RECENZE: Acer Extensa 2510 - dlouhá výdrž a slušné zpracování v nejdostupnější třídě

19. 8. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V Aceru se rozhodli oživit řadu Extensa, která sdružovala ty cenově nejdostupnější pracovní notebooky a před lety vymizela. Nový (a zatím jediný) zástupce má modelové číslo 2510 a úhlopříčku 15,6“. Má v sobě úsporný procesor a překvapí jak dobrou ergonomií, tak ve své třídě nevídanou výdrží na baterie. Vývojáři se soustředili také na vylepšení klávesnice, touchpadu a zvukového systému.

Acer Extensa 2510 - dlouhá výdrž a slušné zpracování v nejdostupnější třídě

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Cenově příznivé pracovní notebooky Acer Extensa byly v minulosti velmi oblíbené. Zpravidla se vyznačovaly jednoduchým nepřeplácaným designem, plnohodnotnou výbavou a dobrou ergonomií. Zajímavými je však činila zejména cena, která je stavěla pod pracovní řadu TravelMate (ke které však mají nejblíže). Extensa 2510 je po letech určitým oživením řady, a to poměrně zajímavým, neboť základní modely startují značně pod hranicí deseti tisíc korun.

Vzhled počítače je decentní, ale nemohu proti němu mít žádné výhrady. Celý stroj je laděný do černé barvy a povrchy jsou kombinací plastů (vana základny, rámeček víka) a povedené imitace broušeného kovu (okolí klávesnice s opěrkami rukou a vnější strana víka). Na "kovových" částech mohou být vidět po delší práci otisky, tak jak to u černě lakovaných kovových notebooků bývá.

Po mechanické stránce Extensa příjemně překvapila. Základna je nadstandardně pevná a nemá sebemenší tendence ke kroucení. Za její odolnost by se nemusel stydět ani notebook vyšší pracovní třídy. Víko je tenké a vykazuje určitou poddajnost, ale v rámci třídy jde jednoznačně o nadprůměr. Výsledný dojem je více než dobrý.

Víko lze otevřít téměř do roviny se základnou, což je u notebooků s nízkou cenou světlá výjimka. Otevření jednou rukou jde, ale je to s obtížemi, neboť má základna tendenci zvedat se spolu s víkem.


Extensa se může pochlubit plnou výbavou rozhraní. Na levém boku najdete kombinovaný zvukový konektor, jedno USB 3.0, LAN a obrazové výstupy (VGA, HDMI). Pravý bok má kromě optické mechaniky ještě zdířku napájení a dvě USB 2.0. Výbavu završuje čtečka paměťových karet SD XC na čelní hraně (zasunutá karta trčí ze čtvrtiny ven). Nebýt pouze jediného USB 3.0, nemám k výbavě žádnou výtku.

V zavřeném stavu má notebook rozměry 380 x 255 x 25-29 mm a patří tedy tloušťkou někam do průměru. Provozní hmotnost činí 2,32 kg, což je hodnota použitelná i pro častější nošení ve kvalitním batohu.

Potěší malý 40W napájecí adaptér, který dohromady s třížilovou přívodní šňůrou váží jen 262 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook má plné rozložení klávesnice s vyhrazeným numerickým blokem. Na klávesnici jsou i méně používané funkce a s výjimkou zámku ScrollLock je nemusíte ani vyvolávat přes Fn. Rozložení je standardní pro všechny notebooky od Aceru s úhlopříčkou 15,6“ a vyšší.

Klávesnice má velmi příjemnou mechaniku, která není tak mělká jako u tenčích strojů. Má velmi čitelný chod a je radost na ní psát. Při troše snahy je relativně tichá.

Indikační diody jsou na čelní hraně a jsou zde pouze dvě. Indikují zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Zámky klávesnice, ani aktivitu pevného disku z notebooku nevyčtete.


Poněkud netradičně se tváří osazený beztlačítkový touchpad s dotykovou plochou vycentrovanou pod Mezerník. Jde o jeho elektroniku – je připojen na I2C sběrnici a používá standardní ovladač od Microsoftu. Přesto v něm fungují všechna základní gesta. Specifická je jeho extrémně rychlá odezva. Zatímco dřívější Acery měly problém se zpožděným snímáním prstu, zde není patrné ani minimální zpoždění a kurzor okamžitě následuje pohyb prstu, což je mimořádně pohodlné pro ty, kteří po ploše touchpadu rychle kmitají.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je tou nejvybavenější a obsahuje na desce připájený úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i3-4030U s výchozím taktem 1,9 GHz a mezním tepelným výkonem (TDP) pouhých 15 W.

Nižší konfigurace jsou vybaveny procesory Intel Pentium 3556U (1,7 GHz) a Intel Celeron 2957U (1,4 GHz), které se kromě taktu liší také absenci technologie HyperThreading a horší integrovanou grafikou.

