RECENZE: Acer Predator 15 - drsný vzhled i výkon, nová herní řada notebooků Acer

16. 12. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer již nějakou dobu prodával stolní PC s označením Predator, nyní vstoupil s touto značkou i mezi notebooky, a tím si získal naši pozornost. Do segmentu čistě herních notebooků se nehrnou všichni výrobci a trh je zde ovládán jen několika málo značkami. V Aceru se rozhodli, že by chtěli mít i výkonnější řadu, než je Nitro, a výsledkem je právě nový Acer Predator. 15,6“ model, který jsme mohli otestovat, je vybaven čtyřjádrovým procesorem Core i7, 32GB RAM, výkonnou grafickou kartou GeForce GTX 980M a kombinací špičkového SSD s plotnovým pevným diskem.

Acer Predator 15 - drsný vzhled i výkon, nová herní řada notebooků Acer

Základní popis

Výkonné notebooky Acer před lety postupně téměř úplně opustil. Kdysi míval výkonnou řadu Aspire Ethos, kde dával grafické čipy vyšší třídy, nicméně postupně s dalšími generacemi výkon pomalu klesal. Návratem k výkonnějším notebookům byla až loni řada Nitro, která však stále nabízela maximálně grafické čipy vyšší střední třídy. Přestože zaznamenala velký úspěch (neboť má dostatečný herní výkon za rozumné peníze), skutečný výkonový hi-end to není.

Do tohoto segmentu se nyní Acer vrací díky řadě Acer Predator. Objevují se rovnou dvě velikostní varianty – menší (testovaná) má 15,6“ displej a větší 17,3“. Po stránce výkonu jsou na tom rozpětím konfigurací obě verze stejně a větší se liší kromě displeje také výkonnějším integrovaným systémem reproduktorů. Že to myslí s těmito notebooky Acer vážně, pochopíte už po prvních minutách používání – testovaný notebook totiž působí tak, jako by vedení dalo inženýrům úplně volné ruce, ať si vyrobí takový herní notebook, jaký si vždy přáli.


Vzhled počítače rozhodně není tak decentní, jako je zvykem u ostatních řad. Nesnaží se vybočit z dávno nastolených trendů v této kategorii, což znamená trochu „agresivnější“ tvary, ostře řezané hrany a kombinaci matných černých soft-touch povrchů s červenými designovými doplňky. Je tu také hodně prvků, které svítí a jen část z nich je možné dodatečně vypnout. Spolu s podsvícením klávesnice se například rozsvítí i obří logo Predator a červené vertikální pruhy na vnější straně víka. Stojí za pozornost, že loga Acer zde jsou spíše v pozadí a jsou pouze světle šedě natištěná na víku. Lesklé kovové nápisy nesou značku Predator, kterou se Acer pravděpodobně bude snažit co nejvíc dostat do hlav zákazníků.

Výsledný vzhled je stejně jako snad u všech ostatních herních notebooků této třídy poněkud křiklavý a za pracovně vyhlížející notebook Predatora ve firmě nebudete moc prohlásit ani po vypnutí barevného podsvícení kláves. Je to tedy velký rozdíl od Nitra, které ač je to primárně herně-multimediální stroj, má vzhled velmi decentní, že ani v práci neurazí.

Mechanické provedení je na špičkové úrovni, což u této třídy není vždy zvykem, neboť někteří výrobci hřeší na to, že se notebook pravděpodobně ze stolu moc často nikam odnášet nebude. Zde však kupodivu (navzdory hmotnosti) nedochází ke kroucení, pokud otevřený notebook zvednete za roh základny. Víko se mírně prohne až při silném zatlačení, ale nijak se to neprojevuje na barvách displeje. Dle údajů výrobce, je víko displeje vyztuženo skelnými vlákny (40%) což zvyšuje jeho pevnost. Celkově po mechanické stránce nemám k notebooku výhrady a v dobrém batohu bych se nebál ani každodenního nošení.

Notebook lze otevřít maximálně do úhlu 140°. Klouby mají optimální tuhost a jemný chod a díky těžší základně je možné otevřít pohodlně jednou rukou.


