RECENZE: ASUS Transformer Book Chi - T100Chi - tenký a lehký tablet se skvělým displejem a nečekaně kvalitní klávesnicí

15. 10. 2015 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nástupce původního T100 je ještě tenčí a lehčí. Jde o 10,1“ tablet s displejem s vysokým rozlišením a připojitelnou klávesnicí vybavenou kloubem pro nastavení náklonu obrazovky. Pohání jej úsporná platforma Intel Atom a v testované verzi nabídne 2 GB operační paměti a 32 GB úložného prostoru.

ASUS Transformer Book Chi - T100Chi - tenký a lehký tablet se skvělým displejem a nečekaně kvalitní klávesnicí

Základní popis

ASUS měl s příchodem levného modelu Asus Transformer Book T100TA velký úspěch. Nabídl při velmi nízké ceně úsporný procesor Atom (jako jeden z prvních čtyřjádrovou verzi), a to v tabletu s klávesnicovým dokem, který jej uměl přeměnit v plnohodnotný malý notebook. Navzdory úspěchu měl tento model i své neduhy, ať už šlo o horší mechaniku kláves, nepřesný touchpad nebo celkově slabší mechanické provedení.

T100Chi opět využívá té nejúspornější platformy, kterou Intel pro tablety nabízí, a nezměnila se ani velikost paměti (operační i úložné), přesto je tu změn více než dost a řeší se mnohé z nedostatků. Nová verze je znatelně tenčí a má elegantní kovové provedení se stylovým stříbrným lemem. Klávesnice je vyrobena ve stejném duchu a celkově zařízení působí mnohem dospělejší a dražší. Tmavě modře lakovaný povrch je nenápadný a není náchylný k viditelnému ušpinění používáním.

Mechanické provedení je nadstandardní. Tablet je neskutečně pevný a statečně se brání i silnému kroucení a mačkání. Klávesnice je poddajná pouze mírně, ale vzhledem k tloušťce je to také dobrý výkon. U tohoto zařízení bych se častého nošení opravdu nebál.

Základna má vestavěný kloub, na jehož konci jsou dva kovové výstupky a na ně se tablet nacvakne. Spojení drží magnety, takže k odpojení není nutné odemknout žádný mechanický zámek. Tablet lze vložit pouze jedním způsobem a v případě, že chcete zařízení používat v režimu tabletu, musíte klávesnici někam odložit.

Kvůli nízké hmotnosti části s klávesnicí je výrazně omezen úhel otevření. Omezen je ještě více, než bývá u podobných zařízení zvykem. Jde jen o nějakých 100°, takže na displej při práci s počítačem na klíně budete zcela jistě koukat šikmo shora (k tomu ostatně stačí i nižší stůl). Naštěstí je zde velmi kvalitní displej s širokými pozorovacími úhly.

Snadné otevření přístroje jednou rukou je prakticky nemožné. Kromě toho na obou částech chybí výřez, takže je nutné nejdříve vtlačit prsty mezi ně, nebo je rozdělit nehtem.


Na levém boku tabletu najdete pouze micro-USB sloužící pro nabíjení přístroje a kombinovaný zvukový vstup/výstup. Na pravém boku je ještě slot pro karty micro-SD XC, konektor micro-USB 3.0 (přes redukci lze připojit klasická USB zařízení) a obrazový výstup micro-HDMI. Potřebné redukce si bohužel musíte dokoupit sami. Vzhledem k tomu, že klávesnice komunikuje s tabletem bezdrátově, nemá na sobě žádné konektory a na celém zařízení tak nenajdete ani jedno USB plné velikosti. U klávesnice najdete maximálně konektor micro-USB, který slouží stejně jako v případě tabletu pro nabíjení vnitřní baterie.

Tablet samotný má rozměry 265 x 174 x 7,5 mm a váží pouze 567 g. Jakmile připojíte klávesnici, navýší se rozměry na 265 x 178 x 15-17 mm. Hmotnost celku je 1,11 kg. Jde o nadstandardně mobilní zařízení, které se „ztratí“ téměř v každém zavazadle. Hmotnost a tloušťka samotného tabletu jsou na úrovni, kdy vám neupadnou ruce, pokud jej budete delší dobu držet v ruce – zde už opravdu není rozdíl proti jednodušším tabletům s Androidem.

