RECENZE: Sony VAIO Fit 15 - tence, stylově a dostupně

29. 8. 2013 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nová řada VAIO Fit označuje klasické univerzální notebooky od Sony, které jsou nově tenčí a díky hliníkovému provedení vypadají i luxusněji. Vedle běžných komponent jako je úsporné Core i5 je testovaný model vybavený dotykovým displejem s vysokým rozlišením full-HD a grafickou kartou NVIDIA.

Sony VAIO Fit 15 - tence, stylově a dostupně

Základní popis

Začátkem léta Sony představilo modely notebooků pro tento rok. Většina z nich byla založena na nových procesorech generace Intel Haswell, nicméně ty všechny míří do vyššího cenového spektra. Notebooky VAIO Fit jsou v rámci nabídky Sony jedny z levnějších a využívají současné dobíhající generace procesorů Intel Ivy Bridge (Haswell má podobný výkon, pouze spotřeba klesla). Řada VAIO Fit se dále dělí na modely s písmenem E na konci, které jsou levnější, a na ty, které mají v modelu pouze číslo – ty mají vyšší konfigurace, jsou tenčí a luxusnější.

Testované VAIO Fit 15 tedy patří k těm dražším a vybavenějším v rámci řady. Částečně by se mohlo zdát, že jde o nástupce řady VAIO S, ale není tomu tak – VAIO S bylo vybaveno kvalitnějším displejem (IPS) a mělo celkově vyšší výkon. VAIO Fit je zaměřené primárně na styl.

Mezi klasickými notebooky Sony dlouho odolávalo používání hliníku, nicméně současný trend je tomuto materiálu nakloněn, a tak je příchod hliníkových modelů pochopitelný. Výsledek je povedený - notebook vypadá vkusně a jednoduše, a přestože jde o plně vybavený model, působí relativně tence.

Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni. Hliníkové části dodávají základně i víku dostatečnou ochranu před tlakem a nárazy při přenášení v brašně. Celkově působí VAIO Fit solidním dojmem zpracování.

Klouby víka mají tužší chod, což znemožňuje snadné otevření jednou rukou (základna se zvedá s víkem). Maximální úhel otevření notebooku je omezen na 135°.


Výbava odpovídá dnešním univerzálním notebookům. Všechna rozhraní se soustředí na levý bok a jde o čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, tři USB (dvě 3.0), obrazový výstup HDMI, rozkládací konektor LAN a zdířku napájení. Na druhém boku je pouze optická mechanika. Ve výbavě by někomu mohl chybět snad jen starší obrazový výstup VGA, který se používá v některých přednáškových místnostech a u nejlevnějších LCD monitorů.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 378 x 252 x 23 mm. Hmotností 2,36 kg spadá lehce pod průměr standardních 15,6“ notebooků a stále ještě je vhodný ke každodennímu nošení v batohu. Vzhledem ke slabší výdrži je nutné počítat také s nošením napájecího adaptéru. Přibalený má výkon 65 W a spolu s dvoužilovou přívodní šňůrou váží 259 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves je kompletní. Zahrnuje numerický blok a všechny klávesy včetně těch méně používaných. Kromě klávesy Scroll Lock jsou dokonce všechny dostupné bez nutnosti držet Fn, což už se dnes příliš nevidí. Všechny klávesy mají dostatečnou velikost a kurzorové šipky jsou oddělené mezerou pro jejich snazší nalezení pohmatu.

Mechanika kláves je velmi mělká, jak je poslední dobou zvykem u notebooků Sony. Na klávesnici se ovšem píše pohodlně a bez překlepů. Když k tomu připočtu nízkou hlučnost, jsem s klávesnicí maximálně spokojen.

Na problém jsem narazil pouze u podsvícení kláves. Tento notebook totiž není vybaven senzorem okolního světla, což znamená, že se ve výchozím nastavení zapíná podsvícení i ve dne. Jenže pokud je okolo dostatek světla, způsobí bílé podsvícení stříbrných kláves dokonalou nečitelnost popisků. Sony nemá žádnou klávesovou zkratku, která by rychle umožnila podsvícení vypnout a jedinou cestou k přepnutí logiky podsvícení je spuštění programu VAIO Control Center.

Notebooky VAIO jsou jedny z mála, které jsou vybaveny sadou indikačních diod. Vyčtete z nich zámky klávesnice, zapnutí (uspání), nabíjení (nabití) baterie a aktivitu pevného disku. Diody mají optimální intenzitu a nejsou rušivé ani ve tmě.

V zadní části základny jsou jediná dvě další tlačítka. Jednou slouží jako hlavní vypínač a druhé otevírá nástroje pro opravu a řešení problémů s notebookem.