Konektorová výbava je poměrně rozsáhlá. Na levém boku je vedle optické mechaniky (Blu-Ray Disc) dvojice USB 3.0, oddělený zvukový vstup a výstup a čtečka paměťových karet SD XC. Na pravém boku jsou další dvě USB 3.0, dva obrazové výstupy (HDMI a DisplayPort v plné velikosti), připojení do počítačové sítě LAN a speciální konektor USB-C, který v sobě kombinuje výkonná rozhraní Thunderbolt 3 a USB 3.1. Z klasických konektorů už není osazen snad jen analogový obrazový výstup VGA, který však primární cílové skupině těchto notebooků pravděpodobně nebude chybět.

Predator 15 je docela cvalík, a přestože rozměry sedí na podobně výkonné notebooky této třídy, stejně mě to pokaždé překvapí, když se mi nějaký dostane do ruky. V případě půdorysných rozměrů 390 x 300 mm je proti jiným 15,6“ notebookům větší především do hloubky, na což je potřeba myslet při výběru batohu. Do mnoha na tuto úhlopříčku běžných se totiž nevejde. Další rozdíl je pochopitelně v tloušťce, kdy zavřený notebook měří 37 mm (tedy celých 13 mm navíc proti Aspire V15 Nitro).

S hmotnostní 3,30 kg se pohybuje i nad průměrem pro 17,3“ notebooky. Na druhou stranu podobně výkonné herní stroje jsou na tom obvykle stejně, takže si proti konkurenci nestojí špatně. Je sice pravda, že před 15 lety měly podobnou hmotnost průměrně vybavené notebooky střední třídy a všichni jsme je zvládali nosit, dnes jsou však očekávání někde jinde a na denní nošení už bych takovou bestii asi nedoporučil, pokud to není jen do auta a zpět.

Napájecí adaptér má výkon 180 W a váží spolu s třížilovým přívodním kabelem dalších 760 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V Predatorech je klávesnice, kterou Acer nemá v žádné jiné řadě. Už na pohled je výraznou změnou použití plné velikosti šipek, které jsou přesazené a od zbytku klávesnice oddělené mezerami, takže se snadno najdou i po hmatu. Rozložení je však více méně klasické a výrobce se nepouštěl do podivných úprav, které znepříjemňují jakoukoli jinou činnost než hraní – takové rozhodnutí jednoznačně vítám. Navíc je možné vypnout pro hráče lehce konfliktní klávesu Windows spolu s touchpadem pomocí dedikovaného tlačítka, takže její nezměněné umístění nemůže nikomu vadit.


Na rozdíl od ostatních řad výrobce nepřesunul hlavní vypínač na klávesnici, a nemusel tedy posunout pravou část horní řady s klávesami pro pohyb v dokumentech.

Mechanika je taktéž jiná. Není mělká a má velmi jistý a příjemný stisk. Při psaní pouze lehce klape a vhodná je nejen na hraní, ale i na tvorbu rozsáhlejších dokumentů.

Podsvícení má pouze jednu intenzitu a zapíná se manuálně pomocí klávesové zkratky Fn+F9. V případě napájení ze zdroje pak svítí neustále, v případě napájení z baterie svítí vždy do 30 sekund od posledního stisku klávesy.


Podsvícení má více barev, nicméně není plně nastavitelné, jako to mají někteří konkurenti. Klávesnice je rozdělena na čtyři segmenty – tři jsou hlavní blok a jeden je numerická část. Hlavní blok svítí výhradně červeně, zatímco numerická část má modré podsvícení. Tyto barvy není možné změnit. Přiznám se, že s červenou problém nemám, protože je ve tmě mnohem příjemnější než standardní bílé podsvícení. Na druhou stranu modrá numerická část je pro mé citlivé oči nepříjemná a navíc obecně není modré LED světlo doporučené před spánkem. Ve výsledku jsem tak raději podsvícení numerické části úplně vypnul (alespoň že tu je taková možnost).

