RECENZE: Acer Iconia W700p - tablet s Core i5 a dlouhou výdrží

18. 4. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tabletů s plnohodnými Windows stále přibývá. Po první vlně pasivně chlazených s Atomem přichází také výkonnější stroje s procesory Intel Core. Testovaná Iconia nabízí kvalitní zpracování, pouzdro s klávesnicí, dlouhou výdrž baterie, výkon procesoru i5 a Windows 8 Pro za cenu podobnou některým ''atomovým'' zařízením.

Acer Iconia W700p - tablet s Core i5 a dlouhou výdrží

Základní popis

Tabletů bude na trhu víc a víc a pokud jde o ty s Windows, většina je vybavena klávesnicí – buďto integrovanou, nebo alespoň ve formě doku, případně pouzdra. Acer zvolil poslední možnost, takže dostanete klasický tablet a k němu pouzdro, které má v sobě také klávesnici.

Samotný tablet vypadá luxusně a je precizně zpracovaný. Jeho tělo je poctivý kus hliníku s jednou stranou překrytou tvrzeným sklem. Výsledek působí bytelně a nepoddajně a mezi tablety jde o jedno z lepších provedení.

Pouzdro s klávesnicí má z vnější strany imitaci kůže. Spodní část vnitřní strany nese hliníkový blok s klávesnicí, zatímco v horní části je ochranné průhledné pouzdro, do kterého se navlékne tablet. Tímto způsobem je v pouzdře chráněn proti poškrábání.

Při vkládání tabletu do klávesnicového pouzdra je nutná určitá šikovnost pro natažení průhledného okraje přes hrany tabletu. Není to ovšem nic proti sundání pouzdra z tabletu, které rozhodně není něco, co uděláte ladným pohybem během sekundy.

Pouzdro lze překlopit buďto klávesnicí přes displej (pro přenos), nebo klávesnicí přes zadní část tabletu, což se hodí, když psát nepotřebujete, ale nechcete pouzdro odejmout (jen si klávesnici musíte tlačítkem vypnout). Stojánek lze z pouzdra vytvořit pouze s jedním fixním úhlem, kdy se přehne zadní část a spodní hrana tabletu se položí do výřezu těsně za klávesnicí. V této pozici tablet drží i na nohou, ale například při cestě vlakem není dostatečně stabilní. Takové řešení lze doporučit pouze na pevné podložce (typicky stůl). Pro práci na klíně je navíc nevhodný i zvolený fixní úhel, kdy se na displej budete dívat příliš shora. Klasický notebook si na cestách tímto řešením nenahradíte.

Inženýři z Acer jaksi udělali chybu při návrhu vypínacího tlačítka klávesnice v pouzdře, které se při „zavření“ pouzdra často zmáčkne. Klávesnice se tím zapne a hledá zařízení ke spárování. Nebral jsem na to při používání ohledy a stejně se mi za dobu testu nepodařilo baterii v klávesnici vybít (nenabíjel jsem ji ani jednou).


Bezdrátové spojení s klávesnicovým pouzdrem předurčuje k absenci jakýchkoli konektorů mimo tablet. Ten má výbavu spíše strohou, kdy na levém boku najdete napájení, obrazový výstup micro HDMI a jedno plnohodnotné USB 3.0. Na pravém boku ji zakončuje kombinovaný konektor zvukové karty. Dovedl bych si představit, že by HDMI bylo v plné velikosti, ale takové má jen minimum tabletů. Koneckonců mnoho jich nemá bez redukce ani USB.

Ve srovnání s klasickými notebooky je mobilita špičková. Při rozměrech 295 x 191 x 12 mm váží tablet 954 g. S klávesnicovým pouzdrem se navýší jak rozměry (302 x 198 x 22 mm), tak hmotnost (1,56 kg), což už je nad úrovní mini notebooků.