Dotyková plocha touchpadu je umístěna mírně vlevo od středu psací část (prostor mezi klávesami F a J) a někoho možná překvapí, že je poměrně daleko od klávesnice i přední hrany. Elektronika je od společnosti Synaptics a funguje korektně. Výhradu bych měl k tuhému tlačítku v dotykové ploše a možnosti mačkat jej jen ve spodní polovině. Již v prostředku se váš ukazovák při mačkání pořádně „zapotí“.

Hlavní HW parametry

Uvnitř notebooku je základní úsporné dvoujádro střední třídy – Intel Core i5-3337U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem TurboBoost do 2,7 GHz. V současnosti jde o jeden z nejběžnějších procesorů v tenkých noteboocích a nabízí dobrý výkon pro všechny běžné aplikace. Procesor je k základní desce připájen a není jej možné později vyměnit.


Notebook je vybaven 8 GB operační paměti typu DDR3-1600. Paměť pracuje v režimu dual-channel – polovina je integrovaná přímo na základní desce a polovina je ve standardním slotu SO-DIMM. Při dnešní nabídce modulů lze tedy celkovou paměť rozšířit až na 12 GB.

Vedle operační paměti je možné dále vyměnit pouze pevný disk (a optickou mechaniku, pokud místo ní chcete dát neoficiální adaptér s druhým pevným diskem). Přístup ke komponentám ovšem není příliš snadný. Nejdříve je nutné odšroubovat dva šrouby držící optickou mechaniku (jeden mělký hned u dvířek a druhý uprostřed) a tu následně vyjmout. Následně odšroubujte všech sedmnáct zbylých šroubů na spodku a opatrně sejměte celý spodní díl základny. Vzhledem k tomu, že je možné při tomto procesu něco ulomit, neměl by se do něho pouštět nikdo, kdo si není dostatečně jistý svými schopnostmi.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49523
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 101398

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14592
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46705

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4680 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9460 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,02

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,50 pts

Windows 8 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10234 MB/s

Výpočetní výkon spadá do typického základu střední třídy mezi úspornými procesory a nijak nevybočuje z průměru. Při běžné práci má procesor výkonu víc než dost. Pokud je náplní vaší práce rendering, nebo hlavně střiháte video ve vysokém rozlišení, může být lepší hledat něco s čtyřjádrovým procesorem, ale typický domácí uživatel nepozná rozdíl mezi tímto a výkonnějšími procesory.

Ve 2,5“ šachtě je osazen hybridní pevný disk s kapacitou 750 GB a přidanou 8GB SSD pamětí. Samotné plotny se točí rychlostí 5400 rpm a až na SSD jde o standardní pevný disk. Podávaný výkon pro mě byl spíše zklamáním – nejspíš si disk příliš nerozumí s programy, které používáme pro měření přenosové rychlosti, neboť výsledky jsou pouze poloviční. V případě měření sekvenčního zápisu a čtení pomocí AS SSD benchmark jsem se dostal na průměrné hodnoty 120/60 MB/s (čtení/zápis). Nejsem přesvědčen o prospěšnosti 8 GB SSD, když se dnes do takové velikosti skoro nic nevejde (ani polovina předinstalovaných Windows).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 129 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 40,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,18 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Spojení se okolím je možné kabelovým gigabitovým ethernetem (Realtek) i bezdrátově pomocí kombinace 2,4GHz Wifi-N (Broadcom), Bluetooth 4.0 a senzoru pro NFC.

Displej a grafika

V této konfiguraci má 15,6“ lesklý displej vyšší rozlišení full-HD (1920x1080), které poskytuje velký pracovní prostor. Displej má mírně nadprůměrnou kvalitu ve srovnání s klasickými HD displeji zejména v sytějších barvách. Na druhou stranu ve srovnání s jinými full-HD displeji v této úhlopříčce jde o jeden ze slabších kousků, který zaostává především svými pozorovacími úhly, které jsou na úrovni pouze základních displejů. Je možné, že teď s trendem vyšších rozlišení se výrobci displejů přizpůsobili a začali vyrábět nové levnější full-HD modely.

Situaci zhoršuje také nastavení ovladače grafiky od Sony, který vám bude nutit jakýsi dynamický kontrast, takže v závislosti na použitém pozadí plochy se vám budou v oknech slévat světlé odstíny do bílé a obraz bude vybledlejší. Bohužel nejde o úspornou technologii od Intelu, kterou lze vypnout v ovládacím panelu (a která se týká pouze běhu na baterii). Možná by pomohla instalace jiného ovladače grafiky, ale do takové míry jsem s notebookem nechtěl experimentovat. Efekt naštěstí není tak silný, ale pokud si otevřete například okno Průzkumníku a budete jej zvětšovat, budete vnímat v závislosti na jeho velikosti, jak se mírně mění barvy pozadí.