Na desce jsou dva sloty pro paměťové moduly DDR3L-1600 a všechny nabízené konfigurace mají osazen pouze jeden – modulem s kapacitou 4 GB. Osazením dvou 8GB modulů lze dosáhnout na maximálních 16 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38359
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10483

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 84888
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35889

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3653 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7993 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,80 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,05 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,56

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6459 MB/s

V porovnání s úspornými procesory Core i5 má testovaný procesor nižší výkon na jedno jádro o 40 % (vlivem absence funkce automatického přetaktování TurboBoost), avšak v případě zátěže všech jader je výkon nižší jen o 20 %. Výpočetní výkon plně postačuje pro všechny běžné činnosti od kancelářské práce přes procházení webových stránek a přehrávání filmů.


Uvnitř počítače je standardní šachta pro 2,5“ pevný disk, která je osazena 500GB diskem, jehož plotna se otáčí rychlostí 5400 rpm. Z hlediska výkonu jde o průměrný disk.

Z pravého boku je možné vysunout podavač optické mechaniky, která je v těle notebooku fixně uložená. Drží ji jeden šroubek na spodku, takže by její nahrazení neoriginálním adaptérem na druhý disk nemuselo být příliš složité. Zajímavostí mechaniky je možnost zápisu na disky M-DISC, které slibují násobně dlpouhou životnost a jsou tak zajímavou volbou pro archivaci dat - viz náš článek Data Tresor Disk - 160 let bezpečí pro data.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 354 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 86,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,84 ms

Na desce je integrovaný gigabitový ethernet Realtek a v mini-PCIe slotu je přítomna bezdrátová karta, která se stará o 2,4GHz Wifi-N a Bluetooth 4.0.

Displej a grafika

Všechny nabízené konfigurace mají osazen 15,6“ TN panel se základním rozlišením HD (1366x768). V testované konfiguraci šlo konkrétně o matnou obrazovku AUO B156XW004.7, která kvalitativně patří k úplnému základu, což v této cenové kategorii nijak nepřekvapí. Po deaktivaci dynamického kontrastu (instalace generického ovladače a smazání Acer ePower) při běhu na baterii je obraz přijatelný pro běžnou kancelářskou práci a základní multimédia. Bílá má velmi mírný nádech do zelené a pozorovací úhly jsou omezené, ale v rámci cenově dostupných 15,6“ notebooků jde o naprosto průměrný displej.

Maximální jas je mírně nad průměrem základních HD displejů, takže je v omezené míře použitelný i při práci na slunci. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Grafické operace jsou v režii jádra Intel HD4400 integrovaného v procesoru Core i3 (verze s Celerony a Pentii mají ořezané jádro Intel HD s polovičním výkonem). Toto jádro podporuje všechny základní moderní technologie a zvládá akcelerovat video až v rozlišení 4K.

Externí monitor lze připojit pomocí výstupů VGA a HDMI 1.4a na levém boku. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, a to dokonce dohromady s interním displejem (tři aktivní obrazovky) díky jeho zapojení pomocí rozhraní eDP.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P765 (Graphics: 693, Physics: 2520)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 33506 (Graphics: 39776, Physics: 21593)
  • Cloud Gate (DX10): 3604 (Graphics: 4741, Physics: 1960)
  • Fire Strike (DX11): 482 (Graphics: 514, Physics: 2689)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5344 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,66 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 11,6 fps

Ve 3D nabízí integrované jádro základní výkon pro méně náročné a starší hry v plném rozlišení displeje, avšak obvykle se sníženými detaily. Pro moderní náročné hry je potřeba hledat notebooky s dedikovanými grafickými čipy. Podávaný výkon grafiky lze zvednout přidáním druhého paměťového modulu, čímž se aktivuje režim dual-channel a zvýší propustnost paměti. Nárůst výkonu může být dle situace i přes 50 %.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují dolů, takže při položení notebooku na peřinu nebo na nohy se zvuk utlumí. Na druhou stranu zvuk na poměry kancelářských notebooků nečekaně dobrý a hlasitý, přestože toho není dosaženo žádným softwarovým rozšířením, které by zvuk upravovalo. V notebooku s takovou cenou jsou tyto reproduktory jednoznačně příjemným překvapením.

Kamera s indikací aktivity je umístěna ve víku nad displejem. Mikrofon byste u ní hledali marně, jeho zdířka je na zkosené čelní hraně základny.