Oproti levnějším tabletům založeným na pomalejších procesorech ARM a Atom je hmotnost vyšší asi o 250 g. Na jednu stranu už je to znát, ale s ohledem na výrazně vyšší výkon to může být ještě přijatelný kompromis. V případě tohoto konkrétního tabletu se na hmotnosti projevila také velká baterie vyrovnávající vyšší spotřebu procesoru, ale za sebe mohu říct, že radši budu mít trochu těžší zařízení, než aby vydrželo jen pár hodin provozu. Zejména u tabletů jsou nároky na výdrž vysoké.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a spolu s třížilovou přívodní šňůrou váží 339 g. Velikostně jde spíše o adaptér k menšímu notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v pouzdru se s tabletem spojuje pomocí technologie Bluetooth. To znamená, že funguje pouze v systémech s aktivní službou Bluetooth (rozběhal jsem klávesnici kromě Windows také pod Linuxem) a například pro navigaci v nastavení firmware ji použít nemůžete. Modul s klávesnicí se zapíná vlastním tlačítkem a napájí jej integrovaná baterie, kterou budete muset jednou za pár týdnů nabít (slouží k tomu micro USB kabel).

Mechanikou kláves jde o identickou klávesnici, jaká je použita v modelech Aspire S7. V rozložení došlo k jediné změně, a to výměně klávesy kontextové nabídky za pravý Alt, což jednoznačně vítám. Opět je redukována nejvyšší řada kláves, která je po redukci dostupná pouze jako funkce Fn na zbylých řadách. Pocit ze psaní je stejný jako u zmíněných modelů S7 – klávesy mají velmi mělký stisk, nicméně mechanika je relativně přesná, takže je psaní v rámci možností pohodlné.

Klávesy bohužel nemají podsvícení a jedním z důvodů mohou být omezené možnosti napájení miniaturní integrovanou baterií.

Přímo na tabletu jsou po stranách kromě hlavního vypínače pouze tlačítka pro regulaci hlasitosti zvuku a uzamčení otáčení obrazovky podle fyzického natočení tabletu. Pod obrazovkou samozřejmě nechybí standardní tlačítko Windows, které v předinstalovaném operačním systému otevírá nabídku Start.


Jedinou možností navigace kurzoru je dotyková obrazovka, která zvládá snímat všech 10 prstů současně. Pro ovládání v aplikacích dotykového rozhraní Metro jsou dotyky plně použitelné. V případě použití klasické plochy Windows ovšem brzy narazíte na jejich nepřesnost a problém trefit se na drobné grafické prvky programů.

O to více zamrzí, že Acer neimplementoval do klávesnice alespoň nějakou obdobu trackpointu. Počítač jsem používal na cestách i pro práci v Office programech a dotyková obrazovka je s trochou cviku použitelná (po zvětšení DPI na 150%), ale malý trackpoint uprostřed klávesnice by dokázal výrazně omezit přesouvání rukou mezi klávesnicí a obrazovkou.

Součástí balení je dotykové pero, které by mělo zajišťovat přesnější navigaci. Bohužel je řešené velmi nešťastným způsobem, kdy na jeho konci najdete tenkou pružinku a na ní plochý plastový kroužek. Stačí nešikovně o špičku zavadit a ta se nenávratně rozpadne. Podařilo se mi to již při otevření pera o jeho víčko, takže jsem jej nakonec nevyzkoušel. Obávám se, že podobně dopadne více uživatelů. Nechápu, že Acer zvolil tuto konstrukci, když podobná kapacitní pera se prodávají za pár korun v mnohem lepším provedení (zakončená měkkou gumovou kuličkou).

Hlavní HW parametry

Iconie W700 jsou nabízeny s úspornými dvoujádrovými procesory Core i3 a i5. Do redakce byl zapůjčen výkonnější model s Core i5-3317 s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost do 2,6 GHz. Jde o stejný procesor, jaký se používá v mnoha tenkých 11 a 13“ noteboocích.


Operační paměť (DDR3-1333) je integrovaná ve formě čipů na základní desce. Má kapacitu 4 GB a čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel pro vyšší propustnost. Na desce nenajdete žádné sloty pro rozšíření paměti, takže pozdější upgrade nepřichází v úvahu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 47 411
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 088

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 048
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 384

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4303 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7938 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,04 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9440 MB/s

Procesorový výkon lze naplno využít pouze krátkodobě a může za to snaha počítače udržet nízké teploty a uživatele nepopálit. Při kontinuální zátěži se výkon sníží přibližně o 20-25% (proti notebookům s tímto procesorem) zejména snížením účinnosti režimu Turbo Boost. Podávaný výkon je stále velmi dobrý a tablety s Atomem Iconia W700p překonává rovnou čtyřnásobně. V praxi nepostřehnete nedostatek výkonu při žádné z běžných činností a systém vždy reaguje maximálně svižně.

