RECENZE: DELL Inspiron 13 7000 - překlápěcí konstrukce a 13“ kvalitní full-HD IPS dotykový displej

11. 11. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Zatímco před lety s příchodem konvertibilních notebooků každý výrobce používal úplně jinou konstrukci svého řešení, postupně se ukazuje, že největší obliby dosáhla překlápěcí konstrukce se zdvojenými klouby. DELL na ni nyní také přešel a výsledkem jsou nové Inspirony 13.

DELL Inspiron 13 7000 - překlápěcí konstrukce a 13“ kvalitní full-HD IPS dotykový displej

NOTEBOOK.cz je první v ČR, kdo přináší recenzi tohoto notebooku.

Základní popis

Testovaný Inspiron 13 patří do řady 7000, což by v rámci nabídky mělo představovat vyšší třídu multimediálních/domácích notebooků od DELLu. Na první pohled na něm vůbec není poznat, že je možné překlopit obrazovku a používat jej v režimu tabletu – vypadá jako klasický notebook. Něco napovídají až zdvojené klouby, které se při otevírání pohybují na obou koncích.

Základna je z části hliníková, ale netradiční je na ní soft-touch povrch opěrek rukou a spodku, díky kterému je počítač na dotyk tak nějak příjemnější. Z hlediska ergonomie potěší zaoblená přední (a zadní) strana, takže notebook při používání netlačí do zápěstí. Inspiron díky zaoblení působí trochu netradičně ve srovnání s aktuální nabídkou notebooků, ale výsledek je povedený.

K mechanickému zpracování nemám žádnou zásadní výhradu. Základna s hliníkovými částmi se kroutí jen velmi mírně při zvednutí za roh (a to pouze v tom rohu). Podložení klávesnice je na výbornou a ani při větším tlačení se základna neprohýbá. Víko má kovové výztuhy a je jen mírně poddajné. Vlnění barev na displeji se objevuje až po větším zatlačení na vnější stranu víka. Celkově lze odolnost hodnotit jako průměrnou v rámci třídy.

Dvojité klouby umožňují překlopení o 360°, což dává možnosti použití v různých režimech. Počítač lze používat jako standardní notebook nebo přerostlý tablet s nastavitelným stojánkem. Klouby nejsou zbytečně tuhé, nicméně při otevírání jednou rukou se po rozevření do úhlu 45° začne zvedat s displejem i základna.


Většina konektorů je na levém boku, kde najdete zvukový vstup/výstup, dvě USB 3.0, obrazový výstup HDMI a zdířku napájení. Na pravém boku výbavu doplňuje pouze třetí USB (už jen 2.0) a čtečka paměťových karet SD XC. Nenajdete zde tedy ani analogový obrazový výstup VGA, ani zdířku pro připojení do počítačové sítě LAN.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 330 x 222 x 19,5-20,5 mm a váží 1,65 kg, což je přijatelná hmotnost pro 13“ notebook. V případě režimu tabletu však počítejte s tím, že z dlouhého držení ve vzduchu vás brzy začnou bolet ruce.

Napájecí adaptér střední velikosti má výkon 65 W a váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem 346 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice 13“ Inspironu má rozložení redukované o některé méně používané klávesy (Pause, ScrollLock, NumLock), nemá zástupný numerický blok a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou řešeny jako sekundární funkce Fn na kurzorových šipkách. Primární funkci horní řady kláves (mezi F1-F12 a multimediálními funkcemi) lze přepínat přepínačem FnLock přístupným zkratkou Fn+Esc. Zkratky, kde se používá F1-F12 v kombinaci s přepínači (Alt, Ctrl,..), fungují i v multimediálním módu bez nutnosti držet také Fn, takže jde v podstatě o ideální řešení. Je vidět, že zde někdo přemýšlel.

Mechanika kláves je velmi dobrá a lze psát rychle a bez překlepů. Chod kláves je tichý snad jen s výjimkou mezerníku, který při stisku cvaká.