Další podsvícené prvky představují hlavní vypínač (červený trojúhelník), tlačítko vypínání touchpadu a klávesy Win (podle stavu červené nebo zelené) a řada uživatelsky nastavitelných kláves. Tato řada má jedno tlačítko přepínající mezi třemi sadami funkcí, které může svítit červeně, bledě modře a zeleně. Dalších pět programovatelných kláves svítí vždy červeně. Svítí však pouze v případě, že má dané tlačítko přiřazeno nějakou funkci.

Funkce lze přiřazovat v programu Predator Sense (kde je také konfigurace podsvícení). K výběru jsou výrobcem předdefinované změny nastavení notebooku (například roztočení ventilátorů na maximální výkon) a uživatelsky definovaná makra (zaznamenané sekvence kláves), což se může hodit při hraní některých her. Naopak chybí zde možnost přiřadit ke klávese spuštění nějakého programu.

K programovatelné řadě kláves si neodpustím určitou výhradu – červené podsvícení je zde totiž výraznější než u ostatních prvků a hlavně v noci bude pro citlivější jedince spíše rušivé. Pro klidnou noční práci jsem si tak u „zelené“ sady funkcí nepřiřadil žádné tlačítko, aby byla řada zhasnutá. Jakmile je k tlačítku přiřazena funkce v dané sadě, není možné jej nechat zhasnuté.

Indikační diody jsou umístěny v prostoru mezi klouby víka. Jsou řešeny poměrně pěkným způsobem na lesklém tmavě červeném pruhu a svítí jako tenké vertikální čárky (červeně a oranžově). Působí to trochu jako odkaz na některé počítače a elektroniku ze 70. let. Decentní indikace zahrnuje aktivitu pevného disku (zde je chování prohozené a při neaktivitě dioda svítí), nabíjení (nabití) baterie a zapnutí (uspání) počítače.

Dotyková plocha Precision touchpadu (Synaptics) je mírně zapuštěná a má hladký povrch. Pod ní se nachází dvě samostatná tlačítka s velmi příjemným měkkým a nehlučným stiskem. Tento typ touchpadu má z dostupných nejrychlejší odezvu na pohyb prstu, díky čemuž je velmi přesný a navigace s ním pohodlná.


Použití samostatných tlačítek vnímám velmi pozitivně a jde o pěknou kombinaci tradiční ergonomie s moderní rychlou elektronikou. Mezi herními notebooky jde dle mého názoru s přehledem o nejlepší touchpad. Přímo při hraní to asi nikdo neocení, neboť předpokládám, že to si všichni připojují externí myš. Ve chvíli, kdy však budete notebook používat i na kancelářskou práci a další činnosti, budete za tento touchpad rádi.

Hlavní HW parametry

Notebooky Predator jsou nabízeny výhradně se čtyřjádrovými procesory a na výběr jsou pouze dvě možnosti – základní Core i5-6300HQ a Core i7-6700HQ. V obou případech je mezní tepelný výkon procesorů nastaven na hodnotu 45 W (TDP) a procesor je připájen přímo k základní desce. Testovaná vyšší konfigurace má i7, které nabízí základní takt 2,6 GHz a režim Turbo Boost až do 3,5 GHz.


Na základní desce jsou čtyři sloty pro SO-DIMM moduly typu DDR4-2133 a dva jsou již z výroby osazeny. Dvojice 16GB modulů dává dohromady celkových 32 GB operační paměti. Přidáním další dvojice lze získat maximálních 64 GB. Pro hraní her to sice nemá žádný smysl a i takových 16 GB paměti bude pro ně dlouho více než dost, ale pokud by si někdo pořídil Predatora na virtualizaci nebo analýzu medicínských dat, možná mu vysoká maximální hranice paměti udělá radost.

Pevný disk, SSD a spodní (zde neobsazené) sloty pro paměť jsou přístupné snadným odšroubováním části víka. Spodní kryt však jde (na podstatně více šroubků) sundat celý, čímž se dostanete i k systému chlazení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 70 821
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 521

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 314 978
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 110 715

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,41 pts (1,51 při max chlazení)
  • Rendering (Multiple CPU): 7,10 pts (7,21 při max chlazení)
  • Multiprocessor Speedup: 5,05 (4,78x při max chlazení)

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 132 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 647 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,90

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15 675 MB/s

Chlazení je navrženo tak, aby mohl počítač neomezeně dlouho podávat plný výkon. Nepřekvapí tedy, že drží vysoké takty Turba i v případě zátěže všech jader. Výpočetní výkon plně postačuje jak pro nejnáročnější hry, tak pro činnosti, jako je úprava RAW fotek z profesionálních fotoaparátů, 3D rendering a úprava videa ve vysokém rozlišení.