Svižnost pochopitelně není zásluhou pouze procesoru. Lví podíl na ní má velmi rychlé SSD s kapacitou 128 GB. Mezi mSATA SSD běžně dodávaných v tenkých noteboocích a tabletech patří ke špici. Výkon je několikanásobně vyšší proti 64GB eMMC úložištím v tabletech s ARMem a Atomem.


  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 382 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 289 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,12 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,1

Komunikační schopnosti jsou omezeny na bezdrátové technologie Wi-Fi /n (2,4 i 5GHz) a Bluetooth 4.0. Kovové tělo tabletu se podepsalo na příjmu Wi-Fi - v místech se slabým signálem, kde klasické notebooky ještě většinou pracují stabilně (byť pomalu), již Iconia nezvládá načítat stránky na první pokus a od sítě se pravidelně odpojuje (přestože Windows ukazuje alespoň tři čárky signálu). V místech s dobrým příjem nejsou žádné problémy.

Displej a grafika

11,6“ displej má lesklou povrchovou úpravu a vysoké rozlišení Full HD (1920x1080). Postaven je na matici IPS a nabízí špičkovou kvalitu zobrazení s neomezenými pozorovacími úhly, hlubokou černou a sytými barvami. Bílá barva nemá rušivý nádech do jiné barvy, a tak je displej dobře použitelný jak pro delší čtení textu, tak pro jednodušší práci s grafikou.

Vyšší rozlišení potěší při používání dotykového rozhraní Metro, neboť jsou písmena vždy prokreslená a není vidět jejich rastr. Jiné je to v prostředí klasické plochy, kde je nutné zvětšit ovládací prvky pomocí nastavení DPI v systému alespoň na 125%. Jako pohodlné pro ovládání prsty jsem vyhodnotil až zvětšení 150%, nicméně při něm se řada programů vykresluje roztažená „jako obrázek“ – takové programy pak mají větší, mírně neostré body. Kupodivu na zvětšení 150% není připraven ani interní prohlížeč obrázků, což znamená, že se v něm obrázky nikdy nezobrazují ostře a vyšší rozlišení je pak pouze na obtíž. Zde by měl Microsoft ještě zapracovat na zlepšení.

Nastavení jasu nabízí dobrý rozsah pro práci ve tmě i v prosvětlené kanceláři. Maximální jas je nadprůměrný a běžně jsem si i v nedávné zimě vystačil s nastavením okolo 50%. Ve výchozím stavu je jas regulován automaticky podle okolního osvětlení. Tato regulace funguje překvapivě dobře, ale (jak už je zvykem) pouze do chvíle, než se začnete pohybovat mezi ostrými bodovými zdroji světla. Naštěstí ji lze snadno vypnout v základním nastavení Windows 8.


Integrovaná grafika Intel HD 4000 využívá sdílenou paměť podle potřeby až do velikosti 1,7 GB. Zvládá DirectX 11.0 a akceleraci Full HD videa, takže pro běžnou práci nepředstavuje technologické omezení.

K připojení externího monitoru je připraven výstup micro HDMI na pravém boku. V krabici s tabletem najdete redukci, která tento výstup změní na analogový výstup VGA v plné velikosti. Naopak redukci na plnou velikost HDMI si budete muset koupit sami (stojí pár stovek). Předpokládám, že Acer přibalil redukci na VGA kvůli firemnímu nasazení a připojování projektorů v prezentačních/přednáškových sálech.

Interní displej a připojený monitor mohou fungovat v režimu rozšířené plochy i klonování.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3504
  • 3DMark Vantage: P2021 (GPU: 1633, CPU: 6999)
  • 3DMark 11: P491 (Graphics: 427, Physics: 2381)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 22049 (Graphics: 22469, Physic: 20699)
  • Cloud Gate (DX10): 2679 (Graphics: 2997, Physic: 1955)
  • Fire Strike (DX11): 347 (Graphics: 385, Physic: 2795)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5443 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 11,6 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x768: 8,4 fps
  • 1920x1080: 5,2 fps

Mezi sdílenými grafikami HD 4000 patří zdejší implementace mezi pomalejší. Předpokládám, že je to dáno kombinací pomalejších pamětí a výkonového omezení kvůli vyzařovanému teplu. Výkon je v průměru o 25% nižší než u notebooků se stejným procesorem a zapojením pamětí do režimu dual-channel. Proti grafice v procesorech Atom je výkon místy až 10x vyšší, takže mezi tablety si není na co stěžovat. Náročné AAA hry si ovšem nezahrajete. Běží spíše ty starší a méně náročné a nepočítejte s rozlišením vyšším než HD.