Podsvícení nabízí průměrný maximální jas a velký rozsah, takže ve většině prostředí by mělo být možné nastavit odpovídající úroveň. Na práci pod přímým slunečním zářením zejména teď v létě je notebook kvůli silným odleskům jen obtížně použitelný.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 600:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chimei Innolux N156HGE-LB1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Notebook využívá kombinace integrované grafiky Intel HD4000 spolu s dedikovaným čipem nižší třídy NVIDIA GeForce GT 735M. Tento čip se zapíná pouze v případě potřeby pomocí technologie NVIDIA Optimus, a pokud není potřeba, vypne se a šetří energii. GeForce GT 735M je založena na jádře GK208 s osmi rasterizačními jednotkami a je k němu připojena vlastní 64bit paměť o velikosti 2 GB. S tímto jádrem jsme se již v redakci setkali u osekaných variant GeForce GT 740M – zde však není přetaktované až na své maximum (980 MHz).


Externí monitor je možné připojit pomocí digitálního výstupu HDMI 1.4a na levém boku. Připojený monitor může fungovat spolu s interním displejem v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8376
  • 3DMark Vantage: P5285 (GPU: 5069, CPU: 6061)
  • 3DMark 11: P1764 (Graphics: 1672, Physics: 3259)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 39859 (Graphics: 53626, Physic: 20995)
  • Cloud Gate (DX10): 4093 (Graphics: 6689, Physic: 1736)
  • Fire Strike (DX11): 926 (Graphics: 1030, Physic: 2462)

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6030 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 32,67 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 4,51
  • EnSight (ensight-04): 10,49
  • LightWave 3D (lightwave-01): 11,91
  • Maya (maya-02): 9,26
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,85
  • SolidWorks (sw-03): 7,78
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,85
  • Siemens NX (snx-01): 2,51

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 20,8 fps
  • 1920x1080: 11,6 fps

K mému překvapení je výkon ve 3D pouze o 10-15% ve většině situací proti osekané verzi GeForce GT 740M (GK208), která má o 60% vyšší takt (stejného) jádra. To znamená, že již zde je limitací především 64bit paměťová sběrnice. Na notebooku je možné hrát všechny moderní hry alespoň v rozlišení HD (1280x720). Nejnáročnější hry jako Crysis 3 je nutné hrát s nejnižší úrovní detailů.

Multimedia

Reproduktory jsou schované okolo výdechu chlazení v zadní části základny. Míří nahoru, takže jejich kvalita není ovlivněna povrchem, na který notebook položíte. Kvalitativně zvuk spadá do dobrého průměru mezi notebooky obecně. Potěšující je však poměrně vysoká maximální hlasitost, kdy notebook umí hrát nahlas i v hlučnější místnosti s více lidmi.


Do rámu nad displejem je umístěna 1Mpix webkamera, jejíž aktivitu oznamuje slabě svítící zelená dioda vedle objektivu. Mikrofon ovšem u kamery není. Má místo na čelní hraně základny a dvě dírky naznačují, že jde o duální typ.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení nasává vzduch prostřednictvím mezer v klávesnici a ohřátý jej vyhání průduchem vzadu mezi klouby víka. Vyháněn je s pomocí jediného ventilátoru a tento ventilátor se spouští na základě teploty procesoru. Hranice jsou ovšem nastaveny tak, že teď v létě se roztočí do minuty od zapnutí notebooku a běží prakticky neustále v nejnižších otáčkách. Projev ventilátoru není příliš kultivovaný – i v nejnižší rychlosti je v něm slyšet vrčení.

V zátěži dochází rychle ke zvýšení otáček ventilátoru a projev chlazení je pak lehce svištivý. Nedá se říct, že by bylo VAIO nadměrně hlučné, ale rozhodně je v zátěži jedno z hlučnějších mezi 15,6“ notebooky. V tiché místnosti by zvuk ventilátoru mohl otravovat. V běžném ruchu více lidí jej sice budete vnímat, ale není výrazně rušivý.

Testovaný kus trpěl jemným pískáním, které se ozývalo z prostoru výdechu chlazení během provozu na baterii. Jde pravděpodobně o kmitání cívek napájecích obvodů procesoru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 36,9°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 34,1°C
  • výdech chlazení = 37,9°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 41,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,1°C
  • klávesnice vlevo = 48,7°C (u klávesy B)
  • klávesnice vpravo = 46,0°C
  • spodek maximum = 52,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 61,7°C
  • napájecí adaptér = 65,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se povrch notebooku zahřívá jen mírně. Kovový povrch dobře vede teplo, a tak v letních vedrech pocítíte více tepla v levé části spodku (pod základní deskou). Horký je notebook až v zátěži a to konkrétně vzadu pod výdechem chlazení, na touchpadu a na klávesnici okolo klávesy B. V případě naměřených teplot je potřeba přihlédnout k vyšším okolním teplotám. Notebook do rukou stále nepálil tak, že by to znemožňovalo jeho použití. Okolí klávesy B sice bylo hodně horké, ale samotné klávesy jsou plastové a mají nižší teplotu než hliníkový povrch v mezerách okolo.