Napájecí adaptér vypadá jako trochu větší nabíječka k mobilu. Umí dát až dva ampéry při pěti nebo devíti voltech. Tablet se s adaptérem propojuje standardním micro-USB kabelem (celková hmotnost s kabelem je 89 g), což znamená, že s ním můžete nabíjet i standardní USB zařízení. Pro nabíjení a současný běh notebooku se adaptér umí přepnout do vyššího napětí, kdy má výkon 19 wattů. Tablet lze (byť pomalu) nabít i klasickou USB nabíječkou pracující na pěti voltech, ale musí být vypnutý, nebo uspaný. Jakmile jej zapnete, nejenže se přestane nabíjet baterie, ale energie z adaptéru se přestane využívat úplně.

Způsob propojení pomocí micro-USB kabelu nepovažuji za nejšťastnější řešení. Kabel má jen asi metr, takže nikam nedosáhne a neustále jsem se dostával do situace, že buď můžu tablet používat, nebo ho můžu nabíjet.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice u tak malého zařízení musí být redukovaná, když má displej úhlopříčku pouze 10,1“ a ještě jde o méně širokoúhlý rozměr 16:10. ASUS se s tím však popral poměrně dobře. Klávesy jsou mírně zmenšené, ale nic nechybí – pouze klávesy pro pohyb v dokumentech jsou vyřešeny jako funkce Fn na kurzorových šipkách. I tak je možné tyto funkce vyvolat jednou rukou, neboť je klávesa Fn duplikována i na pravé straně. Jde o velmi šikovné řešení.

Mechanika kláves je přesná a s jasnou hmatovou odezvou. Výsledkem je, že lze s trochou cviku psát velmi rychle a bez vynechávání písmen. Na poměry malých zařízení je tato klávesnice nadprůměrná.

Klávesnice není podsvícená a nemá indikaci zámků. Je vybavena pouze dvěma diodami, kdy jedna indikuje spárování se zařízením a druhá docházející baterii. Přes mechanický spoj totiž tablet s klávesnicí nekomunikuje – veškerá komunikace je bezdrátová pomocí Bluetooth. V levém zadním rohu je posuvný vypínač, který má ještě třetí polohu sloužící pro vynucení párovacího režimu.

Přímo na tabletu je hlavní vypínač umístěn nahoře vlevo a má jednu diodu pro indikaci nabíjení baterie. To je také jediný způsob, jak notebook mimo obrazovky komunikuje. Má však funkci typickou pro mobilní zařízení s Androidem a jinými jednoduššími systémy – v případě že u vypnutého tabletu zmáčknete vypínač pouze krátce, rozsvítí se obrazovka s ikonou baterie ukazující úroveň nabití.

Na levém boku tabletu je tlačítko Windows a dvoutlačítko pro regulaci hlasitosti.


Vedle dotykové obrazovky lze použít také beztlačítkový touchpad s elektronikou ASUS. Navzdory menším rozměrům je a mírně zpožděné odezvě se s ním kurzor ovládá dobře a pro potřeby podobného stroje je dostatečný. Integrované tlačítko při stisku klape, ale není zbytečně tuhé.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je čtyřjádrový úsporný procesor Intel Atom Z3775 s udávanou běžnou spotřebou 2 watty. Základní takt jader je 1,46 GHz, ovšem v případě, že nejsou využita všechna, ho lze krátkodobě navýšit až na 2,39 GHz.

Aktuální Atomy jsou typu SoC (system-on-chip), kdy je většina součástí integrovaná v procesoru, nebo pevně přidělána k jeho pouzdru. Tím se dá snížit spotřeba i fyzický prostor potřebný pro elektroniku. Na druhou stranu tím mizí možnost rozšíření a obměny vnitřních komponent.