Na běžnou kancelářskou práci a multimédia je výkon grafiky dostatečný.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěné do spodní hrany a díky dynamickému ekvalizéru Dolby Home Threater v4 nabízí zvuk, který je nadprůměrný i mezi velkými notebooky. Mezi tablety patří k nejlepším dostupným. Potěší také velká hlasitost, která stačí k poslechu více lidí v místnosti s běžným ruchem.

Vstup i výstup jsou kombinovány do jediného konektoru na pravé straně a digitální výstup zajišťuje HDMI.


Mikrofon má zajímavé umístění na spodní hraně, kde je mírně utlumen, pokud máte tablet vložený do pouzdra. Webkamery má zařízení rovnou dvě. Přední má standardně nízkou kvalitu a fotí fotky v rozlišení 720p (ovšem kvalita je spíš jako u 0,3Mpix snímače). Zadní kamerka má o poznání vyšší kvalitu. Fotí 5Mpix fotky, nicméně kvalitu kompaktů a lepších mobilních telefonů nečekejte. Snímač zaostává zejména ve světelné citlivosti a také ostření je pomalé.

Chlazení a provozní hluk

Hlavní chladící průduchy jsou na horní hraně. Po zapnutí je tablet nehlučný, ale po zahřátí se při práci jednou za čas chlazení zapne v nejnižších otáčkách. Ventilátor je při nich poměrně tichý a neruší ani v tiché místnosti. Poklidnému zvukovému projevu pomáhají i pomalé rozjezdy. Nejde sice o naprosto tichý tablet jako v případě zařízení s ARMem a Atomem, ale výkon navíc si žádá určité ústupky a v rámci možností je chlazení vyřešeno dobře.

V zátěži se otáčky zvýší a s nimi i hlučnost, ale tablet se nezmění ve stíhačku jako některé tenké notebooky. V místnosti s běžným ruchem více lidí se i vyšší otáčky dokážou téměř ztratit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • přední část, levá polovina = 28,9°C
  • přední část, pravá polovina = 28,4°C
  • zadní část, levá polovina = 26,0°C
  • zadní část, pravá polovina = 26,1°C
  • výdech chlazení = 26,1°C (horní strana, vpravo)
  • napájecí adaptér = 30,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • přední část, levá polovina = 33,8°C
  • přední část, pravá polovina = 33,4°C
  • zadní část, levá polovina = 31,3°C
  • zadní část, pravá polovina = 33,2°C
  • výdech chlazení = 40,2°C (horní strana, vpravo)
  • napájecí adaptér = 46,1°C

teplota okolí při měření: 21°C

Příjemně mě překvapily teploty na povrchu. Tablet se totiž příliš nezahřeje ani v plné zátěži. Při běžné zátěži je spíše studený, v plné zátěži je sotva vlažný. V případě vložení do pouzdra teplo prakticky nemáte šanci pocítit. Výsledek předčil má očekávání. Některé konkurenční tablety s podobným výkonem se dokázaly v zátěži pořádně rozpálit.


Baterie

Na vyšší hmotnosti tabletu se zcela jistě z velké části podepsala integrovaná baterie. Má totiž nadstandardní kapacitu 56 Wh, což v našem standardním redakčním testu* stačilo na 10 hodin a 14 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD v praxi nikdy neklesla výdrž pod 8 hodin, což lze považovat za špičkový výsledek u zařízení s výkonem menšího notebooku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Za hodinu se vybitá baterie nabije přibližně na 80% bez ohledu na zapnutí. Pouze v případě výkonové zátěže dochází ke zpomalení nabíjení na polovinu.