Volbou režimu zvyšujícího otáčky ventilátorů lze získat trochu výkonu navíc, což jsem přeměřil v jednom z testů Cinebench. Jde však v závislosti na situaci o 3-7 %, což nestojí příliš za řeč, takže změna chování ventilátoru bude spíše pro ty, kteří chtějí co nejnižší teploty vnitřních komponent.

Diskový subsystém kombinuje výkonné SSD a klasický plotnový disk. SSD je vloženo do slotu M.2 a jde o typ dle standardu NVMe, který definuje rozhraní pro obsluhu pamětí připojených přímo ke sběrnici PCIe pro maximum výkonu. V testované konfiguraci Acer osadil rovnou 512GB variantu, která je dle testů schopna sekvenčně přenášet až 1,5 GB dat za sekundu a celkově v testech podává 2,5x vyšší skóre. Nehrozí tedy, že byste na SSD v tomto počítači museli někdy čekat.

Plotnový 2,5“ disk má kapacitu 1 TB a jeho plotny se točí rychlostí 7200 rpm. Jde výkonově o špičku mezi plotnovými disky do notebooku s nízkou dobou přístupu a až o 20 % rychlejším čtením, než je dnešní průměr.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1006,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

SSD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 346 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 121,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,8 ms

Komunikační čipy Qualcomm Atheros se v systému hlásí pod hráčskou značkou Killer a jde o kombinaci gigabitového kabelového Ethernetu, dvoupásmové Wi-Fi (včetně Wi-Fi /ac) a Bluetooth 4.0. V ovládací aplikaci si lze nastavovat priority jednotlivých programů, aby například bylo možné stahovat z torrentů, ale nebrzdit tím síťovou komunikaci s herním serverem.

Displej a grafika

Obě velikostní varianty notebooků Predator jsou v nabídce výhradně s IPS displeji. My jsme testovali základní, který má rozlišení Full HD (1920x1080) a objevuje se ve většině konfigurací (pro hraní jde z hlediska nároků na výkon o vhodnější rozlišení). Nejvyšší konfigurace, která je cenově daleko od představ běžných zákazníků, pak nabízí v obou směrech dvojnásobné rozlišení UHD (3840x2160).


V testovaném notebooku je displej LG LP156WF6-SPP1, který patří k lepšímu průměru běžných IPS displejů a dalece převyšuje obyčejné TN panely levných notebooků. Nabízí velmi dobrý kontrast a příjemné barvy, které neujíždí žádným směrem, takže bílá působí opravdu bíle. Hry i filmy na displeji vypadají dobře. Nejsem si jistý, jak je na tom podsvícení z hlediska PWM regulace, nicméně pracoval jsem s notebookem i několik hodin v kuse a displej byl rozhodně jeden z těch méně namáhavých pro oči. Věřím, že většině uživatelů tento displej bude postačovat více než bohatě.

Displej nabízí nadprůměrnou svítivost ve srovnání se základními TN panely a díky matné povrchové úpravě je použitelný pro kancelářskou práci i v létě přes den na přímém slunci. Rozsah nastavení je dobrý a minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě. Možná jen někteří jedinci, kteří mají v takové situaci rádi opravdu nízké podsvícení, si postesknou, že není možné snížit jas ještě o jeden stupeň.


Vedle integrované grafiky Intel HD530, která je integrovaná v procesoru, je notebook vybaven podle konfigurace dedikovaným čipem NVIDIA GeForce GTX 970M (3 GB GDRR5, 192bit) nebo GTX 980M (4 GB GDDR5, 256bit). V testované konfiguraci je použit silnější z čipů, jehož obří jádro s 1536 shadery (GTX 960M jich má 640) zvládá s režimem Boost pracovat až na 1,13 GHz. Paměť je připojená po 256bit sběrnici a efektivně pracuje na 5 GHz.