K procesoru je fixně připojena paměť LPDDR3 (1066 MHz) o kapacitě 2 GB. Tuto kapacitu mají více méně všechna podobná zařízení a může za z velké části politika Microsoftu, který má maximálně 2 GB paměti jako jeden z požadavků pro bezplatnou verzi Windows (samotný procesor lze vyrobit i ve variantě se 4 GB paměti).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 775
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 849

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 88 344
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 44 969

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,40 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,46 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,66

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3911 MB/s

Oproti základnímu modelu Z7335, který se vyskytuje v nejlevnějších Atomových strojích, je výkon vyšší přibližně o 30 %, což je dáno vyššími takty (hlavně Turba). Výkonem při zátěži optimalizované na všechna jádra se tento Atom podobá procesorům Core-M. Tento typ zátěže je hlavně u aplikací jako komprimace, 3D rendering a konvertování videa. Na rozdíl od Core-M však Atom pro stejný výkon potřebuje dvojnásobek jader, z čehož vyplývá, že výkon na jedno jádro je přinejlepším poloviční.

Core-M má navíc výhodu, že po dobu několika sekund umí podávat ještě větší výkon, takže drtivou většinu kancelářských situací zvládne stejně snadno jako úsporné procesory Core i5 a i7. S Atomem naopak nízký výkon jednoho jádra poznáte v různých běžných situacích, ať už jde o načítání programů, nebo složitější webové stránky v prohlížeči. Vzhledem k tomu, že se zde bavíme o malém tenkém tabletu, je výkon postačující.

Interní úložiště má kapacitu pouhých 32 GB a jde o typ eMMC, což je v podstatě integrovaná MMC paměťová karta s rozšířenou datovou sběrnicí na osm bitů. Existují také varianty s většími kapacitami úložiště – 64 a 128 GB. Výkon eMMC pochopitelně zdaleka není na úrovni plnohodnotných SSD z klasických notebooků. Starty operačního systému a programů jsou díky nízké přístupové době lepší než s plotnovými disky. Platí však také, že při větším zatížení zápisem se přenosové rychlosti mohou snadno propadnout pod úroveň plotnových disků.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 102,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,3 ms

Jediným komunikačním prostředkem je integrovaná bezdrátová karta od Broadcomu, která podporuje Bluetooth 4.0 i dvoupásmové Wi-Fi /n (2,4 i 5 GHz).

Vzhledem k tomu, že je klávesnice připojena pomocí Bluetooth, dojde v případě přepnutí do režimu „letadlo“ k jejímu odpojení.

Displej a grafika

Sklem překrytý (lesklý) displej má úhlopříčku 10,1“ a poměr stran 16:10. Kvalitní IPS matice má rozlišení WUXGA (1920x1200), což znamená velmi jemný rastr. Obrazová kvalita je na vysoké úrovni, ať už jde o výborné pozorovací úhly, nebo kontrast a barevný rozsah. Displej navíc netrpí špatnou teplotou bílé barvy. Vhodný je jak pro kancelářskou práci, tak i na základní práci s grafikou a fotografiemi (alespoň v rámci toho, co zařízení s takovým výkonem dovolí).

V systému je ve výchozím stavu nastaveno zvětšení 150 %, což dává efektivní rozlišení plochy 1280x800. Pro lepší ovládání prsty a celkově i snazší čtení jsem však volil raději zvětšení 200 %, kdy je efektivní plocha pouze 960x600. To je sice poměrně málo, na druhou stranu se tím získají větší tlačítka, rámy oken a celkově ovládací prvky. V prohlížeči pak nic nebrání nastavit zvětšení odděleně třeba na 175 % a jiné programy (Excel, prohlížeč PDF,…) mají přiblížení obsahu obvykle nezávislé. Stále je tedy komfort mnohem vyšší, než když by měl displej rovnou nízké rozlišení. Celkově byla práce s tabletem pohodlnější než na mnoha levných noteboocích už jen kvůli tomuto pro oči příjemnému displeji.

Displej umí svítit s nadstandardní intenzitou, díky čemuž dokáže i v prosvětleném prostředí přebít odlesky. Povrchová úprava je však velmi lesklá (bez jakéhokoli náznaku tlumení odlesků) a je s tím nutné počítat, pokud byste chtěli zařízení používat venku.

Podsvícení lze regulovat ve velkém rozpětí. Nejnižší jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Vykreslování obstarává integrované grafického jádro Intel HD (Gen7) s nejnižší konfiguraci – tedy se čtyřmi výpočetními jednotkami (základní takt 311 MHz, Turbo až do 778 MHz). Technologická podpora zahrnuje rozhraní DirectX 11, OpenCL 1.2 i akceleraci videa ve vysokém rozlišení.