Při syntetické maximální zátěži obou jader a grafického čipu došlo po několika minutách k ohřátí procesoru na 90°C, což je teplota při které začne omezovat svůj výkon. Běžně si toho při práci nevšimnete, pokud nezatěžujete obě komponenty současně. Taktéž při hraní her tento problém nebyl znát. Pokud ovšem využíváte například OpenCL rendering na všech zařízeních, poklesu výkonu neujdete.

Baterie

Vestavěná (uživatelsky nevyměnitelná) baterie má lehce podprůměrnou kapacitu 44 Wh a v našem redakčním testu* notebooku stačila na 4 hodiny a 14 minut provozu. S maximálním jasem jsem se při on-line kancelářské práci pohyboval spotřebou mezi 11 a 12 watty, což dává průměrnou výdrž 3 hodiny a 30 minut. Mezi 15,6“ notebooky lze tuto výdrž označit jako slabou, neboť průměr je i mezi tenčími stroji alespoň o hodinu výše.

Sony u tohoto notebooku nenabízí žádné možnosti rozšíření výdrže.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Vybitá baterie se zvládne nabít na 90% za hodinu, pokud na notebooku neděláte nic složitého. Při výpočetní zátěži se nabíjení výrazně zpomalí a ke stejnému nabití nedojde ani za čtyři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem InsydeH2O a nabízí pouze velmi omezené možnosti nastavení. Vedle možnosti změnit režim zavádění systému (UEFI, BIOS) a vypnout zabezpečený start SecureBoot lze:

  • zapnout podporu virtualizace
  • vypnout dedikovaný grafický čip
  • vypnout podporu USB 3.0 (porty pak běží rychlostí 2.0)
  • zapnout možnost probudit počítač ze sítě

V rámci zabezpečení můžete nastavit také (dlouhá) hesla firmware, a to konkrétně jedno pro spouštění a jedno pro vstup do nastavení. Heslo pevného disku v noteboocích Sony VAIO tradičně chybí (ne, že by ho tento typ firmware neuměl, jen ho výrobce záměrně blokuje).

Příslušenství

K notebooku je přibalen pouze 65W napájecí adaptér, přívodní šňůra a základní tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační systém Windows 8 (64bit) má zálohu tovární instalace uloženou přímo na pevném disku. Součástí instalace je nadměrné množství dalších programů, z čehož většinu považuji za méně užitečné.

Připravte se na různé reklamní lišty do prohlížečů, otravná hlášení zkušební verze antiviru a různé shareware hry. Řekl bych, že pro běžného uživatele bude v takovém množství balastu obtížné najít programy, které mohou být užitečné (zejména ty pro práci s videem a fotografiemi).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 20 653,- Kč bez DPH (24 990,- Kč s DPH). Existuje také černá výkonnější verze s Core i7 a větším pevným diskem. Za ni si připlatíte pět tisíc korun.

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu.

Závěr

Sony VAIO Fit 15 je pěkný 15,6“ notebook, který bude pravděpodobně zajímat hlavně domácí uživatele. Takové, kteří hledají univerzální stroj se zajímavým vzhledem, což VAIO Fit splňuje. Dalšími přednostmi jsou bezpochyby pohodlná podsvícená klávesnice a displej s vyšším rozlišením. Na druhou stranu slabší výdrž baterie spolu s místy hlučným chlazením jsou nezanedbatelné kompromisy, které je při nákupu dobré vzít v potaz. Hlavní cílovou skupinou budou pravděpodobně ti, pro které je prioritou vzhled a kvalita zpracování, zde totiž má VAIO Fit co nabídnout.

Klady a zápory

+ pohodlná podsvícená klávesnice
+ full-HD displej
+ výbava

- pískání napájecích cívek při běhu na baterii
- vyšší hlučnost chlazení
- notebook nezvládne dlouhodobě udržet výkon

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO Fit 15
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-3337U (1,8/2,7 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1600 (onboard+4096)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MQ01ABD075H, 5400rpm, 32MB cache, 8GB SSD)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8D3)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GT735M (2GB, 64bit DDR3) + Intel HD4000
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GBE)
  • WiFi: BCM43142 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + touchscreen
  • Software: Windows 8 (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44 Wh / 4h 14min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MS, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 378 x 252 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 2,36
Recenze

Diskuse