Externí monitory lze připojit několika způsoby, nicméně všechny již jsou digitální. Pro připojení televizorů je připraveno standardní HDMI 1.4a (až 3840x2180 při 30 Hz). Dále je na pravém boku ještě DisplayPort 1.2 v podobě klasického konektoru plné velikosti a také je součástí rozhraní Thunderbolt v konektoru USB-C. Výrobce zmiňuje kompatibilitu pro použití s třemi externími monitory jak pro hraní, tak pro rozšířenou plochu.

Externí monitory mohou využít nové funkce NVIDIA G-Sync, která při podpoře na straně monitoru umožňuje vyvolávat vykreslení vždy ve chvíli, kdy grafický čip dopočítá celý snímek hry. Tato funkce však není podporována na interním monitoru, přestože už se objevují první hi-end herní notebooky, které tuto funkci mají i zde.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P11 067 (Graphics: 12 495, Physics: 8377)

Testy 3D Mark (2013)

  • Ice Storm (DX9): 86 374 (Graphics: 124 751, Physics: 41 592)
  • Cloud Gate (DX10): 22 243 (Graphics: 62 048, Physics: 6854)
  • Fire Strike (DX11): 8363 (Graphics: 9733, Physics: 9665)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 47,99 fps
  • Cinebench R15: 63,17 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 17,28
  • EnSight (ensight-04): 53,84
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,40
  • Maya (maya-02): 20,95
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,30
  • SolidWorks (sw-03): 15,61
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,47
  • Siemens NX (snx-01): 8,77

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 203,0 fps
  • 1920x1080: 117,7 fps

S podávaným výkonem si můžete většinu her zahrát v plných detailech. Vzhledem k rozlišení Full HD u testované konfigurace by měla být dostatečná výkonová rezerva i do budoucna. Primárně jsem hrál na monitoru s rozlišením 2560x1440 a ani zde nebylo potřeba slevovat z detailů.

Multimédia

V 15,6“ modelu jsou dva reproduktory doplněny subwooferem na spodku. Tento subwoofer však není připojen přes frekvenční výhybku, takže funguje spíše jako větší reproduktor, který primárně zesiluje středy (to je z nějakého důvodu typické skoro pro všechny hi-end herní notebooky s lepšími reproduktory).

Notebook nabízí výrazně nadstandardní maximální hlasitost, aniž by docházelo k pozorovatelnému zkreslování zvuku. Na hudbu mi při přímém srovnání sedí spíše reproduktory z modelu Nitro, které lépe reprodukují hloubky. Na druhou stranu při filmech a hrách Predator jednoznačně vede. Pouze doporučuji nastavit v Dolby profil „Hudba“, který jako jediný nemá zbytečně silné výšky a nesnaží se o výrazný prostorový efekt.

V 17,3“ modelech Acer dává audio-systém s čtveřicí reproduktorů a dvěma subwoofery, takže tam se dá očekávat ještě lepší zvuk.

Příliš přesvědčivý naopak u testovaného modelu není sluchátkový výstup (a zdá se, že jde spíše o vlastnost celé série). Po připojení sluchátek se ozývá bzučení, než se výstup aktivuje. Následně je v něm slyšet tiché praskání, jak kdyby šlo o rušení od ostatních komponent na základní desce (většinou tam je jasná reakce na každou aktivitu disku). Je to slyšet pouze, když není přehráván žádný zvuk, a ještě musíte být v tiché místnosti. Přesto pokud by mělo jít o globální problém pro tento model, je to v této třídě poněkud hloupé (přestože předpokládám, že mnozí uživatelé podobných notebooků stejně jako já připojují kvalitní sluchátka přes USB zvukovku kde je vše v pořádku).