Externí monitor lze připojit prostřednictvím výstupu micro-HDMI. Samozřejmě jen za předpokladu, že si koupíte redukci na HDMI v plné velikosti. Výstup podporuje maximálně rozlišení Full HD, resp. až 1920x1200 při obnovovací frekvenci 60 Hz, a externí monitor může pochopitelně pracovat současně s interním displejem.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P247 (Graphics: 211, Physics: 1518)

Testy 3D Mark (2013)

  • Cloud Gate (DX10): 1403 (Graphics: 1368, Physics: 1545)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 6,84 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1366x768: 5,1 fps
  • 1920x1080: 5,0 fps

Grafický výkon je výrazně limitován a na trhu nejsou moderní zařízení s Windows, které by ho měly nižší než tyto úsporné Atomy v tabletech. Plnohodnotné grafické jádro z procesorů generace Haswell (tedy HD4400) má výkon přibližně čtyřnásobný, z čehož se dá odvodit, že zde poběží plynule jen graficky méně náročné hry. Ideálně takové, které pochází z Androidích a iOS tabletů, kde umí být grafická jádra ještě pomalejší.

Primárně však jde o zařízení pro kancelářskou práci, základní multimédia (například přehrávání filmů) a přístup k internetu. V těchto činnostech zvolené grafické jádro pohodlí nijak neomezuje.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou integrované po stranách tabletu a na to, jak je tenký, hrají překvapivě dobře. Tedy přibližně na úrovni průměru kancelářských notebooků, a to jak projevem, tak hlasitostí. V případě malého tabletu to považuji za dobrý výsledek.

Kamery má tablet z obou stran a zadní umí ostřit. Kvalitou však jde o základní řešení, takže obraz na úrovni dnešních mobilů nečekejte.

Chlazení a provozní hluk

Úsporný procesor Intel Atom má tak nízké tepelné vyzařování, že tablet nemusí být vybaven ventilátorem. Výhoda takového řešení je jasná - méně mechanických komponent obvykle vede k vyšší spolehlivosti, a vzhledem k tomu, že zde není žádná pohyblivá mechanická komponenta, je provoz dokonale nehlučný za jakékoli situace.

Navzdory pasivnímu chlazení je zařízení na povrchu studené, maximálně vlažné při delší zátěži.

Baterie

Vestavěná baterie má kapacitu 28,3 Wh a v našem standardním redakčním testu* stačila na 11 hodin a 46 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a dvoutřetinovým jasem je výdrž okolo pěti, šesti hodin a klidová spotřeba je přibližně 3,3 wattu (se snížením jasem je 2,5 wattu).

Baterka se nabíjí výkonem 8-10 wattů a prázdnou baterii nabijete na 90 % za necelé tři hodiny. V případě, že jej budete výkonově zatěžovat, může se nabíjení prodloužit až na čtyři hodiny.

Klávesnici i při častém používání stačí nabíjet jednou do týdne a v tray ikoně tablet informuje o stavu nabití její baterie. Dokonce při poklesu stavu pod určitou hodnotu informuje dialogovým oknem. Nehrozí tedy, že by vás mělo zaskočit náhlé vybití.

Horší je to s tabletem samotným v režimu „connected standby“, který je zde místo klasického úsporného režimu a udržuje počítač neustále připojený k síti, takže po otevření již máte například staženou poštu. Uspaný tablet se v tomto režimu vybije přibližně za 46 hodin, takže jej stačí někde zanechat uspaný dva dny a můžete znovu nabíjet. Vzhledem k tomu, že počítače s režimem connected standby blokují hibernaci na disk standardní cestou, lze je hibernovat jen přes příkazovou řádku příkazem shutdown –h (což doporučuji, kdykoli nechcete zavírat programy, ale plánujete odložit zařízení na delší dobu).

BIOS a zabezpečení

Ve firmware Aptio toho v tomto případě moc nenastavíte. Vlastně lze pouze vypnout funkci SecureBoot, zapnout síťový UEFI stack a přepnout režim USB řadiče (XHCI, EHCI).