Klávesnice má bílé podsvícení s dvěma stupni intenzity. Přepíná se klávesovou zkratkou Fn+F10 (případně bez Fn) a je velmi dobře zpracované, neboť z běžných pracovních úhlů neprosvítá.

Celý počítač má pouze dvě indikační diody. Jedna signalizuje zámek CapsLock a je přímo na klávese. Druhá je na čelní hraně vpravo a svítí bíle při nabíjení baterie.

Po pravém boku vyvedená tlačítka pro ovládání v režimu tabletu. Jde o hlavní vypínač a dvoutlačítko pro regulaci hlasitosti.


Kromě dotykové obrazovky je možné využít také klasický touchpad. Jeho plocha je vycentrovaná vůči středu základny a proti okolí je mírně zapuštěná. Jde o novější typ touchpadu, který reaguje na pohyb prstu bez viditelného zpoždění a je velmi přesný, což potěší všechny uživatele-cestovale, kteří jsou líní připojovat myš.

Z pravého boku lze vysunout dotykové pero. Jde o typ s tupým koncem, který se pro obrazovku chová stejně jako prst. Není tedy tak přesný jako klasické stylusy se samostatnou snímací vrstvou a nefunguje s ním rozpoznávání přítlaku. Přesto jej však vnímám jako užitečný, neboť se hodí pro přesnější ovládání (proti prstům) při práci v režimu tabletu.

Hlavní HW parametry

Základní deska je vybavena (připájeným) úsporným dvoujádrovým procesorem Core i5-4210U s výchozím taktem 1,7 GHz a režimem Turbo Boost do 2,7 GHz. Mezní tepelný výkon procesoru (dohromady s čipovou sadou a grafikou) je 15 wattů.


Na desce je pouze jeden slot pro paměťové moduly (DDR3L-1600) a v testované konfiguraci byl obsazen modulem s kapacitou 8 GB, což je aktuálně zároveň maximum.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 688
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 206

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 105 993
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 45 444

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5246 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 496 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,18 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2,60 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 7109 MB/s

Výkon procesoru plně postačuje pro všechny běžné úlohy a díky Turbo Boostu při krátkodobé zátěži ani nepoznáte, že jde o úsporný procesor. V podání tohoto notebooku si procesor drží svůj plný výkon i při dlouhodobé maximální zátěži a nedochází u něj k podtaktování pod výchozí takt (neboť teploty běžně nejdou přes 75°C).

U zařízení tohoto typu bych očekával přítomnost SSD. Místo toho je uvnitř 2,5“ pevný disk s jednou plotnou o kapacitě 500GB (5400 rpm) a 8 GB vyrovnávací pamětí tvořenou malým SSD. Výkonově je tento hybridní disk mírně nad průměrem plotnových disků a přítomnost SSD cache poznáte při startu systému.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 301,7 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 94,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,6 ms

Připojení do počítačových sítí se očekává pouze bezdrátově a klasický kabelový Ethernet byste zde hledali marně. Na druhou stranu instalovaná karta od Intelu podporuje 2,4/5GHz pásma, Wi-Fi /ac a Bluetooth 4.0. S domácím /ac routerem jsem v ideálních podmínkách dosahoval rychlosti až 20 MB/s (~200 Mb/s).

Displej a grafika

Počítač je vybaven 13“ displejem s rozlišením Full HD a lesklou povrchovou úpravou. Displej má matici IPS a patří k nadprůměru i na poměry ne-TN displejů. Obraz je kontrastní, barvy zářivé a bílá netrpí nádechem do jiné barvy. Nejde samozřejmě o speciální panel pro grafiky, takže barevné rozlišení na jeden barevný kanál je šest bitů (262 tisíc barev celkem). V rámci toho, co lze získat v notebooku, však vnímám tento displej jako jednu z větších předností.

Maximální intenzita podsvícení znatelně převyšuje průměr základních HD displejů a stačí pro přesvícení některých odlesků. Při práci venku však počítejte s tím, že efekt zrcadla je rušivý. Minimální jas je dobře použitelný při práci v úplné tmě.