Ve víku je prostor pro standardní webkameru (aktivitu hlásí zelenou diodou vedle objektivu) a dvojici mikrofonů se schopností odstranění okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátory uvnitř notebooku mají výdechy v zadní části. Při nenáročných činnostech jsou otáčky na minimu, kdy není chlazení hlučnější než 7200rpm pevný disk. Kupodivu ani opakovaná krátkodobá zátěž nebo dlouhodobá zátěž pouze jednoho jádra procesoru nezpůsobují výrazné zvýšení otáček. Notebook je překvapivě tichý i při hraní her, které vedle grafiky procesor příliš nezatěžují. Například ve hře Borderlands: The Pre Sequel o notebooku prakticky nebudete vědět, i když si dáte zvuk hry potichu.


Zvýšení otáček ventilátorů poznáte až při delší zátěži všech jader procesoru (a je jedno, jestli k tomu běží i grafika). Hlavně v syntetických testech je pak chlazení slyšet zřetelně i z několika metrů v místnosti s běžným ruchem více lidí a například zapnutou televizí. Přesto jsou výsledky výrazně lepší než u většiny podobně vybavených notebooků.


Po ustání zátěže se do půl minuty notebook ztiší na minimální úroveň

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,0°C
  • klávesnice vlevo = 25,3°C
  • klávesnice vpravo = 26,1°C
  • spodek maximum = 26,1°C
  • výdechy chlazení = 26,5°C
  • napájecí adaptér = 30,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 38,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdechy chlazení = 44,9°C
  • napájecí adaptér = 37,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Bez ohledu na zátěž si notebook na povrchu drží nízké teploty. Nakonec se není čemu divit. V maximální zátěži se drží teploty okolo 80°C v případě procesoru a okolo 55°C v případě grafického čipu. To jsou teploty mnohem lepší než klasických herně-multimediálních notebooků (navzdory jejich nižšímu výkonu).


Acer nabízí možnost stiskem tlačítka zvýšit otáčky ventilátoru. Při nízké zátěži a ve většině her tak můžete získat nižší teploty výměnou za více hluku. Pokud však jde o maximální zátěž, k žádnému zvýšení otáček už nedojde. Vzhledem k už tak nízkým vnitřním teplotám však běžný uživatel tuto funkci pravděpodobně nebude potřebovat.

Ještě o něco menší užitečnost jsem vnímal u přibaleného přídavného ventilátoru, který se vkládá místo optické mechaniky. Po jeho vložení jsem zaznamenal mírné zvýšení hlučnosti a u jeho výdechu je cítit slabé proudění vzduchu. Na teplotách jsem si však žádných výrazných změn nevšiml a výkon si systém držel pořád stejný. Řekl bych, že jeho význam se ukáže až při plné zátěži v parných letních dnech.

Baterie

Acer nešetřil na baterii. Uvnitř se nachází obří Li-Pol akumulátor s kapacitou 90 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ním notebook vydržel 8 hodin a 47 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem se výdrž pohybuje mezi šesti a sedmi hodinami. Přehrávání Full HD filmů lze s vyšším jasem provozovat přibližně pět hodin.


Vyzkoušel jsem také hraní středně náročných AAA her. Přestože NVIDIA grafiky při provozu z baterie vynucují snížený výkon, takový Borderlands: The Pre Sequel bylo možné hrát i tak v plném rozlišení v maximálních detailech téměř plynule a spotřeba byla 40-45 wattů. Ve výsledku je tedy možné hrát okolo dvou hodin (stojí za zmínku, že notebook v takovém stavu byl pořád studený a tichý).

Nabíjení baterie trvá kvůli její vyšší kapacitě necelé tři hodiny. Nabíjení nicméně nemění rychlost v závislosti na zátěži.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Nastavit v něm lze pouze úplně základní volby. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a povolit menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Můžete také povolit probuzení počítače signálem ze sítě, nastavit režim SATA řadiče (RAID, AHCI) a vypnout integrovaný touchpad. Tím výčet možností končí.

Z hlediska zabezpečení notebook nabízí jen základní hesla firmware (spuštění, nastavení). Heslo disku není možné nastavit v případě konfigurací s NVMe SSD, neboť nemají potřebnou podporu.

Příslušenství

Uvnitř slušivého balení najdete notebook, přídavný ventilátor do šachty místo mechaniky, napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Všechno ostatní již najdete předinstalované v notebooku. Operační systém Windows 10 (64bit) je zde včetně obnovy do továrního nastavení a všechno je instalováno na SSD.