Systém je možné zavádět pouze ve 32bit režimu UEFI, takže v praxi nic jiného než Windows 8.1 a Windows 10 snadno nerozběhnete. Na úrovni firmware lze tablet zabezpečit heslem, ale toto heslo je nutné vyťukávat na virtuální klávesnici, neboť ta fyzická je (vzhledem k tomu, že je připojená přes Bluetooth) v prostředí firmware neaktivní.

Příslušenství

Tablet je dodáván v balení spolu s klávesnicí, napájecím adaptérem, micro-USB kabelem a nějakou tou tištěnou dokumentací. Je v něm instalován operační systém Windows 8.1 (32bit) včetně obnovy do továrního nastavení. 32GB verze má reálně 29 GB úložiště, z čehož 10 GB je vyhrazeno pro oddíl obnovy. Systém je instalován na oddílu o velikosti 18,9 GB, takže pro další programy a data zbývá volných jen asi 10 GB. Možná i proto je instalace méně zanesena nepotřebnými programy. Najdete v ní navíc jen několik utilit a zkušební verzi antiviru.

Bezplatný upgrade na Windows 10 vyžaduje vzhledem k omezenému úložnému prostoru připojení externího disku, aby bylo kam během instalace a stahování odložit pracovní data.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 12 999,- Kč bez DPH (10 743,- Kč s DPH). Za příplatek tři tisíc lze získat vyšší verzi s 64GB úložištěm.

Zařízení je standardně dodáváno s dvouletou mezinárodní zárukou s opravou v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko je oprava řešena centrálním servisem v Ostravě. Při reklamaci tento servis zajišťuje bezplatnou přepravu vadného zařízení kurýrem. Při uznané reklamaci do jednoho roku od koupě Asus vrací peníze, viz www.asus-zaruka.cz.

Závěr

ASUS T100Chi je 10,1“ tablet postavený na úsporné platformě Intel Atom a mezi přednosti patří dlouhá výdrž a kvalitní displej s vysokým rozlišením 1920x1200. Tabletů s Windows je sice na trhu dost, ale těch, které jsou dobře použitelné čistě jako klasický tablet, je mezi nimi méně – T100Chi má vyřešeny dva hlavní problémy v podobě příliš širokoúhlého zobrazení (zde je poměr stran 16:10) a vyšší hmotnosti (zde půl kilogramu). I díky tomu je větší šance, že nakonec neskončí neustále spojený s klávesnicí a využívaný pouze jako menší klasický notebook.

Klávesnice s kloubem je mechanicky velmi povedená a může dobře posloužit i pro psaní delších dokumentů. S tabletem však komunikuje bezdrátově, což znamená, že ho nerozšíří o žádné další konektory, a použitý kloub neumožňuje velké vyklopení. Spolu s malým úložným prostorem v testované 32GB variantě jde o hlavní nedostatky zařízení. Bez redukce si nepřipojíte ani externí monitor, ani USB flash disk. To jsou kompromisy, které ASUS podstoupil, aby udělal zařízen co nejtenčí a nejlehčí.

Klady a zápory

+ velmi kvalitní IPS obrazovka s poměrem stran 16:10

+ vzhledem k velikosti velmi povedená klávesnice
+ dlouhá výdrž na baterii

- velmi malý úhel otevření
- bez redukce se nedá připojit ani USB zařízení
- pouze 32GB úložiště

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS T100Chi
  • Instalovaný procesor: Intel Atom Z3775 (1,46/2,39 GHz, 2x1 MB L3)
  • RAM (GB): 2 LPDDR3-1066 (onboard)
  • SSD (GB): 32 (SanDisk SDW32G, eMMC)
  • ODD: -
  • LCD: 10,1" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD (IGP, BayTrail-T)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Broadcom 802.11abgn SDIO (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek I2S
  • Polohovací zařízení: touchscreen + touchpad
  • Software: Windows 8.1 (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 28 Wh / 11h 46min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, micro-USB 3.0, micro-HDMI
  • Rozměry: 265 x 174 x 7,5 mm (tablet) / 265 x 178 x 15-17 mm (celek)
  • Hmotnost (kg): 0,57 (tablet) / 1,11 (celek)
Recenze

Diskuse