BIOS a zabezpečení

Firmware má grafické nastavení a bez klávesnice připojené do USB do něj můžete vstoupit pouze přes rozšířený start Windows 8 (Bluetooth klávesnice mimo operační systém nefunguje). Můžete změnit následující nastavení:

  • vypnout zrychlený boot (nutné pro bootování z jiných zařízení)
  • zapnout boot ze sítě
  • změnit režim SATA řadiče
  • vypnout USB 3.0 (port poběží rychlostí USB 2.0)
  • změnit režim startu (UEFI, BIOS)
  • vypnout SecureBoot (k jeho vypnutí nejdříve musíte zadat heslo správce, jinak je položka neaktivní)

V rámci zabezpečení lze zadat heslo uživatele a správce (start tabletu, nastavení) a heslo pevného disku.

Příslušenství

Součástí balení je vlastní tablet, pouzdro s integrovanou klávesnicí, napájecí micro USB kabel pro klávesnici, 65W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra, dotykové pero a redukce z micro HDMI na VGA. Velká uživatelská příručka je stejně jako záloha instalace systému uložena na pevném disku. Příručka je sice také v češtině, ale Acer poněkud nešikovně všechny jazyky spojil do jednoho PDF s dvěma tisíci stránek a integrovaná čtečka PDF vám vyhledání české části příliš neulehčí (pro zvědavce, čeština začíná na straně 1017).

Písmeno p na konci modelového značení (W700p) znamená profesionální edici Windows. Na disku je konkrétně předinstalován Windows 8 Pro v 64bit verzi. Systém je v základu vybaven také několika zbytečnostmi, jejichž odstranění nezabere více než 10 minut.

Tablet fungoval s Live verzí Ubuntu Linuxu. Ve výchozím stavu nefungovala pouze karta Wi-Fi, což by ovšem neměl být neřešitelný problém (ovladače jsou dostupné).

Ceny a záruka

Testovaná výkonnější konfigurace stojí 20 653,- Kč bez DPH (24 990,- Kč s DPH). S levnější verzí můžete ušetřit skoro pět tisíc výměnou za slabší procesor (Core i3) a menší úložný prostor (64 GB). V dané cenové hladině se běžně vyskytují i konvertibilní tablety s pomalejším procesorem Atom.

Závěr

Acer Iconia W700p je výkonný 11“ tablet s kvalitním Full HD IPS displejem a dvoujádrovým procesorem Core i5. Je tedy zajímavou alternativou pro ty, kteří hledají tablet se schopností výkonově nahradit menší notebooky. Výkon navíc je vykoupen vyšší hmotností. Čtvrt kila je ovšem asi jediným zásadním kompromisem. Chlazení sice je aktivní, ale při kancelářské práci často neběží, a když už ano, je ventilátor tichý. Kromě toho hmotnost navíc byla využita pro větší baterii, se kterou zvládnete pracovní den na jedno nabití.

Za technický nedostatek považuji pouze slabší příjem Wi-Fi daný kovovým tělem. Ostatní kompromisy jsou dané spíše zvolenou konstrukcí a jsou otázkou priorit. Klávesnicové pouzdro například jen stěží nahradí ergonomii klasického notebooku, neboť vám neumožňuje nastavit sklon displeje, a při používání jsem jako omezení vnímal zejména chybějící trackpoint (touchpad by se sem nevešel), se kterým by nebylo nutné pokaždé zvedat ruce na obrazovku.

Nejvyšší model Iconie je dle mého názoru precizně zpracovaný tablet, který patří jednoznačně k tomu lepšímu ze současné nabídky primárně dotykových zařízení s Windows 8.

Klady a zápory

+ kvalitní mechanické zpracování
+ dlouhá výdrž při použití Core i5
+ kvalitní Full HD displej

- slabší příjem Wi-Fi
- chybí trackpoint/touchpad v pouzdru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Iconia W700p
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3317U (1,70/2,60 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 (onboard)
  • SSD (GB): 128 (LITEONIT LMT-128M3M, mSATA, SATA-3)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" IPS TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: 1920 x 1080
  • Video: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR5BMD222 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchscreen
  • Software: Windows 8 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 56 Wh / 10h 14min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 295 x 191 x 12 mm
  • Hmotnost (kg): 0,95
Recenze

Diskuse