Instalace od výrobce je vyplněna středním množstvím bloatware včetně zkušební verze antiviru. Odinstalace zbytečností zabere do 15 minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 57.843,- Kč bez DPH (69.990,- Kč s DPH) a představuje nejvyšší dostupnou 15" variantu na našem trhu. Deset tisíc můžete ušetřit, když si vystačíte s 16 GB RAM a polovičním SSD (256 GB).

Všechny další nižší konfigurace již mají nižší třídu grafické karty – NVIDIA GeForce GTX 970M s 3 GB vlastní paměti. Nejlevnější konfigurace nemá SSD, má slabší čtyřjádrový procesor (Core i5), 8 GB RAM, ale stojí proti testované v podstatě polovinu.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko jsou opravy vyřizovány centrálním servisem v Brně a přepravu vadného notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ Predator 15 je vstupem Aceru do segmentu hi-end herních notebooků. První generace notebooků Predator je velmi vydařená a nabízí určité vlastnosti, které u konkurenčních herních notebooků jsou spíše v pozadí. Předně jde o tišší (přitom výkonné) chlazení. U her, které nevytěžují intenzivně všechna jádra procesoru, je notebook tak tichý, až byste nevěřili, že je uvnitř grafický čip vyšší třídy. Není to ten typ notebooku, který musí roztáčet ventilátory do vysokých otáček s každou krátkodobou zátěží, a přitom jsou teploty poměrně nízké. Právě nižší hlučnost by mohla být pro některé hráče tou konkurenční výhodou, na kterou budou slyšet.

Dále je na notebooku potěšující jeho výborné mechanické zpracování a použití velmi kvalitní klávesnice i touchpadu (se samostatnými tlačítky). Obě dvě tyto komponenty patří ke špičce mezi notebooky obecně, díky čemuž bych si dovedl Predatora představit i jako levnější alternativu ke klasickým pracovním stanicím na ten typ práce, kde je maximální výkon prioritou. K tomu je ostatně vybaven i výkonným rozhraním USB 3.1 / Thunderbolt 3, které by mohlo posloužit pro rychlé dokování.

Moje výtky tak směřují pouze k modrému podsvícení numerické části klávesnice (naštěstí lze alespoň vypnout při zachování červeného podsvícení zbytku klávesnice) a horšímu odrušení analogového sluchátkového výstupu.

Cílovou skupinou této řady jsou bezpochyby hardcore hráči, kteří chtějí být mobilní a výkonu jsou ochotni podřídit i hmotnost a rozměry. Vedle nich by se však Predator mohl uchytit i jako výkonná stanice na video a rendering. Jeho uživatelé se však budou muset smířit s poněkud extravagantním herním vzhledem, který je pro tuto třídu typický.

Klady a zápory

+ vysoký výkon v 15,6“ provedení
+ na tuto třídu nezvykle tiché chlazení (zejména při nízké a střední zátěži)
+ perfektní mechanické zpracování
+ dlouhá výdrž na baterie

- podsvícení numerické části klávesnice nejde přepnout z modré na jinou barvu (jde však vypnout jako segment)
- v analogovém audio výstupu tiše praská

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Nová herní řada notebooků Acer Predator je na první pohled kvalitně navržený a sestavený stroj. Při jeho testování jsme v redakci ocenili vysoký výkon podpořený kvalitním chlazením. K dalším přednostem patří provedení klávesnice a IPS LCD, obě součásti důležité pro hraní her. Acer svým počinem rozvířil vody mezi ryze herními notebooky a rozhodně patří na vrchol nabídky trhu, proto jsme mu udělili ocenění TIP Redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Predator 15 (G9-591)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-6700HQ (2,60/3,50 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 32 DDR4-2132 (16+16+0+0)
  • SSD (GB): 512 (SAMSUNG MZVPV512, NVMe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA BD-MLT UJ272Q)
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 980M (4GB, 256bit GDDR5) + Intel 530 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n|a|ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision/Synaptics)
  • Software: Windows 10 (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 90 Wh / 8h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C / Thunderbolt, HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 390 x 300 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,30
Recenze

Diskuse