze HDMI.

Webkamerka dokáže pořizovat širokoúhlé obrázky až v rozlišení 0,9 Mpx, její aktivitu oznamuje svíticí dioda.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje větráček umístěný v pravém rohu základny. Dovnitř se vzduch nasává několika otvory na spodní straně notebooku, hlavní výdech je pak umístěn vzadu napravo. Při běžném provozu běží větráček sice trvale ale naprosto potichu ani v klidnějším prostředí ho téměř nejde postřehnout. V zátěži se už chlazení ozývá hlasitěji, ale nedosahuje nějaké obtěžující úrovně.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 33,4°C
  • spodek maximum = 36,3°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 38,3°C
  • spodek maximum = 42,3°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,5°C
  • napájecí adaptér = 42,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Notebook se při provozu příliš nezahřívá, v běžném zatížení zůstává příjemně chladný. Při maximálním vytížení mírně stoupne teplota v pravé části klávesnice ale nedosahuje nijak vysokých, natož obtěžujících hodnot.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Baterie je pevně integrovaná uvnitř notebooku, uživatel si ji tedy běžně nevymění a k dispozici není ani žádná přídavná varianta. Dostupná kapacita činí 54 Wh a při našem standardním redakčním testu* vydržel notebook běžet 8 hodin a 54 minut. To už představuje příjemnou dobu provozu, s aktivní Wi-Fi lze na baterii surfovat po internetu zhruba 6 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Nabíjení probíhá spíše pozvolněji, na 90 % své kapacity se baterie dostane po dvou hodinách. Při maximálním zatížení se může nabíjení trochu prodloužit.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmwaru lze přejít stiskem klávesy F2 při restartu (v možnostech rozšířeného restartovaní systému přímý přechod do nastavení chybí). Nabídka dostupných možností je hodně omezená. Kromě pořadí bootování a základních hesel uživatele, správce a disku lze změnit pouze nastavení SATA řadiče nebo USB 3.0 portů.

Příslušenství

Kromě několika papírových manuálů nedostanete k počítači žádné zvláštní příslušenství. Předinstalován je systém Windows 8 v 64 bitové verzi, včetně dalšího softwaru. Kromě systémových utilit zde najdete i relativně vyšší množství bloatwaru v podobě různých zkušebních verzí antiviru, primitivních her a jiných.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s dotykovým displejem a označením Aspire M5-481PT (53314G52Mass) se na českém trhu prodává za 16 500 kč bez DPH (19 990 Kč s DPH). Prakticky shodná verze bez dotykového displeje M5-481T(53314G52Mass) se prodává za 14 000 Kč bez DPH (16 990 Kč S DPH). Ze stejné konfigurace bez dotykového ovládání vychází i výkonnější verze M5-481TG(53316G52Mass) vybavená 6 GB RAM a rychlejší grafickou kartou NVIDIA GeForce GT640M opět s cenou 16 500 kč bez DPH (19 990 Kč s DPH).

Standardní záruka je dvouletá s opravou v servisním středisku. První rok záruky je platný mezinárodně.

Závěr

Acer Aspire M5 nabídne i ve 14 " verzi zajímavou alternativu pro uživatele, kteří chtějí lehký mobilní Ultrabook, ale zároveň je odrazují vyšší ceny nejtenčích modelů. Při zachování dobré mobility dokáže notebook nabídnout dostatečný výkon a vynikající výdrž na baterii. Na dobré úrovni je i kvalita zpracování a pro některé uživatele bude významnou výhodou přítomnost optické mechaniky.

Samostatným prvkem je dotykový displej, který funguje bez problémů, nicméně každý se musí sám rozhodnout, zda pro něj jeho využitelnost ospravedlní vyšší cenu konfigurace.

Za jediné drobné zaváhání lze označit nabídku konektorů a jejich umístění dozadu. Obojí je ovšem do značné míry daní za přítomnost optické mechaniky.

Klady a zápory

+ dotykový displej
+ pevná a mobilní konstrukce
+ dlouhá výdrž baterie

- nabídka a umístění konektorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire M5-481PT - 53314G52Mass
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,7 Ghz, 2,6 Ghz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 Mhz (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST500LT012, 5400 ot./min, SATA-2) + 20GB mSata SSD
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 14,0" TFT dotykový
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom BCM57780)
  • WiFi: Atheros AR5BWB222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elan)
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 8h 54min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, SD(XC)/MMC, HDMI
  • Rozměry: 340 x 245 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,98
Recenze

Diskuse