Chlazení a provozní hluk

Průchod vzduchu zajišťuje jeden ventilátor s výdechem na levém boku. Při nenáročné práci je ventilátor většinou zastavený, a pokud už se náhodou roztočí, v nejnižších otáčkách si toho většina vůbec nevšimne. Vzhledem k tomu, že procesor nepodporuje režim TurboBoost, nedosáhne téměř nikdy na svých 15 wattů TDP a výsledkem je, že ani při dlouhodobé zátěži není chlazení hlučné. V běžném ruchu prakticky není poznat. V tiché místnosti sice zvuk ventilátoru uslyšíte, ale není nijak rušivý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,0°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 32,7°C
  • spodek maximum = 40,0°C (pravý přední roh)
  • výdech chlazení = 38,2°C
  • napájecí adaptér = 44,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,2°C
  • klávesnice vlevo = 39,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 45,1°C (vpředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,9°C
  • napájecí adaptér = 53,1°C

teplota okolí při měření: 27°C

Při kancelářské práci se počítač na povrchu téměř nezahřívá – snad jen na spodku je místy vlažný. Při dlouhodobé zátěži se zahřívá na spodku vzadu uprostřed a v okolí chladiče, ale teploty nejsou tak velké, aby omezovaly pohodlí při práci.


Baterie

Li-Ion baterie je vložena do zadní části základny a je uživatelsky vyměnitelná. Má v této třídě nadstandardní kapacitu 56 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook na jedno nabití vydržel 10 hodin a 30 minut, což je vynikající výsledek. Při on-line kancelářské práci s Wifi a vyšším jasem LCD lze počítat s výdrží přes sedm hodin.

Nabití vybité baterie na 90 % trvá necelé dvě hodiny. V zátěži však stejné nabíjení může trvat až čtyři hodiny.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, v jehož nastavení najdete následující volby:

  • povolení zavádění systému ze sítě
  • povolení boot-menu při stisku F12 po zapnutí počítače
  • zákaz spuštění obnovy systému (zkratka Alt+F10)
  • povolení probuzení počítače signálem ze sítě
  • nastavení režimu řadiče (AHCI, IDE)
  • zákaz jednotlivých integrovaných zařízení (Wifi, Bluetooth, čtečka paměťových karet, vnější USB porty, podpora USB 3.0, LAN, zvukový čip, webkamera)
  • vypnutí napájení USB u vypnutého notebooku
  • nastavení hranice nabití baterie při kterém se napájení USB vypne (standardně 20 %)
  • zákaz zavádění systému z USB

Operační systém lze zavést v režimu UEFI (s/bez SecureBoot) a režimu BIOS.

Příslušenství

S notebookem najdete v krabici pouze napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Operační systém Windows 8.1 (64bit) je již předinstalován na pevném disku, odkud lze také spustit jeho obnovu do továrního nastavení.

Součástí systému je nutné zlo v podobě spíše zbytečných programů, shareware her a pochopitelně nemůže chybět ani zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 9 744,- Kč bez DPH (11 790,- Kč s DPH). Dále jsou v nabídce nižší konfigurace, které se mohou lišit zvoleným procesorem (Celeron, Pentium, Core i3) a přítomností operačního systému.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v servisu, z čeho první rok platí mezinárodně. Pro ČR a Slovensko sídlí centrální servis v Brně a v rámci reklamace je zajištěna bezplatná přeprava kurýrem.

V období 18. 8. - 26. 9. 2014 je u vybraných prodejců platná akce „OFFICE 365 jako dárek“, kdy Acer k novým počítačům s licencí operačních systémů Microsoft Windows rozdává roční předplatné Office 365 pro jednotlivce. Získáte tak sadu aplikací Word, Outlook, Excel a PowerPoint v ceně 1.790,- Kč. Dárek dále zahrnuje prostor pro uložení 1 TB dat MS cloudu a 60 volných minut měsíčně pro volání Skype. Licence se vztahuje na 1 počítač PC nebo Mac, 1 tablet iPad a chytrý telefon.

Závěr

Acer odvedl skvělou práci při obnově řady Extensa. 15,6“ model Extensa 2510 patří mezi cenově dostupné plnohodnotné notebooky na trhu a přitom nabízí hodně vlastností, které nenajdete ani u některých notebooků s dvojnásobnou cenou. S úsporným procesorem Core i3 nabízí dostatek výkonu pro každodenní základní činnosti a pyšní se výbornou výdrží na baterie. Navíc má plnou výbavu, optickou mechaniku a pohodlná vstupní zařízení (klávesnice, touchpad).

Když k tomu všemu připočtu ještě tiché chlazení, je těžké něco takovému stroji vytknout (především s ohledem na cenu). Zůstává tak pouze typická bolístka všech dnešních notebooků s rozlišením HD na 15,6“ úhlopříčce, a tou je nižší kvalita osazeného panelu. Na druhou stranu při ceně, za jakou se nová Extensa prodává, by se i nad tím dalo přimhouřit oko.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ tiché chlazení bez ohledu na zátěž
+ dobré mechanické zpracování
+ ergonomie

- pouze základní kvalita displeje
- jen jedno USB 3.0

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Extensa 2510
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-4030U (1.90 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3L-1600 (4096+0)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000LPVX-22V0TT0, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 PCI-E GE)
  • WiFi: Qualcomm Atheros AR956x (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 10h 30min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 255 x 25-29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,32
Recenze

Diskuse