Při vykreslování se spoléhá výhradně na integrované jádro v procesoru – Intel HD4400. Jádro si automaticky zabírá potřebný prostor v operační paměti a podporuje jak DirectX 11, tak akceleraci videa ve vysokém rozlišení (až 4K).

Externí monitor lze připojit pouze jeden. Je pro něj připraven výstup HDMI 1.4a na levém boku počítače.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4439
  • 3DMark 11: P820 (Graphics: 735, Physics: 3127)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 34 091 (Graphics: 37 281, Physics: 26 236)
  • Cloud Gate (DX10): 3976 (Graphics: 4883, Physics: 2411)
  • Fire Strike (DX11): 510 (Graphics: 544, Physics: 3392)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6175 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 15,96 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 12,1 fps
  • 1920x1080: 6,5 fps

Výkon grafického jádra odpovídá osazení pouze jednoho paměťového modulu, vložením druhého se zvedne o 30-50 %. Postačuje tedy k hraní méně náročných a starších 3D her. Nejnáročnější aktuální AAA tituly zde pochopitelně nemá cenu zkoušet.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěné po stranách a hlasitostí a zvukovým podáním spadají do průměru notebooků obecně. Zvuk je softwarově upravován rozšířením MaxxAudio – snaží se vytáhnout hlavně nižší kmitočty, což u některých hudebních stylů může způsobovat zkreslení v nižších středech, jakmile se zvedne hlasitost. V rámci tenkých notebooků však tyto reproduktory jsou stále ještě výhrou.

Integrovaná webkamera je vybavena bílou diodou (poměrně silnou), která signalizuje její aktivitu. Vedle objektivu lze najít také dvě zdířky duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má výdech v zadní části a ventilátor je při kancelářské práci převážně vypnutý. Až zátěž alespoň na pět až deset sekund může způsobit jeho chvilkové roztočení v nízkých otáčkách. Ty jsou bezpečně rozeznatelné v tiché místnosti, ale v běžném ruchu je nejspíš vůbec nezpozorujete. Při nočních nenáročných činnostech jako je čtení webových stránek se ventilátor vypnutý prakticky pořád a z notebooku se ozývá jen velmi tichý pevný disk (slyšet je spíše při přiblížení ucha k přední části základny, jinak jsem jej vůbec nevnímal).

Při plné zátěži se ventilátor rozjede do deseti sekund a drží si nižší otáčky. Ty se postupně jen mírně zvedají. Do vysokých otáček ventilátor přechází až po třech minutách neustávající zátěže a v nich již má trochu nepříjemně svištivý zvuk. Hlučností v zátěži však notebook nevybočuje z průměru tenkých strojů s úspornými procesory Core i5/i7.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 32,8°C (levá zadní čtvrtina)
  • výdech chlazení = 28,7°C
  • napájecí adaptér = 30,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,1°C
  • klávesnice vpravo = 36,5°C
  • spodek maximum = 44,0°C (levá zadní čtvrtina)
  • výdech chlazení = 47,5°C
  • napájecí adaptér = 41,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty při nenáročných úlohách zůstávají nízké po celém povrchu počítače. V zátěži je cítit teplo spíše v zadní části za klávesnicí. Spodek se zahřívá především v prostoru vlevo vzadu, kde jsou komponenty s největší výhřevností.


Teplota procesoru se při maximální zátěži zastaví lehce nad 70°C a procesor si drží takt 2,4 GHz.

Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 45 Wh a v našem standardním redakčním testu* stačila k provozu po dobu 6 hodin a 1 minuty. Při on-line kancelářské práci lze počítat s výdrží 4-6 hodin v závislosti na aktivitě procesoru/Wi-Fi a jasu displeje. Běžně jsem dosahoval výdrže lehce nad pět hodin. Při maximálním jasu a maximální zátěži procesoru se notebook vybije za 1 hodinu a 50 minut (~22,7 W), nicméně výkon si zachovává stejný jako při napájení ze zdroje.

Pro lepší životnost baterie je ve firmware integrovaný adaptivní systém, který sleduje chování uživatele a podle toho upravuje logiku nabíjení. Tento systém lze vypnout, případně ve firmware zvolit konkrétní hodnoty, kdy se baterie začne nabíjet a kdy přestane.

Nabíjení baterie prázdné baterie na 90 % trvá bez ohledu na výkonovou zátěž přibližně 1 hodinu a 40 minut.

BIOS a zabezpečení

Firmware počítače InsydeH2O umí zavádět systém v režimu BIOS i režimu UEFI a nabízí základní nastavení:

  • vypnutí podpory šetřící technologie Intel SpeedStep (automatická změna taktu procesoru)
  • vypnutí podpory virtualizace
  • vypnutí podpory emulace USB vstupních zařízení ve starších operačních systémech
  • vypnutí neustálého napájení USB portů (pro dobíjení mobilů a jiných zařízení)
  • povolení možnosti zapnout počítač signálem po USB
  • vypnutí „Touchpad Wake Support“
  • vypnutí hlášení systému ohledně nekompatibilních napájecích adaptérů
  • nastavení primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12) – lze provádět i přímo z klávesnice
  • nastavení logiky nabíjení baterie (adaptivní, standardní, pro použití převážně se zdrojem a ruční) – při ručním lze nastavit prahy pro zapnutí a ukončení nabíjení.

Ve firmware lze nastavit základní hesla (pro zapnutí a přístup do nastavení) a heslo pevného disku (včetně podpory dlouhých hesel pro disky s šifrováním).

Příslušenství

K notebooku dostanete napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel, dotykové pero a základní tištěnou dokumentaci. Instalace operačního systému Windows 8 je rovnou schovaná ve skryté části disku, odkud ji lze kdykoli spustit. Uložení zálohy na jiné paměťové médium jsem ovšem nikde nenašel.

Až na přítomnost zkušební verze antiviru je tovární instalace systému relativně čistá.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 16 521,- Kč bez DPH (19 990,- Kč s DPH). Další konfigurace se liší pouze velikostí operační paměti (4 a 8 GB) a verzí operačního systému (Windows 8 a Windows 8 Pro).

Standardní záruka je dvouletá s opravou v servisu. V provedení s Windows 8 Pro lze s On-Site zárukou 3 roky Next Business Day (určeno primárně firemním zákazníkům).

Závěr

13“ DELL Inspiron 13 7347 se řadí menší konvertibilní notebooky s konstrukcí kloubů umožňující úplně překlopení displeje. Cenou spadá spíše do vyšší střední třídy, ale za své peníze dostanete také odpovídající zpracování, výborný displej a celkově promyšlený notebook s pohodlnou klávesnicí a rychlým touchpadem. Na Inspironu se dobře pracuje a nebýt absence kabelového připojení do sítě, nemá proti klasickým notebookům ani žádný větší kompromis. Úsporné Core i5 se v něm uchladí v plné zátěži bez snižování výkonu a jedinou menší vadou je svištivý zvuk ventilátoru při maximální zátěži trvající déle než tři minuty. Mezi konvertibilními stroji okolo dvaceti tisíc jde podle mě o jednoho z favoritů třídy.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice a rychlé snímání touchpadu
+ velmi dobrý obraz osazeného Full HD IPS displeje
+ při nenáročných činnostech pasivní chlazení

- při dlouhodobé maximální zátěži svištivý zvuk ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Inspiron 13 7347
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-4210U (1,70/2,70 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR3L-1600 (8)
  • HDD (GB): 500 (ST500LM000-1EJ162, 5400rpm, 8GB SSD cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4400 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchscreen
  • Software: Windows 8.1 (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 45 Wh / 6h 1min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 330 x 222 x 19,5-20,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,65
Recenze

Diskuse